Midtøsten

anton10

er det israel som er jødenes lovede land?

har noen av dere satt spørsmålstegn mellom den forutsatte forbindelsen mellom landområdet mellom Jordanelven og Middelhavet og det lovede landet?

I Tanak finnes en idé om at Gud gjorde en pakt med "Israelsfolket", om at hvis de fulgte Loven, skulle de få en del lovnader innfridd. En av disse er lovnaden om et eget land. Men hvis man studerer de gamle skriftene fra de første århundrene etter vår tidsregnings begynnelse, ser man at det finnes mange forskjellige oppfatninger om hva og hvor dette lovede landet er.

De såkalte pseudepigrafiske tekstene, skrevet ned fra år 70 – 300 etter vår tidsregning reflekterer et enormt mangfold av idéer.

Blant annet finner man igjen at forestillingene om det lovede land ikke er så entydige som man skulle tro. Man kan ikke uten videre kan si at det bare er landområdet mellom Jordan og Middelhavet som har blitt oppfattet som det lovede landet.

En rekke idéer om hva det lovede landet kan være- En versjon er at hele verden er det lovede land, en annen er at det lovede land ligner det kristne kaller himmelen. I noen tekster er Babylon det lovede landet, og en del tekster begynner å lette litt på forestillingene om hva et sted faktisk er, ved at de gjør det lovede land til en kvalitet ved de menneskene som bor der.

– Det lovede land kan være alt fra andre geografiske størrelser enn Palestina, det kan være midlertidige geografiske markeringer, som for eksempel en teltleir, eller det kan være en tilstand et menneske opplever.

Dette finner man blandt annet igjen i sionismen. Der hadde man en idé om at det ikke var så viktig hvor det lå dette lovede landet, bare at det fantes!

På slutten av 1800-tallet var for eksempel områder i Sør-Amerika og Afrika nevnt som mulige steder å opprette en israelsk stat.

1
33 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

"anton10 skrev: har noen av dere satt spørsmålstegn mellom den forutsatte forbindelsen mellom landområdet mellom Jordanelven og Middelhavet og det lovede landet? *******************************************************************************************

Vel, det er et ordtak som sier at "det er for seint å gråte over spilt melk" ..

Nå bor det jo en mengde jøder i Israel allerede da, så det er nok for seint å snu....

Selv om det ville være besnærende å kunne hatt en annen situasjon.. ;-)

1
Jonassen "anton10 skrev: har noen av dere satt spørsmålstegn mellom den forutsatte forbindelsen mellom landområdet mellom Jordanelven og Middelhavet og det lovede landet? ******************...

Jonassen skrev:

"Vel, det er et ordtak som sier at "det er for seint å gråte over spilt melk" ..

sant det.

"Selv om det ville være besnærende å kunne hatt en annen situasjon.. ;-)"

-Det var det jeg også tenkte. Og jeg syntes det blir for naivt/trangsynt og blande bibelen inn i konflikten. Den er jo ikke noe annet en et langt eventyr ;-)

1
pekka280 anton10. Jeg er ikke religiøs, men hvilken bok tror du på da? Aner jeg et snev av antisemitisme? (Beskylder ingen)

"pekka280 skrev: Jeg er ikke religiøs, men hvilken bok tror du på da? Aner jeg et snev av antisemitisme? (Beskylder ingen)"

*****************************************************************************************

Pekka,, jeg er av den klare mening at skal vi få fred i Midt Østen, så må vi nok legge bak oss alle gamle steinalderskrifter, og heller se framover!

Det nytter ikke å lete etter freden i 2000 år gamle skrifter ...

Freden kan kun finnes i framtiden, og det er den vi går inn i ,....

1
anton10 Jonassen skrev: "Vel, det er et ordtak som sier at "det er for seint å gråte over spilt melk" .. sant det. "Selv om det ville være besnærende å kunne hatt en annen situasjon.. ;-)"...

