Politikk - Internasjonal

ondoro

Nytt nederlag for Merkel.

I dag har det vært delstatsvalg i Mecklenburg-Vorpommern og igjen opplever Angela Merkes parti og deres regjeringspartnere et kraftig nederlag i val dette året. Kristeligdemokratene går tilbake med 5,5 % og ender på 23,3 %, fridemokratene er nesten utradert i delstaten med en tilbakegang på 6,8 % havner de på 2,8 % av stemmene, de er dermed ute av landdagen på grunn av en sperregrense på 5 %. Også de brune i NDP som her har en av sine stronghold går tilbake og ender på 5,8 %.

Noe underlig er det jo at sosialdemokratene som har vært i ekteseng med Merkel i delstatsregjeringen siste periode går kraftig fram med 6,3 % til 36, 5 %. Men nå får vi da se om de velger ny partner i senga med Die linke som med en framgang på 1,2 % får 18 % av stemmene. Gratulerer til Die linke siden hele valgkampen fra alle partier har dreid seg om en voldsom antikommunistisk kampanje mot partiet.

Må ta med at de populistiske grønne er inne i landdagen med 8,1 % av stemmene etter en framgang på 4,7 % .

Igjen opplever man en kraftig nedgang i valgdeltakelsen slik det er i alle høyt utviklede kapitalistiske borgerlige demokratier. Den ser ut til å ende på 53 %.

For Merkel er dette et spesielt nederlag da det er hennes hjemfylke.

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Og hva kan denne utviklingen skyldes. Misnøye med Euro-prosjektet? Frykt for ny resesjon (DIsse henger sammen).

1
ArnoldFan Og hva kan denne utviklingen skyldes. Misnøye med Euro-prosjektet? Frykt for ny resesjon (DIsse henger sammen).

Utviklingen om en ser på valgdeltakelse kommer av at folk har mistet tiltro til systemet, det er likt i alle høyt utviklede kapitalistiske land uavhengig av EU eller Euro.

Det er noe alvorlig galt med "demokratiet" når halvparten av befolkningen melder seg ut. Men det er logisk da en ser at politikere er løgnaktige og fører en valgkamp med lovnader de glemmer når valglokalene er stengt. Logisk, da makten i dette samfunnet ligger helt andre steder enn i folkevalgte organer.

Her er forøvrig det endelige resultatet fra dette delstatsvalget, litt forskyvninger fra prognosene fra i går.

Det ser ut til at sosialdemokratene fortsetter og styre delstaten sammen med CDU, de har ikke flertall med de grønne og "Die Linke" vil de ikke ta i med ildtang.

1
ondoro Utviklingen om en ser på valgdeltakelse kommer av at folk har mistet tiltro til systemet, det er likt i alle høyt utviklede kapitalistiske land uavhengig av EU eller Euro. Det er n...

Historisk lav valgdeltakelse ved siste fire valg i Norge, men den er fortsatt høyere enn i mellomkrigstiden.

Litt blandet i resten av Europa. Det ser ut til at 3 av 4 stemmer ved nasjonale valg.

Høyest valgdeltakelse ved nasjonale valg i Norge nådde vi i 1965, med 85,5 prosent, da høyresiden omsider klarte å samle seg og mobiliserte for å felle Arbeiderpartiet.

2
baldviking Historisk lav valgdeltakelse ved siste fire valg i Norge, men den er fortsatt høyere enn i mellomkrigstiden. Litt blandet i resten av Europa. Det ser ut til at 3 av 4 stemmer ved n...

Stemmer nok det. Logisk, i mellomkrigstiden hadde kapitalismen samme krise og folkevalgte organer mindre makt. Den krisen fiksa de med 2. verdenskrig.

I etterkrigstiden var det ofte høy valgdeltakelse i Vest Europa da sosialdemokratiet og høyresiden var va forskjellige og en hadde alternativer. I dag er det ingen forskjell lenger, og vi ser i Europa at sosialdemokratiet ofte fører en mer antifolkelig og mer "pengemaktvennlig" politikk.

I tyskland var vel valgdeltakelsen opp mot 95 % på 60 og 70 tallet, ved dette valget i Mecklenburg-Vorpommern ser det ut til å havne på 52 % .. 7 % lavere enn for 5 år siden.

Trenden er helt klar og deltakelsen har sunket kraftig etter 2009 som er siste tall i dine linker. I Øst Europa er tallen på de som deltar i valg katastrofalt lave i enkelte land. Men der er da tiltroen til systemet generelt også lavest og folk ser de ikke har noen som helst innflytelse lenger.

Valgdeltakelse har klar sammenheng med om velgerne mener det har en hensikt å stemme eller de har noe å forsvare.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Pride-skytingen:

Hvis RESPEKT FOR ANDRE MENNESKER UANSETT LEGNING . VI kan være UENIG / ENIG SÅ MYE VI VIL MEN DE " SKEIVE " FORTJENER OGSÅ FULL RESPEKT til å leve sine liv på lik linje som vi andre som IKKE ER SKEIVE...
1
45 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
26 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
9 svar
Laster...