Man må kjenne til iransk innenrikspolitikk for å kunne forstå hva som nå skjer utenriks. Det er flere grupperinger som står mot hverandre. De sterkeste er Revolusjonsgarden, Khamenei og hans nærmeste (inkludert hans sønn som leder iranske Hezbollah) og alliansen mellom de "moderate" (Rouhani og Rafsanjani) og "reformistene" (Khatami, Aref, Mousavi, Kharoubi osv.). Ahmadinejads gruppe, som består av fundamentalistiske nasjonalister har mistet sin posisjon etter valget.
De siste dagene har Rouhani og delvis noen av Khameneis menn krevd at Revolusjonsgarden må holde seg unna iransk politikk. Khomeini gjorde det klart at Revolusjonsgarden og basij-militsen ikke skulle drive med politikk, men under Khamenei har Revolusjonsgarden blitt den største økonomiske og politiske maktfaktoren. Dette er i strid med grunnloven.
Noen har sett på dette som en svekkelse av Khameneis posisjon, mens andre hevder det er Khamenei selv som har latt Revolusjonsgarden ta over og dermed skape en splittelse innenfor eliten. Han vil da kunne spille på flere strenger.
Det ble veldig tydelig etter "valget" i 2009. Han lot Ahmadinejad få seieren, samtidig som han brukte basij-militsen mot sin egen befolkning. Da situasjonen forverret seg, ble Hezbollah og Revolusjonsgarden sendt inn.
Da situasjonen var under kontroll, begynte Ahmadinejad sin konfrontasjonslinje der han utfordret Khamenei på en måte som ingen andre hadde gjort før. Overraskende nok fikk Ahmadinejad fortsette, men grunnen var at Khamenei ville ha blitt latterliggjort dersom han hadde fjernet en president som hadde blitt utpekt av ham selv.
"Valget" i juni tydeliggjorde at Khamenei ikke er populær i Iran. Hans egne kandidater forsvant fort ut av "valget", og da det ble klart at ingen kunne stoppe Rouhani, ble det viktig for Khamenei å utnytte situasjonen. Hans stab ble hyperaktive på twitter, noe som kjennetegnet Rouhanis valgkamp. Der prøvde å han å konkurrere med Rouhani med "visdomsord" og gode råd til det iranske folk.
Når man de siste dagene har sett et forsiktig angrep på Revolusjonsgardens posisjon i Iran, er det tegn på en kommende maktkamp som vil få store konsekvenser for Iran, og Irans forhold til Vesten.
Så lenge de militære blander seg inn i politikken, vil Vesten ha store problemer med å forhandle med Iran. Grunnen er at Revolusjonsgarden tjener rått på sanksjonene. De har monopol på nesten alt som blir importert. Man har f.eks. én mann i garden som har alle rettigheter til import av samsungprodukter. Han selger rettighetene videre med viss antall prosent fortjeneste, og dersom noen andre våger å importere fra Samsung, vil de bli forfulgt og fjernet.
Dersom Rouhani får det som han vil, kommer iranere flest til å få en bedre hverdag, men det vil ikke føre til demokrati og frihet. Det er likevel håp om at dette kan være første steg i en lang vei frem mot et regimeskifte.