Politikk - Internasjonal

protus

Aserbajdjan - fremtidslandet ?

Den kontroversielle, men likefullt saklige debattanten Ole Jørgen Anfindsen har besøkt dette landet, da først og fremst Baku og Ganja. Han ser ut til å ha fått et positivt inntrykk.

Det er gjerne slik at man får se fasader når man besøker slike land, særlig hovedsteder vs andre deler av landet. Men den generelle velstanden her ser ut til å øke, og det kanskje mest interessante i innlegget er multikultur/religion ala Azerbajdjan.

Kan landet også lykkes med å først få velstand, deretter demokrati, ala Singapore ?

1
9 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Oljefeber i Aserbajdsjan

ØStore vestlige oljeselskaper styrker det korrupte og autoritære regimet i Aserbajdsjan, hevder anerkjent analytiker.

I Øde hullete gatene i Baku kjemper digre, strøkne Mercedeser om plassen med små, rustne Ladaer som humper bortover. De siste årene har det skutt opp en rekke vestlige motebutikker der et par sokker koster like mye som en vanlig aserbajdsjansk månedslønn. På fortauet utenfor de fancy utstillingsvinduene står gamle koner i fillete klær og selger solsikkefrø for å spe på den beskjedne pensjonen.

Aserbajdsjan er et land med enorme forskjeller. Ifølge eksperter er en liten elite blitt styrtrik på strømmen av oljedollar, mens det store flertallet lever i fattigdom.

Skal man tro den anerkjente analytikeren Leila Alijeva har de internasjonale oljeselskapene, deriblant Statoil, styrket det autoritære regimet med sine enorme investeringer i Aserbajdsjan.

Uten demokratisk kontroll.

- De utenlandske investeringene i milliardklassen i den statlig kontrollerte oljesektoren har styrket myndighetene og den herskende eliten, skriver Alijeva i det internasjonale tidsskriftet Journal of Democracy.

I et intervju med Aftenposten peker hun på at utviklingen av oljeressursene startet uten at Aserbajdsjan hadde modne, demokratiske institusjoner. De store investeringene i oljesektoren skjedde derfor uten folkelig kontroll, og de styrket dem som kontrollerte denne sektoren - det vil si det sittende regimet.

- Statens olje- og gassinntekter kommer til å skyte i været i årene som kommer. Mangelen på innsikt i denne bransjen - kombinert med at befolkningen ikke deltar i den politiske beslutningsprosessen - gjør at det autoritære systemet vil styrkes ytterligere, hevder Alijeva.

Statoils pressetalsmann Kai Nielsen er ikke enige i det.

Tilfører kunnskap.

- Vi har investert i Aserbajdsjan, men vi har også tilført kunnskap og gitt lokale innbyggere jobb. Vi viser hvordan forretninger kan gjøres på en ordentlig måte. Når en rekke selskaper med samme verdigrunnlag går inn i et land som Aserbajdsjan, mener vi at det kan ha positive virkninger, fremholder han.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev arvet makten av sin far, Heydar Alijev, da sistnevnte døde for drøyt to år siden, og han styrer landet med jernhånd. Etter at han kom til makten har han slått hardt ned på opposisjonen og de uavhengige mediene, og en rekke fremtredende opposisjonelle er arrestert. På samme måten som i Sovjet-tiden, har myndighetene også gått etter familie og venner til opposisjonens medlemmer.

Store forskjeller.

Alijeva mener at regimet ikke er så stabilt som det kan virke.

- Myndighetene har skapt dype skiller i samfunnet med sin politikk. En liten elite blir rikere, mens flertallet synker ned i fattigdom. Det skaper en spenning som kan få voldelig utfall, påstår hun.

Aserbajdsjan er mer et énfamile-regime enn en ettpartistat. Alijevs familiemedlemmer sitter sentralt plassert i hele maktapparatet, og i dette absurd korrupte landet er politisk makt synonymt med enorm rikdom.

Trykkoker.

Statskassen vil renne over av oljedollar i årene fremover. Hvis oljeprisen holder seg over 50 dollar fatet, vil statens petroleumsinntekter bli tidoblet de nærmeste fem årene, til 20 milliarder dollar i året.

Flere kommentatorer Aftenposten snakker med, peker på at hvis den nye rikdommen ikke blir bedre fordelt, vil misnøyen øke ytterligere. Landet kan bli en trykkoker hvis ikke noe av dampen får utløp i legitime, demokratiske kanaler.

