Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-836-96-ASH-1977

ASH – 1977 – 1996

Hehe…1977 fra 1996; litt artig. Vet ikke hva jeg kan tolke ut av denne tittelen; kanskje Ash var inspirert musikalsk av 1977? At det her dreier seg om et lite stykke punk? Skal bli spennende med enda et band man ikke har hørt. Vi er i ferd med å snurre i gang den nest siste skiva i boka 1001 Album Du Må Høre Før Du Dør fra 1996.

Første låt ut er ”Lose control”. Låta bare males inn i lytterens ører fra første sekund. Jo da her sparkes vi i baken umiddelbart. Vi jager ut i et heidundrandes tempo, og man kan nok assosiere seg tilbake til punkens velmaktsdager. Massive gitarer og en trommis som jager av gårde; stødig som rakkeren. Bra variasjon mellom vers og refreng, intensitetsmessig sett. En bra start!!

”Goldfinger” fortsetter med samme intensitet som åpningssporet. Tempoet dras imidlertid brutalt ned, og man blir sittende og nikke tungt med hodet her. Den massive lydmuren dempes litt ned til verset og vokalen er delvis hviskende. Fin melodisk låt. Også dene med stor variasjon i oppbyggingen.

”Girl from Mars” starter akustisk og stille, en runde før det braker løs igjen, men intensiteten dempes brått igjen på verset. Saftige, men diskrete gitar-chorder ligge rog maler bak den milde, melodiske vokalen. Ny fin låt med mye variasjon!

”I’d give you anything” dras i gang ultrasaftig med nærmest heavyriffs. En gitarvegg som setter seg i ryggmargen. Gangen er omtrent som Black Sabbaths ”NIB”. Blytungt, brutalt og bra….med andre ord….BBB!!!

Vibrerende, saftige gitartoner innleder ”Gone the dream”. Og plutselig dukker strykere inn og vi bare sklir inn i en svevende takt, med mild vokal og dempet backing. Dæsken, er jo vakkert dette her. Strykerne er et intelligent sjakktrekk. Skivas beste låt, så langt!!

”Kung Fu” innledes med slag og spark, før låta sprakes skikkelig i gang. Og igjen drønner vi inn i en skikkelig 77’aktig takt, med massiv gitar og snatrende trommerytme. WOW, detta er jo 1977!!

”Oh yeah” er atskillig seigere i takten. En dempet gitar-mur ligger bak den milde vokalen. Intensiteten dempes ned mot verset, som hviskes fra, Stemningsfullt dette her. Også denne låta har masser av magiske strykere. Utrolig flott!

”Let it flow” gvines i gang, med diskret forvrengning, før plutselig den saftige, massive og taktfulle lydmuren ruller inn, og man blir sittende med ”stampefot”. Egentlig EN GANSKe monoton låt, men likevel en utrolig flott melodisk gange på vokalen.

Vi dras rett over i ”Innocent smile” med forvrengte gitartoner og man venter på ”eksplosjonen”. Og den kommer, for plutselig raser vi av gårde i en tett, massiv takt, og foten blir igjen satt i bevegelse. Lang låt; skivas nest lengste på nesten 6 minutter. Mye variasjon!

”Angel interceptor” åpner skikkelig space, med boblesynth; og så drar vi til himmels i et herlig rasende driv, dønnsolid groove og saftig sound. Verset er utrolig bra balansert og melodisk. Herlig låt; vel en av skivas aller beste!!

Nest siste låt er ”Lost in you”. Seig og behagelig låt med rolig lys vokal og en veldig neddempet backing; plaine gitarchorder og en veldig rund bass. Utrolig flott låt som bare svever av gårde.

Aller siste låt er en skikkelig maraton-låt, nemlig nesten 17 minutter lange ”Darkside Lightside”. Men jeg tror det kanskje heller dreier seg om et ”hidden track”. Vi raser av sted fra første ”spark på ballen”(eller var det ”i balla”??). Skikkelig drivende låt igjen. Dønn solid og masse grove wahwahtoner på gitraren. Utrolig effektfullt! Jo da etter ca 4 minutter rundes låta av. En kanonade av en avslutningslåt, og etter hvert dukker det inn det hemmelige sporet med prat og hygge, raping og spying. Usj, den der overser vi, og trekker fram det faktumet at dette er et overraskende sterkt og spenstig album som får fram gode vibber tilbake fra punken og New Waven hos meg. Derfor……..

