Nye VGD er lansert! Mer informasjon

I dag fyller Castro 90 og og vert feira med store tilskipingar over heile Cuba. Det store fleirtalet av cubanarar - om ikkje alle - ser nok på Castro som nasjonens store son. I det høvet kan ein undra på om E. Solberg eller B. Brende vil senda eit aldri så lite lukkynskingstelegram, eller må dei venta på klarsignal frå USA først? Kva meiner du? Bør norske styremakter ignorera dagen?

1
320 svar

320 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

qop

I dag fyller Castro 90 og og vert feira med store tilskipingar over heile Cuba.

Kommunisme og personkultus er ikke uvanlig.

Men at vi, eller den norske regjering, skal delta i feiringen av en kommunistisk diktators 90-årsjubileum, det kan jeg ikke skjønne at det skulle være grunn til.

Snarer burde det være en anledning til å gjøre folk mer informert om den undertrykkelsen Castros regime har stått for med politiske fanger og annen urett.

Dernest kunne vi også trenge mer informasjon om hvordan og hvorfor landet har opplevd en sånn økonomiske tilbakegangen under Castro. Det kunne vært nyttig folkeopplysning.

Men noen slik informasjon vil neppe media være særlig opptatt av å bringe. For som med den tragiske utviklingen i SVs sosialistiske fyrtårn Venezuela, er utviklingen på Cuba nok et sorgens kapittel i sosialismens store glemmebok.

3

Niffen

Dernest kunne vi også trenge mer informasjon om hvordan og hvorfor landet har opplevd en sånn økonomiske tilbakegangen under Castro. Det kunne vært nyttig folkeopplysning.

Har du sett dokumentaren om Castro som sendes på NRK i disse dager?

1

qop

Nei, men inneholder den noe informasjon om regimets undertrykkelse eller om hvordan og hvorfor landet har opplevd en sånn økonomiske tilbakegangen under Castro?

1

KongBob

Ser ingen grunn til å gratulere eller hylle diktatorer...

3

Tjukkebajas

Hiv meg på den. Sunn fornuft.

1

Eldon

Signerer den.

1

Torotto

Men det har jo folk på høyresiden gjort helt siden før krigen!

Fra Solhjells artikkel.

Beundret Hitler Ifølge Solhjell inneholder høyresidas historie mange eksempler på flørting og åpen støtte til apartheid, fascisme og diktatur:

I mellomkrigstida beundret Unge Høyre Adolf Hitler og kalte han «europeiske civilisasjons redningsmann». Representanter for ungdomsorganisasjonen uttrykte forståelse for trakasseringen av jødene.

Unge Høyre støttet diktatoren, general Francisco Franco, i kampen mot «den røde terror», men skiftet syn på Franco etter andre verdenskrig.

På grunn av USAs tette bånd til militærjuntaen i Helles slet Høyre med å ta avstand fra det brutale regimet.

På 1980-tallet ga ledende Høyre-representanter støtte til diktaturer i Latin-Amerika. Daværende utenriksminister Svenn Stray uttalte «at man i noen grad må innrømme USA rett til innblanding i Mellom-Amerika.»

Besøkte Ceausescu I 1978/79 var daværende Høyre-leder Erling Norvik på besøk i Romania, blant annet på Ceausescus sommerbolig. Forløperen for Frp, Anders Langes Parti, støttet apartheidregimet i Sør-Afrika. I Hundeavisen skrev Anders Lange i 1963. «Alle som går inn for sort flertallsstyre i Sør-Afrika er forrædere av den hvite rase».

Ti år seinere finansierte den sørafrikanske agenten Escel Rhoodie valgkampen til partiet. Hagen som inn som vararepresentant. Da Lange døde i løpet av stortingsperioden, fikk Hagen fast plass. Frp gikk mot flertallsstyre av «hottentotter og buskmenn i Sør-Afrika».

Støttet Pinochet Frp's utenrikspolitiker i mange år, Fridtjof Frank Gundersen, så på Chiles diktator Augusto Pinochet, som en redningsmann som hindret landet i å bli et marxistisk diktatur etter modell av Cuba.

1

fireman56

I mellomkrigstida beundret Unge Høyre Adolf Hitler og kalte han «europeiske civilisasjons redningsmann».

