Musikk esc

Innlegg

Musikk

neworleans

ALF PRØYSEN IKKE FUNNET VERDIG

Kulturdepartementet og Nasjonalbibloteket har ikke funnet vår alles Alf Prøysen stor nok til å gjøre 2014 (100 år siden han ble født) til et nasjonalt Prøysenår.

Prøysen fikk aldri den helt stor heder fra det offentlige Norge mens han levde. Av folket, både store og små, ble han elsket. Nå ser det igjen ut som han skal bli forbigått av det offentlige! Kulturdepartementet ser ikke hans storhet og ønsker ikke å markere 2014 som et Prøysenår. Det er en skam!

Med sitt livsverk viste Alf Prøysen at han hører hjemme blant våre største lyrikere. Tenk på hva han ga oss av viser, prosa, noveller og romaner, og hans plateinnspillinger lever og er like aktuelle i dag som da de ble spilt inn.

Er det ikke på tide å gi denne unike kunstneren "en dag i mårrå" eller er han fremdeles ikke "fin nok" for de som bestemmer i kultur-Norge?

1
23 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Kulturdepartementet og Nasjonalbibloteket har ikke funnet vår alles Alf Prøysen stor nok til å gjøre 2014 (100 år siden han ble født) til et nasjonalt Prøysenår.

Tull og tøys din bløffmaker...

1

Kulturdepartementet og Nasjonalbibloteket har ikke funnet vår alles Alf Prøysen stor nok til å gjøre 2014 (100 år siden han ble født) til et nasjonalt Prøysenår.

Det var før at'n Alf var viktig i Norge. Den gangen folk benket seg foran radioen for å høre på'n Alf. Nå idag er ikke'n Alf finkulturellt nok, og det er noe man forsøker å løsrive seg fra. Det er nok noen som føler seg beklemt når de blir minnet om at en gang i tiden så var'n Alf noe av det kjæreste vi hadde.

Hæn Alf har liksom blitt som en klump om foten som vi ikke vil ha noe mer med å gjøre.

1

Nå ser det igjen ut som han skal bli forbigått av det offentlige! Kulturdepartementet ser ikke hans storhet og ønsker ikke å markere 2014 som et Prøysenår.

Som en av de største Prøysen-elskerne her på forumet, vil jeg allikevel si at du skyter over mål her. Nasjonale år er gitt til folk som Ibsen, Hamsun og Bjørnson, og ikke stort flere. Å plassere Prøysen der oppe, blir helt feil.

Prøysen kommer til å bli feiret på mange måter av de som føler for det, uten at man skal måtte opprette noen nasjonal komite. (Utfra artikkelen i HA som det var linka til i tinytims link, virka det mest som det var Ringsaker kommune som var opptatt av å dytte noen utgifter til sin markering over på staten.)

1

Hva innebærer et nasjonalt prøysen år? Kan de ikke bare ha noen arrangementer rundt om, synge noen sanger osv.

Det må da holde. Kanskje de kan gi ut en dokumentar på DVD.

1
taknina Den henger eg meg på også. Prøysen er en undervurdert kunstner , og de andre der er iallefall i mi bok en smule overvurdert. Samme som en del rockegiganter . Overvurdert alså :)

Prøysen er en undervurdert kunstner , og de andre der er iallefall i mi bok en smule overvurdert.

Ja til det første. Prøysen har skrevet noen usedvanlig fine tekster i forskjellige sammenhenger og er etter min mening noe av det nærmeste vi kommer en nasjonalhelt i litterær sammenheng. Til det andre: nja, vil ikke si at Ibsen er overvurdert. Hamsun er bra, men kanskje litt oppskrytt. Bjørnson det samme.

1
Skraevadottir [sitat…] Hvorfor det?

Hvis vi skulle ha nasjonale markeringsår for alle forfattere vi liker, hadde det blitt mange år å holde styr på. Og det ville blitt som med alt det er (for) mye av, folk ville ikke fått det med seg. De aller fleste forfattere får ikke noe nasjonalt år, og de trenger ikke regnes som forbigått av den grunn.

Ibsen er en av verdens mest spilte dramatikere, Hamsun fikk Nobelprisen og refereres til som et forbilde for forfattere rundt i hele verden, Bjørnson var en av 1800-tallets mest betydningsfulle nordmenn (kanskje den mest betydningsfulle).

