Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Vi er stadig blitt foret med "nå bærer det utfor kanten"-greier rundt dette med klima. Og det er ikke måte på hva som kommer, dersom "vi ikke stopper nå".

Mitt enkle spørsmål er da - hva stoppet tidligere oppvarminger, der det var mange grader varmere enn nå? Hvorfor skal det være en terskel akkurat nå, der vi "bikker gale veien"?

Jeg synes det er mye merkelig i denne klima-debatten.

1
48 svar

48 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Kilimiljama

Gjennom noen tusen år nå, har Milankovitch-syklusene (som Bjørn Samset refererte til og stoppa kjeften på Hagen med på Dagsnytt 18 i går) pekt i retning av kaldere tider. Over tid, gjennom flere tusen år, har det blitt gradvis, men svært, svært langsomt kjøligere på jorda. Denne langsomme trenden vedvarte inntil for rundt 100 år siden. Og denne langsiktige, svært langsomme nedkjølingstrenden skulle normalt ha fortsatt i enda mange tusen år. Men som Bjørn Samset også sa i går: I stedet har vi i løpet av de siste 100 åra fått en OPPVARMING på rundt en hel grad, dvs. 1/4 av forskjellen mellom istid og mellomistid. Dette kan faktisk ikke forklares med naturlige svingninger av noe slag. Forskerne har prøvd. Men det kan faktisk bare forklares ved menneskeskapte CO2-utslipp. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren har i moderne tid endret seg 100 ganger raskere, kanskje flere hundre ganger raskere enn i tidligere tiders overganger mellom istider og mellomistider, da det knapt fantes mennesker på jordas overflate.

Vi står foran ytterligere 1 grads økning. Og det verste er: Får vi ytterligere 1 grads økning, stopper det ikke der, da kommer den ene graden etter den andre på løpende bånd. I løpet av noen hundre år kan jorda være ubeboelig for mennesker. Dette er grunnen til at 2-gradersmålet er sterkt ønskelig å få gjort om til et 1,5-gradersmål. Greier vi å stanse oppvarmingen på et nivå 1,5 grader over førindustriell temperatur, er det håp også for mennesker på jorda i århundrene som kommer. Greier vi det ikke, ser det stygt ut.

For å svare helt konkret på spørsmålet om hva som har stoppet tidligere tiders (globale) oppvarminger, er det enkleste og mest overordnede svaret Milankovitch-syklusene. Men det er snakk om saker og ting som altså endrer seg utrolig langsomt i den ene eller den andre retningen, endringene skjer over tusenvis av år. Dette i grell kontrast til de menneskeskapte endringene vi ser nå.

3

Trenberth

Gjennom noen tusen år nå, har Milankovitch-syklusene (som Bjørn Samset refererte til og stoppa kjeften på Hagen med på Dagsnytt 18 i går

Vel, at Samset stoppet kjeften på Hagen er en betydelig overdrivelse.

Jeg er ikke noen fan av Hagen, men jeg har til gode å se noen stoppe kjeften på han :)

3

la1goa

Jeg er ikke noen fan av Hagen, men jeg har til gode å se noen stoppe kjeften på han :)

Det har jeg også til gode å se.

1

Karbonbasert_livsform

Jeg er ikke noen fan av Hagen, men jeg har til gode å se noen stoppe kjeften på han :)

Denne Samset er ikke så veldig ulik Hagen, han har visst bare på/av-knapp på snakketøyet.

1

perchri

..nja...mange har forsøkt dette før...det merkelige med Hagen er at han stort sett har fått rett...om innvandring blant annet. Uansett vil vi få det temmlig klamt de neste 2-300 åra, dersom vi klarte å få stoppet utslippene. Svinghjulet har for lenge gått den gærne veien, og svinghjul tar tid å få stoppet. Vi vil så gjerne men får det ikke til. Kanskje starte med flytrafikken, en stor miljøsynder,så vedfyring, salg av erter,stoppe salg av fosilbiler,forbud mot kjøtt, 1 tur til syden pr person pr år...etc etc. For et kjedelig liv. Så, tilslutt viste det seg at årsaken var noe helt annet...jorda er dynamisk, kosmisk stråling og solas lek med vitenskapen er årsaken...hva da, da?

1

Karbonbasert_livsform

Dette kan faktisk ikke forklares med naturlige svingninger av noe slag. Forskerne har prøvd.

MAO "Vi vet ikke hva det ellers kunne være".

Det samme sa de visst om heksene i sin tid.

I dag er begrunnelsen sammenligning med mislykkede modeller.

3

Trenberth

. CO2-konsentrasjonen i atmosfæren har i moderne tid endret seg 100 ganger raskere, kanskje flere hundre ganger raskere enn i tidligere tiders overganger mellom istider og mellomistider, da det knapt fantes mennesker på jordas overflate.

Har du noen referanser på denne påstanden ?

1

la1goa

Mitt enkle spørsmål er da - hva stoppet tidligere oppvarminger, der det var mange grader varmere enn nå?

Enkelt svar: Solen.

lengre svar: Solen er en variabel stjerne. 30 år med data er alt for lite til å konkludere med at den ikke har noen påvirkning slik IPCC har gjort.

2

TomPadang

Det som er merkelig er at selv om solen gradvis blir svakere, nå på 13. året, følger temperaturen ikke etter.

1

RickiBK

Tilsvarende merkelig: Det samme skjer p andre planeter rundt oss.

1

Heia_heia

Det blir spennende å se om denne professoren får rett.

1

la1goa

2. ting min gode mann.

Det første er at det tar litt tid før klima endrer seg. Kok opp en kjele med vann, sett kjelen ut i 20 kuldegrader for avkjøling og putt opp i to isbiter. Tror du at det isbitene overlever?

Det andre 30 år med data er for lite for å konkludere med noe. Du går på retorikken til andre. Selv i dag etter ha blitt gradvis svakere er solen sannsynligvis en god del varmere enn under LIA.

1

fargerik

1

xpoolman

Ny rapport.

Denne er allerede postet under MSM i alarmistmodus der den hører hjemme:

http://vgd.no/samfunn/miljoe-og-klima/tema/1800100/tittel/msm-i-alarmistmodus-versjon-2/innlegg/46033648/#46033648

1

fargerik

Denne er allerede postet under MSM i alarmistmodus der den hører hjemme:

Fint, det. Det er greit at realiteten spres i flere tråder.

1

BorisA

God jul!

1

perchri

Vi er stadig blitt foret med "nå bærer det utfor kanten"-greier rundt dette med klima. Og det er ikke måte på hva som kommer, dersom "vi ikke stopper nå".

Ohhhh.....allt sammen har vært tidligere....mange..mange ganger. Ganske naturlig det hele, men at det ikke "passer" oss individer er jo en annen sak. Steady state er ukjent for moder jord.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...