Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

CGFOPPS-37-CLASH-Give 'em enough rope-1978

Cressida's Glemte Favoritter's Oppsamlingheat, tar et nytt sted med et av albumene som fallt utenfor Cressida's Topp 300 Album. Mange har vel et forhold til dette bandet her...........

CLASH – Give ’em enough rope- 1978

Husker da jeg fikk denne skiva her, av en kompis julaften 1978, og satte den på. Den var svær, og et langt skritt framover fra guttas første album; selv om det også var et formidabelt punk-album. Likevel syns jeg at dette andre Clash-albumet er et av de aller største albumene i sjangeren.

Skiva skrus i gang med ”Safe European home”, som bare raser av sted med et herlig gitarriff direkte fra start. Umiddelbar fotstamping er resultatet og låta setter seg i kroppen til de grader. Den syngende gitaren til Mick Jones som ligger langt der bak skaper ekstra dybde på lydbildet. En fantastisk åpningslåt som sparker lytteren i magen så det virkelig svir.

”English civil war” er en av mine desiderte favoritter med Clash. Guttas versjon av ”When Johnny comes marching home” traff meg hjemme så det smalt første gangen jeg hørte de, både pga gjenkjenneligheten og ikke minst pga navnet, som jo er synonymt med undertegnedes. En diskret avventende start med avrundet, dempet gitar før Strummer faller inn med første vokale vers. Så på andre vers bare dundrer grooven inn og drar lytteren til himmels med sin massivitet. En sylskarp og fantastisk herlig låt!!!

”Tommy gun” starter med et brak etter en snatrende trommeinnsats. Men så ”roer” låta litt ned på verset. Den har likevel en snert og intensitet som suger lytteren inn i hva enn han sitter på. Igjen ligger gitaren til Mick Jones syngende bak, noe som selvfølgelig setter en ekstra spiss på en ellers dønnsolid låt.

”Julie’s been working for the drug squad” er litt rundere I kantene enn sine forgjengere. En myk humpende bass og lette trommer innleder låta, og da vokalen faller inn, spretter vi av gårde i en lystig lekende låt. Bassen går og går i bakgrunnen. Fin gla’låt dette her med flott harmonivokal. Artig pianosolo av gjestespiller Allen Lanier fra Blue Öyster Cult.

LP’ens sida A avrundes med ”Last gang in town”. Lang låt på over 5 minutter som kjører i gang i en kjap, men likevel saftig straight takt. Bassen til Paul Simonon rumler skikkelig i bakgrunnen mens Jons igjen legger et alen til lydbildet med sine syngende gitartoner. De skarpe gitar-akkordene til Strummer sprer lydbildet helt ut i kantene! En dønnsolid avslutning på albumsiden!!

B-siden innledes med ”Guns on the roof”. Skarpe ansatser på gitaren fra start, omtrent som på Who’s ”I can’t explain”. Etter hvert glir vi inn i en mer flytenmde takt. Litt flat og monoton låt, men likevel fengende så det holder.

”Drug-stabbing time” drar ivei kjappere og mer støyende enn forrige låt. 2 drønnende gitarer på hverandre, en i hver kanal. Mer rock’n’roll dette her. Her har gutta fått med seg en saxofon også, som ligger langt der bar et sted. Høres nesten ut som Laura Logic på spillemåten. Også denne er litt melodisk flat, uten at det tar brodden av den.

”Stay free” roer gemyttene litt, og gir oss en mer slentrende, lett låt, med en glad melodilinje. Fin låt, med orgel og greier som ligger og vibrere i bakgrunnen. ”Aaaaa”-vokalen i venstre kanal er litt sur og malplassert.

Skivas nest siste låt er ”Cheapskates”. Litt avventende låt på verset, svevende på mellomverset, og litt mer bevegelig på refrenget. Røff vokal av Strummer og igjen herlig syngende gitartoner fra Jones.

