Politikk - Internasjonal

Store-O

Bachelet vinner presidentvalget i Chile.

Da kvitter nok et land i Sør Amerika seg med en konservativ president, selv om de konservative her bare ble et 4 årig mellomspill var det viktig. For mellomspillet stansa utviklinga mot et mer rettferdig og demokratisk samfunn.

Michelle Bachelet ble solid vinner av første omgang i det Chilenske presidentvalget på søndag, hun fikk i overkant av 47 % av stemmene, blant 9 kandidater. Den konservative kandidaten som fikk rundt 25% blir hennes motkandidat. Mange hadde spådd, og meningsmålinger kunne tyde på at hun ville vinne i 1. omgang men unnsett vill hun bli en klar vinner i 2. omgang da de fleste av de resterende kandidatene som fikk stemmer også tilhører venstresida.

1
10 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Michelle Bachelet var kandidat for koalisjon mellom hennes eget sosialistparti, kristelig demokratene, kommunistpartiet og det radikale sosialdemokratiske part, samt 3 andre mindre partier.

Det var søndag også parlamentsvalg. Hennes allierte har nok vunnet flertall, men tvilsomt om det er nok for å oppnå de grunnlovsendringer som er nødvendig i Chile. Men uansett vil det gå mot store reformer blant annet i undervisningssektoren.

Nettopp den sektoren har mye og si her. Siden 2011 har det vært konstant uro og store demonstrasjoner i Chile med utgangspunkt i studentene. Landet har ellers de største sosiale forskjellene i hele OECD, som har økt under presidetmilliardæren Pineras styre.

For jenta som sto i spissen for og fikk i gang dette opprøret ble valget i seg selv en triumf. Camila Valley som var kandidat for kommunistpartiet vant valget i sin krets med 44% av stemmene. Med seg inn i parlamentet fikk hun 3 andre fra studentopprøret.

"It is time for big changes in the economic model and the political system," said Vallejo, who first came to fame as the charismatic leader of massive street protests calling for free university education for all Chilean students. "The right wing is in the Intensive Care Unit. You can see it in the polls and in the streets,"

Her også en artikkel i Guardian om hennes og studentenes seier også på det parlamentariske plan.

The right's resounding defeat, however, isn't simply a case of its inability to tap into middle-class frustration. For some time now, many Chileans have been rejecting the very economic model that Piñera, Matthei and their supporters around the world continue to praise: that there may be change – a transition to democracy, the implementation of human rights, and so on – but only insofar as the "model" stays as it was before.

1

Bachelet er ingen kommunist som deg. Kommunistene får normalt bare rundt 5% av stemmene i Chile.

Så de som håper at Bachelet vil sette i gang med populistiske reformer, pengetrykking, plyndring av butikkene og kjeppjaging av næringsdrivende, samt fengsle sine motstandere slik vi ser i noen land i regionen blir nok grundig skuffet. Chilenerne har lært av sin egen historie at eneste veien til sosial rettferdighet går gjennom et system som tillater verdiskapning og som først og fremst fordeler og utvikler sitt velferdssamfunn i takt med denne. Hun har forstått at det er viktig med budsjettdisiplin og at statens oppgaver løses ved beskatning.

Bachelet har vist seg å være en særdeles dyktig statskvinne i sin tidligere periode og jeg ønsker henne lykke til fremover.

2
elmalo Bachelet er ingen kommunist som deg. Kommunistene får normalt bare rundt 5% av stemmene i Chile. Så de som håper at Bachelet vil sette i gang med populistiske reformer, pengetrykki...

? Det var da voldsom til kraftsalve da :) Nei populistiske løsninger er det siste kommunister går inn for så at kommunistene kommer i regjering er bra for å eventuelt unngå det.

Når det gjelder verdiskapning så er det som nå er problemet i Chile at det kommer kun en elite til gode, også der. Det skal det gjøres noe med. Ja det er da ikke måte på hvordan dette landet har fordelt sine ressurser på folket, spesielt de siste årene..

Resultater er jo at de er på bånn av lista over fordeling blant 65 land. Det er virkelig skaping av verdier det.

Ellers takk for lykkeønskningene da.

1

Flott at Matthei tapte. Det hadde blitt feil hvis Pinochet-partiet UDI skulle fått presidenten (Piñera har vel i det minste tatt avstand fra Pinchoet). Fascinerende historie mellom Bachelet- og Matthei-familiene forresten.

