Midtøsten

VG-Mett

Når vil israel signere?

Så har altså Assad signert FNs konvensjon mot kjemiske våpen.

Når vil israel signere denne konvensjonen?

Er det noen grunn til å tro at vi noen gang får den israelske underskriften på denne konvensjonen? Jeg føler meg sikker på at det skjer ikke. Hva tror dere?

Bør USA nå legge press på israel?

1
42 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Så har altså Assad signert FNs konvensjon mot kjemiske våpen.

Når vil israel signere denne konvensjonen?

De vurderer det riktignok, men tipper de venter til Egypt er klar for å signere!

1

Når vil israel signere denne konvensjonen?

Israel har allerede signert. Men man vil selvfølgelig ikke ratifisere den før land som f.eks. Egypt har kvittet seg med sine kjemiske våpen, noe annet ville være galskap.

1
rollep [sitat…] Israel har allerede signert. Men man vil selvfølgelig ikke ratifisere den før land som f.eks. Egypt har kvittet seg med sine kjemiske våpen, noe annet ville være galskap.

Jordan og Libanon har sluttet seg til CWC, Syria vil følge etter - så det gjenstår bare EGYPT før Israel vil ratifisere CWC. Og egypterne hadde nektet å undertegne før israelerne sluttet seg til NPT-traktaten, noe som i realiteten betyr man har helt presise samme argument som Assad.

Egypt er også en av de meget få militærmakter som har brukt kjemiske stridsmidler mot sivilister siden 2.vk i krigstid, da man hadde brukt sennepsgass (100 % dokumentert) og nervegass (ikke godt dokumentert) i Nord-Yemen i 1960-årene med minst 1,500 drepte - de fleste anslag tyder på langt flere. Det var hendt i Nassers tid, og denne militærdiktatoren hylles fremdeles som en folkehelt av det egyptiske folket som hadde helt bitt på hans demagogiske evner. Evner som i virkeligheten var svindel. Dessuten var Egypt kanskje den viktigste forsyningskanalen til Saddam Husseins kjemiske våpenprogrammet og hadde en ledende rolle i utvikling og deployering av CW kapasitet mot Iran under Irak-Iran krigen 1980-1988.

Egypterne nektet for å ha et våpenprogram for utvikling, produksjon og deployering av kjemiske stridsmidler i lang tid, men det er nærmest gitt at militæret har dette i virksomhet den dag i dag. Men det er mye som tyder på at omfanget ikke er større enn på det eksperimentale nivået, ettersom man hadde mere fungert som en leveringsindustri.

Assads våpen kom fra to kilder: Sovjet - og Egypt.

2
Varulv2478 Jordan og Libanon har sluttet seg til CWC, Syria vil følge etter - så det gjenstår bare EGYPT før Israel vil ratifisere CWC. Og egypterne hadde nektet å undertegne før israelerne s...

Dessuten var Egypt kanskje den viktigste forsyningskanalen til Saddam Husseins kjemiske våpenprogrammet og hadde en ledende rolle i utvikling og deployering av CW kapasitet mot Iran under Irak-Iran krigen 1980-1988.

Med tanke på at Irak var en nær alliert med USA denne tiden: Var dette en rolle Egypt hadde med amerikanske velsignelse, eller var dette en rolle uten amerikansk velsignelse?

1

Når vil israel signere denne konvensjonen?

Vel. Om man ser helt sånn formelt på det så har jo faktisk Israel signert denne konvensjonen. 13.januar 1993 gjorde de det....

1

Bør USA nå legge press på israel?

Angola har ikke signert denne konvensjonen i det hele tatt. Her må det MASSIVT INTERNASJONALT PRESS til for å få de til å signere!!

1
qpr1 [sitat…] Angola har ikke signert denne konvensjonen i det hele tatt. Her må det MASSIVT INTERNASJONALT PRESS til for å få de til å signere!!

Angola har aldri gitt en tilfredsstillende forklaring på uvilligheten til å signere på CWC-traktaten.

http://idsa.in/cbwmagazine/ChemicalWeaponsProfileofAngola_BabjeePothuraju

Den eneste logiske forklaringen må være CWC-traktatens krav om konstant sjekk av landets indre mekanismer ettersom traktaten innebar en transparent fremvisning av landet. Og det må sies at MPLA-regimet i Angola er svært opptatt av å hemmeligholde sitt militær kapasitet og de indre maktmidlene. Selv om Norge ikke har et våpenprogram, blir det gjennomført årlige inspeksjoner. Dette vil ikke angolanerne tillatt.