Hva jeg eller andre her i tråden måtte mene om hvor oppskrytte disse tre navnene, og kanskje også en som Wergeland (eller Munch og Grieg om andre enn forfattere skal nevnes), er ganske så uvesentlig. (Jeg mener TAV! og Terje Rypdal lager/laget musikk av mye høyere kvalitet enn Aha, men det ville være dumt av meg å gå imot at Aha ble første band valgt inn i norsk rocks Hall of Fame. Der ble jo forresten også Prøysen valgt inn i første runde, helt fortjent, spør du meg.)

1
biermann Hvis vi skulle ha nasjonale markeringsår for alle forfattere vi liker, hadde det blitt mange år å holde styr på. Og det ville blitt som med alt det er (for) mye av, folk ville ikke...

De aller fleste forfattere får ikke noe nasjonalt år, og de trenger ikke regnes som forbigått av den grunn.

Det er jeg naturligvis helt enig i, men mener du at Prøysen er "som de fleste forfattere", så er det en ganske oppsiktsvekkende påstand. Fins det i det hele tatt en mer folkekjær dikter enn Alf Prøysen? Jeg tror han har betydd uendelig mer for de fleste nordmenn enn Bjørnson, Hamsun og Ibsen til sammen, selv om disse tre er langt mer (aner)kjente i utlandet. Bjørson riktignok ikke så mye for selve skrivinga, som i alle fall jeg mener er på et betydelig lavere nivå enn Ibsens.

2
Skraevadottir [sitat…] Det er jeg naturligvis helt enig i, men mener du at Prøysen er "som de fleste forfattere", så er det en ganske oppsiktsvekkende påstand. Fins det i det hele tatt en mer fo...

Det er jeg naturligvis helt enig i, men mener du at Prøysen er "som de fleste forfattere", så er det en ganske oppsiktsvekkende påstand. Fins det i det hele tatt en mer folkekjær dikter enn Alf Prøysen? Jeg tror han har betydd uendelig mer for de fleste nordmenn enn Bjørnson, Hamsun og Ibsen til sammen, selv om disse tre er langt mer (aner)kjente i utlandet

Ble litt å fundere på, kanskje du og trådstarter har rett i at et nasjonal Prøysenår er en god ide? (Sjøl om du overdriver ikke så lite, har Alf P. betydd uendelig mye mer enn forfatteren av Ja vi elsker, f.eks.? Og det er flere som leser Hamsun enn man skulle tro.) Også jeg har Prøysen omtrent der oppe blant de største, Prøysen er jo Norges beste tekstforfatter gjennom tidene, og prosaen hans er jevnt over undervurdert.

Et nasjonalt år kunne gitt mer Prøysen i media, og større blest om de mer ukjente sidene hans.

Men, jeg tror jeg er enig med meg sjøl; nasjonale kulturår får reseveres for de få, store norske som har en internasjonal posisjon. (OBS! Store, ikke nødvendigvis beste; hvem som skal regnes som store er en objektiv vurdering, og har ikke nødvendigvis noe med kvalitet å gjøre. Bjørnsonår ser jeg mer som en markering av hans politiske innsats, enn den litterære.)

Dessuten, jeg ville vært litt forsiktig med å argumentere med ordet "folkekjær" i slike sammenhenger. Pultselig må vi flagge på bursdagene til Jo Nesbø eller Bjørn Eidsvåg.....

PS "De fleste" var ment som de forfatterne som ikke er Ibsen eller Hamsun og ingen nedvurdering.

1
Skraevadottir [sitat…] Kjenner til det. Fins vel knapt noe mer irriterende. Moralen får være at en alltid - _ALLTID_ - må huske å kopiere lengre innlegg :-)

Selv du må vel skjønne at når noen kommer og kysser noen på halsen så er vel det siste man tenker på å kopiere et innlegg?

Mitt første minne om Alf Prøysen var at jeg ristet så hardt på sparebøssen min ar den sprakk:-). Jeg skrek så heftig at far min ble svett og etter hvert ble så sint på nrk at han ville ringe og klage. (vi hadde ikke telefon den gangen). Og hvor vi lo av dette senere:-)

Husker fjernt at moren min prøvde å berolige han mens jeg bare skrek videre.

