Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-680-90-SINNEAD O'CONNOR-I do not want..

SINNEAD O’CONNOR – I do not want what I haven’t got – 1990

Med hånda på hjertet tror jeg å kunne påstå at den enest låta med denne underfundige damen jeg har hørt er ikke ukjente “Nothing compares to U”(som jo forefinnes på denne skiva). Jeg håper at flere av låtene er i samme gata som denne glitrende Prince-komposisjonen, men for å finne ut av det, er det bare å gyve på å avdekke mysteriene ett for ett.

Første låt ut er ”Feel so different”. Lang låt på nesten 7 minutter, som innledes med stemningsfull melankolsk snakking oppå vakre glidende keyboard-chorder. Hviskende vokal erstatter praten, skjørt og vakkert; og avventende. Her er det bare å lene seg tilbake og nyte i fulle drag. Dæsken så mektig!! Lette, strykere pakker damens lett skjelvende stemme inn. Tankene mine går litt til en lett kombinasjon av Marianne Faithful og Kate Bush her. En real knockout fra start – en ren symfonisk innertier!!

”I am stretched on your grave” er neste, ny lang låt på 5 ½ minutt. Litt mer rytmisk start på denne, nesten med en slags drum & bass feeling, men heldigvis reddes vi unna den feelingen da Sinnead’s stemme legger seg oppå, krystallklar og vakkert. Låta blir etter hvert sugende og småfunky, der den bygger seg opp, sakte, men sikkert. Låta er ganske flat, men en masse lydeffekter hever den skikkelig, og mot slutten dras vi inn i en riverdance-vending som hever låta ytterligere.

”Three babies” er også uhyre skjør og stille fra start. Kassegitar og veldig rund og behagelig vokal. Strykere legger seg rundt stemmen og fyller ut lydbildet på en meget diskret og vakker måte. Bygger seg opp i intensitet, uten at den mister sin vakre skjørhet. Symfonisk så det holder!!

”The emperor’s new clothes” vekker oss til de grader igjen, der den gyver i gang med bankende, taktfaste trommer, med et rytmisk syntriff bak. Nok en fin låt, melodisk sett. Vokalen og stemmen er i særklasse herlig. Låta tetner til med mer rølpete gitarsound. Likevel ligger damens stemme hele tiden over og foran.

”Black boys on mopeds” er faktisk skivas korteste låt selv om den er neste 4 minutter lang. Forsiktige akkustiske gitarakkorder fra start, med like skjør og forsiktig vokal fra Sinnead oppå, fullstending alene, det første verset. ”Ooooooo”-vokalen som legger seg oppå i bakgrunnen etter hvert er utrolig effektfull. En vakker låt uten effektmakerier. Kun en gitar og en himmelsk stemme.

Så kommer den da, tidligere omtalte megahit, ”Nothing compares to U”, og jomen skal den slite for å nå ”tittelen” skivas beste låt, for he rhar det vært mye bra! Den glidende starten med ”strings” og vokalen oppå er da bare fantastisk. Jeg får frysninger nedover ryggraden av denne, som bygger seg opp, og bare sklir in i den lett synkoperte rytmen. Vel har den gått på radio ørti ganger i løpet av de 20 siste år, men en sånn låt kan aldri bli ihjelspillt. Bare ett ord er dekkende: MEKTIG!!

”Jump in the river” vekker lytteren igjen. Saftig, bankende og taktfast, og dempet fuzza backing under den forsiktige vokalen som nesten hviskes fram. Wow, dette er stemningsfullt! Bare å stampe med foten her. Albumets rocker er definitivt på høyden med alle de vakre balladene.

”You cause as much sorrow” bringer oss tilbake til det søvndyssende hviskende igjen. Kun kassegitar og vokal + et veldig diskret piano fra start. Etter ett vers sniker en florlett trommerytme seg inn, for så å bygge seg videre opp på refrenget med en mer taktfast, straight, men laidback takt; for så å falle tilbake igjen på andre vers. Ny sterk låt!

Nest siste låt er ”The last day of our acquaintance”. Nesten uhørlig intro, igjen med kun kassegitar og den kjente skjøre stemmen. Veldig oppbyggende. Vokalen øke rlitt på i intensitet på refrenget. En nesten uhørlig bass, ligger bare og holder takten bak.Og plutselig mot slutten vekkes vi brutalt av at en saftig backing faller inn og låta har endret karakter fullstendig. Når vi nesten var i ferd med å sovne, drar damen oss opp og leder oss vider emot avslutningslåta. Makan til intelligent oppbygging av ei låt!

