Politikk - Internasjonal

C_M_D

Opprørere snur seg mot hverandre

Da har det begynt, tok visst ikke så lang tid nei.

Ennå har de ikke kontroll på minst fire Gaddafi-kontrollerte byer, men nå har opprørere til og med begynt å slakte ned hverandre, som jeg sa hele tiden.

Idag har de drept minst 12 av hverandre og mange flere er skadet.

At least 12 people were killed and many more wounded when two groups of fighters opposed to Muammar Qaddafi turned on each other in Libya’s west, two officials said on Sunday.

http://english.alarabiya.net/articles/2011/09/11/166380.html

NTC bekrefter denne nyheten ovenfor AFP også. Ser ut som en grei start for det "nye" Libya gitt.

1
47 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

NTC bekrefter denne nyheten ovenfor AFP også. Ser ut som en grei start for det "nye" Libya gitt.

Vi vet at det eksisterer stammemotsetninger som kan føre til slike episoder. Libya under Gadaffi har aldri fått utvikle demokratiske måter å håndtere motsetninger på. Det blir helt sykt å si som du at folket der må leve i et evig diktatur for at det skal være fred. Dette er en form for venstreorientert rassisme som desværre er ganske vanlig.

2

Til CMD: Utan å skulda deg for å vera skadefro vil eg hevda det er viktig å halda styr på si skadefrygd - Libyatragedien er for stor til det. Bård Skulemeister ville for lengst ha sendt Sarkozy, Obama, Cameron og Stoltenberg/Støre i kvar si skammekrå, og der ville dei bli til dei lova på tru og ære ikkje å finna på noko slikt igjen..

1
C_M_D [sitat…] Det er absolutt en tragedie , en prislapp på 50,000 som er blitt drept pga bombingen og der hele landet ble kastet i kaos. Og som vanlig, ser det ut til å bare være begynn...

Det er absolutt en tragedie , en prislapp på 50,000 som er blitt drept pga bombingen og der hele landet ble kastet i kaos

Det er en prislapp som folket ville ta. Vet du om noen revolusjoner uten drepte?

Mange liv ville vært spart dersom Gadaffi hadde oppgitt sin håpløse motstand.

1
tikk [sitat…] Det er en prislapp som folket ville ta. Vet du om noen revolusjoner uten drepte? Mange liv ville vært spart dersom Gadaffi hadde oppgitt sin håpløse motstand.

Jeg tviler på at folket ville ta denne prislappen. Dette er ikke en folke-revolusjon, Opprørerne hadde ikke noen bred støtte. Hadde folket ønsket denne endringen hadde de ikke kjempet sånn imot som de gjør. Vi hadde sett mye mer deserteringer allerede på et tidlig stadium. Det var jo klart at Nato ville gi all militær støtte nødvendig så det var jo ikke noe å lure på. Allikevel kjemper mange mot opprørerne fordi de ikke ønsker at de skal få makt. Dette opprøret er ikke et folkeopprør slik det var i Tunisia og Egypt.

Personlig synes jeg det er forferdelig med alle de som nå dør en meningsløs død. Libya blir neppe et bedre sted for det Libyske folk.

1

Det skikkelege Le Figaro- jamvel om det står UMP nær - har ein tydeleg artikkel om at lurven no slåst seg imellom. I norske aviser finn ein ingen ting, i staden har så vel Aftp som VG og Dagbladet reklame for Stoltenberg jr. på førstesida - dagen før kommunevalet... I tillegg har Dagbladet eit kjempeoppsalg om ein fyr i Drammen som kan verta første innvandrarordførar . Han er sjølvsagt frå AP. AP stod bak norsk deltaking i bombinga av Libya, er det difor det er litt pinsamt for alle desse AP-organa i det heile å nemna at lurven no har råki i tottane på kvarandre? Tolv minst skal vera drepne. Det vert vel vanskeleg for NATO å finna ut kven dei no skal bomba vegen for.....