Enorme reserver

Statoil og andre vestlige oljeselskaper har de siste årene investert milliarder av dollar i Aserbajdsjan.

Bakgrunnen for de store investeringene er at Det kaspiske hav rommer tre prosent av verdens kjente petroleumsreserver.

Den tidligere Sovjet-republikken sender allerede 450 000 fat olje pr. dag til markedene i vest, men i løpet av kort tid vil eksporten øke betydelig. I løpet av de neste par månedene vil den 1762 kilometer lange oljerørledningen som strekker seg herfra via Georgia til den tyrkiske havnebyen Ceyhan, stå ferdig.

Totalt er rørledningsprosjektet beregnet å koste 25 milliarder kroner, den største investeringen i denne regionen siden Sovjetunionens sammenbrudd i 1991. Når oljestrømmen når marsjfart i 2009, vil én million fat bli fraktet vestover hver dag fra Aserbajdsjan.

Statoil er også med på å utvikle Shah Deniz-feltet, 70 kilometer fra Baku ute i Det kaspiske hav. Etter planen skal produksjonen på feltet starte i slutten av september i år.

1
Payser Oljefeber i Aserbajdsjan ØStore vestlige oljeselskaper styrker det korrupte og autoritære regimet i Aserbajdsjan, hevder anerkjent analytiker. I Øde hullete gatene i Baku kjemper d...

- Vi har investert i Aserbajdsjan, men vi har også tilført kunnskap og gitt lokale innbyggere jobb.

De hadde jobb i det gamle Sovjet-unionen. Det var et godt utdannet folk som mistet sitt livsgrunnlag etter glasnost.

Fortalt til meg av kvinner som endte opp som prostituerte i et fremmed land.

1
Hyrro [sitat…] De hadde jobb i det gamle Sovjet-unionen. Det var et godt utdannet folk som mistet sitt livsgrunnlag etter glasnost. Fortalt til meg av kvinner som endte opp som prostitue...

De hadde jobb i det gamle Sovjet-unionen.

I kommunistiske samfunn er det gjerne et mål i seg selv at alle skal ha jobb uansett pris. Mao. eksrem innefektivitet. F.eks. landbruksbyråkratiet i Sovjer, de hadde vel kontordamer som bare satt og stemplet hele dagen. I tillegg var det høy aksept var skulk, fyll og det meste annet.

1
protus [sitat…] I kommunistiske samfunn er det gjerne et mål i seg selv at alle skal ha jobb uansett pris. Mao. eksrem innefektivitet. F.eks. landbruksbyråkratiet i Sovjer, de hadde vel k...

Er det noe å verre å sitte å stemple hele dagen enn å sitte i kassa på et supermarked å lese av strekkoder - pip - pip ????

Men hva vet du om det egentlig?

Jeg tror nok de kvinnene jeg kjente vet mer om det enn deg. En av dem var advokatsekretær, en annen studerte ved universitetet o.s.v.

Den utvikling som har skjedd i sosialistiske land, innen teknikk, helse o.s.v slår beina under slike påstander som du kommer med - hvis man våger å se etter og ikke bare skummer overfalten med negative fordommer.

1
Hyrro Er det noe å verre å sitte å stemple hele dagen enn å sitte i kassa på et supermarked å lese av strekkoder - pip - pip ???? Men hva vet du om det egentlig? Jeg tror nok de kvinnene...

Er det noe å verre å sitte å stemple hele dagen enn å sitte i kassa på et supermarked å lese av strekkoder - pip - pip ????

Men hva vet du om det egentlig?

Jeg tror nok de kvinnene jeg kjente vet mer om det enn deg. En av dem var advokatsekretær, en annen studerte ved universitetet o.s.v.

Det ser visst at til at ikke alle ønsker å diskutere saklig.

Kommunistiske land har/var gjerne kjent for en nærmest legendarisk innefektivitet i statsadministrasjonen, er dette noe du benekter ?

Jeg sier ikke at det behøvde å være slik, men ofte var det slik. At du kjenner kvinner i slike land som var advokatsekretær og studerte ved universitet skal liksom endre på det ?

1
Hyrro Er det noe å verre å sitte å stemple hele dagen enn å sitte i kassa på et supermarked å lese av strekkoder - pip - pip ???? Men hva vet du om det egentlig? Jeg tror nok de kvinnene...

Den utvikling som har skjedd i sosialistiske land, innen teknikk, helse o.s.v slår beina under slike påstander som du kommer med - h

Utdyp gjerne.

