Miljø og Klima

Sola steker mer intenst, - så derfor?

Jeg vil våge den påstand at sola faktisk "steker" merkbart heftigere nå enn for noen ti-år siden. Jeg merket meg det spesielt en solrik dag i fjor høst, en oktober-søndag jeg satt på terrassen, den var nærmest som på sensommeren "før i tida", sola den dagen. Tidlig i april i år føltes det på samme måten, kjentes ut til å varme uvanlig sterkt, årstida tatt i betraktning.

Kanskje sola, om enn veldig i det små, har så vidt begynt å vokse? Den skal jo, i følge vitenskapen, om noen milliarder år bli så omfangsrik at den fysisk i utbredelse når nær inntil Jorda. Alle planter og alt liv på Jorda har selvfølgelig da for lengst (for å si det forsiktig) brent opp. Noen som vet hva klima-vitenskapen sier om dette, altså hvorvidt sola stråler ut mer varme enn tidligere? Skal vel i tilfelle dysses ned kanskje..

Og i så fall monner det nok ikke stort om slik som Høyre og Ap m.fl. vil "berge klimaet" ved deres naive tro på at f.eks. det å elektrifisere norsk sokkel med strøm fra land, er virkelig saker... (Og både private og fastlands-industrien har grunn til å fortvile over strømprisene da, pga. mangel på egen el-kraft for Norge).

9

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Det finnes en del tall både for hvor sterkt sola stråler, og hvor mye av dette som når jordoverflaten. NASA har hatt satelitter oppe i over 40 år for å måle. De siste 20 årene er deter det gjort offentlig gjennom CERES publikasjoner. Den fremste forskeren for dette heter Norman Loeb.

Stråling måles i Watt pr kvaderatmeter (W/m2), og trender måles i Watt pr kvaderatmeter pr tiår (W/m2/dec).

For de siste 40 årene synes sola å ha blitt bitte litt svakere, 0,03 W/m2/dec i avkjøling på toppen av atmosfæren. Dette skal ikke være merkbart. Men en ting som kan merkes er variasjoner i ultrafiolett stråling, og endringer av ozonlaget. Det er usikkert om det er noen trender når det gjelder det.

Det er likevel en stor forandring de siste 40 årene. Det kalles "global brightening" som betyr at skydekket er blitt tynnere. Det er grundig beskrevet i deler av litteraturen om klimaendringer. Økningen av solstråling som når jordoverflaten ble ifølge CERES målt til 0,68 W/m2/dec. Denne økningen kom av forandring av skydekket. Til sammenligning er økningen av drivhuseffekten fra CO2 målt til 0,185 W/m2/dec.

Men, nostalgikern, du vet jo at dette skal dysses ned, så ikke fortell det til noen. Hele klimaetablissementet klarer å holde tett om det.

1

Begynte med progressive briller med automatisk UV solbriller på 1985 tallet. Det var kun i påsken på den tiden hvor glassene var ganske sorte av UV stråling. Nå for tiden blir nesten ikke å se igjennom så fort solen på sommeren titter fram.Altså, utrolig mye mer UV stråling mot kloden. Kom ikke å fortelle meg at dette over de siste 15-20 åra påvirker klima og vær ,pluss en haug andre ikke oppfunnede parametere....?

1

Lignende innlegg

Våtere og villere?

Det konstateres at klimaendringene nå er over oss for fullt også i Norge (MDG-hold, SV-hold m.fl.). Og vi som i en del år nå er blitt tutet ørene fulle fra div. forskerhold, og ikke minst politisk ho...
1
27 svar

Dumme forskere.

Så 2 idioter på tv.En påsto at antarktisk var på størrelse med texas x2,Det er jo på størrelse med Canada. En annen var bekymret over at Grønland skulle forsvinne.Vet de ikke at det er land under både...
1
2 svar
Miljø og Klima trondhjem Siste svar

RWE saksøkes

I Tyskland foregår en interessant rettssak. Saul Luciano Lliuya har saksøkt RWE, en kullkraftgigant som har høye historiske CO2-utslipp på samvittigheten. Årsaken til søksmålet er at en diger bit på f...
1
9 svar
Miljø og Klima Fico Siste svar

Uklart om vindkraft

Fra stortingets talerstol har vi kunnet høre at vårt elkraftpotensiale for havvind, er like stort som det potensiale som i dag ligger til grunn for vår landlige produserte vannkraft. Det kan jo høres...
1
27 svar
Laster...