1

Det ser ut som om Sør-Amerika vil bli et fyrtårn for håpet om en mer rettferdig verden.

Det er bare å gratulere med valgseieren.

1
Hyrro Det ser ut som om Sør-Amerika vil bli et fyrtårn for håpet om en mer rettferdig verden. Det er bare å gratulere med valgseieren.

Det ser ut som om Sør-Amerika vil bli et fyrtårn for håpet om en mer rettferdig verden.

Det gjenstår vel å se, men høyresiden i Chile gikk på et dundrende nederlag. Riktignok fikk ikke Bachelet over 50% i første valgomgang. Men 4 andre kandidater til venstre for henne fikk faktisk over 20% hver, så tilsammen ca 70% Nøyaktig 71,75%.

Dette i Sør Amerikas "rikeste" land, høyest på HDI og her også oppskrytt av mange som superdemokratiet og hvordan den "frie markedsøkonomi" fører til velstand og lykke. Nå er det selvsagt taust.

I tillegg viser det seg at mange av den mer harde garde av senatorer og ideologer fra det nåværende konservative regjeringspartiet ikke ble gjenvalgt i sine knallsikre distrikter.

Og vi kan da ta litt av æren.. Har du hørt slikt:

Camila Vallejo is not a typical Communist. Young, educated, fashionably unfashionable and middle-class, Vallejo is a Chilean Communist who likes to tweet several times a day. In 2011, Vallejo made headlines in this part of the world when she led tens of thousands of angry students demanding free and better public education in the wealthiest country in Latin America, whose incumbent president is a billionaire businessman. On Sunday, Vallejo was elected to Chilean Congress as the country voted to elect a new president, deputies and senators.

Egentlig synes jeg det hørtes ganske så typisk ut jeg . ..

1

Store-O: "Dette i Sør Amerikas "rikeste" land, høyest på HDI og her også oppskrytt av mange som superdemokratiet og hvordan den "frie markedsøkonomi" fører til velstand og lykke. Nå er det selvsagt taust."

Huh? Dette hadde jeg ikke sett før; men Chile er et land som de fra venstresiden burde bruke som et eksempel, og ikke pga. Piñera. Landet klarte å komme seg ut av et diktatur og har bygd opp landet sitt; alle presidenter med unntak av Piñera har kommet fra venstresiden helt siden 1999.

Men det har vært en "light" sosialisme; mer som et sosialdemokrati. Kanskje det er derfor de langt ute på venstresiden har foretrukket å bruke andre modeller som "fyrtårn" - modeller som viser seg å bryte sammen gang på gang....

Hvorfor ikke bruke f.eks. Chile og Brasil som gode eksempler?

2
Scandinoco Store-O: "Dette i Sør Amerikas "rikeste" land, høyest på HDI og her også oppskrytt av mange som superdemokratiet og hvordan den "frie markedsøkonomi" fører til velstand og lykke. N...

Huh? Dette hadde jeg ikke sett før; men Chile er et land som de fra venstresiden burde bruke som et eksempel, og ikke pga. Piñera. Landet klarte å komme seg ut av et diktatur og har bygd opp landet sitt; alle presidenter med unntak av Piñera har kommet fra venstresiden helt siden 1999.

Men det har vært en "light" sosialisme; mer som et sosialdemokrati. Kanskje det er derfor de langt ute på venstresiden har foretrukket å bruke andre modeller som "fyrtårn" - modeller som viser seg å bryte sammen gang på gang....

Hvorfor ikke bruke f.eks. Chile og Brasil som gode eksempler?

Hun.. ? etter ett døgns tenkepause svarer jeg.

Så det ikke før nå? Litt merkelig en tråd uten interesse plutselig blir sett etter 10 måneder. vel.

Jeg skjønner ikke begrepet fyrtårn? i politisk sammenheng.. husker noe om Albania og noen AKP fjomser i gamle dager dog. Forbilder? .. Her snakker vi vel politikk og ikke modeller, vi snakker om konkret utvikling og tiltak. Det var jo utgangspunktet her for Chile.

Jeg bruker eksempler fra enn det måtte være uansett bare det kommer befolkningen tilgode, bedrer deres livsstandard osv. Så får ev. andre ha disse "fyrtårn".. Jeg har dog en pen modell av fyrtårnet i Nida jeg sitter og ser på akkurat nå.

