En æra er dessverre over. 2. desember stenger VGD.no. Mer info.

OL esc

Innlegg

OL

isvotten

Deltakere å legge merke til

I denne tråden vil jeg i forkant og under OL komme opp med spesielle deltakere å legge merke til i årets OL.

Dette kan være deltakere som har spesielle historier, spesielle resultater eller som av en eller annen årsak bør legges spesielt merke til.

4
31 svar

Neste mann, eller rettere sagt kvinne, ut er Zahra Nemati fra Iran.

Nemati deltar i bueskyting, og kvalifiserte seg gjennom en andreplass i den asiatiske kvalifiseringen.

Det spesielle med Nemati er at hun i 2003 var utsatt for en svært alvorlig bilulykke som gjorde henne lam fra livet og ned. Hun er derfor avhengig av rullestol.

Nemati skal senere i år delta i paralympics, men klarte altså å komme gjennom nåløyet der er å kvalifisere seg fra den asiatiske kvalifiseringen for funksjonsfriske!

Nemati vant gull i paralympics i London. Det skal bli spennende å se hva utfallet blir i både OL og Paralympics i Rio.

Nemati skal for øvrig være Irans flaggbærer under åpningsseremonien, og hun er den første kvinnen som får dette oppdraget for Iran.

Ting ser heldigvis ut til å gå LITT fremover også i det sterkt religiøse og prestestyrte landet. Så sent som i 1992 måtte en mann sågar bære skiltet med landets navn i innmarsjen. Samtlige andre skilt ble bært av kvinner, men i ayatollahenes hjemland "likte man ikke at kvinner viste seg offentlig i slike sammenhenger".

24 år senere bærer en handikappet kvinne flagget for landet. Det i seg selv er historie!

3

Neste deltaker, den fjerde kvinnen i rekken, er blant de største legendene innenfor turnsporten.

Oksana Chusovitina deltar utrolig nok i sine syvende olympisk leker, en bragd hun er alene om i historien. Sågar har har bare en annen turner deltatt i seks olympiske leker.

Chusovitina tok gull helt tilbake i Barcelona i 1992, den gang for daværende SUS. I 2002 flyttet Chusovitina til Tyskland for at sønnen hennes (født i 1999) skulle få kreftbehandling. Chusovitina, opprinnelig fra Usbekistan, begynte å konkurrere for Tyskland i 2006 og gjorde dette frem til OL i 2012 da hun etter planen skulle legge opp etter å ha deltatt i sitt sjette olympiske mesterskap.

Som representant fot Tyskland tok hun sølv i OL i 2008, og tok med det sin andre olympiske medalje i karrieren hele 16 år etter den første.

I OL i 2012 klarte Chusovitina igjen å komme til finalen i sin spesialøvelse hopp, og ble nr. 5 som 37-åring.

Nå er Chusovitina blitt 41 år, har fortsatt karrieren og deltar denne gangen for Usbekistan, sitt hjemland.

Så sent som i 2014 tok hun sølv i det asiatiske mesterskapet, også det i spesieløvelsen hopp.

Chusovitinas internasjonale karriere spenner over hele fire tiår, nemlig 80-tallet, 90-tallet, 2000-tallet og 2010-tallet. Hun ble sovjetisk juniormester i mangekamp i 1988, og begynte å konkurreere internasjonalt i 1989, altså lenge før de fleste av de hun konkurrerer mot i år i det hele tatt var født.

Chusovitina tok sin første internasjonale medalje i 1991. Da ble det gull i lag, gull i frittstående og sølv i hopp. Den gangen for Sovjetunionen.

Chusovitina har totalt 2 OL-medaljer (1 gull) fra tidligere i tillegg til 11 VM-medaljer (3 gull).

Chusovitina er den eneste aktive turneren som har et sprang oppkalt etter seg i "book of codes".

Chusovitina har hatt en fremragende sesong og kommer inn i OL rangert som verdens beste i hopp dette året.

Ikke verst av en 41-åring som kanskje kan avslutte karrieren med en historisk medalje i Rio.

3

Først ut i denne rekken er en bordtennisspiller, nemlig Ni Xialian.

Ni Xialian deltar i sine femte olympiske leker. Hun kvalifiserte seg som en av de syv høyest rankede spillerne som enda ikke hadde fått en plass i OL.