1

Ingen vet hva 'folket i Libya' egentlig ville.

Og ikke er det særlig god grunn til å tro at det var velfunderte meninger heller med tanke på hvor langt tilbake i steinalderen utdannelsesmessig Gadaffi holdt folket.

Blir det borgerkrig i Libya, vil vel ingen bli overrasket.

Da håper jeg i hvert fall vi holder oss unna så vi ikke blir sittende i gjørma i enda ett land.

1
johnnyGG [sitat…] Tøv. Du kan ikke lempe over 50 000 drepte på bombingen fra vestlige land. Det blir for dumt.

Man kan vel forsiktig anslå at det er totalt ca 50 000 - 55 000 drepte i Libya.

Det er naturlig å tro at dette tallet ville vært langt langt lavere, sannsynligvis under 10 000, hvis Gadaffi ikke hadde blitt bombet av utlandet.

På den annen side ville da ett brutalt diktatur fortsatt å virke ...

Nå får vi borgerkrig i stedet ...

Min mening har alltid vært ... ikke faen om vi skulle blandet oss inn, dette blir en suppe med bare negative konsekvenser uansett utfall, og vi får skylda når vi først er involvert.

2
johnnyGG [sitat…] Tøv. Du kan ikke lempe over 50 000 drepte på bombingen fra vestlige land. Det blir for dumt.

Du kan ikke lempe over 50 000 drepte på bombingen fra vestlige land. Det blir for dumt.

Som en annen allerede har påpekt, så er det svært lite sannsynlig at Gaddafi hadde rukket å kverke noe i nærheten av 50,000 i Benghazi. Det bør ikke være så vanskelig å innrømme at vi nå har fått nytt Somalia og Afghanistan/Irak. 50 amerikanske soldater ble idag skadet i Afghanistan forresten.

1
tikk [sitat…] Det er en prislapp som folket ville ta. Vet du om noen revolusjoner uten drepte? Mange liv ville vært spart dersom Gadaffi hadde oppgitt sin håpløse motstand.

Vet du om noen revolusjoner uten drepte?

Jepp, hva kaller du hele Øst-blokken da, fra 1989 - 1991 ? Omveltninger i DDR, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Sovjet, Bulgaria. Nettopp fordi de regimene hadde så lite støtte at folkets motstand var overveldende. Hver eneste av disse landene hadde et forsvar som kunne slått ned demonstrantene men de gjorde det ikke fordi motstanden var så massiv.

Men nå ser vi etter omveltningene at det har gått i dass for de aller fleste i Østblokken, bortsett fra Polen, Tsjekkia og de tre baltiske landene. Resten har enten opplevd borgerkrig eller rett og slett massiv økonomisk kollaps og fattigdom.

Så har vi Tunisia og Egypt, ikke mange som ble drept, og diktatorene falt rimelig fort, selv om Egypt har en langt sterkere hær enn Libya.

Så ja, om et regime ikke har nok støtte, og folket er mot det i overveldende flertall så faller det lett med FÅ tap.

Men så ser vi at hvor enn Vesten har involvert seg siden 90-tallet, enten det gjelder Balkan, Somalia, Afghanistan eller Irak så går det IKKE fremover, og det er ikke noe grunn til å tro at det vil gå bedre med Libya.

1
C_M_D [sitat…] Jepp, hva kaller du hele Øst-blokken da, fra 1989 - 1991 ? Omveltninger i DDR, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Sovjet, Bulgaria. Nettopp fordi de regimene hadde så lite støtte...

, hva kaller du hele Øst-blokken da, fra 1989 - 1991 ? Omveltninger i DDR, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Sovjet, Bulgaria

Det var mer en kolaps av et råttent system enn en revolusjon. For øvrig var det drepte både i Ungarn i 56 og i Tjekoslovakia i 68.

1
Aebriol Ingen vet hva 'folket i Libya' egentlig ville. Og ikke er det særlig god grunn til å tro at det var velfunderte meninger heller med tanke på hvor langt tilbake i steinalderen utda...

