Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Lite er så utskjelt fra klimaskeptikerkretser som klimamodellene. Det er ikke måte på hvor upålitelig og dårlig disse modellene er ifølge mange i de kretser.

Sannheten er at klimamodellene har vist seg svært pålitelige og nyttige verktøy for å forstå hva som skjer med kliaet og hvorfor. Noe vi kan se fra f.eks. IPPCs siste hovedrapport (side 41, Summary for policymakers):

Bilde :

Denne figuren viser klart og tydelig at klimodellene predikerte den globale oppvarmingen frem til i dag med meget god presisjon. Nesten spot on.

Årets Nobelpris er en sterk bekreftelse på at klimamodelleringen er slett ikke hva klimaskeptikerne hevder, denne faggrenen og deres modeller anses tvert om av verdens forskere som et nyttig verktøy for klimaforskningen. Nobelpriskomiteen har gitt halve av årets Nobelpris i fysikk til to av grunnleggerne av klimamodelleringen:

The Nobel Prize in Physics 2021 was awarded "for groundbreaking contributions to our understanding of complex systems" with one half jointly to Syukuro Manabe and Klaus Hasselmann "for the physical modelling of Earth's climate, quantifying variability and reliably predicting global warming"

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2021/summary/

4
10 svar

perchri

Konkrete bevis på hva som er årsaken til hylinga om CO2 og klodens oppvarming/endring. Naturlig dynamikk eller har vi skylda? Forskerene mangler hundrevis av parametere til sine modeller...

1

trondhjem

Naturlig dynamikk eller har vi skylda?

Enhver som håper på eller tror at det er naturlig dynamikk som er årsaken til at den globale temperaturen har økt med rundt 1 °C i løpet av 1900-tallet og ligger an å nå minst en grad Celsius til innen utløpet av dette århundret er svar skyldig på hva i naturen lager denne oppvarmingen?

En global oppvarmingstakt på 1 °C per århundre er langt hinsides noen naturlig klimaendring man finner i historiske klimadata som strekker seg flere millioner år tilbake i tid. De raskeste naturlige globale klimaendringen man finner er overgangene til mellomistider som grovt regnet oppstod rundt hvert 100 000 år de siste tre millioner år. Disse overgangene tok typisk 7 - 12 tusen år å gjennomføre og ga 3 - 5 °C økning i den globale temperaturen. Det som skjer i vår tid går grovt regnet 100 ganger raskere enn dette.

Hva er det med naturen i dag som lager en så "spinnvilt" sterk global oppvarming som naturen ikke har vært i nærheten av å få til tidligere?

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Astronomi

Astronomi

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...