"anton10 skrev: -Det var det jeg også tenkte. Og jeg syntes det blir for naivt/trangsynt og blande bibelen inn i konflikten. Den er jo ikke noe annet en et langt eventyr ;-) ................................................... Ja, du kan jo bare se på noe av dette disse bibelfanatikerne skriver her inne ;) Ikke bare tror de på eventyr, men de skremmer vannet av seg selv i allskens skumle historier om verdens undergang og hva det nå er alt sammen...

Nei, takke meg til en god krimbok - da vet jeg iallefall at jeg ikke får mareritt om verdens undergang, andre religioner som overtar verdensherredømme og hva det nå er de fabler om alt sammen!

**** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** mella [2028]: Omstendighetene rundt den 4-årige jenta som ble drept kjenner jeg ikke, men kan umiddelbart garantere at ikke en eneste israeler har siktet mot noen fireårige jenta.

janzy [1492]: Det kan jeg også garantere.

1
Jonassen "pekka280 skrev: Jeg er ikke religiøs, men hvilken bok tror du på da? Aner jeg et snev av antisemitisme? (Beskylder ingen)" ********************************************************...

"Jonassen skrev:

Pekka,, jeg er av den klare mening at skal vi få fred i Midt Østen, så må vi nok legge bak oss alle gamle steinalderskrifter, og heller se framover!

Det nytter ikke å lete etter freden i 2000 år gamle skrifter ...

Freden kan kun finnes i framtiden, og det er den vi går inn i ,...."

Svar: Det er akkurat der VÅRT problem ligger. Vi skjønner ikke at de går etter 2000 år gamle skrifter.

Når jeg er i Israel på jødiske høytidsdager, og deltar i middager og tilstelninger, har ikke jeg filla snev av høytid. Det har ikke jøder som er i Norge på norske høytider heller, men de deltar like fullt.

1
aegi å jeg trur mer på en viss informasjon fra boka en bare ønsketankene far andre , aer man bort i fra selve de religiøse i bibelen så ern jo grei å lese men nå blir jeg sikkert kalt e...

aegi skrev: "å jeg trur mer på en viss informasjon fra boka en bare ønsketankene far andre , aer man bort i fra selve de religiøse i bibelen så ern jo grei å lese men nå blir jeg sikkert kalt en jævle religiøs idiot men de er jeg heller ikke"

-som jeg sa. Bibelen er et eventyr. Og det er absolutt et flott eventyr. Man er ikke en jævla religiøs idiot for å synes at den er grei å lese hvis man ser bort i fra selve det religiøse som du sier det.

1
pekka280 "Jonassen skrev: Pekka,, jeg er av den klare mening at skal vi få fred i Midt Østen, så må vi nok legge bak oss alle gamle steinalderskrifter, og heller se framover! Det nytter ikk...

pekka280 skrev: Det er akkurat der VÅRT problem ligger. Vi skjønner ikke at de går etter 2000 år gamle skrifter.

*********************************************************************************************

Samme hva du sier, og samme hva jødene sier,,, det nytter ikke å søke etter freden i 2000 år gamle skrifter!!!

israel og palestina, jøder og muslimer,, de MÅ søke etter freden i framtiden!

I fortiden har vi bare drap og elendighet, og å søke etter freden i fortiden vil bare føre til flere drap og mer elendighet..

1
anton10 pekka280 skrev: "men hvilken bok tror du på da?" Ingen spesiel bok. Og ja, før du spør. Jeg mener det er like horribelt og bruke koranen som bibelen til kildehenvisning til den ene...

Anton:

Jeg er helt enig med deg, men jeg spurte fordi jeg mener at jeg leste noe annet mellom linjene her.

Husk at alle som er religiøse, uansett tro, tror på det de leser fordi de tror. Jeg tar meg det ansvaret, og respekterer det!!

Om Bin-Laden eller andre viser til Koranen og roper Jihad, dømmer jeg ikke alle muslimer over en kam.

Om noen ultra ortodokse bosettere henviser til Talmud, og dreper en uslyldig palestiner, dømmer jeg ikke alle jøder av den grunn.