Alle får til noe, men faktum er at i jernteppets tidsalder stagnerte østblokken tydelig på praktisk talt alle felt. At Sovjet var først med mann i rommet endrer ikke på det, ang. helse trengs vel egentlig ingen kommentar.

Betegnelsen sosialistiske land favner vidt, om du tenker på f.eks. Venezuela under Chavez så har jeg ikke særlig kunnskap om dette.

1
protus [sitat…] Det ser visst at til at ikke alle ønsker å diskutere saklig. Kommunistiske land har/var gjerne kjent for en nærmest legendarisk innefektivitet i statsadministrasjonen, er...

Det ser visst at til at ikke alle ønsker å diskutere saklig.

Kommunistiske land har/var gjerne kjent for en nærmest legendarisk innefektivitet i statsadministrasjonen, er dette noe du benekter ?

Hmm, er det saklig å spre om seg med udokumenterbare myter og vandrehistorier? Skal det bli nok en tråd om matkøer, fattigdom og tomme butikkhyller tro...

Kan den manglende "effektiviteten" rett og slett handle om et svært lite byråkratisk samfunn. For eks. var det vel få ansatte hos skattefut, sosialkontor, trygdekontor osv, da det ikke fantes,

Skal det igjen bli en tråd der en må pumpe ut med 30 -40 linker og dokumentasjon som motbeviser påstandene som kommer før det igjen stilner hen?

Vi får vel droppe det denne gangen for rundt neste sving dukker påstandene opp igjen uansett. Ellers ja, når det gjelder undervisning, forskning osv. ledet Sovjet stort. Noe blant annet Kenedy dokumenterte i en bok han skrev.

Aserbajdsjan.. vel det kunne vært et fremtidsland, men en elite fordeler all rikdom mellom seg mens flertallet står på stedet hvil.

1
protus [sitat…] Utdyp gjerne. Alle får til noe, men faktum er at i jernteppets tidsalder stagnerte østblokken tydelig på praktisk talt alle felt. At Sovjet var først med mann i rommet end...

Alle får til noe, men faktum er at i jernteppets tidsalder stagnerte østblokken tydelig på praktisk talt alle felt. At Sovjet var først med mann i rommet endrer ikke på det, ang. helse trengs vel egentlig ingen kommentar.

Verden er som en såpeopera, og det er den mektigste som setter standarden. Dette har blitt tydelig vist i de senere årenes utvikling innen datateknologi. Eks. kampen mellom Risk/Apple og Intel/Mikrosoft, og hvor Commodere ble boikottet til tross for genistreken Amiga som var langt foran sin tid. Hvor tror man så østeuropeiske landevinninger havnet hen etter murens fall? Akkurat - de ble totalt utradert på grunn av at den vestlige makteliten satte standarden. Dermed ble alt fra øst forkastet og mange dyktige datateknikere og programmerere mistet jobben på grunn av at deres viten ikke passet med de vestlige systemer.

Dette gjalt også mye annet, f. eks. industrimaskiner. Bulgaria som var kjent for dette og eksporterte blant annet landbruksmaskiner, er i dag et land på grensen til total undergang. Sovjet produserte gode dreierbenker m.m. og DDR var på 10. plass i verdenstoppen i produksjon bl. annet. hvitevarer. Alt er nå forkastet p.g.a. vestlig dominans og standard.

Hva helsevesen angår er Cuba i en særstilling, de leder langt foran nr. 2 på lista (belgia tror jeg) i antall leger, og de eksporterer leger og ekspertise til andre land. Blant annet har de sørget for å gi synet tilbake til tusenvis av mennesker i latinamerika, spesielt Venezuela. De er også på verdenstoppen i forskning og har gjort landevinninger innen medisin. Blant annen hoftetransplantasjon og vaksine mot barnemeningitt.

Innen data så kombinerte Sovjet 8 stormaskiner da USA endelig hadde oppnådd å koble 2. Men østeuropa satset ikke på PC, men andre sytemer, og de var også meget fantasifulle i desgn av datamaskiner.

DDR var også verdenskjent blant modellbaneentusiaster - Piko.

Østeuropa satset også maksimalt på skole og sport. Østeuropeiske elever var så langt framme i dataprogrammering at vi i vest knapt nok våget å nevne det. Da Tyskland ble ett rike, lå elever fra øst ett til to klasser over de fra vest.

Joda, også var det verdensrommet da.

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Laster...