Musikk esc

Innlegg

Musikk

fargerik

Tråden om bassgitar

I syvende klasse, på ungdomsskolen, hadde kameraten min gitar.

Jeg hadde ikke gitar. Han kunne mange grep, og foreslo at jeg, som var så musikalsk, også skulle få meg en gitar.

Vi syklet til byen, og kikket i en av to butikker, den som var kjent for å pushe B- varer (den andre butikken hadde bare dyre ting som kostet flere hundre kroner) men fant ingen brukbar gitar til en overkommelig pris.

Men pengene brant i lomma, vi snek oss andektig rundt, og kompisen min hvisket:

"Se på den, a"

Der lå en Kawai bassgitar. En tro kopi av den bassen som Paul McCartney brukte!!

Der og da, for å gjøre en rar historie kort og kjapp, ble jeg bassist i stedet for gitarist. Bassen kostet 45 kroner, så jeg hadde til og med penger til overs til å kjøpe strenger. De kostet bare littegrann mer enn gitaren.

Det var slik det begynte. Jeg var litt misfornøyd, møkkakompisen hadde lurt meg. De hippe speller gitar, og de litt mindre flinke spiller bass, ikke sant?

Uansett ble dette etterhvert et dypt kjærlighetsforhold. Jeg innså langsomt men sikkert hvilken rolle bassgitaren har.

Jeg har inntrykk av at mange digger bass, derfor må det være på sin plass å ha en tematråd om verdens kuuleste instrument i forum for musikere.

Det ville være håpløst å ta denne i musikkforum, for der er det for høyt tempo.

I denne delen av VGD foregår alt i slow motion, og derfor synker ikke trådene så fort.

Så ordet er fritt.

Jeg må selvfølgelig starte med en låt, hvor bassen er demonstrativ på sin måte ;-)

Og en til.

Basic. Og gjett 1 gang om jeg har annet snadder på lur !!!

Snakk BASS, tenk BASS, link til feit eller vanlig eller ræva BASS, spør om BASS.

1
8 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg skal innvibrere tråden med litt mer artigfakta.

Wikipedia påstår å vite hvem som oppfant den elektriske bassgitaren.

Det er jo interessant. Det jeg husker fra de øyeblikkene når jeg rettet blikket vekk fra pupp og bedøvende ammetåke, det var jo Rockens fødsel, født litt før meg.

Rock var B. Haley og Elvis, og de hadde ståbass!

Men det er veldig lenge siden.

Jeg verker etter å øse ut fete basser. Og det gjør jeg.

Men intensjonen med å lage en samletråd for bassgitar er sant å si at jeg er nysgjerrig på hva folket som klunker på de fire- fem strengene har å filosofere over om kjæresten sin.

1

Salige George Duke har denne låta "Bus tours" som det finnes mange versjoner av der ute på nett. Låta er i mange forskjellige versjoner, med forskjellige band, men det er visstnok LÅTA hvor bassistene skal få vise seg fram.

Men hvem spiller bassgitar her?

Her er en referanse.

Flinkt!

1

Jeg er her fremdeles. og vil følge opp tankerekka mi med litt mer fra gamle dager.

Som G. Duke sa, ble jo fusion oppfunnet av denne klikken, Ham selv, Zappa, Hancock, Miles Davis, John McLaughlin og en del andre GumboJumbo-folk...så tankene går til Rick Laird, en litt underestimated elbassist som var med på en del av det som skjedde den gangen fusion oppsto.

Jeg hedrer Rick Laird med et tilbakeblikk til det glade syttitall.

Og så følger jeg med Cobham til neste sett, med Alphonso Johansen på bass.

Og det var mitt bidrag til å promotere dette herlige instrumentet i denne omgang :-)

Jeg bare sier:

Gi barna et instrument før fotballen kommer og tar dem.

1

Vi har en ganske lik historie. Jeg ble også stående igjen med bassen. For meg var det greit som hadde Macca som forbilde. Spilte deler av sgt pepper på 45 for å finne bassmelodiene. For så å "klunke" dem selv i et mye langsommere tempo.

Null opplæring, null ambisjoner og null talent. Men likevel fikk jeg da mange nok ganger stå på senen og spille opp til dans. Kompisene hadde imidlertid større ambisjoner og talent enn emg, så jeg ble etterhvert tuppet. De fant en nordlending som var betydelig bedre enn emg. Nytt navn på bandet, og ny bassist gjorde susen, og de gjorde en bra kariere.

Jeg hadde en fender bass og en bassman 50. Trist nok, så har jeg ikke det utstyret lengre.

1
bjoro33 Vi har en ganske lik historie. Jeg ble også stående igjen med bassen. For meg var det greit som hadde Macca som forbilde. Spilte deler av sgt pepper på 45 for å finne bassmelodiene...

