Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-838-97-BLUR-Blur

BLUR – Blur – 1997

Nytt år – nye muligheter!! Denne skiva knytter det seg stroe forventninger til; etter at vi jo har vært gjennom 2 av guttas 4 første album før og endt opp med overraskende knallsterke 9 for ”Moderen life is rubbish” og en 10’er for ”Parklife”. Så nå håper jeg ikke denne skuffer.

Skiva innledes med 5 minutter lange ”Beetlebum”. Seige taktfaste grumsete, litt småsure gitarakkorder drar oss framover mot vers nr 2 der kassegitar og litt ”renere” lyd faller inn. Refrenget er utrolig flott mer lys vokal og himmelske harmonier. Jo da vi glir videre i den psykedeliske verdenen her. Så faller vi tilbake til de lette men saftige straigte rytmiske chordene igjen. Og de tbygger seg opp igjen mot et nytt refreng. En flott start med store kontraster mellom vers og refreng.

Låt nr 2 heter rett og slett ”Song 2”. Kjappere, kortere og lystigere fra start. Taktfaste trommer og lette gitartoner første runde. Så dundrer grooven inn for full guffe, saftig og herlig, før man igjen roer ned på verset. Aj, detta er skikkelig grumsetrøkk. Digger denne låta her. Nok en gang utrolig variert i oppbyggingen som første låta. Og plutselig er’n over gitt.

”Country sad ballad man” er igjen tett borti 5 minutter, og tempoet roes ned igjen. Sløyt og slentrende fra start oppå lette kasssegitartoner. Lukket sound på vokalen som faller inn gir låta et litt mystisk preg. Litt sånn atonal oppbygging, men likevel bra, skjønt svakest til nå.

”M.O.R.” har gutta rappa litt fra Bowie’s ”Boys keep swinging” og ”Fantastic voyage”. Kjapt gitarriff fra start og så pakker instrumentene seg på underveis. Jo da, det noe Bowie her; det maskinmessige fra Berlin perioden med Eno. Det svinger som rakkeren da refrenget dundrer inn. Skarpskodde gitarer gjør låta enda mer variert.

”On your own” starter listende på cymbalrytme, med beveglig blippende synth i bakgrunnen. Steinharde fuzza gitartoner faller inn underveis. Vokalen som legges på er skikkelig cockney og krystallklar. Sløy og stampende låt med masse fuzz og harmonivokal. Bra!

”Theme from retro” har også sine forvrengte effekter fra start. Gitartonene vrir seg inn i ørene på deg, men i motatt kanal glir en herlig stringsynth og flyter av gårde. Dette er jo skilleig ”Hawkwind” dette her. Herlig og effektfull låt! Skikkelige orgelakkorder bare sniker seg inn under den ekkobelagte spacede vokalen.

”You’re so great” er rolig og akustisk fra start med sprø, sprakete metalliks vokal. Spesiell men likevel fin melodi, selv om vokalen ”sprekker” her og der, men det tror jeg er med vilje. En herlig slidegitar dukker inn underveis.

”Death of a party” er en skikkelig seiging med saftig stampende rytme fra start. Oppå ligger et orgel bare og flyter. Herlig og effektfullt og da den litt ”døde” vokalen faller inn, får man lit tuhyggestemning i kroppen. Denne forsvinner imidlertid underrefrenget, ettersom melodien på refrenget er varm og herlig. Flott låt!!

”Chinese bombs” er en ultrakorting på halvannet minutt; og her raser man av gårde i beste punkstil fra start. Hamrende ultrakjappe gitarchorder og vrengt vokal. Fengende trass sin stygghet.

”I’m just a killer for your love” bringer oss ned på jorda igjen der den ”jazzer” litt av gårde fra start med myke cymbal-slag. Seig låt med metallisk vokal og glidende rytme som ”spjæres” litt av ”the fuzz”. Ikke det vakreste jeg har hørt, men likevel ikke så gæli.

Kassegitar og vokal drar i gang ”Look inside America”, minnende litt op Oasis i stilen, eller kanskje gammel Bowie? Etter ett vers legger man på strykere og akkurat det er et skikkelig sjakktrekk. Skaper stemning og fylde i musikken. En bra kombinasjon av fuzz, orkester og god harmonivokal. Til og med harpe bringer man inn etter hvert!!!! Artig!!

”Strange news from another star” innledes dunkelt med repeterende lydeffekter. Så faller myke kassegitartoner inn sammen med enda mykere anslag på elpiano akkorder. Fin harmonivokal oppå disse to instrumentene. Låta bygger seg sakte men sikkert opp, veldig behagelig. Ekkobelagte akkorder gir låta ekstra dybde.

