Musikk esc

Innlegg

Musikk

cressida1

1001 ALBUM-842-97-CHEMICAL BROTHERS-Dig your own h

CHEMICAL BROTHERS – Dig your own hole – 1997

Her er jeg overmåte skeptisk, ettersom jeg for 95-skiva “Exit planet dust” ga en lusen 3’er. Men man år inn med åpent sinn og blanke ark.

”Block rockin’ beats” er første låt. Dyster start med mørke svevende synthtoner som flyr fra kanal til kanal. Så faller en repeterende og suggerende bassrytme inn, synkopert så det holder, og man blir automatisk sittende og rugge i takt med musikken. Ikke er det pent, men dog litt fengende. Grei start.

Tittelsporet ”Dig your own hole” følger så. Låta ”tunes inn” og vi drar på njy inn i en sterkt synkopert rytme med wahwah-toner og dundrende skærptromme rytme. Igjen blir lytteren fanget av den suggerende rytmen. Skikkelig funky greier dette her.

”Elektrobank” risles i gang av tikkende trommer og metallisk ”megafon-stemme”. Samme suggerende rytmen, som jeg egentlig ikke er så glad i ettersom den gir en viss uro i kroppen. Fuzzbassen legger litt ekstra ”kjøtt på beinet” på lydbildet da den faller inn. En slags malende flyalarm-lignende tone drar fra høyttaler til høyttaler i bakgrunnen. Lang låt på over 8 minutter. . Mye drønning og lydeffekter gjennom låta, og dermed mye støy. Ikke en låt man sette r på ”dagen derpå” – definitivt ikke.

”Piku” starter litt diffust, men bygger seg opp med en litt stressende tromme og ”svarende” synth lyd. Låta ”knitrer” som om det skulle vært en gammel slitt skive, eller kanskje er det statisk elektrisitet? Masser av elektroniske lydeffekter som pakker rundt de monotone trommene.

”Setting sun” starter skramlende med rølpete gitar et par runder før bass og skrap-trommer faller inn. Dette er skikkelig rølpe-rock!!! Låta er lang, 5 ½ minutt. Modererer seg ørlite da vokalen faller inn, men dette er en direkte slitsom låt!!

”It doesn’t matter” er enda lenger enn forgjengeren med sine drøye 6 minutter. Dras i gang av syngende hihat-rytme på trommene i taktfast driv. Lang intro før metallisk effekt-stemme legges på. En forferdelig og ensformig låt. Skivas dårligste!!

”Don’t stop the rock” fortsetter der forgjengeren slapp, med direkte overgang, samme rytme og repeterende lydeffekter. Beklager å måtte si det, men denne er like dårlig også som forgjengeren. Makan til ensformighet!!!

”Get up on it like that” drar i vei samme synkoperte tempo som mange av sine forgjengere. Kort låt på under 3 minutter. ”Blåsergroove” i bakgrunnen gjør låta mer hørtbar enn sine 2 forgjengere. Høre mye ut som katteslagsmå underveis.

”Lost in the Key-hole” er roligere fra start, men også her dras låta i gang av trommer. En saftig, rund bassgroove legger seg på med lydeffektene popper inn herfra og derfra,.De milde elpiano akkordene som svever rundt i lydbildet setter en ekstra spiss på låta. Bra variasjoner underveis! En av skivas beste låter.

”Where do I begin” starter avventende med en repeterende synth/keyboard gange. Lys kvinnelig vokal smetter inn etter en runde. Mildt og vakkert!! På vers 2 legges på en 2. stemme og låt avlir enda mer stemningsfull og vakker. Lang låt på 7 minutter, så vi venter liksom på ”eksplosjonen” at låta skal ”ta av” med risletrommer og bass. Men halvveis i låta kommer det, men ikke slik jeg fryktet. En saftig backing med rund bass, utflytende trommer og solid syntheffekter breier låta fullstendig ut i lydbildet! Skivas beste låt!!

Alle rsiste låt er ”The private psychedelic reel”. Låta er i tillegg skivas lengste med sine godt over 9 minutter. Pulserende elektroniske vendinger fra start; oppbyggende og lovende. Så kommer jomen en sitar-aktig greie inn(sansynligvis en synth det også) og legge ret mystisk østerlandsk preg på det hele. Når rytmen så faller inn blir det mektige pulserende vibrasjoner i hele rommet. Låta bygger seg stadig videre med nye lydmessige vendinger og plutselige break. Jo da dette er en sterk avslutning på skiva!!

Denne skiva er definitivt et langt steg opp fra den første jeg omtalte med en 3’er. Jeg lå før siste låta å ruget med en 5’er, mye pga litt for stor variasjon i kvaliteten på låtene. Sistelåta er imidlertid en 10’er i seg selv, derfor lander jeg på en brukbare total, nemlig…….

KARAKTER: 7 (av 10) Next to come: PRIMAL SCREAM - Vanishing point - 1997

3
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

10/10...lett.

og "It Doesn't Matter" er, etter min mening en av de beste...så forskjellige kan man være.

Ikke et eneste kjedelig sekund på dette albumet.

Også må du kanskje ta i betraktning at en del av oss på 90-tallet brukte denne musikken til både å danse og mye annet rart.

1

8/10 fra meg. Jeg er enig i at låtene midtveis (It Doesn't Matter og Don't Stop The Rock) er ganske kjedelige. MEN jeg er maksimalt uenig med deg ang. Setting Sun. Den er rett og slett absurd fet! Basically en elektronisk oppdatering av Tomorrow Never Knows og en fornøyelig vokalprestasjon av Noel Gallagher fra Oasis!

Ellers er jeg enig i at de tre siste låtene virkelig tar fyrstekaka, kransekaka og bryllupskaka! :D

1
deleted287273

Big Beat ble denne stilen innen techno/electronica kalt, mener jeg å huske. Sjangre og særlig undersjangre var fryktelig viktige innen populærmusikken på 90-tallet, mens i dag ser de nesten ut til å ha forsvunnet. Særlig undersjangrene.

Jeg mener å huske at techno og electronica var delt inn i over tretti undersjangre i en artikkel i Natt og Dag på denne tida. En skulle ha gode ører for å skille de fra hverandre.

1

Denne skiva er definitivt et langt steg opp fra den første jeg omtalte med en 3’er.

Det er ikke du som forandrer litt smak da?

Et fabelaktig prosjekt du er i kast med. Og jeg er faktisk overbevist at dine gamle musikalske grenser har flyttet seg underveis.

Så jeg håper du tar runden en gang til ;)

1

Lignende innlegg

Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Språk henriksenoda0 Siste svar

Samisk

Hei folkens. Æ e 14 år å har hadd samisk ei stund på skola men æ tenke æ fikk ikje lært å snakke årdentli. E det nån såm har ei nettside som kan hjelpe mæ med å si setninge ikje bare ord? Helst nån ku...
1
2 svar
Reisetips verticalman77 Publisert

Dalsland

Vurderer å ta en tur til Dalslands kanaler etter over 20 år siden første tur. Noen som vet om området Högfjellet ved Tisselskog er likt nå som den gangen?
1
0 svar
Musikk mer-musikk Siste svar

Eides språksjov

Noen som kan fortelle meg tittelen på musikkstykket Sjur Hjeltnes spiller rett før «respons» i sesongfinalen 2021 ?☺️(episodenavn «musikken i språket»)
1
1 svar
Laster...