Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Taekwondo under Sommer-OL 2020

Taekwondo under Sommer-OL 2020 finner sted mellom 24. og 27. juli. Det konkurreres i fire vektklasser for hvert kjønn. Taekwondo er kanskje den idretten der det kan komme flest overraskelser. Det handler om å ha dagen, og ikke minst møte de som ikke har dagen. Litt av grunnen til dette er at det er gjennomgående sterke felt, og kun 16 deltakere i hver vektklasse. Det har ikke vært konkurrert skikkelig siden 2019, så analysen bærer preg av dette.

Richard Ordemann er vår mann i denne øvelsen, den første taekwondoutøveren fra Norge siden 2008, da Nina Solheim tok sølv. Mer om han senere.

Menn

58 kg Selv om det er mange om beinet, er det noen som utmerker seg. Det er faktisk kun en tidligere verdensmester, og ingen OL-medaljører i feltet, men dertil mange som har tatt medalje i VM. Jang Jun er den ene verdensmesteren, og hadde en sterk 2019-sesong, med totalt tre GP-seire. Kjemper han som da, er han en naturlig gullkandidat. Andre som må nevnes som medaljekandidater er: Jesús Tortosa, Rui Bragança, Armin Hadipour, Lucas Guzmán og Mikhail Artamonov.

68 kg Zhao Shuai fra Kina er regjerende olympisk mester, og er med i år også. Er også verdensmester fra 2019. Verdt å merke seg at både OL- og VM-gullet er i lavere vektklasser, og det er ikke alltid like enkelt å gå opp i klasse. Bradly Sinden er den regjerende verdensmesteren i denne klassen, og må naturligvis regnes med. Lee Dae-Hoon er 2x medaljevinner fra OL, samt 3x verdensmester. Har også vært den mest stabile utøveren de siste årene. Om erfaring og stabilitet har noe å si, så er dette mannen dere skal satse på. Andre som må nevnes som medaljekandidater er: Jaouad Achab, Huang Yu-jen, Javier Pérez og Mirhashem Hosseini.

80 kg Her er han. Mannen vår. Richard Ordemann gjør sin OL-debut den 26. juli. Første session begynner klokken 03.00, så her er det bare å ringe inn syk dagen etter, for finalen går ca 15-16 på ettermiddagen. Og kan han nå finale? Absolutt! Han står med en seier fra GP-finalen i 2018, hvor han slo den gang regjerende verdensmester Maksim Khramtsov (som også er med i OL) i finalen. Han tok også EM-medalje samme år. Jeg så også på når han kvalifiserte seg til OL, og syns det så solid ut. Har absolutt tro på at han kan sparke fra seg i OL, og har han dagen er han som sagt en medaljekandidat. Regjerende olympisk mester Cheick Sallah Cissé er også med. Han deltok også i GP-stevnet hvor Ordemann vant! Regjerende verdensmester er Simone Alessio, han også måtte kvalifisere seg via europeisk runde, og gjorde sine saker meget bra der. Alt i alt er dette ett av de sterkeste feltene i årets OL, så Ordemann må virkelig ha dagen. Man finner blant annet Milad Beigi som tok bronse i Rio, og en rekke andre som har medalje fra VM og/eller seire i GP. Uansett bare å krysse av 26. juli i OL-kalenderen deres!

+80 kg Den tyngste vektklassen er også klassen med flest meritterte utøvere. Kun fire av 16 utøvere har ikke medalje fra OL eller VM. Det er jo ikke så rart, i og med at det er flere og tyngre klasser med i VM, men sier likevel litt om nivået. Og for meg er det litt som i boksing, at tar man medalje i VM, da kan man ta medalje også i OL. Rask gjennomgang: Vladislav Larin (VM-vinner 2019 i -87), Alexander Bachmann (VM-vinner 2017 i -87), Abdoul Razak Issoufou (OL-sølv 2016), Anthony Obame (OL-sølv 2012) og Rafael Alba (to VM-gull, inkluder 2019 i +87) er de sterkeste på papiret. Jevnt og tett felt som sagt, så lykke til til den som skal sette odds i denne klassen.

Kvinner

49 kg Sim Jae-young er dobbelt regjerende mester i finvekt (3 kg lettere), men har også gode resultater i fluevekt. Det er med to medaljevinnere fra Rio i Tijana Bogdanović (sølv) og Panipak Wongpattanakit (bronse). I tillegg er dobbelt olympisk mester fra 2008 og 2012 med i Wu Jingyu. Hun tok også sølv i fjorårets VM etter å ha tapt finalen mot nevnte Wongpattanakit. Rukiye Yıldırım og Kristina Tomić fullfører pallen fra VM i Manchester, så får man se hvordan meritter slår inn i denne klassen.

57 kg Jade Jones er selvfølgelig storfavoritt her. Vunnet de to siste OL, og er i tillegg regjerende verdensmester. Kanskje den mest klare favoritten i taekwondo ut fra meritter og resultater. Lee Ah-reum og Mayu Hamada er også verdensmestere i vektklassen, og sistnevnte er jo på hjemmebane. Pallen fra VM 2019 er fullført med Hatice Kübra İlgün, Skylar Park og Zhou Lijun som alle må regnes med i medaljekampen. Kimia Alizadeh, som tok bronse under Sommer-OL 2016 er også med i år, men hun har hoppet av fra det iranske regimet og representerer nå Tyskland. Så får vi se hvordan det påvirker hun.

67 kg Nur Tatar har to OL-medaljer fra før, i tillegg til sølv i VM 2019 og gull i VM 2017. Gullet i 2019 var det Zhang Mengyu fra Kina som tok, hun har også bronse fra VM 2017. Disse to er nok på papiret de største favorittene. I tillegg kan man nevne flere navn som kan gjøre det godt: Ruth Gbagbi (bronse OL 16), Farida Azizova (2x VM-bronse), Magda Wiet-Hénin (VM-bronse 2019) og Hedaya Malak (bronse OL 16).

+67 kg Zheng Shuyin er regjerende OL-mester, og har gjort det brukbart også i etterkant av 2016. Er vant med å konkurrere i tyngre klasser. Tidligere OL-mester er også serbiske Milica Mandić, som også tok gull i VM 2017. Regjerende verdensmester er Lee Da-bin, og hun hadde også flere GP-seire i 2018 og 2019, og er kanskje den mest nærliggende til å ta gullet. Bianca Walkden tok OL-bronse i 2016 og er med i år også, det er også to ganger VM-medaljør Nafia Kuş.

Eksterne lenker: Program og resultaterWikipedia

7
0 kommentarer

Bli den første til å kommentere.

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

Vintersport

Vintersport

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Sport generelt

Sport generelt

Bilde

Ishockey

Ishockey

Laster...