Skjønner du hvor jeg vil hen?

1
pekka280 Anton: Jeg er helt enig med deg, men jeg spurte fordi jeg mener at jeg leste noe annet mellom linjene her. Husk at alle som er religiøse, uansett tro, tror på det de leser fordi d...

pekka280 skrev: "Anton:

Jeg er helt enig med deg, men jeg spurte fordi jeg mener at jeg leste noe annet mellom linjene her.

Husk at alle som er religiøse, uansett tro, tror på det de leser fordi de tror. Jeg tar meg det ansvaret, og respekterer det!!

Om Bin-Laden eller andre viser til Koranen og roper Jihad, dømmer jeg ikke alle muslimer over en kam.

Om noen ultra ortodokse bosettere henviser til Talmud, og dreper en uslyldig palestiner, dømmer jeg ikke alle jøder av den grunn.

Skjønner du hvor jeg vil hen?"

-Jeg skjønner godt hvor du vil hen. Og jeg er helt enig. Poenget mitt som ikke kom godt nok frem var at jeg mener det er fullstendig feil å stå med bibel/koran i hånd som en løsning eller presentasjon av den ene og fulle sannhet.

1
pekka280 Anton: Jeg er helt enig med deg, men jeg spurte fordi jeg mener at jeg leste noe annet mellom linjene her. Husk at alle som er religiøse, uansett tro, tror på det de leser fordi d...

å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med kokende olje å ormer oppi der .men bibelen selv er eventyr ? hva er eventyr i boka ? mye av dette er jo nedskrive og ikke noe å gjøre poeng av .feks alt om korinterne osv i hellas de er jo egentli grei skurring .og diberømte 10 bud er jo sunne leveregler uansett om de ikke hadde vært noe religion ibildet . men å kalle bibelen er eventyr er å fornekte historie

1
aegi å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med kokende olje å...

"aegi skrev: å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med kokende olje å ormer oppi der .men bibelen selv er eventyr ? hva er eventyr i boka ? mye av dette er jo nedskrive og ikke noe å gjøre poeng av .feks alt om korinterne osv i hellas de er jo egentli grei skurring .og diberømte 10 bud er jo sunne leveregler uansett om de ikke hadde vært noe religion ibildet . men å kalle bibelen er eventyr er å fornekte historie"

*****************************************************************************************

Poenget aegi, er at man kan ikke skape fred i MidtØsten ved å lese gamle bøker,,

det er i framtiden freden ligger aegi... I fortiden så ligger bare drap, terror og forfølgelse..

og å søke etter fred i de bøkene som beskriver denne terroren, skaper bare mer terror!

ser du ikke det ??

1
aegi å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med kokende olje å...

aegi skrev: "å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med kokende olje å ormer oppi der .men bibelen selv er eventyr ? hva er eventyr i boka ? mye av dette er jo nedskrive og ikke noe å gjøre poeng av .feks alt om korinterne osv i hellas de er jo egentli grei skurring .og diberømte 10 bud er jo sunne leveregler uansett om de ikke hadde vært noe religion ibildet . men å kalle bibelen er eventyr er å fornekte historie"

Esekiel får se Guds herlighet 1 I det trettiende året, på den femte dagen i den fjerde måneden, mens jeg var blant de bortførte ved Kebar-elven, skjedde det at himmelen åpnet seg, og jeg fikk se syner fra Gud.

2 Den femte dagen i måneden – det var det femte året etter at kong Jojakin var bortført – 3 kom Herrens ord til presten Esekiel, sønn av Busi, ved Kebar-elven i Kaldea. Herrens hånd kom over ham der.

