En æra er dessverre over. 2. desember stenger VGD.no. Mer info.

OL esc

Innlegg

OL

GiPazzini_85

OL i fotball, menn

Det kan kanskje være en idé med en egen tråd for denne turneringen. Denne turneringen som i sin tid var den gjeveste innen fotballen, men som etter hvert nærmest har blitt som en pariaturnering å regne. Men for mange av oss er turneringen ganske interessant med tanke på dens historie, samt at det også er mange unge spillere å legge merke til og at noen veteraner får muligheten til å skinne. Som kjent er mennenes turnering basert på U-23-lag som har lov til å ta med seg tre spillere over 23 år. Troppene er da bare på 18 spillere i motsetning til 23 som bruker å være vanlig i VM og kontinentale turneringer.

Litt om lagene som er med:

Det siste året har det vært diskutert hva slags spillere som kom til å være med i årets turnering. Det ble klart relativt tidlig at Messi ikke kom til å representere Argentina og etter alt rotet i det argentinske fotballforbundet den siste tiden så stiller da også Argentina med et nokså stjernefattig lag, selv om spillere som Calleri (Sao Paulo), Correa (Atletico Madrid) og Rulli (Real Sociedad) ikke er til å kimse av. Vertsnasjonen satser derimot nokså tungt etter forrige det skuffende tapet i London for fire år siden, et skuffende VM for to år siden og et skuffende Copa America i år med Neymar (Barcelona) som den store stjernen ved siden av etablerte og kommende stjerner i form av Marquinhos (PSG), Rafinha (Barcelona), Gabriel Jesus (Palmeiras), Gabriel ”Gabigol” Barbosa (Santos) og Felipe Anderson (Lazio). Det siste laget fra Sør-Amerika er Colombia som Tesillo (Santa Fe), Pabon Monterrey) og Gutierrez (Sporting) som de overårige sammen med gjengen som slo ut USA i playoffen.

Hos de europeiske lagene så ble lagene kvalifisert gjennom U21-EM hvor Sverige vant over Portugal i finalen der disse i forkant hadde slått ut henholdsvis Danmark og Tyskland. Alle disse landene er kvalifisert til OL i Rio. Under U21-EM i fjor hadde lagene spillere som Højbjerg (Southampton), Fischer (Ajax), Vestergaard (Gladbach), Sisto (Celta Vigo), Leno (Leverkusen), Korb (Gladbach), Volland (Hoffenheim), Can (Liverpool), Kimmich (Bayern München), Bernardo Silva (Monaco), Rafa Silva (Braga), William Carvalho (Sporting), Raphael Guerreiro (Dortmund), Joao Mario (Sporting), Hiljemark (Palermo), Lewicki (Malmö FF), Guidetti (Celta Vigo), Thelin (Bordeaux) og Holmén (Dynamo Moskva). Ved siden av Cristiano Ronaldo (Real Madrid) og Zlatan Ibrahimovic, som det ble spekulert i kunne vært alternativer for sine respektive landslag, er ingen av disse nevnte med i årets turnering grunnet blant annet deltakelse under EM og klubber som er lite villige til å gi slipp på spillerne sine.

Men selv om det europeiske landene er noe reduserte i form av de store stjernene så har Tyskland fått med seg Ginter (Dortmund), Sven Bender (Dortmund), Lars Bender (Leverkusen), Brandt (Leverkusen), Meyer (Schalke), Goretzka (Schalke) og Gnabry (Arsenal), mens danskene har Vibe (Brentford) og Yussuf Poulsen (RB Leipzig), svenskene Tankovic (AZ Alkmaar), Ajdarevic, Milosevic (Besiktas) (Örebro) og Khalili (Mersin Idmanyurdu) og portugiserne Ilori (Liverpool), Fernandes (Udinese) og Manè (Sporting) sammen med mange spillere som enten spiller for mindre klubber eller sliter benken eller spiller på B-laget til de større klubbene.

Fra Afrika har man Algerie, Sør Afrika og Nigeria hvor Siasia tar med seg stjernen John Obi Mikel (Chelsea) sammen med lovende Umar Sadiq (Roma) og ellers mange relativt ”ukjente” spillere, deriblant Haugesunds Ekong. Algerie på sin side, satser nærmest utelukkende på spillere fra den algeriske serien der Aît-Atmane (Sporting Gijon) nok er den mest kjente spilleren. Owen Da Gamas Sør-Afrika er heller ikke spekket av stjerner, men noen drar sikkert kjensel på rutinerte Khune (Kaizer Chiefs) mellom stengene og Matoho (Kaizer Chiefs) som stopper og at Rivaldo Coetzee (Ajax CT) ble sett på som et kjempetalent for en tid tilbake.