Aller sist ut er ”All the young punks”. Innledes med rullende tatams som leder os sinn i en lett, luntende rytme. Vekslende gitarplukking fra Jones og Strummer i hver sin kanal. Fin melodilinje, men kanskje en låt med litt for lite ”smell” til å avrunde denne skiva. Men en kjempelåt er det okke som!

Ja folkens, alle ”snakker om” ”London calling” som stor, men etter min mening er denne hakket bedre!! Noen som har noen mening om det??

Neste som omtales: EKSEPTION - 00.04 - 1972

5
8 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ja folkens, alle ”snakker om” ”London calling” som stor, men etter min mening er denne hakket bedre!! Noen som har noen mening om det??

Jeg er nok desverre "en av alle" som snakker om London Calling, men Give em enough rope er når sant skal sies...og det må det jo (!)... like god.

1

Knallalbum! mange av låtene her minner meg om den gangen jeg som 15/16 åring oppdaget bandet.

1

etter min mening er denne hakket bedre!! Noen som har noen mening om det??

Synes egentlig at dette er en av de to relativt svakere Clash-skivene (sammen med Combat Rock. Cut the Crap regner jeg ikke med). Men relativt er vel nøkkelordet her. Bedre enn det aller meste som konkurrentene kom opp med.

1

Ja folkens, alle ”snakker om” ”London calling” som stor, men etter min mening er denne hakket bedre!! Noen som har noen mening om det??

Jeg liker alle de "fire store" sånn cirka temmelig nøyaktig like bra. Hver til sin anledning. I tillegg er det mye gull på "Sandinista", og hele konseptet rundt den skiva er enestående. Gi folket det de vil ha, så billig som mulig! Tyningen av plateselskapet var utmerket..

Give 'Em Enough Rope er meget fin når man jekker en øl. Personlig verdsetter jeg nok Tommy Gun og Cheapskates hakket mer enn deg. Skulle jeg plukket meg to låter hadde det blitt disse.

Og Combat Rock, tinytim; et album med Should I Stay Or Should I Go, Rock the Casbah og Straight to Hell kan ikke bli annet enn klassikermateriale. Ser jo at du legger inn et forbehold, men faen, ass..:-)

1
johwi68 [sitat…] Jeg liker alle de "fire store" sånn cirka temmelig nøyaktig like bra. Hver til sin anledning. I tillegg er det mye gull på "Sandinista", og hele konseptet rundt den skiva...

I tillegg er det mye gull på "Sandinista", og hele konseptet rundt den skiva er enestående. Gi folket det de vil ha, så billig som mulig! Tyningen av plateselskapet var utmerket..

Her er vi hverfall enige. Men de tynte nok seg selv aller mest. De måtte frasi seg royalties for denne (de fikk vel forhåpentlig noe for låtskrivingen) som ble solgt inn til CBS som en dobbel-LP med bonus 12". "There will be no ten quid Clash-album ever", som Strummer sa. Et løfte han holdt frem til The Story of the Clash vol.1.

1
johwi68 [sitat…] Jeg liker alle de "fire store" sånn cirka temmelig nøyaktig like bra. Hver til sin anledning. I tillegg er det mye gull på "Sandinista", og hele konseptet rundt den skiva...

Og Combat Rock, tinytim; et album med Should I Stay Or Should I Go, Rock the Casbah og Straight to Hell kan ikke bli annet enn klassikermateriale. Ser jo at du legger inn et forbehold, men faen, ass..:-)

He he. Ujevn klassiker i såfall. Låter som Car Jamming, Overpowered by Funk og Atom Tan synes jeg er temmelig svake, om enn ikke like ille som B-sidene fra samme periode (First Night Back in London, Long Time Jerk) som egentlig var ment for Mick Jones' doble utgave av skiven.

1

FLott omtale Cressida, av min (også) Clash favoritt. De første låtene er et hat trick av de sjeldne. Resten er også flotters. Liker også den BÖC relasjoen på produsent og musikk siden. Nice!

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...