Musikk esc

Innlegg

Musikk

chuncho2

Screamadelica 20 år i dag!

  1. september 1991, slapp Primal Scream sin 3. LP, Screamadelica. Uansett hva man mener om den rent musikalsk, om hvilken av deres plater som faktisk er best, tøffest, kulest, osv. så vil Screamadelica stå som e hjørnestein i den alternative musikkens historie og faktisk en hjørnestein i 90-tallets og hvorfor ikke si det som det er, i rock/pops historie. Jeg husker den gangen, sommeren 1990, foran MTV og videoen til Loaded...

...Primal Scream hadde gitt ut to helt ordinære indierock-plater, Sonic Flower Groove i 1987 og Primal Scream i 1989. Frontmannen og hjernen bak Primal Scream, Bobby Gillespie var, tross disse to forsøkene, fortsatt mest kjent som han duden som "spilte" trommer i The Jesus and Mary Chain.

Men noe skjedde med Bobby i 1989, altså den tiden som ble kalt "The Second Summer of Love" i Storbritannia, med rave-hysteriet, acid house, Hacienda, Madchester, baggy, psykedelia, osv, osv. Tydelig fascinert, både musikalsk og sosialt, med house-scenen startet Bobby å samarbeide den kjente DJene Andy Weatherall og Terry Farley for produksjon. Fra dette samarbeidet ble singlene Loaded og Come Together resultatet, låter som feiret hedonisme og klubb-kulturen. Mannen ble forelsket i ectasy (åhh..det høres så passé) og gikk på syre under låtskrivingen.

Ja, man kan si jeg ble sjokkert. Etter to album med 60/70-tallsinspirert Byrds/MC5-prega jangle pop og hard rock, startet Loaded med et sample fra filmen The Wild Angels der Peter Fonda svarer på spørsmålet, Just what is it that you want to do? med:

We wanna be free We wanna be free to do what we wanna do And we wanna get loaded And we wanna have a good time That's what we're gonna do Away baby let's go We're gonna have a good time We're gonna have a party

Dette symboliserer på en måte alt Screamadelica består av, og alt Primal Scream har foretatt seg siden, men også med reiser i de mørke sidene, bakrusen, angsten, osv.

Come Togethers single-versjon er ikke å finne på albumet men som remiks og med et sample med utdrag fra en av Jesse Jacksons taler der setningen "we know that music is music" repeteres om og om igjen.

Etter disse to første singlene og de neste, psykedeliske Higher Than the Sun og danserøveren Don't Fight It, Feel It, som jeg selvsagt kjøpte, ble fortventingene skrudd opp i skyene. Oktober 1991 gikk jeg til anskaffelse av plata i Berlin, men ettersom jeg ikke hadde noe spiller med meg, måtte jeg vente noen dager til jeg fikk høre den hjemme i Norge. Åpningen, den Rolling Stones- og gospel prega Moving On Up er faktisk av de mest konvensjonelle låtene på albumet, men samtidg av de mest effektfulle. Man kjenner man blir løftet og da er standarden satt for resten.

Slip Inside This House er et cover av 13th Floor Elevators, og blir gjort til en skitten, svett og mørk rave-låt med den typiske piano-spillingen som ble brukt på en del dance-låter på begynnelsen av 90-tallet. En annen låt som satt umiddelbart var Beach Boys-inspirerte Inner Flight, en vakker instrumental som så vidt blir perfekt avsluttet med en kvinnelig stemme på slutten. I'm Coming Down sender også tanker til Beach Boys, men så bruker Bobby også gamle triks fra sin JAMC-periode, nemlig Jim Reids hviskende stemme.

Higher Than the Sun er ren elektronisk psykedelia, både singlen og remiks-versjonen på plata (A Dub Symphony in Two Parts)...

Damaged er den andre "konvensjonelle" låta på plata, også Stones-aktig og melankolsk.

Avslutningen Shine Like Stars er en verdig avslutning på en fantastisk plate...bølgene påslutten med en Bobby Gillespie som hvisker "shine like stars" i det fjerne tar denne plata opp til legendestatus.

NME avsluttet den gangen sin anmeldelse med: Ground Control to Major Bob, you’ve really made the grade.