Fra Mellom-Amerika stiller Mexico med et nokså solid lag denne gangen også der Oribe Peralta og Co skal prøve å forsvare tittelen de tok i London fire år tidligere og flere av spillerne i dagens tropp har da også fått sine første landskamper på A-landslaget. Honduras sender en forholdsvis ukjent gjeng til Rio, der Lozano (Tenerife) og Johnny Palacios (Olimpia) kanskje er av de få noen drar kjensel på.

Sør-Korea og Japan gjorde det godt i forrige OL i London for fire år siden da de tok henholdsvis bronse og 4.plass. Sør-Korea sender da også et solid lag denne gangen også der Son Heung-min (Tottenham), Suk Hyun-jun (Trabzonspor) og Rey Sung-woo (Leverkusen) er blant de mest kjente i en tropp med mange spillere fra hjemlig serie. Det samme kan sies om Japan hvor heller ikke de overårige spillerne har all verdens erfaring fra spill på A-landslaget, men hvor nok Arsenals nyervervelse Asano er den det knyttes mest spenning til. Irak har trolig stilt med mer interessante før og bortsett fra Adnan (Udinese), så er disse spillerne stort sett spredd utover klubber i Midt-Østen.

Fiji er eneste land fra Oseania og med bare Kishna fra Wellington Phoenix som eneste utenlandsproff så skal nok dette laget få det tøft selv om de slo ut New Zealand i kvaliken.

Mer info om turneringsoppsett, stadioner, tropper og kvalifisering her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_2016_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_tournament

https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_2016_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_tournament#Squads

https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_2016_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_tournament#Qualification

https://www.rio2016.com/en/football (både menn og kvinner)

6
529 svar
trøndergutten [sitat…] Frister faktisk bittelitt. Jeg elsker å se lag som jeg aldri har sett før, og som man mest sannsynlig aldri får se igjen. Akkurat som Tahiti for 3 år siden.

Dette Fiji-laget er dessverre ikke like gode som det Tahiti-laget vi stiftet bekjentskap med for tre år siden.

Dette Fiji-laget ble kvalifisert gjennom Pacific Games 2015, der de faktisk ikke ble bedre enn nr. 4. Men inni disse lekene var det i tillegg en olympisk kvalifisering ettersom blant annet Tahiti ikke kan være med i OL ettersom de ikke har IOC-medlemskap.

I gruppespillet i Pacific Games kom Fiji på andreplass (bak Tahiti), men foran Vanuatu. Ettersom Tahiti ikke kunne gå til OL ble det Fiji og Vanuatu som gikk til OL-kvalik fra denne gruppen.

Det siste laget i gruppen var for øvrig Mikronesia (de kunne gått til OL om de hadde klart kvaliken), men med -114 i målforskjell på tre kamper etter blant annet 0-46 mot Vanuatu (!) røyk de naturlig nok ut.

Den andre og sterkere gruppa ble vunnet av New Zealand foran New Caledonia og Papua New Guinea. Her oppsto samme problematikken. New Caledonia er ikke IOC-medlem og kunne ikke til OL av den grunn. New Zealand og Papua New Guinea gikk dermed videre til OL-kvaliken.

Der møttes i semifinalene:

Fiji - Papua New Guinea

New Zealand - Vanuatu

Fiji slo oppskriftsmessig Papua New Guinea med 3-1 etter tre mål av Qasevakatini, som ikke er med i OL fordi han nå er blitt for gammel.

New Zealand vant 2-0 mot Vanuatu, men ble fradømt seieren etter å ha brukt en spiller som ikke var spilleberettiget. Resultatet ble satt til 3-0 til Vanuatu. New Zealand protesterte, men protesten ble avvist.

I finalen møttes dermed Fiji og Vanuatu. En rimelig kjedelig kamp endte 0-0 og gikk til straffespark. Den vant Fiji 4-3 etter at begge lag hadde tatt seks straffer hver.

_

I selve Pacific Games tapte Fiji sin semifinale mot New Caledonia med 1-2, mens Tahiti slo Papua New Guinea med samme sifre. New Zealand, som hadde benyttet en ikke spilleberettiget spiller i gruppespillet ble fradømt retten til å spille sluttspillet av den grunn.

Finlen ble mellom Tahiti og New Caledonia, de to eneste lagene som ikke kunne gå til OL ettersom de altså ikke er medlem av IOC. Den endte med 2-0-seier til New Caledonia.

