Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Sveits, EU og handelsavtale

Sveits har i lengere tid forhandlet med EU om en ny avtale som skulle erstatte de over hundre bilaterale avtalene som regulerer forholdet til EU i dag.

I dag kom meldingen om at den sveitsiske regjeringen avslutter forhandlingene med EU, og at de ikke signerer noen ny avtale. Det er særlig punktene angående fri flyt av mennesker, velferdsgoder og statsstøtte som er årsakene til at de ikke blir enig.

EU på sin side ønsker en mer "effektiv" måte å løse konflikter angående tolkning av avtalen på (slik vi har EØS domstolen) og en mer automatisk implementering av endringer av reglene i DIM også i Sveits.

Link

I tidligere debatter har det vært hevdet at EU vil benytte den såkalte "giljotin-klausulen" dersom Sveits ikke signerer en ny avtale. Ut i fra de meldingene som kommer fra Brüssel virker det absolutt ikke som at det er et alternativ.

1
56 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

farout05

De siste årene har det vært svært mye oppstyr med rop og skrik (vræl) i forbindelse med brexit. Det har vært jobbet på spreng med skremselspropaganda, og dommedagsprofetene har opplevd sin glanstid.

brexit betydde at SB meldte seg ut som EU-medlem og skulle forhandle fram en handelsavtale med EU. Videre at Norge måtte forhandle fram en handelsavtale med SB. En hurtigarbeidende komitè av dommedagsprofeter og skremselspropaganda-aktivister beskrev dette som umulighetens klimaks i det som er kjent verdenshistorie.

Skuffelsen må ha vært stor når brexit ikke lenger kunne stanses, og da Norge fikk på plass en midlertidig avtale med SB på kort tid. Nå overtar en ferdigforhandlet handelsavtale, som i hovedtrekkene opprettholder handelsforbindelsene mellom SB og Norge slik det var under EØS. Selv NHO er fornøyd. Avtalen blir vedtatt i stortinget med det første.

Handelsavtaler er kurant å få til når land ønsker å handle med hverandre. Det er vel egentlig ikke dette ståheien dreier seg om når et land går fra å bli EU-styrt til selvstendighet.

2

gugler

dp

1

gugler

En nasjon , sammenlignbart med Norge og andre små lande , som legger seg flate for Eus direktiver er ikke lenger selvstendige nasjoner.

Direktivene svir på lommebøkene til folk flest. 13 000 kr. + utgifter til platetopp og ovn må jeg betale grunnet EUs direktiv om at 20 ampere kurs må omgjøres til 25 ampere kurs.

Tragikomiske energimerkingsdirektiver. 15 000 kroner må jeg betale for å få bilen eu godkjent denne gangen. Bytter bil i år eller neste år ; Ikke lurt å selge en ikke EU godkjent bil.

EU tvinger folk til å ta vaksine som er godkjent av dem selv om det finnes andre vaksiner som er godkjent av WHO.

EU er direkte kontrollert av US som spionerer på dem og klyper dem i nakken dersom de foretar seg noe USA ikke liker.

På grunn av EU lever vi i et diktatur uten noen form for ytringsfrihet og enda verre skal det bli . Vær sikker på det .

1

IndocteCollectio

På grunn av EU lever vi i et diktatur uten noen form for ytringsfrihet og enda verre skal det bli

Norge er det landet i verden som er mest demokratisk, har høyest pressefrihet etc etc. Du ønsker tydeligvis å omgjøre dette, hvilket system ønsker du deg? Slik som i Russland?

1

gugler

En blank løgn fra en "eu byrokrat" ; Russland har forøvrig demokrati og er selvstendig nasjon i sterk kontrast til EU styrte som ikke har noen selvstendighet i det hele tatt.

Norge har ingen ytringsfrihet relatert til f.eks EU saken. Stiller du som offentlig person og kritiserer EUs direktiver får man munnkurv med umiddelbar virkning.

Denne ytringsfriheten jeg har på vgd har jeg grunnet det maks er 3-400 personer som benytter det.

Hadde jeg sendt mine EU innlegg til en landsdekkende avis hade de ikke kommet på trykk.

Og en ting til : ESA har ikke sikret mine pasientrettigheter ; Bare gjort dem verre og et EU direktiv er årsaken til jeg idag står som uføretrygdet.

1

IndocteCollectio

EU tvinger folk til å ta vaksine som er godkjent av dem selv om det finnes andre vaksiner som er godkjent av WHO.

Samarbeidet på godkjenning av medisiner er faktisk en utrolig bra sak. Norge ville ikke ha hatt ressurser til å gjøre dette selv. De sitter nå sammen med flere land i EMA og har fortsatt selv siste ord i forhold hvilke medisiner som blir godkjent for bruk i Norge.

1

gugler

Samarbeidet på godkjenning av medisiner er faktisk en utrolig bra sak

En utrolig diktatorisk sak og at du helligjør tvang bare bekrefter at du satser diktatur løsningen.

Synd at politikken har blitt slik.

2

IndocteCollectio

Sveits har i lengere tid forhandlet med EU om en ny avtale som skulle erstatte de over hundre bilaterale avtalene som regulerer forholdet til EU i dag.

Så Sveits klarte altså ikke å få til en avtale med EU, nå ser man at det pekes på at dette vil ramme flere sektorer i Sveits.

Men dere har jo hele tiden hevdet at Norge ville med letthet bare kunne bruke WTO sitt regelverk og gamle avtaler uten problemer, det stemmer tydeligvis ikke helt hvis man leser lenken du la ut.

1

Everenga

WHO

WTO, pirkete men i disse tider litt essensielt. Ellers helt enig i poenget ditt.

1

IndocteCollectio

ha ha, er rettet opp, takk.

1

newsflash

Nei, Sveits avbrøt forhandlingene med EU. Sveits lever fint med de avtalene de har, det er EU som insisterer på at de må endres.

1

IndocteCollectio

Sveits lever fint med de avtalene de har,

Lenken din sier noe helt annet, leste du ikke din egen lenke?

1

newsflash

Sveits brudd med Brüssel er et stort nederlag for EU kommisjonen som har investert mye prestisje i det å forsøke å presse Sveits inn i en "EØS light" avtale.

"Politically, the Swiss rejection of the agreement deals a huge blow to the Commission, which has been heavily investing at the highest level to make the deal work — first under former Commission President Jean-Claude Juncker and then his successor Ursula von der Leyen, who both personally took charge of the file. Juncker said in 2019 that one of the three "biggest regrets" of his tenure was his inability to finalize the deal with Bern"

Link

1

farout05

Sveits brudd med Brüssel er et stort nederlag for EU kommisjonen som har investert mye prestisje i det å forsøke å presse Sveits inn i en "EØS light" avtale.

Ja, dette er nok et tilbakeslag for stormaktstanken om EU, etter at SB meldte seg ut.

Kull, salmonella og antibiotikaresistente bakterier, er litt spinkelt å bygge på;)

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...