Hehe. Alf Prøysen var en bra mann....

1
biermann [sitat…] Ble litt å fundere på, kanskje du og trådstarter har rett i at et nasjonal Prøysenår er en god ide? (Sjøl om du overdriver ikke så lite, har Alf P. betydd uendelig mye mer...
Slettet-U75CDW

nasjonale kulturår får reseveres for de få, store norske som har en internasjonal posisjon.

Hvorfor internasjonal posisjon? Nasjonale kulturår skal da vel være til innvortes bruk? Om Prøysen er kjent i Tsjekkia eller ikke, kan da umulig være avgjørende for om vi skal ha arrangementer eller ikke.

1
biermann [sitat…] Ble litt å fundere på, kanskje du og trådstarter har rett i at et nasjonal Prøysenår er en god ide? (Sjøl om du overdriver ikke så lite, har Alf P. betydd uendelig mye mer...

Dessuten, jeg ville vært litt forsiktig med å argumentere med ordet "folkekjær" i slike sammenhenger. Pultselig må vi flagge på bursdagene til Jo Nesbø eller Bjørn Eidsvåg.....

Tror det er få av dagens artister som ikke ser Alf Prøysen sin storhet, inkl. Nesbø og Eidsvåg. De vil ikke være i nærheten av å sammenligne seg selv med Prøysen. Jeg er overbevist om at en rundspørring hos norske artister, fra visesangere til metallband, vil vise en stor beundring for denne kunstnerens verker.

Ibsen ble også underkjent av sin samtid, i dag er det vel ikke mange som ikke mener at det var han som burde ha fått litteraturprisen, og ikke Børnson.

Internasjonalt kan selvfølgelig ikke Prøysen og Ibsen sammenlignes, men minner om at f.eks."Teskjekjærringa" er oversatt til over 20 språk.

1

Markerer vi ikke Egner i det vide å brede i år. At ikke Prøysen skal markeres henger ikke på greip. En stor kunstner. Og det var ikke bare barnetime ...

1

Er det ikke på tide å gi denne unike kunstneren "en dag i mårrå" eller er han fremdeles ikke "fin nok" for de som bestemmer i kultur-Norge?

[Slettet]

2
vatutin [sitat…] [Slettet]

Dette er kanskje å ta i litt for hardt. Men politikere går først og sist der det er stemmer å hente, det vil vel si at de ikke tror de får godt nok betalt ved å feire Prøysen.

Ellers la vi vel merke til at statsministeren fant det formålstjenelig å stille på 20-års markeringen til DDE i Trondheim! (Uten at jeg dermed har noe vondt å si om DDE)

1

Lignende innlegg

Reisetips Wavy Publisert

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
0 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
1 svar
Musikk mer-musikk Siste svar

Eides språksjov

Noen som kan fortelle meg tittelen på musikkstykket Sjur Hjeltnes spiller rett før «respons» i sesongfinalen 2021 ?☺️(episodenavn «musikken i språket»)
1
1 svar
Reisetips verticalman77 Publisert

Dalsland

Vurderer å ta en tur til Dalslands kanaler etter over 20 år siden første tur. Noen som vet om området Högfjellet ved Tisselskog er likt nå som den gangen?
1
0 svar
Musikk Alexander87 Publisert

Norsk cover

Jeg hørte en stund tilbake sangen "super max" som er covret av Johnny Däpp - Lorenz Büffel. Jeg vet at det også var en norsk cover av denne, men klarer ikke livet av meg å finne den igjen selv om jeg...
1
0 svar
Språk Script Publisert

Vi

Åsa Linderborg klager over det barnslige bruken av "vi", som brukes til barn, og visstnok nå også middelaldrende kvinner som henne av butikkekspeditører. Hun nevner at annet "Vi", det kongelige vi, jf...
1
0 svar
Musikk Script Publisert

Strauss

Nyromantikken er mureriets gjennombrudd i norsk litteraturhistorie, det samme internasjonalt også i andre kunstarter. Det er nazismen som gjærer i mureriet, som man kan høre i Strauss' 14. symfoni, i...
1
0 svar
Laster...