Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Slutt på valg i Venezuela. Hva nå?

Det har vært skrevet masse om folkeavstemmingen mot Nicolas Maduro. Han og folkene rundt ham har tiltatt seg diktatorisk makt og avlyser nå alt som ligner på valg.

Folkeavstemmingsprosessen er å holde folk for narr. De har aldri tenkt å la denne avstemmingen skje, selvsagt. Betingelsene som er satt er slik at det i praksis er umulig å få nok underskrifter.

En annen ting er at det skulle holdes lokalvalg og valg på guvernører, da mandatet løper ut i slutten av året. Der sier regimetalsmenn at det er uaktuelt å holde disse valgene så lenge landet er i en krisesituasjon (skapt av dem selv). "De har ikke prioritet", sier regimet.

Landet er fullstendig kaos økonomisk - i praksis i ruiner. Folk får ikke tak i mat og medisiner og folk flest har tapt mange kilo i vekt. Barn er underernærte. Det ligner mer og mer på en humanitær katastrofe.

Opposisjonen har til nå hatt som mål å bli kvitt det korrupte regimet gjennom lovlige og fredelige midler. Spørsmålet mitt er: Hva er legitime metoder for å bli kvitt et slikt illegitimt regime når de demokratiske virkemidlene er blokkert? Altså: Hvordan kan man legitimt kjempe mot et slikt diktatur?

4
6,7k svar

6739 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

PRC_PDRA

Skjønner ikke hva folk krangler om her. Det er jo "klart" at Maduro ligger an til å øke fra sine 50% han fikk våren 2013, siden han har gjort en fantastisk jobb de siste 5 årene, folkens.

Selvsagt blir det ikke noe juks, og mannen med barten har gjort en kjempegod jobb de siste 5 årene, og det skulle bare mangle at han får enda mer enn 50% denne gangen siden det var dette han fikk våren 2013.

Regner med at den økonomiske situasjonen blir enda bedre de neste 5 årene, så her går det som det suser.

Vi ignorerer det faktumet at Chavez gikk ned fra ca 63% i 2006 til 55% i 2012.

Maduro gjør jo tross alt en kjempejobb, enda bedre enn Chavez (2006 - 2012), så Maduro sine 50% fra våren 2013 må jo selvsagt økes nå som det er våren 2018.

Situasjonen er som Canucks og jeg pleier å si, helt normal som i andre land i Latin-Amerika :).

5

Gorback

Skjønner ikke hva folk krangler om her. Det er jo "klart" at Maduro ligger an til å øke fra sine 50% han fikk våren 2013, siden han har gjort en fantastisk jobb de siste 5 årene, folkens.

Hva om velgere frykter at de andre kandidatene vil gjøre det enda vaerre samt ta fra dem det de regner som sine "velferdsgoder"? USA som jo etter sigende skal vaere verdens beste demokrati greide jo å velge seg Donald - var dette fordi han var slik en eminent politiker og bedre enn Hillary - eller fryktet velgerene at Hillary kunne bli et større problem for dem, eller at de rett og slett likte henne enda mindre?

1

FlameWarrior

Sammenligningen blir latterlig. Partiet som vant en overlegen seier i parlamentsvalget desember 2015 - med 56% av stemmene mot Madurogjengens 40% - har, som vi alle vet, blitt utestengt fra valget. Ikke rart at chavistene er redde for folkeviljen.

Et tilsvarende scenario hadde vært om Obama forbød alle republikanske kandidater (inkludert Trump) å stille i 2016. Da hadde nok heller ikke mange hyllet vinnerkandidatens overlegne seier.

4

PRC_PDRA

Det skal godt gjøres å gjøre det verre enn det Maduro har gjort de siste fem årene. De neste fem årene med han blir enda verre. Dette vet du like godt som meg.

