Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

CGFOPPS-36-AUNT MARY-Loaded-1973

På tide å ta et nytt lite steg på veien gjennom oppsamlingsheatet for CRESSIDA GLEMTE FAVORITTER. For å friske opp litt, så er dette album som falt utenfor CRESSIDA'S TOP 300 ALBUMS OF ALL TIMES. Vi har jo vært gjennom plassene 201 til 300, men gjemmer altså Top 100 til vi har vært gjennom ca 75 album som fallt utenfor. Og vi er altså snart halvveis, selvom tempoet ikke er altfor stort for tiden. Her kommer et album som fans av norsk prog burde hylle......

AUNT MARY – Loaded – 1972

Endelig en norsk klassiker er det vel noen som hevder nå, og da er jeg så enig så enig. Denne skiva er et must å i alle fall ha hørt, i det minste. Om man har den i samlinga, er man også heldig; i hvert fall i orginal kledning. Da snakker man 1000-lappen eller mer i verdi. Selv har jeg bare Cd-utgaven. Men det holder for meg, musikalsk sett.

En ting var jeg veldig glad for da denne skiva kom; (nå er det vel noen som er komplett uenig med meg vel?), nemlig at borte var Jan Groth, og inn var kommet Bengt Jensen. Ikke fordi Jensen var noen bedre keyboard-spiller enn Groth, men jeg var ikke så veldig glad i Groths stemme fra det første albumet. Så Gundersen og Christiansens vokal gjorde sitt til at denne skiva ble langt bedre en debut-albumet.

Og det startet sterkt. Så sterkt at det omtrent ble bakoversveis første gang jeg hørte den speisa introen til ”Playthings of the wind”. Skikkelig ”take off” space sound, med dundrende trommer som sniker seg inn fra intet og raser av gårde i et helsikes tempo, mens Bjørn Christiansen leker sge med wahwah’en og strengene. Låta endrer plutselig intensitet og kjører av gårde som en mer samspilt enhet mens Christiansens fingre flyr opp og ned på gitar-halsen. En magisk låt og en fantastisk start på albumet!!!

Og det skulle fortsette….”Joinin’ the crowd” er også et mesterverk av en låt. Den humper av gårde fra første ”tromme-oppslag”; en skikkelig blytung boogie-låt med bass og gitar i skjønn forening, mens Jensens orgel bare bobler i bakgrunnen. Herlig harmonivokal av Gundersen/Christiansen. Man blir garantert sittende og nikke og stampe takten til denne. Igjen glitrende gitarspil fra BC!!!

Skivas kanskje mest anonyme låt er ”Delight”. Skjønt anonym, er vel lit tfeil å si, for dette er en utrolig herlig liten sak, med klingende slidegitar på starten, sammen med lett plukking på kassegitar. Og den himmelske falsett hamonivokalen på refrenget kan gi noen og en hver frysninger!! Utrolig bra break mellom de tunge riffene!! Tar seg plutselig opp med saftig straight groove det siste minuttet.

”Upside down” innledes med et saftig riff, som setter standarden for takt og tempo. Bass og trommer faller inn etter èn runde fra BC. Straight låt, med litt monoton melodilinje. Litt mystisk drag over låta på verset, mes det løser opp litt på refrenget og gjør låta fengende og bevegelig. Flott bass/orgel-solo underveis.

LP’ens side 1 rundes av med ”Farewell my friend Pt 1”. Stille og rolig gitarplukking fra start, pakket inn av Jensens boblende orgel-toner. Herlig akustisk snutt! Fantastisk klang på låta!!

Side 1 avrundes da med fortsettelsen, nemlig ”Farewell my friend Pt 2”. Artig vri å dele denne låta i 2 i stedet for å la den henge sammen. Harde kjappe stampende toner fra bas og gitar, dundrer på fra start, underbygget sv saftige trommer; staccatto så det holder. Og vips før du får snudd deg, så er det over. Kun 1 minutt varer denne.

