Nye VGD er lansert! Mer informasjon

1001 ALBUMS-973-03-50 CENT-Get rich or die tryin

50 CENT – Get rich or die tryin' – 2003

Så skal vi definitivt ove ri rap-sjangern igjen. Bare å kaste seg ut i det. Begynner å bøi veldig lenge siden forrige posting fra boka nå.

Første låt ut er «Intro», en 7 sekunder lang sak hvor du hører en mynt som falle rned på et bord.

«What up gangsta» deiser i gang med en ultrasaftig basstromme og like saftig rund bass. Så sklir vi avgårde memd herlig string-synth liggende bak og fylle opp under 50 center'ns runde stemme. Ganske ok åpning.

«Patiently waking» får vi med «storfint besøk», ettersom Eminem er med på den. Låta dras i gang av snatrende blåsere i en herlig fanfare. Så kjører vi inn i en mysisk groove med herlige staccatto strykere, mens Eminem, på sin sedvanlige måte messer ut teksten. Vi bare gynger avgårde på en utrolig behagelig måt. 50 Cents vokal er melodisk og flott. Dette her trur jeg er en av de beste låtene i sjangern jeg har hørt! For en stemning!!

«Many men(wish dead)» har noen behagelige pianotoner fra start. Så skjer det litt «fuzz», og plutselig er vi inne i låta for alvor. Slepen så det holder , der den husker seg framover, mens «myntgubben» messer ut teksten på en behagelig måte, delvis pratende, delvis melodisk.

«In da club» har en ørlite kjappere takt enn forgjengeren. Mye «strykere» som fyller lydbildet under/bak den flate vokalen. Derfor blir heller ikke låta kjedelig.

«High all the time» er nok en melodisk låt, svært melankolsk, med flytende string-synths i bakgrunnen under den behagelige vokalen. Et som slår meg akkurat nå, er at det jeg har hørt av denne skiva hittil, egner seg veldig til avslappende bakgrunnsmusikk en sen kveldstime.

«Heat» innledes med prat mellom et par karer, nesten som en telefonsamtalt, som en ren intro før rytmen glir inn, like slentrende behagelig som samtlige låter hittil. Pumpende orgel-akkorder i bakgrunnen gjør låta fyldigere og «bredere». Ny fin låt.

«If I can't» stamper i gang i en solid groove fra første taktslag. Klingende pianochorder hamrer i bakgrunnen oppå den taktfaste tromerytmen. Fint melodisk refreng på låta, som har mange lyd- og vokalmessige effekter og inputs underveis.

«Blood hound(feat Young Buck)» dras i gang med en saftig blippende synthgange, hvor man umiddelbart får den gyngende følelsen i kroppen og blir sittende å «rugge» i takt. Nok en behagelig «semi-melodisk» låt.

«Back down» er like sløy som sine forgjengere, der den slentrer seg framover med et gjentakende keyboargange i bakgrunnen, sammen med lette gitar-anslag. Igjen et fint melodisk refreng, som bryter med det mer flate verset.

«P.I.M.P.» dras i gang med herlige steel-drums, så vi får litt sån karibisk feeling umiddelbart. Artig instrument i en hiphop-låt, og passer som hånd i hanske. Storby-rap'ern på ferie i Karibien.

Igjen blir man sittende og gynge mykt i takt med musikken. Fin melodisk linje på den svarende vokalen. Definitivt en av skivas beste låter.

«Like my style(feat. Tony Yayo)» er litt for «stabbete» og synkopert fra start. Blir liksom litt for «oppstykka», og repeterende. Skivas svakeste låt, så langt.

«Poor lil' rich» starter mer lovende med en sugende synthsom ruller av gårde og minner mest om en saftig utgave av gamle gode «Popcorn». Skikkelig huskende groove på denne her, selv om den egentlig er ganske repeterende kjedelig.

«21 questions(feat. Nate Dogg)» starter litt mer melodisk enn de to siste, med lett plukking på gitar, mens strykere flyter rundt i lydbildet. Vokalen er også svært melodisk, så dette her er en behagelig låt.

«Don't push me(feat. Lloyd Banks & Eminem)» åpner med en skikkelig feit elektronisk «strykergroove» under vokalen. Utrolig saftig sound på denne låta her, som gjør den til en av de bedre på skiva.

«Gotta make it to heaven» har også en utrolig fresk åpning med herlig synthgrooove, sammen med diskrete congas. Masser av instrumentale viderverdigeter som skjer hele veien. En låt man gjern eblir sittende med tappende fot til.

«Wanksta» roer ned litt igjen, til det mer slentrende «likegyldige». En tynn synth som går om og om igjen, mens en mer diskret grom «strykersynth» liger undfer og «murrer». Men denne her blir definitivt for enstonig.

«U not like me» er skivas nest siste låt. Sløy, slentrende og avventende fra start, med sløkk piano i bakgrunnen, sammen med løs risling på akustiske gitarchorder. Ganske avslappende, men melodisk sånn midt på treet.

Så er det å håpe at skivas siste låt spikrer totalinntrykket jeg har fått av denne skiva. «Life's on the line» dras i gang med bankende trommer, før penge-gubben nesten «hvisker» ut «nobody likes me». Låta bygger seg opp med strykere og diskrete blåsere i bakgrunnen. Joda for pokker dette bloir jo nesten symfonisk! Symfonisk hip-hop, jo da. Skiva avsluttes definitvt av en av de beste låtene!! Og dermed forsterkes karakteren jeg hadde fått i skallen......

KARAKTER: 8 (av 10) Next to come: 974)MARS VOLTA - Deloused in the comatorium - 2003

1
4 svar

4 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

NoobSaibot

Et av de viktigste albumene for meg i tenårene, det kom ut akkurat i den tiden jeg for alvor begynte å fordype meg i rap. I tilfellet Get Rich or Die Tryin' husker jeg at jeg gikk så langt som i å printe ut tekstene til alle låtene fra internett og begynte å pugge papirbunken som kom ut. Til tross for at jeg har hørt det fra begynnelse til slutt veldig mange ganger har jeg egentlig aldri blitt lei noen av låtene. Lenge siden jeg har hørt gjennom det nå riktignok...

Kjapp rating fra meg:

Intro - What Up Gangsta - 9/10 Patiently Waiting - 8/10 Many Men (Wish Death) - 10/10 In Da Club - 8/10 High All The Time - 9/10 Heat - 8/10 If I Can't - 8/10 Blood Hound - 7/10 Back Down - 10/10 P.I.M.P. - 8/10 Like My Style - 6/10 Poor Lil Rich - 6/10 21 Questions - 6/10 Don't Push Me - 6/10 Gotta Make It To Heaven - 6/10 Wanksta - 7/10 U Not Like Me - 10/10 Life's On The Line - 9/10

2

The_Kwames

helt ok...men er nok Quik her,blir aldri feil det for meg

https://www.youtube.com/watch?v=G_a_szW145c

Kwame

1

The_Kwames

er hengt opp i Ghanesiske Ceresia akkurat nu...selvsagt en kopi av Drake..men det driter jeg i...bare helt skjønn

https://www.youtube.com/watch?v=dAwGBlI5b8Q

Sofonda

1

Skraevadottir

Favoritten min fra denne er "If I Can't". Den dundrende pianobeaten er så sinnssykt phet!

1

Lignende temaer

Bilde

Podcast

Podcast

Bilde

Reisetips

Reisetips

Bilde

Språk

Språk

Bilde

Litteratur

Litteratur

Bilde

Kunst

Kunst

Laster...