Politikk - Internasjonal

Sun_Tzu

USAs selvskadende diplomati

Det er med forbauselse jeg har betraktet USAs diplomatiske og politiske nederlag den siste tiden. USAs evne til å sette seg selv i et særdelest uheldig lys har nådd uante høyder de siste månedene. Hvordan USA responderer selv på disse bomskuddene er ikke fullt så overraskende; det er med den samme arrogansen, ignoransen, selvgodheten, dumskapen og naiviteten som Washington alltid serverer når de blir trengt inn i et hjørne.

Kranglingen rundt det såkalte gjeldstaket i Washington som holdt verdensøkonomien som gissel utviklet seg til en parodi av en såpeopera som i kjent stil ble avverget i siste stund. Hele skuespillet var så tåpelig at Kina gikk ut å advarte USA, men ikke nok med det; kineserne begynte åpent å snakke om en "de-amerikanisert" verdensorden. For bare ti år siden ville dette vært utenkelig, men nå som Kina har vokst seg til en økonomisk stormakt er de faktisk i posisjon til å begynne å utfordre dollar hegemoniet, denne prosessen er allerede igang. USA tror de kan fortsette å printe dollar i det uendelige mens resten av verden betaler for det - det vil ikke skje. Resten av verden kan ikke lenger leve på amerikanernes nåde.

Så var det den tragikomiske spionasje affæren. At USA spionerer på land som Russland og Kina er forsåvidt ikke så overraskende, men noen glupinger i NSA mente tydeligvis også at det var nøvendig å drive med omfattende spionasje mot nære allierte. Ikke bare har disse avsløringene fra Snowden satt USAs "gode rykte" i vanry, men det har alvorlig forsuret diplomatiske relasjoner til land som regner seg selv som allierte og venner av USA.

Først så var det Dilma Rousseff av Brasil som gikk hardt ut mot USAs spionasje. Hun kalte spionasjen for ett alvorlig brudd mot internasjonal lov, og en krenkelse mot Brasil. Et planlagt statsbesøk ble avlyst, og forholdet kjølnet kraftig. Dilma ba om en unnskyldning fra USA, det fikk hun selvsagt ikke. USAs muligheter til å bygge gode diplomatiske relasjoner til denne voksende stormakten i sør er dermed ødelagt.

Så var det Tysklands forbundskansler som fikk vite at hennes mobiltelefon var blitt avlyttet. At USA har drevet med en så nærgående spionasje mot en av sine aller nærmeste allierte er hårreisende. Muligens vil nå planlagte forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU legges på is inntil videre. Selv om det er tvilsomt at forholdet mellom Europa og USA vil forbli kjølig over lang tid så er skaden på USAs omdømme permanent.

Nylig kom Amnesty med en rapport som anklaget USA for å begå krigsforbrytelser med sin ulovlige dronekrig som krenker andre lands suverenitet, og myrder sivile. USA tok selvsagt ikke selvkritikk her heller, å hevdet at dronekrigen er av "uvurderlig betydning for USAs sikkerhet".

Ved å nekte å vise ydmykhet og anger skaper USA mer harme mot seg selv verden over. Ved å opptre på en så uansvarlig, dum og arrogant måte så har USA vist at de ikke lenger er ansvaret verdig som verdens "eneste supermakt".

De siste hendelsene har uansett vist at tiden for forandring har kommet.

2
2 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Tabben de gjorde var å bli tatt. Spionerer ikke de fleste land på hverandre på en eller annen måte, ihvertfall de man har mye med å gjøre?

1

Lignende innlegg

Løgnene fra SP og AP

Tidenes løgn er avslørt og bekreftet av løgnerne selv, SP og AP i Posisjon - som nå bekrefter at norsk kommuneøkonomi er svært solid. De fleste av oss har ennå vondt i hodet av gneldringen til rævglef...
Bilde

Norske kommunar er sinte for koronapengar som vart borte

Regjeringa vert skulda for løftebrot om koronakompensasjon. – Økonomien i kommunane er god, seier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).


Bilde www.nrk.no
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar
Aktuelt silas Siste svar

70% inflasjon i Tyrkia

Mange land sliter nå med skyhøy inflasjon. Sudan på topp med utrolige 260%, Venezuela på andreplass med 222%, Estland med 18,8%, Russland med 17,8% og Ukraina med 16,4%. Nato-landet Tyrkia har hele 70...
2
2 svar
Laster...