Nye VGD er lansert! Mer informasjon
Bilde

Norge og EU

Slettet-OKSGYG

Sveits, EU og handelsavtale

Sveits har i lengere tid forhandlet med EU om en ny avtale som skulle erstatte de over hundre bilaterale avtalene som regulerer forholdet til EU i dag.

I dag kom meldingen om at den sveitsiske regjeringen avslutter forhandlingene med EU, og at de ikke signerer noen ny avtale. Det er særlig punktene angående fri flyt av mennesker, velferdsgoder og statsstøtte som er årsakene til at de ikke blir enig.

EU på sin side ønsker en mer "effektiv" måte å løse konflikter angående tolkning av avtalen på (slik vi har EØS domstolen) og en mer automatisk implementering av endringer av reglene i DIM også i Sveits.

Link

I tidligere debatter har det vært hevdet at EU vil benytte den såkalte "giljotin-klausulen" dersom Sveits ikke signerer en ny avtale. Ut i fra de meldingene som kommer fra Brüssel virker det absolutt ikke som at det er et alternativ.

1
56 svar
Trådvisning
Hele diskusjonen

farout05

De siste årene har det vært svært mye oppstyr med rop og skrik (vræl) i forbindelse med brexit. Det har vært jobbet på spreng med skremselspropaganda, og dommedagsprofetene har opplevd sin glanstid.

brexit betydde at SB meldte seg ut som EU-medlem og skulle forhandle fram en handelsavtale med EU. Videre at Norge måtte forhandle fram en handelsavtale med SB. En hurtigarbeidende komitè av dommedagsprofeter og skremselspropaganda-aktivister beskrev dette som umulighetens klimaks i det som er kjent verdenshistorie.

Skuffelsen må ha vært stor når brexit ikke lenger kunne stanses, og da Norge fikk på plass en midlertidig avtale med SB på kort tid. Nå overtar en ferdigforhandlet handelsavtale, som i hovedtrekkene opprettholder handelsforbindelsene mellom SB og Norge slik det var under EØS. Selv NHO er fornøyd. Avtalen blir vedtatt i stortinget med det første.

Handelsavtaler er kurant å få til når land ønsker å handle med hverandre. Det er vel egentlig ikke dette ståheien dreier seg om når et land går fra å bli EU-styrt til selvstendighet.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...