Miljø og Klima

TrudeX

Resirkuleringsspørsmål

Som beboer i Oslo, forsøker jeg å kildesortere. Men sidene til renholdsetaten gir meg ikke svarene jeg trenger.

En start: hva skal jeg gjøre med Toro suppeposer? De består av både papir og metallfolie.

1
20 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Dersom klimatullingene får det som de vil kommer det en egen dunk for Toto suppeposene.

1

Kildesortering har primært med miljø generelt, og lite med klima å gjøre. Det er idioti å ikke gjenbruke glass, for eksempel.

1
TrudeX Kildesortering har primært med miljø generelt, og lite med klima å gjøre. Det er idioti å ikke gjenbruke glass, for eksempel.

Kildesortering har primært med miljø generelt, og lite med klima å gjøre

Kunne ikke vært mer enig. Det er et MEGET stort poeng å skille de to tingene.

Miljøet kan vi gjøre noe med, klimaet kan vi gjøre svært lite med.

Derfor: Vi trenger "klimafrie" miljøorganisasjoner. Dessverre stor mangelvare på det i dag.

1
BorisA [sitat…] Kunne ikke vært mer enig. Det er et MEGET stort poeng å skille de to tingene. Miljøet kan vi gjøre noe med, klimaet kan vi gjøre svært lite med. Derfor: Vi trenger "klimaf...

Miljøet kan vi gjøre noe med, klimaet kan vi gjøre svært lite med.

Derfor: Vi trenger "klimafrie" miljøorganisasjoner. Dessverre stor mangelvare på det i dag.

Dette er helt feil. Vi få ned CO2-utslippene, selv om det er vanskelig, og tildels dyrt, per i dag.

Naturligvis ville det være veldig behagelig å tro at våre CO2-utslipp ikke gjør noe fra eller til, men den ubehagelige sannheten er at det gjør de.

Men nå finnes det ørtogfjørti tråder om klimaspørsmål her inne, og denne tråden er ment å handle om resirkuleringsspørsmål.

1

hva skal jeg gjøre med Toro suppeposer? De består av både papir og metallfolie.

Å kildesortere kun for å smøre din egen samvittighet og merkelappe deg selv som "miljøbevisst" er rimelig fåfengt all den tid du spiser masseprodusert drittmat.

1

En start: hva skal jeg gjøre med Toro suppeposer? De består av både papir og metallfolie.

I returordningen der jeg bor så er suppeposer definert som plastemballasje. Men hvis posene er basert på papir så hiver jeg dem i restavfallet. :)

1

En start: hva skal jeg gjøre med Toro suppeposer? De består av både papir og metallfolie.

Vet ikke om Oslo, men Kragerø kommune har en stor resirkuleringsguide.

Suppeposer i plast + suppeposer i aluminiumsfolie går der i restavfallet.

Resirkulering/sortering er bra det, men jeg har hørt at folk likevel aldri blir flinke nok, og at maskiner gjør jobben bedre. Synes selv det er et større problem at for mange slenger søpla si der den absolutt ikke hører hjemme - i veikanten og i naturen.

1

En start: hva skal jeg gjøre med Toro suppeposer? De består av både papir og metallfolie.

TrudeX: Fin tråd! Den illustrerer mange gode poenger allerede!

Jeg blir til tider litt oppgitt av all emballasjen som ikke opplagt er det ene eller det andre. Senest i dag stekte jeg noe vakumpakket kjøtt (fy for et svin jeg er, men jeg gjorde nå engang det) til middag - og det er da helt utrolig at noen produsenter må LIME FAST den derre kjøttsaftabsorberende puta under kjøttet til plastemballasjen, ikke alle gjør det, men noen gjør det, og det er irriterende for sånne som meg som stort sett synes det er greit å kildesortere!

De største fordelene for meg handler om at restavfallet ikke så lett begynner å stinke og ikke behøver å tømmes særlig ofte! Matavfall går i kompostbingen, men uavhengig av meg og hva jeg gjør med det, er matavfall - enten disse lixom-"klimaskeptikerne" liker det eller ikke - en STOR ressurs som går til spille ved maskinell sortering.

Jeg bor i Oslo og kjenner situasjonen godt her, i tillegg er jeg kjent med og interessert i avfallshåndtering og kildesortering i flere andre kommuner, inkludert kommuner som har hatt "god, gammeldags" kildesortering i 10-20 år eller mer OG kommuner med maskinell sortering (som Karbo så kritikkløst ser ut til å ha falt for).

