Midtøsten

William S

Fakta på bakken

Jeg ser her en del gnåler om hvor ille israelerne har det, men jeg tror ingen av "Israelvennene" har vært i de palestinske områdene. Jeg kan ta litt av min erfaring etter en uke på Vestbredden i 2009.

Vi har muren. Den sniker seg rundt på Vestbredden flere km innenfor 1967 grensene. For å komme til andre palestinske områder og Jerusalem må man igjennom checkpoints. Disse køene beveger seg sakte og du står i et køområde som minner mest om et fengsel. Som utlending kommer du alltid igjennom, men for palestinerne må de ha et spesielt ID kort og selv da er man ikke garantert fri passasje.

Vi har apartheidveier. Inne på Vestbredden er det mange fine veier, men ingen med palestinske skilter får lov til å kjøre på dem. Har man palestinsk skilt må man kjøre lange omveier på ekstremt dårlige veier. Det mest grotekse eksempelet er highway 443 som faktisk israelsk høyesterett beordret åpnet for palestinere. Hvorvidt det har skjedd i praksis vet jeg ikke, men Israel har ikke til vane å følge sin egen høyesterett i saker som gjelder palestinere.Ofte så er mange av disse veiene reserverte for bosetninger.

Vi har veisperringer hvor palestinere ofte må vente i timesvis for at israelske soldater skal slippe dem igjennom og man går ofte igjennom masse forhør.

Vi har ikke minst ulovlige bosetninger som skaper masse trøbbel i området. De får attpåtil lov til å være bevæpnet. De aller fleste bosettere er ekstreme jøder som ikke har noen fredlig agenda. Bosetninger har ofte egne veier som palestinere ikke får lov til å kjøre på. Disse bosetningene øker bare i antall og omfang.

Og folk forstår fremdeles ikke hvorfor palestinerne ikke vil ha forhandlinger med slike premisser? Israel vil ikke vike på noen av disse punktene.

Israelerne har så å si full bevegelsesfrihet innad i Israel, mens palestinerne ikke en gang får lov til å bevege seg fritt i sitt eget område. I tillegg vet vi at Israel systematisk nekter palestinavenner adgang. Det er mange som har et rødt stempel med entry denied fra Ben Gurion.

Jeg vil oppfordre alle "Israelvenner" her på forumet til å ta en tur til Vestbredden og sjekke ut forholdene på bakken før dere uttaler dere. For etter at man har sett og lært så er man ikke overrasket hvorfor Abbas i dag overleverer søknad til FN.

1
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Den palestinske befolkningen er helt klart de som lider mest under den 65 år lange konflikten, men det må selvfølgelig først og fremst palestinske myndigheter og palestinske ledere opp gjennom tiden ta ansvar for. Det er de som bestemmer om områdene de hersker skal velge konflikt eller fred.

Det er ingen jeg synes mere synd på enn den palestinske befolkningen, og man hjelper ikke dem ved å støtte Hamas og Fatah og deres maktsyke ledere. Det hjelper ikke den palestinske befolkningen at 100% av kravene fra venstresiden og muslimene stilles til Israel. Still krav til palestinske ledere dersom du bryr deg om palestinerne.

1
4evergood Den palestinske befolkningen er helt klart de som lider mest under den 65 år lange konflikten, men det må selvfølgelig først og fremst palestinske myndigheter og palestinske ledere...

Det er ingen jeg synes mere synd på enn den palestinske befolkningen, og man hjelper ikke dem ved å støtte Hamas og Fatah og deres maktsyke ledere. Det hjelper ikke den palestinske befolkningen at 100% av kravene fra venstresiden og muslimene stilles til Israel. Still krav til palestinske ledere dersom du bryr deg om palestinerne.

Hva er din mening om den ulovlige annekteringspolitikken til Israel? Fredsskapende?

1
William S [sitat…] Hva er din mening om den ulovlige annekteringspolitikken til Israel? Fredsskapende?

Nei, den er jeg imot og jeg håper Israel overfører så mye som mulig til palestinerne.

Men Israel er ikke forpliktet til å levere fra seg land de har vunnet i de mange arabiske forsøkene på å utslette Israel.

Alle seks statene på Palestinamandatet er etablert på okkupert og annektert land tyrkerne tapte rundt 25 år tidligere fordi de tilhørte den angripende og tapende part under første verdenskrig. Det er helt vanlig at tapende angripere avgir land, og Tyskland tapte svære områder i verdenskrigene som var befolket av nesten 20 millioner tyskere. Danmark fikk sin del av Tyskland. Østerrike og alle de andre landen måtte også avgi land til sine naboer.

Men for jødestaten skal tydeligvis helt andre regler gjelde både når det kommer til flyktninger og land. De skal selv bære kostnadene når de blir forsøkt utslettet, og de skal helst bidra med tilretteleggelse for neste forsøk.

1
4evergood Nei, den er jeg imot og jeg håper Israel overfører så mye som mulig til palestinerne. Men Israel er ikke forpliktet til å levere fra seg land de har vunnet i de mange arabiske fors...

Men for jødestaten skal tydeligvis helt andre regler gjelde både når det kommer til flyktninger og land. De skal selv bære kostnadene når de blir forsøkt utslettet, og de skal helst bidra med tilretteleggelse for neste forsøk.

Nei, det er det at Israel skal bli behandlet som et normalt land. Folkeretten er ganske klinkende klar på at man ikke kan plassere ut egen sivilbefolkning på okkupert land. Landet har ikke status som annektert.

1
William S [sitat…] Nei, det er det at Israel skal bli behandlet som et normalt land. Folkeretten er ganske klinkende klar på at man ikke kan plassere ut egen sivilbefolkning på okkupert land...

Det er greit og derfor er jeg imot det. Men det har vært mye godvilje at Israel ikke har annektert. De kunne beholdt Sinai, men ga det tilbake mot løfter om fred. De prøvde å gi tilbake Golanhøydene mot fred, men Syria ville ikke. De trakk seg ut av Gazastripen mot løfter om fred, og det er snart 12 000 raketter siden.

Og som Clinton var inne på så forstår han ennå ikke hvorfor Arafat sa nei til Gazastripen, 97% av Vestbredden og Øst-Jerusalem som hovedstad. Istedet ble det satset på intifada som kastet palestinerrne ut i fattigdom og som resulterte i en barriere for å holde de vanvittige selvmordsbomberne ute.

Det er mange årsaker til elendighetene, og palestinsk side har også en stor del av skylden for det.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
11 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
31 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
11 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
8 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
2 svar
Laster...