Musikk esc

Innlegg

Musikk

mArbledud

Debattinnlegg ang. hip hop og kvinnefiendtlighet

Her er lenken til innlegget

Et lite utdrag..

"Hip hop har gått fra å være en subkultur til å bli en global og kommersiell uttrykksform. Elementer ved hiphopmusikken har blitt absorbert av andre sjangre, mens den selv har formet seg etter en verden i endring. Det har blitt mer Prada og mindre projects i den populære rappen, og slik har musikksjangeren vunnet et større og mer fasettert publikum. Kvinnefiendtligheten, derimot, er fortsatt hardfør. Hva sier det om oss?

Jeg vet ikke. Det forteller kanskje at vi er i ferd med å bli, eller allerede har blitt, immuniserte mot kvinnehat. At vi sosialt aksepterer og finner glede i musikken til menn som reduserer kvinnen til et dyr, en bitch, som eksisterer for å tilfredsstille og adlyde. Kanskje er reduksjonen bare retorisk, kanskje prøver rapperne å kunstnerisk uttrykke en sublim idé eller et konsept jeg, en enkel tispe, ikke kan fatte. Hvis det er tilfellet, hvorfor reagerer vi med voldsom avsky når seksualisert voldsretorikk brukes av kommentarfelttroll. Vi kan vel skille patos fra etos?"

Hva tenker dere på forumet om dette? Jeg har ærlig talt aldri fokusert noe særlig på tekstene til Lil Wayne, men han er nok en skitten kar. Homohatet som eksisterte før har også blitt mye mindre den siste tiden, etter at bl.a. Eminem opptrådde med Elton John.

Discuss, manbitches!

1
9 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg føler jeg burde sagt noe, men jeg er så lei den diskusjonen om "kvinnehat" i raptekster. Den debatten har pågått i 25 år i USA. Er det ikke mulig å lære litt av fen så vi slipper en ny runde her til lands?

1

Jeg også følte for å skrive et ordentlig innlegg her hvor jeg bl.a. skulle trekke inn litt om hvorfor pimp-kulturen i utgangspunktet fikk et så akseptert innpass i Hip-Hop'en osv. da jeg leste dette på fredag. Men mistet motivasjonen med det samme jeg begynte å skrive, siden jeg i likhet med CrazyNoise egentlig synes at dette er utdebattert for lenge siden.

Men kan jo wørde noe av det som nevnes av noen i sakens kommentarfelt, om at det altfor ofte letes og blir funnet kvinnehat der det egentlig ikke er det. "Blurred Lines" (som til tross for et vers fra T.I. strengt tatt ikke burde dras inn i en sammenheng med Hip-Hop) er et av de beste eksemplene blant de låtene artikkelen tar for seg...man skal VIRKELIG legge godviljen til for å tolke teksten i den låten som misogyni eller voldtekstvennlig, spør du meg.

1
Ruudiculous Jeg også følte for å skrive et ordentlig innlegg her hvor jeg bl.a. skulle trekke inn litt om hvorfor pimp-kulturen i utgangspunktet fikk et så akseptert innpass i Hip-Hop'en osv....

mistet motivasjonen med det samme jeg begynte å skrive, siden jeg i likhet med CrazyNoise egentlig synes at dette er utdebattert for lenge siden.

haha, jeg begynte også å skrive og hadde egentlig skrevet et halvlangt innlegg og skulle til å flikke på setninger og lese over argumentasjonsrekka da lufta bare gikk ut av ballongen og jeg slettet hele greia.

Poenget med artikkelen er vel at det er "kvinnehatet som har vært godt etablert i rapmusikk i en årrekke" som nå er overført til popmusikken, med eksempel Robin Thicke. Med andre ord så har rap skylden for at popmusikken er mer sexfiksert, eksplisitt og såkalt kvinnenedsettende. Ang den sangen så føler heller ikke jeg at det verken er oppfordring til voldtekt eller kvinnehat i den låta selv om teksten ikke akkurat fremstiller en spesiell type kvinne som et hellig tempel.

Men det er en litt vel enkel løsning å si at rappere har skylden for et påstått kvinnehat i popmusikk.