Jeg er forøvrig ikke "mørkeblå" noe sted. Jeg roser blant annet Morales for hans sine resultater i Bolivia. I motsetning til deg ser jeg ikke på ideologisk farge, men på konkrete resultater. Og fakta er at Cuba, Venezuela og Nicaragua er et "høl" nå for tiden, mens Bolivia er IKKE det og Bolivia har en langt bedre utvikling å se frem til.

For å nevne det videre, jeg griner heller ikke om Obrador vinner i Mexico den 1.juli. Jeg er alltid villig til å gi en sjanse (stort sett) - spesielt siden Obrador tapte med kun 0,5% i Mexico i 2006.

Men nå er det på tide at Maduro sine 50% fra våren 2013 tar kvelden og at han pakker sakene sine for de fleste skjønner at han ikke er i nærheten av 50% støtte idag. Forøvrig det samme gjelder Ortega som kjører Maduro-stilen nå for tiden. Maduro nekter å gå av og det kommer til å forverre situasjonen ytterliggere.

Merk ellers at uansett hvem man støtter i Venezuela, så er fakta at den økonomiske situasjonen er brutal, nådeløs, uten kontroll og ligger an til å bli enda verre for hver eneste dag, uke, måned og år fremover.

USA er ikke noe sted verdens beste demokrati. Vet ikke hvor du har det ifra. Må være fra tilbakestående Reagan / Trump og Thatcher-diggere isåfall.

USA har ellers et rart system med Electoral Votes som førte til at Hillary tapte selv om hun fikk 3,000,000 flere stemmer nasjonalt.

Dette har skjedd to ganger de siste 16 årene. Det skjedde også med Al-Gore VS Bush i 2000.

Så i stedet for å få Al-Gore og Hillary, fikk vi to republikanske primater som heter Bush og Trump. Det er ingenting "verdens beste" ved det i min "bok".

2

Canucks

Situasjonen er som Canucks og jeg pleier å si, helt normal som i andre land i Latin-Amerika :).

Jepp.

Ledere som har inflasjon som nå nærmer seg 5-sifret om det ikke alt har skjedd blir selvsagt gjenvalgt.

Ledere som sørger for å rasere økonomien og halvere den blir også gjenvalgt uten problemer.

Land hvor hovedindustrien i landet har blitt rasert, og man nesten ikke har noe produksjon igjen av deres viktigste inntekskilde blir også gjenvalgt.

Land hvor flere basis-varer mangler, og medisin-mangelen er akkutt blir også gjenvalgt, og hvor spedbarnsdødlighet, dødlighet fra ting som diabetes osv. har vokst blir også selvsagt gjenvalgte.

Land hvor man under Chavez/Maduro har sett en drapsbølge, og langt mer usikkerhet blir også selvsagt gjenvalgt.

Helt normalt dette, etter at pendelen pekte nedover.

USA og valget av Trump var selvsagt helt likt, USA led selvsagt av hyperinflasjon på flere tusen prosent, og GDP per capita var halvert når man stemte inn Trump. Så helt like omstendigheter, og Trump var også Demokrat :-) som han jo også måtte være i den absurde sammenligningne hvor han vel også selvsagt fikk flertallet av stemmer i folket bak seg.

Det er selvsagt greit når man fengsler og dikter opp dommer uten fnugg av bevis mot opposisjonens mest populære kandidat, og fjerner det største opposisjonspartiet for å fjerne motstand.

Ser også at myndighetene i Venezuela melder om 46% turnout, tviler på at det var så høyt, vi husker alle forrige farsen hvor de også hoppet deltagelsen litt for å unngå pinligheter. Det er vel uansett lavere enn Colombia sine 48%. Så får vi se om barte-diktatoren vil prøve å trikse tallene opp enda mer i dette "tulle"valget.

