Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-835-96-FUGEES-The score

FUGEES – The score – 1996

Nå skal vi slappe av. Jeg har en følelse av at resten av albumet går i samme gata som Roberta Flack’s flotte låt ”Killing me softly”, som vi alle har hørt hundrevis av ganger på radioen. En flott versjon av Fugees(som vi kommer tilbake til), men som blekner fulstendig mot originalen. Vel vi nærmer oss slutten av året 1996, så heng på………….

”Red intro” er første spor. Prating og pianotoner i skjønn forening. Her er det ”mæn” og ”focking” og alt det gængsta-pratet ræppera bruker. Jaja, jojo…….

”How many mics” er slækk og rullende fra start. Pratende vokal, vekslende mellom medlemmene. Veldig diskret backing. ”Rund i kantene” denne låta, men definitivt kjedelig.

”Ready or not” svever inn på myke keyboardtoner, før den skarpe stemmen til Lauryn Hill faller inn, vakkert så det holder, i melodiske vendinger. Så snubler Wyclef Jeans’ monotone røst inn oppå den melodisk flytende backingen. Skivas beste låt så langt.

”Zealots” innledes effektfullt med ekkobelagte effekter , repeterende bak den sløye vokalen. Ms Hills stemme skaper heldigvis liv i musikken her når den faller inn. Kort låt dette her.

Vi sklir rett over i ”The beast”, sløyt og melodisk og skikkelig laidback. Man blir lett sittende å gynge i takt med musikken her. Den runde, diskrete backingenqww ligger og fyller bakrommet.

”Fu-gee-la” fortsetter i samme sløye tempoet som forgjengeren.Litt ullen og tåkete backing som ligger oppå de skarpe taktfaste trommene. Ultraflatt vers, men ”Ooh-la-la-la”-refrenget til Hill er melodisk og fint og bryter godt med det monotone. Mener bestemt å ha hørt denne låta før.

”Family business” knitrer i vei fra start og det høres ut som man hører på en gammel slitt vinyl-plate. Merkelig at man legger inn sånne effekter. Nok en ultraflat låt, og dermed veldig kjedelig. Eller for å kalle det, direkte slitsomt. Slutten av låta er innledningen av den neste.

Så kommer’n altså, ikke ukjente ”Killing me softly”. En melodisk flott låt dette, og ganske så vakker da Lauryn Hill synger accapella på begynnelsen. Så legges de sløye trommene på og man jaller og prater litt før verset glir inn med kun trommer og vokal. Jo da, den holde rda mål ennå, selv om mange kanskje vil hevde at den er fullstendig ihjelspillt på radioen.

Så følger tittelsporet ”The score”. Fortsetter i samme søvnige takt-sporet denne også. Lette gitartoner gjentakende bak vokalen, og dette skaper litt liv i en ellers ultrakjedelig låt.

”The mask” dras i gang med friske xylofon-toner på starten. Igjen den lett plukkende og gjentakende gitaren liggende under vokalen. Men nok en kjedelig låt.

”Cowboys” innledes med en sitar, klingende bak de masende snakke-stemmene. Sitaren fortsetter å gå i balkgrunnen, og blir en slags livskapende sentral enhet, bak de masete og kavende stemmene.

Jeg mener jeg har oppfattet at en av idolene til Fugees-gjengen er Bob Marley, og dermed er det kanskje naturlig at man tar med en Marley-låt, nemlig ”No woman no cry”. Flott slepen versjon med Wyclef Jean på vokalen.

”Manifest/Outro” virker som det er den egentlige avslutningslåta, hvor man summerer opp på slutten av Marley-låta.

Selv om det er et par-tre mixer av ”Fu-Ge-La” + en bonus-låt til, tar jeg ikke med disse. Jo da, slett ikke det verste jeg har hørt av rap, men ei helle rdet beste. Mye avslappende vendinger her, og tidvis bra variasjon, selv om det også er veldig mye monotoni her. Dermed blir det en veldig sterk…………

KARAKTER: 5 (av 10) Next to come: ASH - 1977 - 1996

2
2 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

KARAKTER: 5 (av 10) Next to come: ASH - 1977 - 1996

Enig i karakteren, selv om jeg ville strukket meg til 6...så må det sies at det nå er fryyyyktelig lenge siden jeg hørte på den sist. Denne var omtrent en av de siste rap-albumene jeg kjøpte før jeg mistet interessen for stilen.

Neste album ut tror jeg du kommer til å like; irsk pop-punk, men ikke like strengt bundet til 3 tre-greps og tre minuttenes-normen som amerikansk pop-punk. De ble også med på britpop-bølgen, men var like mye post-grunge og power pop. Det er i hvert fall et album jeg ofte kommer tilbake til (ikke minst pga de fine balladene).

2
deleted287273

KARAKTER: 5 (av 10)Next to come: ASH - 1977 - 1996

Rap&rnb blir kanskje aldri helt din greie? Men en godt skrevet og begrunnet anmeldelse som vanlig.

Jeg ser fram til hva du har å si om Ash sitt debutalbum. De var virkelig en favoritt back in the days.

1

Lignende innlegg

Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
2 svar
Musikk mer-musikk Siste svar

Eides språksjov

Noen som kan fortelle meg tittelen på musikkstykket Sjur Hjeltnes spiller rett før «respons» i sesongfinalen 2021 ?☺️(episodenavn «musikken i språket»)
1
1 svar
Reisetips verticalman77 Publisert

Dalsland

Vurderer å ta en tur til Dalslands kanaler etter over 20 år siden første tur. Noen som vet om området Högfjellet ved Tisselskog er likt nå som den gangen?
1
0 svar
Laster...