Det som fascinerte meg mest med innlegget var at hun dro frem en gammel Too Short-låt, the bitch sucks dick", som en "klassiker". tja, jeg vet ikke helt om jeg vil kalle det en klassiker selv om det er en av låtene som var på de første kassettene til too short som ble solgt out the trunk, før Jive-signeringen. en såkalt klassiker bør kanskje være en låt som veldig mange kjenner og trekker frem, ikke bare at den er gammel.

Og så irriterer det meg på generell basis at Miley Cyrus fremstilles som en hip hop-artist fordi hun har samarbeidet med en rap-produsent. Ingen kaller vel Nelly furtado for en hip hop-artist fordi Timbaland har produsert låtene hennes? Men Miley blir kanskje det fordi hun er så grisete og opprørsk i låtene sine. Shit, det er jammen meg veletablert at er det grisete så er det hiphopinspirert

1
CrazyNoise [sitat…] haha, jeg begynte også å skrive og hadde egentlig skrevet et halvlangt innlegg og skulle til å flikke på setninger og lese over argumentasjonsrekka da lufta bare gikk ut a...

Og så irriterer det meg på generell basis at Miley Cyrus fremstilles som en hip hop-artist fordi hun har samarbeidet med en rap-produsent. Ingen kaller vel Nelly furtado for en hip hop-artist fordi Timbaland har produsert låtene hennes? Men Miley blir kanskje det fordi hun er så grisete og opprørsk i låtene sine. Shit, det er jammen meg veletablert at er det grisete så er det hiphopinspirert

Jeg tror dette her du skriver er viktig, som kanskje gjør at hun skrev det hun skrev. Miley Cyrus (og andre artister som Rihanna og Lady Gaga også) har nå vist seg offentlig relativt naken så mange ganger, at det blir ikke oppstyr av det lengre.

At hun er ung gjør det hele ekstra mer spennende for media, og da skal det slåes ekstra opp.

Jeg er enig i at denne debatten er egentlig veldig kjedelig, fordi den er både tatt før, og blitt gitt bedre eksempler og bedre spesifisering av selve problemet. Å skylde på rap blir litt enkelt.

1

Wow, rap har eksistert i 30 år. Kvinneundertrykkelse har eksistert... hvor lenge?

Hva er det rapscenen gjør som ikke motebransjen, Hollywood og all verdens kulturelite gjør?

De er ærlige om det muligens; sånn er det å være rik og berømt. Da blir damene våt i trusa og grøt i hodet, av ren ryggmargsrefleks.

Kvinner kan ikke hjelpe for det, de undertrykker seg selv foran en alfahann, som alle andre kvinner vil ha og som andre menn vil være.

Og sånn har det alltid vært..

1
Honjo_Masamune Wow, rap har eksistert i 30 år. Kvinneundertrykkelse har eksistert... hvor lenge? Hva er det rapscenen gjør som ikke motebransjen, Hollywood og all verdens kulturelite gjør? De er...

Kvinner kan ikke hjelpe for det, de undertrykker seg selv foran en alfahann, som alle andre kvinner vil ha og som andre menn vil være. Og sånn har det alltid vært..

Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash motiver fra din side

Dette er ikke retorikk, men oppriktige spørsmål: Tror du det finnes forskjeller mellom mennesker på individnivå, og/eller at det internt i mennesket og innafor relasjoner finnes rom for fri vilje, sånn at det går an å tenke annerledes, og respondere på ting slik man sjøl vil?

Er menneskets oppførsel bare et produkt av gener og omgivelser, eller finnes det rom for mennesket som en aktør - en som sjøl handler utifra egne interesser og overbevisninger?

... I motsetning til bare å være et objekt for ytre og indre årsakssammenhenger - ekslusivt et resultat av sin natur og kultur?

Jeg tror heller ikke at mennesker er kun rasjonelle, eller at det ikke finnes en del sosiale mekanismer som for mange ofte trer i kraft i visse sosiale situasjoner, men jeg har fortsatt et håp om at det finnes noe anna bak menneskers oppførsel enn bare naturkrefter, som vi får det best med oss sjøl om vi bare aksepterer.

At ting er og har vært på en måte betyr ikke nødvendigvis at de alltid vil forbli sånn, eller at det er et feilspor å vurdere dem normativt.