Og ikke er det særlig god grunn til å tro at det var velfunderte meninger heller med tanke på hvor langt tilbake i steinalderen utdannelsesmessig Gadaffi holdt folket.

Det må gå ann å si at det er feilaktig det du sier her, når en leser at Libya ble ranket som best i Afrika :

"Libya kommer temmelig høyt opp på FNs indeks for menneskelig utvikling (HDI), som måler utdanning, levestandard og levealder. I 2009 kom landet på 55. plass, som beste land i Afrika. Dette skyldes ikke bare at oljeinntektene har gitt de vel seks millionene innbyggere en relativt høy levestandard – bruttonasjonalprodukt per hode er på linje med Russland, Mexico og Chile. Det som virkelig trekker opp, er en svært høy skoledeltakelse: Målt i andel barn og unge under utdanning ligger Libya på nivå med Island og Frankrike. Ifølge World Education News & Reviews fra 2004 er drøye 30 prosent av befolkningen under utdanning, og landet har over 270 000 universitetsstudenter. Det er mer enn i Norge.

Utdanning i Libya er gratis og obligatorisk opp til videregående nivå. Landet har en rekke universiteter og høyskoler, og høyere utdanning finansieres over statsbudsjettet."

http://www.afrika.no/Detailed/20466.html

1
kaptklok [sitat…] Det må gå ann å si at det er feilaktig det du sier her, når en leser at Libya ble ranket som best i Afrika : "Libya kommer temmelig høyt opp på FNs indeks for menneskelig...

Utdanning i Libya er gratis og obligatorisk opp til videregående nivå. Landet har en rekke universiteter og høyskoler, og høyere utdanning finansieres over statsbudsjettet."

Du har helt rett, jeg må ha lest noe om ett annet land i nyhetsbildet jeg har blandet med Libya.

1
kaptklok [sitat…] Det må gå ann å si at det er feilaktig det du sier her, når en leser at Libya ble ranket som best i Afrika : "Libya kommer temmelig høyt opp på FNs indeks for menneskelig...

I 2009 kom landet på 55. plass, som beste land i Afrika.

Det er veldig interessant.

Et velutviklet land den gangen, i dag et land der store deler nå ligger i ruiner og der en tilnærmet borgerkrig pågår, og der oljesalg til NATO-land og USA kanskje kan få landet på føttene igjen.

Ghadaffi ble en diktator, men det hadde hvem som helst blitt som skulle styrt Libya 40 år tilbake i tid.. Ghadaffi var et produkt av sin tid, lik mange andre ledere i hele den muslimske verden. Libya kom høyt på listen over utvikling under Ghadaffi , høyest på listen i hele Afrika. Hva Libya nå ender opp som, og hvilke ledere de får, vet ingen.

Vennlig hilsen Potetmosen

1
tikk [sitat…] Det var mer en kolaps av et råttent system enn en revolusjon. For øvrig var det drepte både i Ungarn i 56 og i Tjekoslovakia i 68.

Ungarn i 56 og i Tjekoslovakia i 68

Du kunne ikke komme med noen gode argumenter ser jeg, 1989 - 1991 snakker jeg om. Mer en kollaps av et råttent system ? Hva er et diktatur da ifølge deg som IKKE har bred støtte i befolkningen da?

Fakta er fakta, og det må du forholde deg til, nemlig at de største omveltningene har kommet stort sett fredelig mens der Vesten har blandet seg inn, står det nå stille, både i deler av Balkan sånn som Bosnia og Kosovo som egentlig er fortsatt delt på sine måter, Somalia, Afghanistan, Irak og nå Libya. Samtidig som vi ser at mange av øst-blokk landene har store økonomiske problemer.