Det i seg selv er enormt bemerkelsesverdig. Ni Xialian ble nemlig verdensmester i bordtennis helt tilbake i 1983, altså for 33 år siden! Hun konkurrert da for Kina, men flyttet til Luxembourg i 1991, og deltar i sitt fjerde OL for miniputtstaten og sitt femte OL totalt.

Ni Xialian er født 4.juli 1963, og hun har altså fylt 53 år. Å fremdeles være så god i denne alderen er intet mindre enn bemerkelsesverdig. Xialian er selvsagt lekenes eldste bordtennisspiller med god margin.

2

Den nevnte kvinnen i starten, Ni Xia Lian har i dag vært ute "Round" of 64 i bordtennisen.

Der møtte hun Caroline Kumahara fra Brasil.

Xia Lian vant første sett, men tapte de tre neste. Dermed var hun avhengig av å vinne de siste tre settene (best av 7) for å gå videre. Hun vant femte og sjette sett klart. Sjuende sett ble svært jevnt, men 53-åringen, som altså ble verdensmester i 1983, klarte å dra det hele i land med 14-12 i siste sett.

Ni Xia Lian er dermed videre til "Round of 32".

2

I denne tråden vil jeg i forkant og under OL komme opp med spesielle deltakere å legge merke til i årets OL.

Spennende tråd! Bra jobbet..

1

Tredje deltaker ut her er også en kvinne, og denne gangen skal vi til Storbritannia.

Snart 43 år gamle Jo Pavey skal løpe 10.000 meter i det som blir hennes femte OL, og hennes siste forsøk på å få med seg en olympisk medalje. Pavey har en eneste internasjonal tittel, nemlig EM-gullet på 10.000 meter som 40-åring i 2014.

Paveys tidligere bestenotering fra OL er en 5.plass på 5000 meter i 2014.

1

Tsjusjovitina er en skikkelig legende. Visste ikke at hun fremdeles var aktiv, men artig at hun deltar også i år. Go Oksana!

Eller liker jeg denne tråden. De to første utøverne var nye bekjentskaper for mitt vedkomne, så takk for at du introduserte dem.

1
isvotten Neste mann, eller rettere sagt kvinne, ut er Zahra Nemati fra Iran. Nemati deltar i bueskyting, og kvalifiserte seg gjennom en andreplass i den asiatiske kvalifiseringen. Det spesi...

Nemati skal for øvrig være Irans flaggbærer under åpningsseremonien, og hun er den første kvinnen som får dette oppdraget for Iran.

Dette stemmer nok for Sommer OL, men mener bestemt at Iran hadde kvinnelig flaggbærer enten i Vancouver eller Sochi.

1
Kjetil_e Takk for artig og inntresant info om henne spesielt. Og ikke minst denne tråden i sin helhet. Vet du om hun er OLs eldste deltager uansett idrett? Hun må nå ihvertfall være en av d...

Vet du om hun er OLs eldste deltager uansett idrett? Hun må nå ihvertfall være en av de eldste.

Det er som regel noen en del eldre enn det i ridning. Skyttere pleier også å holde på lenge. Men bordtennis er nok langt vanskeligere å hevde seg i når man er over 50, det er helt klart.

1

Under åpningssermonien inatt var det en flaggbærer (husker ikke land og navn). Men han er den eneste friidrettsutøver som har brutt drømmegrensen både på 100 meter, 200 meter og 400 meter. Noen som så dette og fikk med seg hvem det var?

1

Meget interessant tråd med mye informasjon om "ukjente", men fantastiske idrettsutøvere som dessverre, i den fotballfikserte verden, ikke får den oppmerksomheten de fortjener.

Venter spent på fortsettelsen.

1

41 år gamle Chusovitina ser i skrivende stund ut til å gå til finalen i hopp. Det er bare åtte stykk som kvalifiserer seg for finalen, og Chusovitina ligger akkurat nå på 5.plass i kvalifiseringen når bare få deltakere gjenstår.

Dette skjer altså i hennes syvende OL som turner, og vil vel neppe forbigås noen gang.

I finalen starter alle med blanke ark. Gullet ser nok ut til å bli vanskelig, men Chusovitina kan kjempe om medalje, i første rekke bronsen om man skal dømme ut ifra kvalifiseringen.

1

Lignende innlegg

Laster...