Jeg hadde en fender bass og en bassman 50. Trist nok, så har jeg ikke det utstyret lengre.

Men jeg er fremdeles glad i bassen min. Har slett ikke lyst til å reise land og strand rundt lengre, og er nok blitt for stiv i fingrene til å imponere noen, men bass, det har jeg.

Kjæresten til Guttungen låner den og øver sammen med noen. Det er supersexy å se en liten thaiberte spelle på den store bassen min.

Det er håp i verden når jenter vil spelle bass!!!!!

Jeg vil slå et slag for Mattis Kleppen.

Mattis skal vi ha zoomet inn på radaren, for denne dølahingsten har funnet sin egen nisje, og spiller mye jazz og slått med bass i sentrum.

Ikke listepop, med andre ord, derfor en berikelse som dessverre de fleste ikke vet om.

Her i en litt mer typisk setting.

1

Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er fan av Carlos Santana.

Det har ikke noen særlig hensikt å ta seg tid til å ta for seg alle de snasne bassistene han har hanket inn gjennom årene, det skulle i såfall blitt et langt innlegg med svært, svært mange linker.

Alle har vel sitt yndlingsalbum, og jeg kommer stadig tilbake til at jeg har nok (under tvil) et særlig godt forhold til eminente Margen som spilte så freskt på popskiva Marathon.

Santana har liksom gjort alt, og spilt sammen med fler enn de fleste.

Marathonskiva er krydret med fjong bass, og personlig satte jeg stor pris på at den ploppet opp på øret når jeg dro på meg Kossen og trykte PLAY på dingsen når jeg satte meg på jernhesten for å sykle hjem fra kveldsøkt i kveld (natt).

Bra bass!

Og her er David Margen LIVE!

1

Aaah, en tråd som skreddersydd for min musikk-historie. Jeg begynte opprinnelig som gitarist men skjønte etter hvert at det i bygda mi var overflod av gode gitarister som kom før meg i rekken når det gjaldt å joine band, så for meg, som hadde ambisjoner om å spille i band relativt fort, måtte jeg rett og slett foreta meg noe drastisk. Så jeg kjøpte en brukt Fender Precision Bass og plutselig var det mye enklere å få innpass i band for det var alltid bassistmangel fordi instrumentet ikke var like hipt som gitaren.

Jeg kunne allerede basisen fra mine dager som gitarist, hvilket bånd jeg skulle plassere fingrene mine på og så videre. Etter hvert ble jeg også såpass god på gitar at jeg gjennom store deler av videregående spilte i flere band samtidig, bassist i ett, gitarist og vokalist i et annet, og slik har det fortsatt helt til nåtiden. Selv om jeg er grei både på gitar og på vokal er det fremdeles morsomst å spille bass på scenen, fordi det er mindre å tenke på med fire strenger og mindre solo-basert. Dette gir deg selvsagt mye mer rom og frihet til å sprette rundt og være helt galimatias på scenen. Flere bassister burde benytte seg av den muligheten.

1
Bringebæryoghurt Aaah, en tråd som skreddersydd for min musikk-historie. Jeg begynte opprinnelig som gitarist men skjønte etter hvert at det i bygda mi var overflod av gode gitarister som kom før m...

Artig. Noen ganger ( faktisk ganske ofte ) kan det virke som om tilfeldigheter gjør at man velger.

Det kan kanskje sammenlignes med Matrix, velge den røde eller grønne pillen eller hva det var.

Uansett fikk jeg denne bassen mens The Beatles var på vei opp, og siden musikk var litt vanskelig tilgjengelig i tiden før kassettspiller, FM- radio og musikk på TV ble introdusert, måtte jeg ta til takke med det storebror og storesøster lanserte.

Jeg valgte storebror, for han dro inn Den Beste Musikken.

Og særlig Beatles. Og Beach Boys, og andre...men Paul McCartney syns jeg hadde fine basslinjer, så jeg sugde det til meg og fant etterhvert ut at bassgitaren kunne brukes til noe viktig.

I ettertid har jeg forlengst funnet ut at det forlengst var bassistgenier, men de spilte jo Double Bass og jazz, og det skulle vi hate.

Så det ble veldig mye Beatlespregning på meg.

Jeg har nok dratt med meg mye av den skolen gjennom årene.

Påstår ikke at jeg engang rekker Paul opp til nederste del av leggen, men jeg vet at jeg har lært og kopiert og fått min egen variant av Macca-kopiering til å funke ganske bra.

Så derfor hedrer jeg Sir Paul med en bass- geni- strek.

Og èn til.

To av maaaange. Enjoy!

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Publisert

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
0 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
2 svar
Reisetips verticalman77 Publisert

Dalsland

Vurderer å ta en tur til Dalslands kanaler etter over 20 år siden første tur. Noen som vet om området Högfjellet ved Tisselskog er likt nå som den gangen?
1
0 svar
Laster...