Det er trygt å si at revolusjoner siden 1989 har i netto ikke gitt noen fordeler for den befolkningen det gjelder sett under ett, med visse unntak som jeg har nevnt tidligere. Like mislykket var de som USA sin såkalte krig mot terror de siste ti årene. Ironisk nok kunne Kina aldri ha vært den supermakten de ER idag hadde ikke Sovjet kollapset og USA kjørt seg selv dunken på "terror krigføring".

1
C_M_D [sitat…] Du kunne ikke komme med noen gode argumenter ser jeg, 1989 - 1991 snakker jeg om. Mer en kollaps av et råttent system ? Hva er et diktatur da ifølge deg som IKKE har bred...

Mer en kollaps av et råttent system ? Hva er et diktatur da ifølge deg som IKKE har bred støtte i befolkningen da?

Jeg har ikke sagt at det ikke var diktatur. Jeg har kun sagt at systemet kolapset. Om en revolusjon blir mer eller mindre voldelig avhenger først og fremst av hvor sterkt maktaparat myndighetene besitter og hvor villige de er til å anvende dette.

1
tikk [sitat…] Jeg har ikke sagt at det ikke var diktatur. Jeg har kun sagt at systemet kolapset. Om en revolusjon blir mer eller mindre voldelig avhenger først og fremst av hvor sterkt...

Om en revolusjon blir mer eller mindre voldelig avhenger først og fremst av hvor sterkt maktaparat myndighetene besitter og hvor villige de er til å anvende dette

Du kan jo prøve å tippe hvem som hadde større militært apparat, Libya og Irak eller hele Warszawa-pakten ? Hehe. Diktaturene falt fordi det var overveldene motstand mot de at motstand mot folket var nytteløs. Etter revolusjonene har det heller ikke blitt særlig bedre heller. Som jeg har sagt hele tiden, om et regime har et stort flertall av befolkningen mot seg, så faller det uten et skudd, og da hjelper det ikke at man har hele Røde Armeen tilgjengelig.

Derfor er jeg veldig mye uenig med deg hva gjelder Kina, for regjeringen der er veldig opptatt av at de skal ha legitimitet, noe de også har. Om Gaddafi hadde det eller ikke, vel, en ting er sikkert, han ville slått også opprøret raskt uten NATO-støtten.

Mubarak derimot greide ikke å slå ned på sine demonstranter til tross for 1,000 amerikanske Abrams tanks til disposisjon med 240 stykker av F-16 kampfly. Nettopp fordi han var så hatet at det ville ikke nyttet å bruke noe av dette mot folket.

1
C_M_D [sitat…] Som en annen allerede har påpekt, så er det svært lite sannsynlig at Gaddafi hadde rukket å kverke noe i nærheten av 50,000 i Benghazi. Det bør ikke være så vanskelig å in...

Som en annen allerede har påpekt, så er det svært lite sannsynlig at Gaddafi hadde rukket å kverke noe i nærheten av 50,000 i Benghazi.

Og hvorfor skulle han ikke rekke det? Skulle han rekke en ferge eller noe? Han hadde jo all tid i verden til å ta for seg opprørerne og de som støttet dem.

1

Lignende innlegg

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
11 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
15 svar

F16 til Tyrkia

Så fornærmer USA Tyrkia med å bare tilby istedet for F35. Nato vinner for tiden på alle fronter og russerne bør snarest legge ned våbnene. Norske TV kanalane driver balansert nyhetsdekning. Neste måne...
1
6 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
3 svar

Vanlige folk får ikke hjelp av AP og SP

SP ordfører, AP ordfører - bryr seg ikke om en hjelpeløs mor som fortvilet forsøker å skaffe hjelp fra en nådeløs kommune. AP og SP i Regjering. SP og AP med ordfører og varaordfører. Hvorfor har jeg...
Bilde

- Føler meg nesten lurt

Beathe har jobbet i flere år for å få hjelp med sønnen (20). På veien har hun pådratt seg PTSD, mistet venner og sett sønnen forfalle.


Bilde www.dagbladet.no
1
1 svar
Laster...