Nye VGD er lansert! Mer informasjon
Bilde

Norge og EU

Slettet-OKSGYG

Importert Salmonella

Den 8. mars gikk det ut en pressemelding fra FHI om at 10 personer var eller hadde vært innlagt på sykehus i forbindelse med et salmonellautbrudd. Mistanken gikk i retning av en matvare.

Link

Noen dager senere var matvaren identifisert: Importert storfekjøtt fra Tyskland. Som var blandet i en rekke produkter, og som det er svært vanskelig å se at inneholder utenlandsk kjøtt.

Link

Det var ikke tilfeldig at salmonellasmitten kom i fra importerte matvarer. Dette er en sykdom som vi i stor grad er forskånet fra i Norge. I EU derimot, så er dette en vanlig bakterie og finne i matvarer.

"Tyskland, som dette kjøttet kom fra, led i 2019 av 12,5 ganger så mange sykdomstilfeller utløst av salmonella, som Norge. Og salmonella er bare én av en rekke matbårne sykdomsfremkallende bakterier."

"I Tyskland ble det registrert 13.692 tilfeller av salmonellainfeksjoner per 100.000 innbyggere i 2019. I Norge 1093. Og, som vi ser av utbruddet nå, den viktigste kilden i Norge er import."

Og ikke nok med at en importerer bakterier, i tillegg er disse ofte resistente for antibiotika. Takket være det enormt høye forbruket av antibiotika i landbruket i EU, er det stadig flere bakterier som blir resistente.

"I Tyskland ble det i 2018 solgt 90,9 mg antibiotika per kg husdyr. I Norge, som ligger desidert lavest blant 31 land, var tallet 2,9. Tyske husdyrprodusenter bruker altså 31 ganger så mye antibiotika som norske bønder!

Gjennomsnittet i EU lå på 103,2. Danmark brukte 38,2 og Sverige 12,5"

Link

Rett og slett galskap! Som et første virkemiddel for å la folk beskytte seg mot dette burde det vært klart merket dersom matvarer inneholder utenlandsk kjøtt.

3
102 svar

farout05

Ja, etter som tiden går og samrøren/regelverket med EU øker på, blir innholdet i matvarer med bakterier (også resistente) og mengden giftstoffer, som selges i Norge mere og mere lik det vi finner i EU. Det er helt naturlig.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...