4 Jeg hadde et syn. Se, et stormvær kom fra nord. Det var en stor sky med flammende ild. Det strålte og skinte omkring den, og inne i ilden blinket det som av skinnende metall. 5 Midt i ilden viste det seg likesom fire skikkelser, som så slik ut: De hadde utseende som mennesker, 6 men hver av dem hadde fire ansikter og fire vinger. 7 Bena deres var rette, føttene lignet kalveklover, og de strålte som skinnende bronse. 8 Skikkelsene hadde menneskehender under vingene på alle fire sider, og alle holdt ansiktene og vingene slik: 9 De rørte ved hverandre med vingene. De snudde seg ikke når de gikk, men hver av dem gikk rett fram. 10 Slik så ansiktene deres ut: De hadde menneskeansikt foran, og alle fire hadde løveansikt på høyre side, okseansikt på venstre side og ørneansikt bak. 11 Det øverste vingeparet var utspent slik at den ene skikkelsen rørte ved den andre, og med de to andre vingene dekket de kroppen. 12 Hver av dem gikk rett fram. De gikk dit ånden ville, og snudde seg ikke mens de gikk.

13 Skikkelsene så ut som brennende kull og som fakler. Ilden beveget seg fram og tilbake mellom skikkelsene. Det strålte av den, og det gikk lyn ut fra den. 14 Skikkelsene fór fram og tilbake og var som lyn å se til.

Eventyr kaller jeg sånt

1
Jonassen "aegi skrev: å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med k...

Jonassen skrev:

"Poenget aegi, er at man kan ikke skape fred i MidtØsten ved å lese gamle bøker,,

det er i framtiden freden ligger aegi... I fortiden så ligger bare drap, terror og forfølgelse..

og å søke etter fred i de bøkene som beskriver denne terroren, skaper bare mer terror! "

-Og med å skrive under på den sier jeg god natt for denne gang. Meget bra sagt :-)

1
Jonassen "aegi skrev: å si at bibelen er eventyr er iddioti , de som er eventyr er mye av de falske profeter som sier at vi kommer til helvete og forestiller oss en digger smeltegryte med k...

fred pga gamle bøker ? men de har jeg heller a l d r i sagt . de er merkeli så mye du mener jeg har sagt .jeg svarte på at bibelen var eventyr .bibelen er og blir en historiebok men om de står der noe som også er tema nå så kan vi da vel de ikke ta skade . fred blir ikke lagget av gamle bøker ? nei kansje ikke men de er ikke dumt å lese om ting for de

1
anton10 pekka280 skrev: "Anton: Jeg er helt enig med deg, men jeg spurte fordi jeg mener at jeg leste noe annet mellom linjene her. Husk at alle som er religiøse, uansett tro, tror på det...

"anton10 skrev: -Jeg skjønner godt hvor du vil hen. Og jeg er helt enig. Poenget mitt som ikke kom godt nok frem var at jeg mener det er fullstendig feil å stå med bibel/koran i hånd som en løsning eller presentasjon av den ene og fulle sannhet."

Ok, da er vi enige, men se også aegis innlegg mellom oss her nå. Han sier at Bibelen er en historiebok. Der er jeg langt på vei enig. Har du hørt om Kanaans land? I Libanon er det en by som heter Quana. (FN Hovedkvarteret til Fijji lå der) Navnet må ha en opprinnelse.

Da jeg var på en av turene i Libanon, kom kompani presten inn på historien om Jonas i hvalfiskens buk. Etter sigende skulle det ha skjedd i havområdet mellom Tyr og Saida.

Sist jeg var i Beirut, var det store og mange gravearbeider hvor de brukte gravemaskiner for å bygge opp byen. Mange steder, var arbeidet stoppet fordi de ikke kunne grave så veldig dypt, før de fant rester etter svunnen tid. Arkeologene hadde litt av en jobb med å gå gjennom alt før oppbyggingen kunne fortsette.

Det samme i Jerusalem. Du skal ikke grave altfor dypt før du kommer over rester etter hus og sivilisasjon.

