Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Plastgjennvinning skaper mye ny søppel.

Gjennvinning or resirkulering av plast kan umiddelbart høres besnærende ut. Det å bruke plasten på nytt til å lage nye produkter er ment å redusere ressursbruken og gi mindre CO2 utslipp. Men holder denne tankegangen mål? Det er høyst diskutabelt og tvilsomt. Når plast blir gjenbruk er den ikke lenger ny og har mistet mye av egenskapene til ny plast. Hvis plasten kan brukes som f.eks. isolasjon, fyllmasse og lignende og ikke en plastgjenstand, er det sikkert holdbart og fornuftig ressursbruk. Hvis plasten derimot blir brukt til nye produkter vil det være av mindreverdig kvalitet og få begrenset levetid. Plasten som er gjenvunnet vil derved bare skape mye ny plastsøppel og et enda større miljøproblem med masse dårlige produkter for hver gjenvinning.

Jeg har registret at mange nye plastgjenstander er av ganske dårlig holdbarhet. Plasten er sprø og har lav mekanisk styrke. Jeg mistenker sterkt at dette er resirkulert gjenvunnet plast uten at jeg vet dette sikker. Slike dårlige plastprodukter var ikke å finne i handelen bare for noen år siden.

Jeg kjenner til et konkret tilfelle der en fabrikant hadde produsert en stor mengde produkter som måtte skrotes pga en produksjonsfeil. For å spare nytt råmateriale ble plasten kvernet opp og smeltet om til nye gjenstander. Disse nye gjenstandene fikk svært dårlig styrke og plasten fikk lett sprekker som produktene ikke skulle få når det var lagt av nytt ferskt råmateriale.

1
1 svar

1 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

ostgote

Det er nå avslørt at store mengder plastsøppel som er kildesortert i vestlige land havner i u-land som ikke har system få å ta seg av plasten. Det er nærliggende å anta at store mengder av plasten rett og slett er dumpet i naturen og i havet.

Mange land (bl.a. Kina, Filippinene, Malaysia ) nekter å ta ta imot plastsøppelet som er samlet opp i vesten og eksportert til Asia og Afrika.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...