Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Israels rett til å forsvare seg ?

Selvsagt har Israel og andre rett til å forsvare seg. Men det som skjer i midtøsten nå handler ikke om selvforsvar. Det er en velregissert krig iverksatt av Netanyahu for å unngå fengsel. Onde provokasjoner for å skape lebensraum for zionistene. Det er det som skjer.

Folk som støtter Israel i denne konflikten er mennesker som nyter synet av døde forsvarsløse barn.

4
1k svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

joplina

Hamas til NRK: Vi har gitt Israel en lærepenge

"Dr. Basem Naim tar oss imot på ett av de få Hamas-kontorene i Gaza som ikke er bombet av israelske fly. Han er en av de mest gjenkjennelige ansiktene blant palestinere. I flere år har han vært Hamas-bevegelsens ansikt utad, og mener palestinerne gikk seirende ut av den siste konflikten med Israel.

Jeg tror vi har formidlet et tydelig budskap til israelerne og støttespillerne deres om at vi ikke bare vil være adlydende ofre og dø i stillhet.

Israel har gitt oss to valg: Enten å dø i stillhet på grunn av okkupasjon, feilernæring, mangel på medisiner og helsevesen. Eller bli drept av rakettene deres. Vi har valgt det siste.

– Vi inngår fred hvis vi får vårt eget land, med Jerusalem som hovedstad, og Israel går tilbake til grensene fra 1967. Problemet nå er at det er ingen som klarer å definere hvor grensene til Israel går. De spiser seg stadig innover våre områder på Vestbredden med bosettingene sine.

Israel og palestinerne vil ende opp i konflikt gang på gang så lenge okkupasjonen fortsetter, legger Hamas-lederen til. "

**********

"Palestinske Rasha Abushaban (36) jobber med den humanitære situasjonen på Gaza og har en mastergrad i internasjonal utvikling.

– Selv om det er våpenhvile, så er ikke det slutt på blokaden eller konflikten. Vi er fremdeles under okkupasjon, forteller hun VG på telefon fra Gaza.

– Vi har vært under blokade siden 2007 da det demokratisk valgte Hamas tok over myndighetskontrollen her, fortsetter hun.

Hun forteller hvordan den siste krigen rammet nabolaget hardt, med tunge luftangrep og ødeleggelse av sivil infrastruktur – som veier, legesentre og vannrenseanlegg.

Roten til konflikten er politisk, og det som trengs, er myndigheter og verdensledere som presser Israel slik at de slutter med krigsforbrytelser mot sivile, blokaden løftes og okkupasjonen avsluttes.

Hun mener Israel gang på gang har brutt med humanitær rett når de har drept sivile.

– Hva burde gjøres med Hamas?

Det er dehumaniserende å alltid bli spurt om dette. De fleste av dem som bor her, er sivile, og vi blir drept i kontekst av å være pro-Hamas. Israel har etnisk rensket oss palestinere også før Hamas ble opprettet på 80-tallet.

248 ble drept på Gaza, inkludert 66 barn, opplyser Helsedepartementet på Gaza i en uttalelse til VG. På Israelsk side er 12 blitt drept, to av dem barn.

Jeg kan ikke snakke for Hamas, men jeg snakker om klare menneskerettighetsbrudd som blir begått mot oss palestinere. Det kan aldri rettferdiggjøres."

***************

USA - som resten av verden - har ikke klart å unngå å legge merke til at Hamas nekter å legge seg ned å dø i stillhet og underdanighet......så Dr. Basem Naim hadde et slags poeng...

Det setter selvsagt USA i en lei klemme da hele verden vet at det er USA's fortjeneste at konflikten fortsetter å utspille seg slik den gjør. Så nå er USA ute med plaster-på-såret-politikken sin :

"USAs utenriksminister Antony Blinken sier at USA vil gjenoppta forbindelsene til palestinerne ved å gjenåpne konsulatet i Jerusalem og gi nødhjelp til Gaza.

Etter møtet med israelske ledere reiste Blinken til Ramallah på den okkuperte Vestbredden, der han møtte palestinernes president Mahmoud Abbas.

Brutt av Trump

Etter møtet sa han at USA vil gjenoppta forbindelsene med palestinerne som ble brutt under Donald Trump.

Han lovte også 75 millioner dollar i støtte til palestinerne, i tillegg til 5,5 millioner i nødhjelp til Gaza. USA vil også bidra med 32 millioner dollar til humanitær hjelp i regi av UNRWA, FNs organisasjon for palestinerne.

– Det gjenstår mye hardt arbeid for å gjenopprette håp, respekt og en viss tillit, sa han.

Men vi har sett alternativet, noe som bør få oss alle til å doble innsatsen for å opprettholde freden og forbedre livene til både israelere og palestinere, sa han.

Tostatsløsning

Han understreket at en tostatsløsning er den eneste langsiktige løsningen på konflikten mellom Israel og palestinerne.

Vi mener fortsatt at en tostatsløsning er eneste måte å sikre Israels framtid som en jødisk og demokratisk stat, og selvsagt også å gi palestinerne den staten de har rett til, sa han.

Blinken sa at USA er imot bosettingsaktivitet på Vestbredden, riving av palestinske hus og utkastelse av palestinere fra boligene sine, siden slikt utløser ny spenning og undergraver muligheten for to stater."

- Høres jo greit ut...men ingen løfter om å slutte å sabotere Sikkerhetsrådet eller slutte å pøse årlige to-sifrede milliarder inn i israels krigsmaskinere eller trekke seg noe tilbake fra sin strategiske plattform i midtøsten....men mange fagre ord og penger som plaster på såret, for å prøve å rette opp imaget som fredsskaper slik at verden glemmer at de er avslørt som krigshissere.

- Og det fungerer sikkert greit...for mange.

3

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...