Det var før man visste hva Hitler var istand til. I dag er jo Castros beundrere fullstendig klar over hva han var istand til for å få viljen sin og holde påmakten

1

qop

Solhjells argumentasjon er ikke uttrykk for noe annet enn et uttrykk for den hemninsgsløse løgnaktighet eller snarer det psykotiske selvbedrag som preger sosialister når de skal rettferdiggjøre sin svakhet for stormannsgale diktatorer og sin støtte til diktaturer og totalitære regimer opp gjennom historien.

Demokrati eller ikke demokrati, har aldri vært spørsmålet for dem.

1

KongBob

Men det har jo folk på høyresiden gjort helt siden før krigen! Fra Solhjells artikkel.

Jeg sliter å se logikken din her...

Mener du at jeg skal gratulere og hylle diktatorer fordi noen på høyresiden har gjort det?...

1

ehall

Mye rart her inne. Sende offisielle gratulasjoner til en tidligere diktator på fødselsdagen kommer høyt opp på idiotskalaen.

2

hrrreminius

Fra fascisten Langveg er det ingenting som overrasker.

1

Store-O

En fullsatt FNs Generalforsamling har for igjen få minutter siden stemt for en opphevelse av de Amerikanske kyniske sanksjonen mot Cuba.

Men det er endringer på gang.. 191 nasjoner stemte for resolusjonen, ingen mot og 2 nasjoner, - moder imperialist selv men sin sionistiske tvilling avsto denne gangen fra å stemme!

Cubas Utenriksminister holdt et og glimrende innlegg som grundig forklarte hvilke dramatiske konsekvenser sanksjonene har for nasjonen Cuba, for Cubas folk og en lang rekke andre nasjoner. De som påstår sanksjoner er bagateller og avfeier det med at ”de kan da handle med alle andre” har virkelig noe å sette seg inn i.

Her er det også verdt å ta med sanksjoner imperialistene står i spissen for mot andre nasjoner som alltid blir bagatellisert av deres støttespillere og har like store dramatiske sanksjoner for andre land. Cuba er i særstilling når det gjelder lengden på sanksjonene, men konsekvensene har for andre vært mer dramatiske.

Cubas utenriksminister slo fast at USA bare kunne gi opp, Cuba vil aldri oppgi sosialismen og gå tilbake til kapitalismen.

1

Nabo

Cubas utenriksminister slo fast at USA bare kunne gi opp, Cuba vil aldri oppgi sosialismen og gå tilbake til kapitalismen.

Det ligger i diktaturets natur, å tviholde på makten. Ved frie valg hadde den bulkegjengen havnet på sjøen for lenge siden.

1

Scandinoco

Ah Sidor.

Da er det tydelig at du ikke har lest bæret av det jeg har skrevet om Sidor før. Scroll ned på denne siden og ta en titt på grafen. I 2013 hadd Sidor laveste produksjonen på 30 år - tross at de, iflg. artikkelen, "forventet" høyere produksjon. Merk at produksjonen er på topp i 2007, og etter det så går den bare nedover. Det var i 2008 Sidor ble ekspropiert. Søk ellers på "trabajadores Sidor" så kan du se hvordan de behandler sine arbeidere. Du kan starte med denne artikkelen.

Om Sidor klarer å øke produksjonen eller ikke, står det igjen å se. Det er ikke nok at Maduro sier de skal produsere mer, og først må de forsøke å komme opp igjen på 2007-nivå. I 2015 var produksjonen på bare 25% av hva Sidor har kapasitet til, og i oktober 2015 historisk lav. Kapasiteten har de, mht. infrastruktur og maskiner (om ikke de er ødelagt siden 2008, som så mye annet); så det skulle i teorien ikke være så vanskelig å komme oppover igjen.

Så jeg tror du burde finne deg et bedre eksempel...

1

Langveg

Så jeg tror du burde finne deg et bedre eksempel...

Tja, klarer Sidor å auka produksjonen, er vel det eit teikn på at det går oppover og ikkje nedover? Skulle ein tru deg, går jo alt berre dit høna sparkar.. Når du no er i Venezuela (Caracas?) - sjå om du kan finna ein einaste ting å gleda deg over. Eller er det også for mykje å krevja av deg?

