Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Valg til Dumaen og regionale valg. Nå blir vel neppe dette veldig spennende, men det sies at man tror det vil bli mindre fusk enn ved forrige valg hvor det brøt ut store protester. Det er likevel viktig å merke seg hvor stor oppslutninga til Putins parti blir.

1
30 svar

30 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

MortenOveJohnsen

Så er det "valg" i Russland igjen. Nå er det Dumaen det gjelder. Folk er apatiske og gidder ikke bry seg så hardt med dette lenger. De nytter ikke likevel, alt bare suser og går i bare 1 retning som det har gjort de siste 15-16 årene. Det har vært en oppmyking av valgsystemet og den gjennomkorrupte og rævsleikende lederen av den russiske valgkomiteen Vladimir Tsjurov, er borte og er erstattet av menneskerettighetsaktivisten Ella Pamfilova. Tiltross for at nå skal halvparten av medlemmene komme fra enkeltmannskretser så viser flere offisielle målinger at 55 % av russerne heller gjør noe annet på valgdagen enn å stemme.

Dessuten bestemte Putin at valget som skulle finne sted i desember heller skjer nå, 3 måneder før. For noen uker siden viste målinger at Putins parti Forent Russland falt som en stein. Dermed var Putin på plass for å åpne både togbaner, motorveier og stadige opptredener på TV for å fortelle hvem de skal stemme på. Milliarder er brukt for å rydde Moskva og tusener av arbeidere fra sentral asia har lagt marmor og forskjønnet byen. Imens er Levadainstituttet som ga målinger om at Forent Russland sank kraftig nå blitt stemplet som "utenlandsk agent". De kan bare begynne å rydde sine lokaler. Nedlegging er rett rundt hjørnet.

Etter at knapt 10 % av stemmene er telt opp har Putin og Medvedev allerede erklært seier for Forent Russland. Men de har kanskje ikke fått mer enn ca 40 % av stemmene og valgdeltagelsen har vært rekordlav. Folk gidder ikke lenger.

2

VMRO

Så er det "valg" i Russland igjen. Nå er det Dumaen det gjelder. Folk er apatiske og gidder ikke bry seg så hardt med dette lenger.

Kan du fortelle om hvordan det er med valgdeltagelsen i valg av nasjonalforsamlingen i andre land med politiske systemer sammenlignbart med semi-presidentstyret i Russland, som f.eks USA?

1

MortenOveJohnsen

Phhhhhhhh.....neeeei. USA ditt, USA datt, USA er fullstendig uinteressant i denne tråden som handler om VALGET I RUSSLAND!! Valget er bare en prosedyre som man lager litt show rundt hvor man bare ser Putin og Medvedev med haleheng i samtlige nasjonale medier. I Russland er det fint mens det i EU og USA er bare sorgen. Vel vel, nå har altså 14 partier fått lov til å stille til valg denne gangen men de fleste er det knapt noen som hverken har hørt eller sett noe til. Langt færre vet noe om dem og hva de står for. Putin regimet har effektivt banket i stykker den politiske opposisjonen. Og med det går demokratiet i Russland en sakte død i møte. Apatien blant russerne er i ferd med å få overtaket fordi valgene ikke lenger har noen mening utover å øke dosene med propaganda og hardere hamring av slagord inn i skallen til en befolkning som ikke lenger har noen reelle valg.

1

baldviking

Jeg synes at årets valg har overrasket positivt. Det er åpenbart at Putin har vært opptatt av å minimere protester i etterkant gjennom endringer i måten valget gjennomføres på, mer åpenhet og kontroll, og han har også anstrengt seg for å lokke velgerne med godbiter som jernbane og veier. Demokrati som i Norge er det ikke, men det er ikke diktatur heller. Nå gjenstår det å se hva valgprosenten blir. Høy valgprosent vil være viktig for å opprettholde Putins legitimitet.

1

Fernandovonarb

Jeg synes at årets valg har overrasket positivt.

Jeg er faktisk enig. Putins parti fikk vel ca 45% av stemmene, noe som er langt fra 99% som litt mer suspekte land opererer med. Til tross for endel videoer med seddelstapping fra valgfunksjonærer så virker resultatet å være godt innenfor normalen.

At ultranasjonalisten Zhirinovsky (eller partiet hans) fikk 15% av stemmene bekymrer meg mer. Verden trenger ikke slike som han i posisjoner med makt.

1

kansas00

Høy valgprosent vil være viktig for å opprettholde Putins legitimitet.

Komplett fiasko...

47% i landet som helhet

29% i Moskva

20% i St.Petersburg

... det der minner mer oppvaldeltakelsen ved valg til forsamlingene innen EU.. Var vel ikke så mange år siden 18% stemte i Slovakia ved valget til eu-parlamentet.

Tror man bare skal innse at demokrati og sånt er en modningsprossess og blir nok litt for kravstort å kreve at et land som har vært "demokrati" i ca. 25 år, skal bli et fullverdig demokrati når andre land har brukt enda flere år på dette.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/russland/valgfiasko-i-russland-halvparten-av-velgere-gadd-ikke-stemme/a/23797495/

1

MortenOveJohnsen

Noen positive trekk var det vel denne gangen. Men strukturen både forut og under valget er stort sett den samme. Selv om noen av opposisjonen fikk litt mer tid i rampelyset nå så var dette bare for å glatte over alt det som egentlig foregår. Fortsatt driver tusener å kjører skytteltrafikk mellom valglokalene. Fortsatt driver valgfunksjonærer å trykker opp falske valgkort. Fortsatt blir folk busset av sine sjefer til valglokalene for å stemme på Putin og hans parti. Fortsatt blir opposisjonen nektet å synliggjøre seg i de nasjonale medier. Fortsatt blir opposisjonelle forfulgt. Ja, og alt det der.

1

GiPazzini_85

Når TV2s Øystein Bogen fremstiller det som "nordkoreanske tilstander" og samtidig prater om 55 millioner sofavelgere så er det vel så som så når det gjelder evnen til politisk analyse.

1

Larrek

Det er likevel viktig å merke seg hvor stor oppslutninga til Putins parti blir.

Skulle bare mangle. Med knebling av media, fengsling, flukt til andre land og drap på opposisjonelle så har andre krefter enn Putin ikke nubbesjans.

Når det er sagt er det gledelig at ikke mer enn rundt halve befolkningen gidder stille opp på dette latterlige teateret av et skinnvalg. Så det er å håpe at det spirer og gror tanker om et sivilisert Russland i den andre halvdelen, som på sikt kan føre til bedre tider der borte

1

helmerhansen

opposisjonelle

Kan du vær så snill og nevne verdifull opposisjon i Russland? Noen person eller en parti som fortjener å bli valgt?

1

MortenOveJohnsen

Opposisjonen er så effektivt hamret i stykker til en fragmentert haug av småbiter av batonger og advokater at opposisjonen bare hiver etter pusten i et forsøk på å holde seg i livet.

2

Larrek

Noen person eller en parti som fortjener å bli valgt?

.

1

Larrek

Kan du vær så snill og nevne verdifull opposisjon i Russland?

Nei, selvsagt ikke. Hvorfor spør du?

1

helmerhansen

Problem med valget i Russland er at det finnes ikke partier eller personer som fortjener å bli valgt. Jeg følger russisk politikk og kan si at der er virkelig bare noen få personer, ikke partier, som man kan velge fra. Trist, men sånn er det.

1

Larrek

Trist, men sånn er det.

Ja, det er trist, veldig trist. Russland har en trist fortid og med et slikt svin som Putin ved roret har de også en trist fremtid.

Trist men sant

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...