Det finnes sjølsagt ting som bare er sånn, som mennesker ikke kan gjøre noe med. Det finnes andre ting man kan gjøre noe med, men da med bruk av verktøy som gjør at det ikke er verdt det.

jeg er helt enig i at å jobbe mot undertrykking av kvinner kan være vanskelig, og føles håpløst, i den grad kvinner sjøl er en del av det spillet som skaper situasjonen.

jeg tror derimot ikke at det er en umulig oppgave - men sånn framstår det når man reduserer menns behandling av kvinner (og kvinners behandling av seg sjøl) til et produkt av vår (menn og kvinners) sosiale natur - som alltid har vært sånn - for sånn er jo bare mennesker skrudd sammen.

Er uansett 100% enig at dette ikke fortrinnsvis er problemstillinger som bør knyttes opp i mot rapp.

Om det gjøres kommer man fort inn på spørsmål om det i det hele tatt bør legges sterke normative føringer på hva rapputøvere skal kunne si, og ikke.

2
mann-med-hatt [sitat…] Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash mot...

Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash motiver fra din side

Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash motiver fra din side

Det var ikke meningen å provosere, men dette er nok realiteten, også hos mange andre pattedyr. Kvinner vil ha en alfahann/"badboy", en som stikker ut nakken sin. De er villige til å fire på sine prinsipper og integritet for å få oppmerksomhet fra denne personlighetstypen. Kvinner flest ønsker en partner som dominerer og tar føringen. Det finnes, som med det meste, unntak.

Tror du det finnes forskjeller mellom mennesker på individnivå, og/eller at det internt i mennesket og innafor relasjoner finnes rom for fri vilje, sånn at det går an å tenke annerledes, og respondere på ting slik man sjøl vil?

Det finnes ikke to like mennesker. Fri vilje er en illusjon.

Er menneskets oppførsel bare et produkt av gener og omgivelser, eller finnes det rom for mennesket som en aktør - en som sjøl handler utifra egne interesser og overbevisninger?

Produkt av gener og miljø. Miljø kan være så mangt. Hva ligger i "egne interesser og overbevisninger"?

1
Honjo_Masamune [sitat…] Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash mot...

Fri vilje er en illusjon.

Blei ikke provosert, bare engasjert! Er uenig, nemlig! ;)

Hva legger du i fri vilje, og hva baserer du denne antakelsen på?

Slik jeg ser det har mennesket VALGT å organisere livet sitt på forskjellige måter til forskjellige tider, og på forskjellige steder.

vi er både irrasjonelle og rasjonelle, vi har både bevisste og ubevisste holdninger og forestillinger. Vi både tilpasser oss omgivelsenes krav, gjør opprør og tenker vårt. og noen er mer rasjonelle og irrasjonelle enn de fleste andre

1
Honjo_Masamune [sitat…] Faen! Dette sklir fort ut til å handle om noe anna enn hiphop, men jeg føler for å si at jeg synes dette er en ganske drøy generalisering av "kvinners" oppførsel slash mot...

Produkt av gener og miljø. Miljø kan være så mangt. Hva ligger i "egne interesser og overbevisninger"?

Miljø kan være så mangt, men dette er vi jo sjøl med på å skape. Vi er både et objekt for våre omgivelser, og et subjekt og medsubjekt som er med på å forme de samme omgivelsene for oss sjøl og andre. Vår egen oppførsel endrer omgivelsene. Der ligger frihetens potensiale. Og vi bruker det i forskjellig grad HVER dag ;)

Egne interesser er de valg en tar, og de handlingene en begår som på sikt gir et resultat som svarer til det man sjøl vil være mest fornøyd med. Altså ganske vanskelig å beregne. For de færreste vet vel egentlig helt ordentlig hva de ønsker.

Men man prøver jo likevel å få det man TROR man vil ha, og av og til så kjenner man vel seg sjøl godt nok til å vite hva man vil også :)

Å handle ut i fra egne overbevisninger vil si at man har moralske prinsipper samt etiske og estetiske preferanser som man prøver å forme livene sine etter. At man har noe en står for, som er viktige mål i seg sjøl, og som en derfor ikke ønsker å forhandle bort, men heller kan ofre litt for å stå for.

1

Lignende innlegg

Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
2
2 svar
Laster...