Tittelsporet ”I do not want what I haven’t got” avslutter altså skiva. Nydelig acapellavokal innleder låta pålagt lett klang, som om ms O’Connor står midt i en diger katedral. Stemningsfullt så det holder!! Og etter hvert som låta skrider fram, skjønner vi at det her kun dreier seg om Sinnead O’Connor og hennes magiske og mektige stemme i nesten 6 samfulle minutter. For en annerledes og fantastisk avslutning på et album!!

Og her var det definiti IKKE vanskelig å bestemme seg for en konklusjon…det MÅ bare bli…

KARAKTER: 10 (av 10) Next to come: A TRIBE CALLED QUEST – People’s instinctive travells and the paths of rhythm-1990

4
10 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Klinkende klar tier hos meg også.

Søk opp EPn med "rising sun". Den er også helt der oppe. En sinnalåt og tre vakre.

2

Takk for fin omtale av et album som det er aaaaaaltfor lenge siden sist jeg hørte på. Nå fikk jeg veldig lyst til å grave det frem.

1

Da har skiva fått en gjennomgang her i heimen. Og den er så fin som Cressida beskriver den.

Så kikket jeg på videoen til Nothing compares to U. Dama er så dyktig til å tolke tekstene , skuespiller av høy klasse. Og jeg blir fortvilet når jeg ser hennes fortvilelse. Og når jeg ser tårene som renner mens hun synger;)

Video til en klar tier.

1
deleted287273

Og her var det definiti IKKE vanskelig å bestemme seg for en konklusjon…det MÅ bare bli…

KARAKTER: 10 (av 10)

Skal sjekke denne ut. Har kun hørt Prince-låta av henne fra før, og stoler stadig mer og mer på dine musikalsk fokuserte og fordomsfrie anmeldelser....

2

SINNEAD O’CONNOR – I do not want what I haven’t got – 1990

Bra anmälan, cressida. Aldri hørt albumet selv om jeg husker at det fantes på kassett i heimen. Skal høre gjennom. Har alltid hatt sansen for stemmen henne. Ser at du gir henne en 10'er her, og det motiverer meg. Kan være interessant å spørre deg om det er mange album som har fått toppkarakteren fra deg?

1

”Black boys on mopeds” er faktisk skivas korteste låt selv om den er neste 4 minutter lang. Forsiktige akkustiske gitarakkorder fra start, med like skjør og forsiktig vokal fra Sinnead oppå, fullstending alene, det første verset. ”Ooooooo”-vokalen som legger seg oppå i bakgrunnen etter hvert er utrolig effektfull. En vakker låt uten effektmakerier. Kun en gitar og en himmelsk stemme

Synes du burde også fokusere litt mer på tekstene. For her er det sterke saker:

Margareth Thatcher on TV Shocked by the deaths that took place in Beijing It seems strange that she should be offended The same orders are given by her

1
harrowdown [sitat…] Bra anmälan, cressida. Aldri hørt albumet selv om jeg husker at det fantes på kassett i heimen. Skal høre gjennom. Har alltid hatt sansen for stemmen henne. Ser at du gir...

Kan være interessant å spørre deg om det er mange album som har fått toppkarakteren fra deg?

Nå vet jeg ikke om du mener her i 1001-boka, eller generelt? Generelt så er det noen hundre. Jeg har jo gående Cressida's Glemte Favoritter(CGF) her på VGD(lenge siden jeg postet noe der nå) og alle de 300 på min topp 300 album liste er 10'ere. Og jeg regner også med at de neste par hundre også vilel fått en 10'er.

På 1001 så har foreløpig 74 av 680 fått 10'er. Men brorparten av disse albumene er fra 70-tallet, mitt store musikalske 10-år for å si det sånn. Det er alltid noe spesielt med den perioden man vokser opp.

1
chuncho2 [sitat…] Synes du burde også fokusere litt mer på tekstene. For her er det sterke saker: Margareth Thatcher on TV Shocked by the deaths that took place in Beijing It seems strange...

Synes du burde også fokusere litt mer på tekstene. For her er det sterke saker:

Tekstene hennes er (for dem som legger vekt på slikt) nesten viktigst. Hun tør å kritisere kristendommen, politikken og i Fire-on-Babylon mora si. Som misshandlet henne under oppveksten.

Denn låte er helt annerledes enn skiva Cressida skriver om. Verd å høre på, også teksten...

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...