Midtøsten

labi_fans

Slør/Burka/Niqab

En Krenkelse mot menneskerettighetene?

La det være sagt, slør har vært en tradisjon i hele verden i mange år for mangfoldige år tilbake. Arabiske og andre kvinner var i ferd med å kutte helt sløren i begynnelsen av 50-60 tallet i Midtøsten. Det var mer tradisjon for de gamle å bruke slør, mens jenter som gikk på universitet så en sjelden med slør. Mange av de partiene som har blitt nedkjempet i 2000 tallet, hadde faktisk en ideologi der de styrket kvinners rettigheter. Spesielt Baath partiet som over tok både Irak og Syria i slutten av 60'tallet. De ga kvinnene stemmerett og slør var absolutt ikke noe en måte ha på seg. For å ikke snakke om Sjahen til Iran som hadde en demokratisk stat, der både alkohol og kvinnene hadde store friheter. Grunnen til at kvinnene så å si hadde det kanskje bedre under Sjahen og Saddams baath parti i 70 tallet, var fordi deres ideologi hadde ikke noe med religion å gjøre, selv om islam var en statsreligion akkurat som kristendom er i Norge.

Så kom Islamske revolusjonen i Iran

Så kom den islamske revolusjonen i Iran. Der Iran ble en islamsk republikk og sharia lover ble innfridd. Da fikk kvinnene mye mindre rettigheter enn menn. Kvinner måtte bære slør, sex utenfor ekteskapet var strengt ulovlig, og alkohol ble totalforbud. Selv om mange kvinner bærer slør/niqab/ burka enn hva det måtte være, er det også mange kvinner som absolutt ikke liker å bære sløret over hodet. Dette skaper misnøye blant den kvinnelige befolkningen, og det skaper også store demonstrasjoner i landet, selv om Iran er et veldig rolig land i forhold til nabolandene sine.

Saddams fall i 2003.

Etter at den brutale diktatoren ble fjernet fra Presidentstolen. Har nesten alle kvinner i Irak begynt å ta på seg slør. Myndighetene i Irak er religiøse, og frykten for overfall er stor hvis de ser kvinner uten slør. Når i tillegg Irak i 2009, var i ferd med å innføre en streng Sharia lov, så det ikke akkurat lyst ut for kvinnenes rettigheter. Mange kvinner har sagt at de hadde det bedre under Saddam. Hadde USA klart å innføre en demokratisk stat uten voldelige sammenstøt mellom Sunni og Shia, så ville nok kvinnene hatt det mye bedre i dag. Fordi hvem ville ha savnet en brutal diktator?

I Syria styret Baath partiet, og kvinners rettigheter var greie i forhold til andre land i midtøsten. Håper bare at når krigen er slutt, at ikke kvinners rettigheter blir undertrykt slik som det er i ferd med å skje i Irak.

Egypt

I Egypt brukte nesten ingen kvinner slør i 60-70-80 tallet. Men i 1990 tallet begynte mer og mer å bruke slør. Pr. Dags dato bruker 90% av den kvinnelige befolkningen slør. Hva har skjedd? Hvorfor har de gått tilbake i tid? Det muslimske brorskap har selvsagt en store rolle i saken. Det er mange ubesvarte spørsmål.

I Tunisia, Marokko og Algerie, vil helst myndighetene at den kvinnelige befolkningen ikke bruker burka eller niqab, fordi de ikke ønsker en islamistisk ekstrem stat.

I Saudi Arabia, Kuwait, UAE, og andre stater; der er kvinner veldig undertrykket. I Saudi Arabia må kvinner bruke niqab. Ellers har de svært få rettigheter.

Etter min mening så bør slør være valgfritt og ikke obligatorisk. Men når religion spiller en ekstremistisk rolle i staten, så har kvinnene ikke noe valg.

Vil det komme en dag der Kvinnene i Midtøsten har like store rettigheter som i Europa og Amerika f. eksempel?

1
0 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...