Problemet som TrudeX illustrerer med suppepose-eksempelet lar seg egentlig ikke løse for oss vanlige forbrukere, det blir fort for mange ting å huske på, for mye å holde styr på, og da blir fort sorteringen temmelig ufullstendig (dvs. mye restavfall). Hovedpoenget jeg vil fram til, er at jeg ikke tror det hjelper med flere råd og retningslinjer på en eller annen info-side på nettet. OK: TrudeX og andre ivrige kunne sikkert fått hjelp et sånt sted, men helt generelt vil problemet vedvare: Når folk flest skal kaste blandingsemballasje eller forsøke å skille bestanddelene i blandingsemballasjen, oppstår tvilen eller irritasjonen eller giddeløsheten - og avfallshåndteringen blir deretter.

Hva om myndighetene skjerpet inn kravene til emballasje? Det kan gjøres så enkelt som at forbrukerne ikke skal behøve å være i tvil om hva slags materiale emballasjen består av. Det må være ENKELT å kildesortere. Mye emballasje er enkel å sortere, men utrolig mye emballasje er det ikke uten videre lett å ta stilling til.

Nå skriker vel lixom-"klimaskeptikerne" opp om stalinistiske tilstander. Vel, akkurat på dette området holder det kanskje ikke med tomprat! Det må kanskje noen begrensninger til! For min del kan vi gjerne forby bruken av blandingsemballasje av typen innvendig metallbelagte tomatsuppeposer eller kjøttsaftabsorberende papir- eller plastputer (og hvem vet hva som er inni dem?) som det ikke er mulig å skille fra ytteremballasjen.

**************

Siden jeg redigerer på innlegget og fortsatt har tid igjen, er det fristende å legge til at også Tikk (nest øverst på siden her) kan betrakte dette som et svar på enda et tilfelle av narraktig surrehueprat. Vi er nok etter hvert mange som venter i spenning på et konstruktivt innlegg, Tikk! ;-))

1
Karbonbasert_livsform [sitat…] Vet ikke om Oslo, men Kragerø kommune har en stor resirkuleringsguide. Suppeposer i plast + suppeposer i aluminiumsfolie går der i restavfallet. Resirkulering/sortering er...

Vet ikke om Oslo, men Kragerø kommune har en stor resirkuleringsguide.

Suppeposer i plast + suppeposer i aluminiumsfolie går der i restavfallet.

Tusen takk for guiden! :-) Det står litt mer der enn på renovasjonsetatens sider (Oslo). Jeg er ofte i stuss - plastflasker med metallokk/-ring, er det greit å kaste i plastdunken? Sånne småting kan gjøre at unødig mye havner i restavfallet.

Jeg antar at maskiner ville bli brukt til sorteringen dersom dette var mer effektivt enn manuell sortering. Det er vel også en fordel at det som skal resirkuleres er noenlunde rent når det havner i søpla.

Det er ikke så forferdelig mye menigmann kan gjøre med verdens miljøproblemer, men alle monner drar! Hvis alle forsøker å tenke litt på miljøet, blir det i det minste litt bedre.

1

En start: hva skal jeg gjøre

Kaste alt i samma posen. Du skjønner, det såkalte kildesorteringsanleggene fungerer ikke. avsugskanalene er for dårlige og alle poser revner, som igjen betyr at alt havner på samme sted. Ja, en skandale.

Du fikk det av meg først:)

1

Lignende innlegg

Miljø og Klima Fico Siste svar

Uklart om vindkraft

Fra stortingets talerstol har vi kunnet høre at vårt elkraftpotensiale for havvind, er like stort som det potensiale som i dag ligger til grunn for vår landlige produserte vannkraft. Det kan jo høres...
1
23 svar
Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
8 svar
Miljø og Klima silas Siste svar

Klimarealistene = ytterliggående klimagruppe (Nettavisen)

Dette er etter min mening et skremmende eksempel på ytterliggående journalistisk levert av Nettavisen denne gang. At avisen går så langt å kaller Klimarealistene for ytterliggående er egentlig ganske...
Bilde

Carl I. Hagen besøkte Klimarealistene på Stortingets regning

Én av Hagens tre tjenestereiser som stortingsrepresentant var et besøk til Klimarealistene i Stavanger. – Et politisk relevant møte, svarer Hagen.


Bilde www.nettavisen.no
1
11 svar
Laster...