Så gratulerer til Jubilanten!

(og i morgen fyller en annen kjent sak 20 år)

Movin' On Up

Loaded

Higher Than The Sun

4
12 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg tror det var VGD som styrte meg i retning av Primal Scream. Uten å vite så fryktelig mye om dem kjøpte jeg Screamadelica sommeren 2002, og husker jeg ble fryktelig overrasket over at folk her inne, som stort sett visste hva jeg likte og hørte på sånn ellers, hadde tipset meg om et house/dance/electronica-album. Det var ikke det at jeg mislikte det jeg hørte, men det var veldig annerledes, og jeg tror ikke jeg helt hadde noe begrep om hvordan jeg skulle forholde meg til materialet.

I dag er jeg fryktelig glad i Screamadelica. Til tross for at jeg har skjønt mer av hva plata var et produkt av (det du nevner litt lenger opp her, Madchester-bølgen og blandingen av klubbmusikk og rock'n'roll på slutten av 80-tallet) og har hørt annen elektronisk musikk som jeg setter pris på, er Screamdelica fortsatt noe helt eget, noe unikt. Kanskje det er fordi jeg vet at det er sånn, kanskje er det noe i selve musikken, men hele albumet gir følelsen av en gjeng rockere som har oppdaget noe nytt, annerledes og spennende, og bruker disse nyoppdagelsene til å kanalisere rock'n'roll-greia de opprinnelig kom fra. Det er noe med groovet, hintene til soul og gospel, måten låtene er bygget opp på som peker i retning av rockere-gjør-house mer enn bare house. Om det gir noen mening.

Det, eh, hjelper også at et par relativt akustiske nummer som Movin' On Up og Damaged er blandet inn i miksen. Selv om jeg synes Come Togheter og Loaded er de to klart kuleste sporene på plata er kontrasten til eksempelvis Damaged noe av det som hever helhetsinntrykket.

Screamdelica er liksom en egen boble, en nesten filmatisk opplevelse, mer enn det er en samling gode låter. At jeg er ganske blank på sjangeren den operer innenfor/flørter med er kanskje et hinder for å se den som en del av en større pakke, men det er også belønnende på den måten at den manglende kunnskapen tillater Screamdelica å bli sitt eget univers.

Primal Screams beste, i alle fall. Og antakeligvis også den beste plata fra 1991, året som blir viet mye oppmerksomhet både her og der om dagen.

3
deleted287273

Åpningen, den Rolling Stones- og gospel prega Moving On Up er faktisk av de mest konvensjonelle låtene på albumet, men samtidg av de mest effektfulle. Man kjenner man blir løftet og da er standarden satt for resten.

Jeg er enig. Movin On Up er en perfekt start på albumet. Det jeg liker aller best med denne plata er spenningen mellom gospel/blues og elektronika, som går som en rød tråd gjennom stort sett hele plata.

1
deleted287273 [sitat…] Jeg er enig. Movin On Up er en perfekt start på albumet. Det jeg liker aller best med denne plata er spenningen mellom gospel/blues og elektronika, som går som en rød tråd...

Jeg burde jo ha nevnt Movin On Up. Selv om jeg trakk frem Come Togheter og Loaded - kanskje fordi disse representerer nettopp den greia ved Screamdelica som gjør den unik som en favoritt i min samling - er Movin On Up kanskje den beste låta. Og det var kanskje derfor jeg ga plata flere sjanser også, fordi åpningssporet var så vanvittig fett (og i en musikalsk gate jeg kunne forholde meg til) at det ble lettere å sette den på.

Liker også det at den starter som noe veldig tradisjonelt og streit, for så å gli inn i et halvsyrete mørke mot slutten. Som om Movin On Up er Primal Scream sånn de var og at de vil gi seg til kjenne som det, men i løpet av under tre minutter er på vei inn i et annet univers. Litt sånn Sgt. Pepper-feeling. At Gillespie annonserer hvem de er og hvor de kom fra, før han sender oss ut i en verden ny for både dem og oss.