1
pekka280 "anton10 skrev: -Jeg skjønner godt hvor du vil hen. Og jeg er helt enig. Poenget mitt som ikke kom godt nok frem var at jeg mener det er fullstendig feil å stå med bibel/koran i hå...

pekka280 skrev:

"Sist jeg var i Beirut, var det store og mange gravearbeider hvor de brukte gravemaskiner for å bygge opp byen. Mange steder, var arbeidet stoppet fordi de ikke kunne grave så veldig dypt, før de fant rester etter svunnen tid. Arkeologene hadde litt av en jobb med å gå gjennom alt før oppbyggingen kunne fortsette.

Det samme i Jerusalem. Du skal ikke grave altfor dypt før du kommer over rester etter hus og sivilisasjon. "

Det er sant. Og ved mange arkeologiske utgravninger finner man masse beviser etter eldere sivilasjoner som spenner tusenvis av år tilbake. Men jeg kan ikke si meg enig i at Bibelen kan brukes som en fakta orientert historiebok. I hvertfall ikke til å gjøre krav på land områder osv.

1
anton10 pekka280 skrev: "Sist jeg var i Beirut, var det store og mange gravearbeider hvor de brukte gravemaskiner for å bygge opp byen. Mange steder, var arbeidet stoppet fordi de ikke kun...

Jeg baserer meg heller ikke til Bibelen når det gjelder å finne noen konkrete steder. Da bruker jeg hellrer internett eller et lexicon/atlas.

Men at noen bruker sine hellige bøker til å stadfeste sin tlhørighet til et sted, har jeg forståelse for, og når man leser om Judea og Samaria, og at det iflg Bibelen skulle ligge i Israel, synes jeg at det er søkt om jødene skulle bli sendt til Chile, Sør-Afrika, eller Argentina.

1
pekka280 Jeg baserer meg heller ikke til Bibelen når det gjelder å finne noen konkrete steder. Da bruker jeg hellrer internett eller et lexicon/atlas. Men at noen bruker sine hellige bøker...

"pekka280 skrev: Jeg baserer meg heller ikke til Bibelen når det gjelder å finne noen konkrete steder. Da bruker jeg hellrer internett eller et lexicon/atlas.

Men at noen bruker sine hellige bøker til å stadfeste sin tlhørighet til et sted, har jeg forståelse for, og når man leser om Judea og Samaria, og at det iflg Bibelen skulle ligge i Israel, synes jeg at det er søkt om jødene skulle bli sendt til Chile, Sør-Afrika, eller Argentina. "

************************************************************************************* Den debatten er over, og ble over med opprettelsen av Israel i 1948,, men det har du tydelig ikke fått med deg pekka ?

1
Jonassen "pekka280 skrev: Jeg baserer meg heller ikke til Bibelen når det gjelder å finne noen konkrete steder. Da bruker jeg hellrer internett eller et lexicon/atlas. Men at noen bruker s...

"Jonassen skrev: "pekka280 skrev: Jeg baserer meg heller ikke til Bibelen når det gjelder å finne noen konkrete steder. Da bruker jeg hellrer internett eller et lexicon/atlas.

Men at noen bruker sine hellige bøker til å stadfeste sin tlhørighet til et sted, har jeg forståelse for, og når man leser om Judea og Samaria, og at det iflg Bibelen skulle ligge i Israel, synes jeg at det er søkt om jødene skulle bli sendt til Chile, Sør-Afrika, eller Argentina. "

************************************************************************************* Den debatten er over, og ble over med opprettelsen av Israel i 1948,, men det har du tydelig ikke fått med deg pekka ?

...........................Over i 1948 en historiebok ? hva ble over ? at noen kunne lese den eller de som står i den ? "

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar
Aktuelt VGD Siste svar

Angela Merkel takker av

Forbes har utropt henne til verdens mektigste kvinne ti år på rad, men det er delte meninger om Angela Merkels ettermæle både i Tyskland og resten av Europa.
Bilde

Angela Merkel takker av

Forbes har utropt henne til verdens mektigste kvinne ti år på rad, men det er delte meninger om Angela Merkels ettermæle både i Tyskland og resten av Europa.


Bilde www.vg.no
1
2 svar
Laster...