”Movin’ on” innledes også med avventende fuzzeffekter før man kjører inn i en straight, sugende rocke-rytme. Vokalen er småforvrengt og metallisk. En solid synth jager rundt gitarene i bakgrunnen. Fengende låt!

Aller siste låt er ”Essex dogs”. 11 ½ minutt inneholdende bl.a. hidden track. En litt haltende skarptrommerytme fra start sammen med en fuzza, småsjøsjuk bass. Hviskende mørk og rund vokal legger seg på og låtas sound avrundes litt og myke runde basstoner beveger seg rundt i lydbildet. Monoton og gvinende låt. Jeg gidder ikke å kommentere de to skjulte sporene ”Dancehall” og ”Interlude”.

Nja, en liten tur ned dette her sammenlignet med de to andre Blur-skivene vi har vært gjennom, men bevares, det bar da veldig mye bra her også. Så d amå det være på plass med en……..

KARAKTER: 8 (av 10) Next to come: RADIOHEAD - OK computer - 1997

6
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

9/10 fra meg. Selv regner jeg dette som deres nest beste, etter Modern Life... Det var noe så helvetes forfriskende å høre et band som tok farvel med den stereotype britpopen de hadde blitt berømte for, samtidig som de klarte å skru sammen en såpass solid og kreativ plate.

Blant mine uforglemmelige radio-øyeblikk regner jeg første gang jeg hørte "Song 2". Jeg tenkte vel noe sånt som "Hva i helskotte? Er DETTE Blur?"

Tror de var med på å gi Pavement en del (uønsket) oppmerksomhet da de begynte å referere til dem som en inspirasjon. De fikk iallefall meg til å søke ut Brighten the Corners albumet som kom omtrent samtidig. Alle gode ting henger jo sammen på et vis.

2

Ingen stor "brit pop fantast", men liker en del og dette er en av mine favoritter. Er vel min favoritt med Blur, men "oppdaget" de først med denne og da spesielt Song 2, og akkurat som Hitherto var det høy "jøssfaktor" på meg, men mest fordi jeg ikke var spesielt opptatt av bandet før det. Siden har jeg selvsagt kjøpt de, men fortsatt rangerer jeg den selvtittulerte foran.

1

"Song 2" ja...da jeg hørte den første gang, tenkte jeg snarere at Blur på sett og vis hadde "gått tilbake" til starten, altså den debutplata "Leisure" som lå i skjæringspunktet mellom shoegaze og madchester. Det er bare å høre på låter som "Repetition", "Come Together" og "Wear Me Down"...og ja, "Popscene" så skjønner noe forhåpentligvis hva jeg mener. Ellers er det som mange sier en dreining retning USA og lo-fi band som Pavements, Sebadoh, osv., men omfavner det ikke sånn helt 100% heller.

Det er faktisk mye Bowie her også, i låter som Strange News "From Another Star" og "Essex Dogs".

Så hører jeg for første gang Damon leke med Robert Smith-vokal som i "Theme From Retro"

"Death Of A Party" er for meg platas beste, sammen med åpningen "Beetlebum".

9/10

2

9/10 fra meg, og min personlige Blur-favoritt tett fulgt av The Great Escape.

De gjorde et stilskifte på denne skiva, og det fortjener de kred for. Dog, det stilskiftet var nok mer kosmetisk enn man kanskje skulle tro. Låtskrivingen er ganske lik The Great Escape og Parklife; det er kun innpakningen og arrangementene hvor Albarn & co gjorde en u-sving i retning lo-fi og indie rock.

Hadde det ikke vært for et par gørrkjedelige låter (I'm Just A Killer For Your Love og den kjipe monotone Essex Dogs) hadde jeg dratt fram 10-eren. Beetlebum er min alltime favoritt med Blur.

Iom. at du har likt alle disse Blur-skivene i boka, tror jeg du trygt kan sjekke ut The Great Escape også (kom ut mellom Parklife og Blur)

1
otherdemon 9/10 fra meg, og min personlige Blur-favoritt tett fulgt av The Great Escape. De gjorde et stilskifte på denne skiva, og det fortjener de kred for. Dog, det stilskiftet var nok mer...

Iom. at du har likt alle disse Blur-skivene i boka, tror jeg du trygt kan sjekke ut The Great Escape også (kom ut mellom Parklife og Blur)

Enig. En et glimrende album som inneholder en god del av det som cressida likte ved de to andre...samt en god del artige påfunn.

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Publisert

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
0 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
2 svar
Musikk mer-musikk Siste svar

Eides språksjov

Noen som kan fortelle meg tittelen på musikkstykket Sjur Hjeltnes spiller rett før «respons» i sesongfinalen 2021 ?☺️(episodenavn «musikken i språket»)
1
1 svar
Laster...