Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-833-96-CARDIGANS-First band on the moon

CARDIGANS – First band on the moon – 1996

Som jeg nevnte I en kommentar under forrige anmeldelse; Cardigans er et store bekjentskap enn mye av det andre vi har kommet oss gjennom den senere tiden. Men det er først og fremst låtene ”Erase and rewind” og Tom Jones-samarbeidet på ”Burning down the house” man har hørt. Men det er jo OK utgangspunkt det,så her er det bare å kjøre på. Black Sabbath skal vi innom her også, så de tblir spennende.

Albumets første låt er ”Your new cuckoo”. Fuglekvitter innleder låta. Så sniker en kjapp straight takt seg inn med bankende basstromme og stødig skærp. En saftig gitar legges på og vi er plutselig inni et lystig og lett vers. Den lyse sprø vokalen til damen(Nina Persson) er litt ”matt”, men ligg er likevel godt oppå backingen. OK åpningslåt, men ikke av de helt store.

”Been it” er atskillig seigere i tempoet enn forgjengeren. Saftig intro som får lytteren til å stampe med foten. Igjen en lett melodisk låt hvor Persson’s stemme ligger og flyter over den markerte grooven. Når sant skal sies, så er det ett eller annet med sounden på vokalen som jeg ikke helt bifaller. Kan ikke helt sette fingren på det, men kanskje er det en litt for lukket klang??

”Heartbreaker” har en effektfull intro med glidende elektroniske effekter som pakker rundt lette rytmiske tamtam’er. Noen litt ”malplasserte” blåsere ligger og turer ut mens flytende vibrafon-toner fyller opp hele bakrommet til sine tider. Oj, en låt man virkelig kan bli sjøsjuk av, mye pga den litt ”småsure” vokalen, som vel ikke akkurat er ”sur”, men dog…..noe er’e.

”Happy meal II” skulle man nesten tru var skrevet på Mc Donald’s, men trur vel neppe det er tilfelle. Igjen en glidende intro med den litt sjøsjuke gangen og mååten å synge på. Samler seg litt da rytmen rulle rinn, en sløy og tung takt. En bra og fin låt dette her, med fin dobbelvokal på refrenget.

”Never recover” er en kjappis. Raser av gårde fra første tone. Lett å kjøre med foten her. Den rund, litt ullene bassen rase av gårde. Klingende fine gitartoner mens Persson drar skikkelig til på vokalen. Fresk låt!

”Step on me” har en saftig intro på en sløy, seig takt. Dempes til det svært behagelige på verset, hvor damens lett kjenelige, lyse stemme blir liggende bare og sveve oppå musikken. Fin låt.

”Lovefool” er kjappere igjen, der den stamper av gårde fra ”første spadtak”. Tror jeg mener å ha hørt denne før i radiosamanhang, så dette må da være en singelutgivelse. Jo da, fin låt dette her. Tett harmonivokal på refrenget og en herlig, dempet fuzzgitar, som synger i bakgrunnen på verset tidvis.

”Losers” har en flott flytende intro med klingende vibrafo-toner og lette cymbal-innsatser. Lett svevende vokal ligger oppå denne igjen. Så pakker låta seg sammen og bare glir av gårde. Saftig backing på refrenget, men likevel dempet. Det stille verset er faktisk atskillig mer framhevet en det kraftige refrenget. Litt pussig låt.

Så følger låta jeg har ventet spent på å få høre, nemlig svenskenes versjon av den legendariske Black Sabbath-låta ”Iron man”. Hehe…skikkelig sløy og jazza takt fra start, med den dempede gitaren som en ultrakontrast til Tony Iommi’s ”vanlige” riff. Jøsses, dette var jo rent morsomt det. Fullstendig radbrekking av en av tidenes størsteheavy-låter. Likevel på en bra måte!

”Great divide” er skivas nest siste låt. Veldig stille klokkespill-intro. Får med seg den milde vokalen og string-ensemble ette ren runde. Så faller den myke rytmen in, og man bare svever av gårde. Veldig behagelig og flott låt!

Aller siste låt er ”Choke”. Introen vekker lytteren som i 3 minutter har svevet i trance på forrige låt. Mildt verse og saftig instrumentale bindetakter mellom versene. Litt merkelig oppbygget låt. Og en ikke perfekt avslutning på skiva, selv om jeg liker den jazza blåserbaserte instrumental-delen.

Et merkelig album. Som jeg nevnte tidlig, er det noe med vokalen, som gjøre hele skiva litt slitsom. Jeg tror det er litt for lite klang på vokalen i produksjonen her. Og da får den et litt for lukket sound. Ellers er det mye fint her. Likevel ikke nok til å heve skiva lenger opp en til en….

KARAKTER: 6 (av 10) Next to come: MARILYN MANSON - Antichrist superstar - 1996

5
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

deleted287273

Et merkelig album. Som jeg nevnte tidlig, er det noe med vokalen, som gjøre hele skiva litt slitsom. Jeg tror det er litt for lite klang på vokalen i produksjonen her. Og da får den et litt for lukket sound. Ellers er det mye fint her. Likevel ikke nok til å heve skiva lenger opp en til en….

Dette er deres "hysteriske" og bestselgende 90-talls-album, mye drevet av suksessen fra Lovefool-singelen.

De ble bedre med årene - de to neste skivene deres Gran Turismo og Long Gone Before Daylight kan anbefales alle som er glad i intelligent popmusikk. Bedre produsert er de også.

1

Fullstendig radbrekking av en av tidenes størsteheavy-låter.

Ikke helt enig i at det er en radbrekking, cress ;)

De kødder jo ikke med låta da.

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...