2

Hmmm, har denne, dog anskaffet ca 10 år etter den kom ut. Faller ikke helt for den. Kan være at jeg hørte på Screamdelica da den kom dermed ikke senser "tidsånden". Liker bedre den Stones aktige oppfølgeren. Tror jeg likevel skal ta fra denne i helgen og ære dens 20 års dag. Ellers bra introduksjon Cuncho!

1
Biff_Byford Hmmm, har denne, dog anskaffet ca 10 år etter den kom ut. Faller ikke helt for den. Kan være at jeg hørte på Screamdelica da den kom dermed ikke senser "tidsånden". Liker bedre den...
deleted287273

Hmmm, har denne, dog anskaffet ca 10 år etter den kom ut. Faller ikke helt for den.

Ja, i dag er den kanskje litt "datert" i sound og produksjon. Men jeg husker at jeg syntes soundet var veldig annerledes/orginalt da plata kom. Samtidig var jo jeg yngre og mindre blasert også.

Slik jeg forstår prosessen bak plata, er den mye produsentene Weatherall/Farrey sitt verk.

1
mzzlfbs Jeg burde jo ha nevnt Movin On Up. Selv om jeg trakk frem Come Togheter og Loaded - kanskje fordi disse representerer nettopp den greia ved Screamdelica som gjør den unik som en fa...

At Gillespie annonserer hvem de er og hvor de kom fra, før han sender oss ut i en verden ny for både dem og oss.

Bra beskrevet:)

Husker de første gangene jeg hørte Screamadelica, lå jeg på sofaen og tenkte på den reisen i Berlin, selv uten at jeg hadde hørt en låt av den der borte. Bildet av autobanen mens jeg hørte Inner Flight dukket opp om og om igjen.

1
mzzlfbs Jeg tror det var VGD som styrte meg i retning av Primal Scream. Uten å vite så fryktelig mye om dem kjøpte jeg Screamadelica sommeren 2002, og husker jeg ble fryktelig overrasket o...
Unbeatable_Baws

Uten å vite så fryktelig mye om dem kjøpte jeg Screamadelica sommeren 2002, og husker jeg ble fryktelig overrasket

Høres fryktelig ut.

Jeg skal gi albumet en spin nå. Må jo feire litt når Chuncho er så flink og lager så gode innlegg.

1
mzzlfbs Jeg tror det var VGD som styrte meg i retning av Primal Scream. Uten å vite så fryktelig mye om dem kjøpte jeg Screamadelica sommeren 2002, og husker jeg ble fryktelig overrasket o...
Unbeatable_Baws

Det er noe med groovet, hintene til soul og gospel, måten låtene er bygget opp på som peker i retning av rockere-gjør-house mer enn bare house. Om det gir noen mening.

Og da synes selvsagt en rocker instinktivt at det er mye bedre enn når en houser lager house. Det er slik det er når man er sjangerfanboy istedenfor ideell musikkelsker (IME).

1
Unbeatable_Baws [sitat…] Og da synes selvsagt en rocker instinktivt at det er mye bedre enn når en houser lager house. Det er slik det er når man er sjangerfanboy istedenfor ideell musikkelsker (I...

At en rocker som foretrekker rock over house foretrekker house som har spor av rock i seg er sjokkerende. Sjokkerende!

Om min manglende kunnskap om/preferanse for house ikke setter meg i verdens dummeste bås, konstruert av, eh, deg kan jeg leve med det. Screamdelica høres forstatt like knallbra ut :)

1
mzzlfbs At en rocker som foretrekker rock over house foretrekker house som har spor av rock i seg er sjokkerende. Sjokkerende! Om min manglende kunnskap om/preferanse for house ikke setter...
Unbeatable_Baws

At en rocker som foretrekker rock over house foretrekker house som har spor av rock i seg er sjokkerende. Sjokkerende!

Neida, ikke sjokkerende. Bare idiotisk. Men det er jo fint for rockeren å få et alibi da, slik at han kan skryte på sosiale sammenkomster av at han liker mye forskjellig, inkludert house liksom.

Skiven høres forresten kjedelig ut nå etter tre låter. Trodde faktisk at den var bedre, men vi får se hvordan det utvikler seg. En rocker som ønsker et housealibi burde definitivt gå for Shamens "Boss Drum" isteden.

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...