1

Scandinoco

Ehm... Sidor er eit stjerneeksempel på chavistisk øydeleggjing av produktive bedrifter, og ditt eksempel er akkurat det? Ikkje eingong at dei har auka produksjonen, men har planer om å gjere det?

Før Sidor kan auke produksjonen, trengst det å fiksast og utvida el-nettet. Det er ikkje nok straum for folket; korleis skal det gå om Sidor startar oppatt for fullt, om dei ikkje gjer dette? Dersom Sidor held fram med dagens produksjon og ikkje aukar, så kan dei like godt stengje dørene.

Du etterlyser ting å gleda seg over... Vel, det etterlyser eg og!

Om du ikkje snakkar om landet i seg sjølv, då. Angel Falls, Gran Sabana, Andesfjella, nydelige strender. Folk som er opne og gode (ikkje alle!). Framleis er det att ein del svært gode legar og andre universitetsutdanna som andre land kan misunne Venezuela. Alle over 40 eller 50 - dei yngre har allerede emigrert.

Eg skulle ynskje at eg kunne fortelje deg i alle fall ein positiv ting. Men eg tenkjer og tenkjer, og eg klarar ikkje å finne lyspunkt. Det er sikkert eitt eller anna som er positivt og. Kanskje ein kan kalle det positivt at det finst litt fleire varer i butikkhyllene, men det gognar ikkje dei fattige i det heile tatt - dei har ikkje råd til å kjøpe produkt som er så dyre. Kanskje at dei har gitt nokre tak over hovudet, det er jo positivt, men bustadane er jo ikkje desse menneska sine, og det bekymrar meg i eit land der folk vert sparka frå arbeidet sitt fordi dei brukar ein grunnlovsfesta rett til å skrive under i favør for ei folkeavstemning.

Og sjølv om det skulle vere eit par lyspunkt, så er situasjonen mykje verre no enn t.d. i 1996, då Venezuela sette rekord i inflasjon. Også då, trass i det chavismen hevdar, var det lyspunkt, og situasjonen hadde allereie betra seg i 1998, då Chavez vann valet.

Ah, kafear! Det er mange nye kafear! (Tell det som positivt?)

1

Scandinoco

Langveg: Her er prislista eg lovde deg. No har eg rekna den ut men dollarkursen på svartemarkedet (litt under) og det same gjeld løna. Prislista:

Poteter (kg): ca. 1$

Løk (kg): ca. 1,1$

Kål (kg): 0,20 $

Gulrot (kg): ca. 1 $

Bananer: 1,3 $

Kjøtdeig: Litt over 3$/kg

Kylling (krydra) pr. kg.: I underkant av 4$/kg (vanleg kylling finn ein ikkje, den er vanlegvis noko billegare).

Eit halvt kg grovbrød: 1,5$

Mozzarellaost (kg): 6,5 $. Vanleg gulost er dyrare, og kvit ost ligg ca. på same pris som mozzarellaen.

Mariekjeks (pk): 1,2 $

400 g havregryn: 1$.

1 l melk (importert frå Colombia): 2,2$

4 rullar toalettpapir (importert frå Kina): 1,3$

Palmolive oppvaskmiddel (importert frå Colombia): 1,7 $

Eg tek og med hundemat, sidan det vart sagt at folk åt hundemat på 90-talet. Den kostar no ca. 5$.

Varer som nasjonalpodusert melk, sukker, tannkrem, shampoo, nasjonalprodusert toalettpapir, tannbørstar, såpe, var det ikkje der.

Bruk så same vekslingskurs, så har mannen i gata 67$ i løn om ein tek med matkupongane. Frå det må ein trekkje ørlite som går til ein slags skatt, då vert det kanskje 60$. Dette er ca. 480 norske kroner. Ein lavtløna nordmann får kanskje 15000 NOK utbetalt i månaden. Det er over 31 gonger meir enn ein venezuelanar får utbetalt, og ein ser kor groteske prisane er om ein gongar med 31: Det er som eit kg poteter skulle kosta 31 $, eller nesten 250 kr. Eller at ein liter melk skulle kosta over 500 kr.

Då er det ikkje vanskeleg å skjøne at ein heil del venezuelanarar ikkje kan eta tre måltid om dagen...

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...