Ja det var liten interesse for valget i Chile, da høyresiden gikk på et dundrende nederlag som seg hør og bør.

Nå er det da slik videre i utviklingen at alt i Chile ikke er blitt som forventet. Riktignok kan ingen skape paradiset på noen få måneder, så det er for tidlig å felle dommen. De har fått på plass en stor viktig skattereform. Men nå må undervisning på bordet. Studentene demonstrerer igjen og det er ikke bra.

Police in Chile used water cannons and tear gas in Santiago as they clashed with outraged students demanding the government to speed up the process of national education reform. Tens of thousands took to the streets to join the largely peaceful protest.

Kommunistpartiet som satte undervisningsreformen som sak en for å sitte i regjering og har undervisningsministeren kan ikke la denne hales alt for lenge ut. for kommunister er det kun snakk om resultater til det bedre for befolkningen som teller og ikke taburetter.

Her skal man ta i betraktning monopolkapitalens og Imperialistens motstand mot en endring .. Der har du jo Venezuela som du jo interesserer deg spesielt for som et eksempel på hvordan de gjør alt i sin makt for å stanse en utvikling i positiv retning.

Forøvrig eksempel.. Cuba må vel være noe for deg ut fra dine holdninger, selv om du påstår Cuba støtter et angivelig militærdiktatur i Venezuela anno 2014. ?

Siden he Chile ble nevnt..

Ja de er nå de enste som med et nødskrik er foran Cuba i Latin-Amerika på borgerskapets HDI.. vi må regne med de igjen er borte fra den statistikken til neste år. Står jo ellers ikke så aller verst til med dit kjære Venezuela heller.

1
Store-O [sitat…] Hun.. ? etter ett døgns tenkepause svarer jeg. Så det ikke før nå? Litt merkelig en tråd uten interesse plutselig blir sett etter 10 måneder. vel. Jeg skjønner ikke begrep...

Nei, det kan jo hende det var litt sent å dra dette opp igjen, men hadde ikke sett tråden før jeg nå bladde ganske langt bak. Det jeg reagerte på, var paragrafen jeg siterte ovenfor. Jeg skjønner ikke hvorfor du mener det blir "stilt" og det er heller ikke Piñera's fortjeneste at Chile er såpass bra utviklet som de er. Det er det sosialistene som har styrt etter 1989 man kan takke for. Men, Chile har aldri vært noen modell for venstresiden; sannsynligvis fordi de ikke ligger langt nok til venstre og fordi de inngikk frihandelsavtale med USA for mange år siden (lenge før Piñera). Bachelet gjorde en god jobb i sin forrige presidentperiode, og før henne var Lagos en utmerket president. Men hvorfor leser man lite om dette i venstresidens presse?

Om Venezuela så foreslår jeg at du setter deg inn i ting før du repeterer det Venezuela's regjering vil du skal tro. Du kan ta med deg Sean Penn og bo noen måneder som en vanlig borger uten kontakter i regjeringen og så kan vi snakkes. Nok har jeg skrevet på dette forumet til at du skulle forstå at det er regjeringen selv og ingen andre som har kjørt landet i grøfta. Men det finnes jo ikke verre blind enn den som ikke vil se, og så var det dette med det som ikke passer inn i ens verdensbilde som gjør at "fight or flight" mekanismen aktiveres i hjernen, og det rasjonelle da kobles ut. Om militærdiktaturet i Venezuela så foreslår jeg at dersom du har interesse av å diskutere det, så svarer du i den tråden som omhandler det. (Kan hende det er en god ide å lese igjennom noen av innleggene mine der, så finner du årsak og resultat).

Om Cuba så tror jeg bare halvveis på statistikkene deres, siden mye ikke er uavhengig informasjon. Og skulle jeg velge ville jeg mye heller bodd i f.eks. Uruguay som ligger lenger nede på statistikken, de har iallefall friheten i orden. Venezuela, vel, kanskje Cuba er bedre nå (i motsetning til tidligere) - der kan man iallefall angivelig gå i fred på gaten i motsetning til i Venezuela, hvor omtre t hvert eneste menneske jeg kjenner har vært utsatt for væpnet ran. Ja, t.o.m. matvarer kan man bli frastjålet, siden disse er vanskelig å oppdrive....

Om HDI, er det ikke interessant hvordan bl.a. Chile, Argentina og Uruguay øker sin indeks jevnt og trutt, mens Cuba så en nedgang fra 2009 til 2012?

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...