4

Takke meg til en kommentator som viser ektefølt engasjement og glede over et historisk øyeblikk, enn en kommentator som like gjerne kunne kommentert spill midt på banen i det niende minutt.

Fantastisk at Brasil tok dette. De som ville det mest, de som prøvde mest, og også det beste laget gjennom turneringen.

4

Vertsnasjonen satser derimot nokså tungt etter forrige det skuffende tapet i London for fire år siden, et skuffende VM for to år siden og et skuffende Copa America i år med Neymar (Barcelona) som den store stjernen ved siden av etablerte og kommende stjerner i form av Marquinhos (PSG), Rafinha (Barcelona), Gabriel Jesus (Palmeiras), Gabriel ”Gabigol” Barbosa (Santos) og Felipe Anderson (Lazio).

Brazil stiller jo med noe av det beste de kan stille med, men synes ikke dette er like bra som de beste Brasilianske OL-årgangene. På 80, 90 og tidlig 2000-tall hadde Brasil den største bredden i verden og et vel av stjerner å velge mellom. Men de har ikke vunnet OL, selv om dem har satset hardt på det helt siden dem tok Sølv i 1984. 88 og 96 lagene luktet det virkelig svidd av, men dem måtte nøye seg med hhv sølv og bronse.

Brasil OL-lag 1988:

Taffarel 101 A-landskamper, VM 90,94 og 98 Jorginho 64 kamper - 3 mål, VM 90 og 94 Ricardo Gomes 45 - 4, VM 90, skadet like før VM 94 Andre Cruz 31-1, VM 98 Mazhinho 35-0, VM 90 og 94 Geovani 23-5, Copa America 89 Dunga 91-6, OL 84, VM, 90, 94 og 98 Valdo 45-4, VM 86 og 90 Neto 26-7, Copa 89 Bebeto 75-39, VM 90, 94 og 98, OL 96 Romario 70-55, VM 90 og 94, skadet like før VM 98

I tillegg hadde dem med Rutinerte spillere som Winck (OL 84) Ademir (OL 84) og Andrade (Copa 83), samt keeperen Ze Carlos (VM 90 og spissen Joao Paulo (Copa 87). Knallsterkt lag som preget fotballen frem til de vant Gulli USA 1994.

Brasil OL 1996:

Dida 91 kamper, VM 98, 02 og 06 Ze Maria 25-0, Confederations cup 97 Aldair 80-3, VM 90, 94 og 98 Ronaldo Guiaro, 14-1, VM 94 Roberto Carlos 125-11, VM 98, 02 og 06 Savio 21-4, Copa America og Gold Cup i 95 Flavio Concecaio 44-4, 8 turneringer i tillegg til OL, men ingen VM!! Juninho Paulista 49-5, VM 2002 Rivaldo 74-33, VM 98 og 02 Bebeto 75-39, VM 90, 94 og 98 Ronaldo 98-62, VM 94, 98, 02 og 06

I tillegg hadde man spillere som Andre Luis, Ze Elias, Narciso, Amaral og Danrlei

2
Tullin_Thams [sitat…] Det vil jeg tro. Mange kjente navn på lag som Frankrike, Italia, Portugal og Spania også.

Skottland kvalifiserte seg også til denne turneringen, som de også gjorde 4 år tidligere, men fikk jo ikke være med i OL, siden dem ikke er med i IOC. Laget som deltok i U21-EM hadde spillere som Mc Namara, Pressley, Dailly, Johnston, Crawford, Donnely, Glass og den senere Brannhelten Charlie Miller som dem som fikk A-landskamper. Kunne jo blitt brukbart Britisk lag forsterket med Nord Iren Gillespie, Waliserne Giggs og Hartson (som begge var med i OL 2012) samt noen lovende Engelskmenn som ikke fikk være med i EM på hjemmebane som Beckham, Butt, Parlour, Unsworth og Paul Gerard og to-tre "gamlinger" i tillegg så hadde dette blitt et konkurransedyktig lag. Var vel Ungarn som fikk plassen i stedet.

2

Lagene:

Brasil: Weverton; Zeca, Rodrigo Caio, Marquinhos, Douglas Santos; Renato Augusto, Wallace; Neymar; Gabriel Jesus, Luan, Gabriel Barbosa

Tyskland: Timo Horn; Niklas Süle, Mathias Ginter, Lukas Klostermann, Jeremy Toljan; Lars Bender, Sven Bender; Julian Brandt, Max Meyer, Serge Gnabry; Selke

2

Lignende innlegg

Laster...