Nye VGD er lansert! Mer informasjon

EUs felles utenrikspolitikk

Brüssel hadde store ambisjoner på EUs vegne når det kom til en felles utenrikspolitikk da en utformet Lisboatraktaten. Nå skulle EU spille med de store gutta, og sette sitt preg på den globale arenaen.

Etter den tid har det vært stille, til tross for at flere av eurokratene som har vært EUs "utenriksminister" har vært svært så profilerte i forkant.

Nå er det vel på tide å legge tanken om felles utenrikspolitikk død, det fungerer ikke i praksis. Det hele toppet seg forrige uke da EUs utenriksminister besøkte Moskova og ble offentlig ydmyket av den russiske utenriksministeren på direkte tv og EU ble skjelt ut som en upålitelig partner. Josep Borrell eneste svar var et stivt glis.

Link

Dette har skapt furore i Brüssel, og flere i Europaparlamentet har krevd hans avgang. Men problemet er ikke Borrell, problemet er at det innad i EU er store sprikende interesser, noe som gjør det umulig at landene faktisk blir enig om en felles utenrikspolitikk. Det ser en i sak etter sak.

Da er det på tide å nedskalere ambisjonene. Overlat utenrikspolitikken til nasjonalstatene og finn andre oppgaver til Borrell.

1
115 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Noreger

Hva er så viktig med å "sette dagsorden" i verden? Det har jo ikke akkurat vært noen stor suksess hver gang USA eller EU bestemmer seg for å bevare fred. Når de griper in i konfliktsoner blir det jo stort sett verre for de landene det gjelder.

1

farout05

Hva er så viktig med å "sette dagsorden" i verden?

Jo, det er for å kunne herse med andre befolkninger. En periode var det kolonimaktene som satte dagsorden, med tyveri av naturressurser og slavedrift. I et annet tilfelle var det transport av mennesker fra Afrika til USA hvor de ble brukt som slaver.

EU er desperat etter fisk, og har satt dagsorden ved å plyndre fiskefelter utenfor Afrika, og nå står norske områder for tur.

1

Noreger

En av de tidligere pampene i EU, Juncker (han som ofte virket beruset), lanserte en ide om at vi måtte ha en EU hær og sende et budskap til Russland.

Nigel Farage tok selvsagt tak i dette og kom med relaitetsorientering.

Belgium: Nigel Farage speaks to the European Parliament - FULL SPEECH - YouTube

1

Noreger

Russlands militærvesen er fortsatt i mye bedre tilstand i dag enn de var i 1941. EU, på den andre side er vel på nivå med Mussolinis Italienske imperium da de invaderte Hellas.

Det er vel ingen som seriøst tror en EU-hær vil duge til noe annet enn å banke opp små land og slå ned indre opprør.

1

inspector

Brussel drømmer om et eget militærvesen for å bli «tatt seriøst» i utenrikspolitikken. Det største vikarierende argumentet er økonomi. Den reelle drivkraften er våte stormaktsdrømmer.

Hva betyr et nytt verdenspoliti praksis ? Verdens urolige avkroker får enda en uforutsigbar aktør og gammelt tankegods får ny næring.

Russland mistet mye av sin selvrespekt etter 1990 og jobber hardt for å gjenvinne den. De vil ikke uten videre akseptere en ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa.

Sikkerhetspolitisk har Europa stått i «matt» de siste tiårene med fred, velstand og utvikling for folk flest som konsekvens. Hvis det kommer en ny dronning på brettet, kommer dette til å endres.

Hvorfor klarer ikke EU å begrense seg til sine opprinnelige intensjoner om handel og fred ?

1

inspector

De vil ikke uten videre akseptere en ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa.

Noen som fortsatt lurer på hvorfor så mange vestlige land blir utsatt for hackerangrep ?

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/yRzV4E/hackere-stjal-pfizer-vaksinedata

1

Noreger

Ja, det skulle tatt seg ut om vi får en ny EU-hær imot Russland. SS var vel den første og hadde vel deltakere ifra alle Europas land til slutt.

Tror nok Russerne følger det som skjer nå for tida mer argusøyne ja. Men dagens Tyskere vil nok få enda mer juling enn de fikk for 80 år siden.

Men kanskje en EU-hær er også planlagt for å slå ned indre opprør. UK må nok se til å sprenge den tunnelen snart om dette fortsetter.

1

1769

Ja, det skulle tatt seg ut om vi får en ny EU-hær imot Russland. SS var vel den første og hadde vel deltakere ifra alle Europas land til slutt.

SS den første? Det står dårlig til i historieundervisningen i dag...

Mongolene, polakkene, svenskene, franskmennene og tyskerne har alle vært innom Russland.

1

Noreger

Nå bør vel du sjekke egen leseforståelse før du anklager andre om å ikke ha historie.

Jeg sa at SS var i praksis den første hæren som var full av representanter for de aller fleste land i Europa. Jaja, her SKAL du ha rett da... Og tar selvsagt feil.

Du kommer vel til å heie på EU når de vil fiske uhemmet i Barentshavet også. Det er jo knapt noenting du ikke bare forsvarer, men velsigner som blir gjort av ditt autokratiske imperium. DU synes vel det er helt greit at vi ødelegger egen natur med å legge vindmøller der og, siden kraften "tross alt" gar til EU?

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...