Sterke rykter vil at MPLA skulle ha brukt kjemiske stridsmidler i 1986 til 1993, men det var i et meget varmt land på meget vide topografi slik at det ikke er selvstendige verifisering - langt mindre fra UNITA som i 1990-årene var blitt en terroristorganisasjon under den ambisiøse Jonas Savimbi.

Somalia og Sør-Sudan er uten av stand til å signere CWC simpelthen pga. de interne urolighetene og svekket regjeringsmakt mens Nord-Korea nektet og atter nektet å signere på noe som helst som skulle kutte ned på deres truslene mot resten av verden.

Og: USA hadde ingenting å gjøre med verken det egyptiske eller det irakiske våpenprogram i 1980-årene, man mere gav assistanse til offiserene som skulle bruke våpnene, mot vitale mål som kan gi størst mulig effekt. Derav etterretningsmateriale, satellittbilde og politisk "godkjennelse" fra Reagan-regimet den gang som er det sprøeste i USAs historie siden Eisenhower.

1
Closet-Monkey [sitat…] Tre: England var også en ivrig selger av dritten.

Tre:

Dette var legale handel som ikke er underlagt noe som helst restriksjoner omkring kjemikalier i mellomstatlige relasjoner, CWC tar for seg interne anliggender omkring medlemslandenes kapasitet for utvikling, produksjon og militarisering av kjemiske substanser som kan misbrukes. Mye av kjemikaliene som selges til Norge er av den sort som kan misbrukes.

1
Varulv2478 [sitat…] Dette var legale handel som ikke er underlagt noe som helst restriksjoner omkring kjemikalier i mellomstatlige relasjoner, CWC tar for seg interne anliggender omkring medl...

Fra min link: "...The chemical export licences were granted by Business Secretary Vince Cable’s Department for Business, Innovation and Skills last January – 10 months after the Syrian uprising began. They were only revoked six months later, when the European Union imposed tough sanctions on Assad’s regime. Yesterday, politicians and anti-arms trade campaigners urged Prime Minister David Cameron to explain why the licences were granted..."

Burde eksportlisens for disse kjemikaliene ikke vært trukket tilbake for salg til denne klienten, sett utifra situasjonen i landet? Det er tross alt en grunn til at denslags kjemikalier trenger eksportlisens.

1
Closet-Monkey Fra min link: "...The chemical export licences were granted by Business Secretary Vince Cable’s Department for Business, Innovation and Skills last January – 10 months after the Sy...

Burde eksportlisens for disse kjemikaliene ikke vært trukket tilbake for salg til denne klienten, sett utifra situasjonen i landet? Det er tross alt en grunn til at denslags kjemikalier trenger eksportlisens.

Eksportlisens er normal prosedyre mellom diverse stater omkring handel med produkter som skal selges. Med andre ord, hva som helst. Alle stater har import- og eksportkontroll. Storbritannia trukket tilbake de fleste eksportlisenser omkring Syria i 2012.

1
Varulv2478 [sitat…] Eksportlisens er normal prosedyre mellom diverse stater omkring handel med produkter som skal selges. Med andre ord, hva som helst. Alle stater har import- og eksportkontr...

Alle stater har import- og eksportkontroll. Storbritannia trukket tilbake de fleste eksportlisenser omkring Syria i 2012.

Hva er det så du vil kommentere?

"...10 months after the Syrian uprising began. They were only revoked six months later, when the European Union imposed tough sanctions on Assad’s regime..."

England ventet uanstendig lang tid etter oppstanden startet med å trekke eksportlisensen.

1
Closet-Monkey [sitat…] Hva er det så du vil kommentere? "...10 months after the Syrian uprising began. They were only revoked six months later, when the European Union imposed tough sanctions on...

England ventet uanstendig lang tid etter oppstanden startet med å trekke eksportlisensen.

Det var først i vinteren 2011-2012 det blir alvorlig. Dessuten er det tale om kjemikalier som Norge får flere tusen tonn av hver år, om ikke langt mer. EU i motsetning til USA hadde ikke et sanksjonsregime mot Syria. Storbritannia valgt helt korrekt å samordne med resten av EU.

Vet ikke du at flere millioner tonn kjemikalier overføres over landegrenser hver eneste dag verden rundt - og at mesteparten kan misbrukes?

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...