Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Det har i de siste år kommet stadige reportasjer om ekstatiske arkeologer som finner redskaper, klesplagg, våpen og oppbygde steinkonstruksjoner for jakt der isbreer i Norge smelter og trekker seg tilbake. Hvilket må bety at for det som er kort tid siden i historisk sammenheng var dette iallfall i sommerhalvåret is- og snøfritt område hvor våre forfedre regelmessig oppholdt seg og drev jakt, for ganske få tusen år siden.

Siden de neppe krøp innunder isbreer for å jakte, må det altså ha vært et varmere klima da med atskillig mindre breer. Siden har breene vokst, men er nå i ferd med å minke igjen. Dette er åpenbart naturlige svingninger i klima, og kan i alle fall ikke forklares med menneskers utslipp av Co2 i et tidsrom som i jordens historie er et øyeblikk.

Har flere ganger forsøkt å få en respons på dette fra ivrige klima-dommedagsprofeter, men det ender bare med utskjelling og personangrep. Noen her som har sett en forklaring på dette i forhold til påstandene om at isbreene aldri har vært så små før i historisk tid?

1
15 svar

15 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Karbonbasert_livsform

Siden de neppe krøp innunder isbreer for å jakte, må det altså ha vært et varmere klima da med atskillig mindre breer.

Isbreene i fastlands-Norge stammer fra slutten av bronsealderen. De har altså på et tidspunkt vært helt smeltet bort siden siste istid. Størst utbredelse nådde de antakelig ca. 1760, da Nigardsbreen i Sogn slukte de innerste gårdene i dalen. Siden den gang har de krympet igjen, med to skritt tilbake og ett skritt fram. Og temperaturene er samtidig i gjennomsnitt litt høyere enn de var den gangen. Heldigvis, skulle man tro, men for noen er det altså dette som er selve Problemet.

2

ramses2k

Heldigvis, skulle man tro, men for noen er det altså dette som er selve Problemet.

For hvem?

1

Karbonbasert_livsform

Ramses da. Fått med deg togradersmålet, sett i forhold til temperaturene i "førindustriell tid"?

Bevares, hvis jeg har misforstått og global oppvarming og klimakrise og klimaavtaler og klimaforlik etc. bare er noe jeg har drømt, kan vi jo bare slukke lyset i denne debatten, gi klimahysteriet den siste olje og begynne å konsentrere oss om viktige ting.

1

ramses2k

Har flere ganger forsøkt å få en respons på dette fra ivrige klima-dommedagsprofeter, men det ender bare med utskjelling og personangrep. Noen her som har sett en forklaring på dette i forhold til påstandene om at isbreene aldri har vært så små før i historisk tid?

Hvem har sagt at isbreene aldri har vært så små før i historisk tid? Og hva definerer du som historisk tid?

1

JudasT

Og hva definerer du som historisk tid?

SNL: Historisk tid, den tid der det er mulig å rekonstruere en historisk utvikling ut fra skriftlige kilder. Perioden før historisk tid kalles forhistorisk tid. Overgangen fra forhistorisk til historisk tid varierer fra kultur til kultur. I Egypt og For-orienten var overgangen f.eks. ca. 3000 f.Kr., i det gamle Hellas om lag 750 f.Kr., mens skillet i Norden først kom da kristendommen ble innført ca. 1000 e.Kr.

1

ostgote

For 4000-5000 år siden var alle breene i Norge smeltet og det vokste stor skog opptil 1500 meter over havet. Bla var Hardangervidda dekket med skog. Bevisene på dette finner vi i myrer på den i dag treløse vidda.

1

BorisA

Noen synes nok at det beste ville vært om hele jordkloden hadde blitt en eneste stor isklump.

1

ramses2k

Eneste jeg har hørt som fryder seg over kaldt vær og kulderekorder er "skeptikerne" her inne men det er kanskje de du refferer til?

1

trondhjem

Har flere ganger forsøkt å få en respons på dette fra ivrige klima-dommedagsprofeter, men det ender bare med utskjelling og personangrep.

Det var vesentlig mindre fjellbreer på den nordlige halvkule noen få tusen år før Kristus. Årsaken er en av milankovichsyklusene som medførte at jordklodens bane var nærmest sola på sommerstid den gangen, i dag er banen vår nærmest sola den 4. januar slik at vi mottar mer sol på vinteren og mindre på sommeren enn den gangen. Da hadde vi kaldere vintre og varmere somre enn i dag, noe som gjorde at isbreene trakk seg tilbake og vi fikk mer varmekjære arter på våre breddegrader sammenlignet med hvordan det var i før-industriell tid.

Jordklodens middeltemperatur var noe varmere enn i dag, men på langt nær så mye som mange klimaskeptikere tror som henviser til restene av skogen på Hardangervidda og andre spor som vitner om datidens varme somre. De lærde strides om hvor mye varmere det var, noen mener dagens globale oppvarming allerede har passert datidens globale middeltemperatur, andre mener vi har igjen kanskje så mye som 1 °C.

PS! Når du innleder med å omtale din meningsmotpart med sterkt negativt ladede adjektiver har du ingen grunn til å forundres over at folk svarer surt.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...