Side 2 innledes med ”Blowin Tiffany”. 7 ½ minutt som innledes med boblende orgeltoner + en kjapp rullende rytme på hihat’en. Man blir sittende med stampefot her, og da bass og gitar driver inn, er opptakten til låta fullendt. Mektig orgelsolo av Jensen. Plutselig sklir låta bare over i en sløy svevende takt. Og etter hvert dukkre vokalen inn. Herlig slepent vers og like flott refreng. Smak og behag selvsagt, men jeg tror jeg nok utroper denne låta til skivas beste. Herlige variasjoner hele låta gjennom!!

”Fire of my lifetime” er en seig og flytende låt fra start, med en vakker vokal melodilinje. Melankolsk og flott, der den bygger seg opp sakte men sikkert. Klirrende pianotoner ligger i bakgrunnen og pakker rundt bass og trommer. Et fantastisk refreng med en syngende fuzzgitar som legger en alen til låtas allerede fantastiske oppbygging. Magisk denne her også!!

Aller siste låt er klassikeren ”G flat road”. Blytung, ekkobelagt bass og gitargange fra start, inntil trommer og pumpende orgel faller inn og man drar i vei i en seig rytme, tung så det holder. Låta er litt avventende og stampende på verset før den igjen glir elegant ut med herlig orgeltoner fra Jensen, nesten så man får Warhorse-assosiasjoner. En mektig avslutning på en stor skive!!

Neste som omtales: CLASH - Give 'em enough rope - 1978

6
7 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Endelig

Og endelig en av dine glemte favoritter jeg faktisk har hørt, selv om det må nærme seg 20 år siden snart. Det ser ut som om jeg har tomlet meg tom, men det blir etterhvert.

2

Det er i grunnen veldig rart at ikke fler en dcdudley har en kommentar om denne skiva......en av de aller beste norske prog-skivene gjennom tidene. Man kan jo da spørre seg, er det noen som leser dette??

Og om man ikke har hørt den omtalte skiva før, så er det meningen at man her skal få et tips om hva man kan søke etter om man er på jakt etter noe nytt å lytte til.

Men for all del; jeg forventer ikke at alle og enhver som har hørt den omtalte skiva, setter seg ned og går i dybden med sine kommentarer. Tidsbegrensninger har vi alle. Men man kan jo ta seg tid til å legge igjen en liten melding som "Bra skive!", "Ikke helt min greie" eller lignende; så ser jeg at det er liv i leiern der ute.

Bare et lite ønske i høstmørket.............. (o;

1

Ingen tvil om at dette er en knallskive. At 5 av 9 låter herfra kom med på den samleskiva som kom i 2007, sier vel egentlig sitt. Låter som Blowing Tiffany og G Flat Road holder seg like bra 40 år etter.

2
cressida1 Det er i grunnen veldig rart at ikke fler en dcdudley har en kommentar om denne skiva......en av de aller beste norske prog-skivene gjennom tidene. Man kan jo da spørre seg, er det...

Det er i grunnen veldig rart at ikke fler en dcdudley har en kommentar om denne skiva......en av de aller beste norske prog-skivene gjennom tidene. Man kan jo da spørre seg, er det noen som leser dette??

Jeg tror du har mange lesere.

Skiva er, som du sier, en av de viktigste prog skivene fra Norge. Har den i orginal. Med signaturer av alle i bandet.....+Jan Groth ;)

Loadet er veldig bra. Men personlig liker jeg Janus bedre.

2

Ojoj, med autografar bjoro? Jøss....Jeg også har likt Janus bedre sån helhetelig, men sånn låt for låt er faktisk Loaded en ørlite hakk foran.

1

Flott band, har en samleplate (Best of, kjøpt sånn ca 1991) med stort sett låter fra de to første. Flott skrevet også Cressida, som vanlig.

2

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...