KARAKTER: 9 (av 10) Next to come: BELLE & SEBASTIAN - If you're feeling sinister - 1996

6
7 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hehe…1977 fra 1996; litt artig. Vet ikke hva jeg kan tolke ut av denne tittelen; kanskje Ash var inspirert musikalsk av 1977? At det her dreier seg om et lite stykke punk?

Ja, det er riktig at "1977" som tittel er inspirert av punkens gullalder. Men det refererer også til året da gitarist og vokalist Tim Wheeler og bassiten Mark Hamiltin ble født. Og til sist refererer til åre da filmen "Star Wars" kom ut.

Ellers var dette nok engang en fin gjennomgang. Det nærmer seg nå slutten for britpopens gullalder 1994-1996. Og da passer det fint med et band som henter inspirasjon fra såvel amerikansk punk og grunge som britisk punk med en god dæsj Beatles og Beach Boys. Ash ble sugd inn i britpop-bølgen en periode men også inn i det som ble kalt post-grunge.

Du treffer ganske bra når du omtaler "Angel Interceptor" som en av skivas beste låter. Det var jo den som i sin tid bidro til at Ash ble skilt fra resten av poppunk-bandene. En nesten grandiøs koring (litt 60-tallsaktig) i bakgrunn og ganske mye variasjon.

"Girls From Mars" er kanskje (sammen med "Kung Fu")den mest typisk poppunka låta på plata, men også en av de beste for min del.

"Goldfinger" var bandets første store hit i UK og er av disse "rolige" litt dramatiske såkalte balladene på plata, på samme måte som Oh Yeah.

"Innocent Smile" har det midtpartiet som for meg høres veldig Sonic Youth-inspirert.

"Let It Flow" er såpass monoton at det er den jeg spiller mest når jeg skal høre på plata. Veldig glad i det monotone og masende.

Som jeg skrev i annen tråd er "1977" en av disse platene jeg ofte vender tilbake til...litt av nostalgiske årsaker også.

enig med 9/10.

1

Flott plate ja. Digger Star Wars-samplingen i åpningen. Allerede da et man at dette kommer til å bli artig. Fyllespyinga på slutten er jo også morsom nok. Det le jo etterhvert for mye av det gode for kara men de kom seg helskinnet ut av det og har levert en del bra låter i ettertid.

1

Nydelig plate, og absolutt av det bedre fra de britiske øyer siste halvdel av 90 tallet. Ikke bare denne, men de etter er også gullskiver. Spesielt liker jeg den tunge gitarlyden over de smekre melodioene. Kung Fu og Girl from mars er mine høydepunktene på denne strøkne plata. 9/10 er jeg ganske enig i.

Ash er vel sammen med Thearapy? mine britiske faves fra denne epoken, og denne "sjangeren" (som er britrock/punk/metal hybrid).

1

En av favorittskivene mine fra 90-tallet. Ash var nok også favorittbandet på den tiden, takket være denne. Favorittlåta er "Innocent Smile", hvor jeg fortsatt setter stor pris på midtpartiet og det noe grumsete lydbildet. "Kung Fu" og "Angel Interceptor" er helt glimrende også. Husker da jeg fikk nyss om at de også hadde gitt ut et album i 1994. Jakten startet og endte med fangst. Den lokale Benni's gjorde alt i sin makt for å få tak i "Trailer", som skiva het. Synes noen av skivene etter "1977" også har mye å by på. Synes dog at det gikk nedover etterhvert, noe som førte til at jeg tilslutt mistet interessen.

1

Lignende innlegg

Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
2 svar
Musikk mer-musikk Siste svar

Eides språksjov

Noen som kan fortelle meg tittelen på musikkstykket Sjur Hjeltnes spiller rett før «respons» i sesongfinalen 2021 ?☺️(episodenavn «musikken i språket»)
1
1 svar
Reisetips verticalman77 Publisert

Dalsland

Vurderer å ta en tur til Dalslands kanaler etter over 20 år siden første tur. Noen som vet om området Högfjellet ved Tisselskog er likt nå som den gangen?
1
0 svar
Laster...