1

Herinacius

https://twitter.com/camilateleSUR/status/1101104673887522817

telesurr viser hvordan opposisjonen mainpulerer med bilder - legger ut egenhendig photoshoppede bilder av pro Maduro demo og kaller det juks

4

Gorback

Det har foregått en systematisk løgn- og desinformasjonskampanje fra Venezuela-opposisjonen i mange år nå. Josef Goebbels ville ha vaert stolt av disse høyrevridde folkene - jo grovere og mer "over the top" en usannhet er - jo bedre for propagandaformål åpenbart...

1

ondoro

Ja det har det og ikke minst her på VGD, men her i tråden ble det visst full seier for de "venstreekstreme" "kommunistene" og "Maduroapolgetene" og "narkodiktatoren" selv. .. Det er bra at folk våknet når det ble alvor og bidro her.

Synd da at folk trekker seg og stikker av om de ikke når fram i en politisk diskusjon.

Det er merkelig stille om Venezuela, ser ut som hele propagandaapparatet kollapset etter stuntet i forrige uke. For Guaido må det også være forsmedelig. På møtet i Lima.gruppa sto han som den Quislingen han er alene med USA om å ønske invasjon av sitt eget land. Etterpå måtte "sosialisten" ty til fascisten i Brazil for å få moralsk støtte.

Så nå får vi se om han ofrer seg totalt for "saka" og drar hjem for å bli arrestert.

3

nometalhorse

Fra vondt til verre.

Susana Raffalli er doktor i folkehelse og humanitært arbeid, og en av de fremste ekspertene på barnehelse i Venezuela.

– I Venezuela får nesten 200.000 barn nå så lite mat at de kan være i fare for å dø. En tredel av barna har fått så lite mat at veksten er hemmet, og de er mindre utviklet både fysisk og kognitivt enn barn med vanlig utvikling, sier hun til NRK. Uansett hva noen få her inne påstår så sitter vi igjen med følgende: Myndighetene i Venezuela har kjørt økonomien i grøfta, og det er stor mangel på matvarer.

På grunn av hyperinflasjon er det mange som ikke får nok lønn til å brødfø familiene sine.

Det nytter faktisk ikke å skylde på noen andre enn Hugo Chávez, og nå i ettertid bussjåføren Maduro.

4

Grad

Det nytter faktisk ikke å skylde på noen andre enn Hugo Chávez, og nå i ettertid bussjåføren Maduro.

Jeg er veldig overrasket over at jeg ikke visste at Maduro var en bussjåfør.

1

Herinacius

Hva sier det deg?

1

Scandinoco

Nei, det nytter ikke å skylde på andre, men likevel er det fortsatt mange som gjør det.

Tidligere har jeg skrevet at enten må Maduro endre sin økonomiske politikk for å få orden i Venezuela’s finanser, eller så måtte han gå av. Det har vist seg at han bare pøser på med samme destruktive politikk, så alternativet er at han må gå av. Men han gjør jo ikke det heller, og bare skylder på andre. Og får støtte blant de som støtter ham ideologisk.

Vi ser også et fenomen: Mange ikke-sosialister mener (og har ment lenge) at Maduro’s regjering er alt annet enn sosialistisk (selv om den økonomiske politikken er al annet enn kapitalistisk), kuriøst nok det de som har støttet lignende regimer før på ideologisk basis, pleier å si når det ikke lenger er noen måte å benekte hvem som har skylden. Men ekstremvenstre støtter ham like fullt, uansett hvor mye mannen i gata lider, en lidelse som av mange fra ekstremvenstre blir benektet, eller andre får skylden....som da, selvsagt, ikke nytter.

In other news...USA har visstnok fått ytterligere 30 dager på seg for å forsvinne ut av landet. Nå har venezuelanerne begynt å spøke med at det blir som med de gamle pengesedlene som ikke skulle være gyldige lenger....utsettelsene var så mange og lange at den største seddelen var verdiløs før den forsvant...

1

elmalo

Perspektiver, du tar feil. Hvordan tror du det er å lese nyheter om vanstyret i et land man har veldig mange gode venner og slektninger i? Nyheter som bekreftes av dem man snakker jevnlig med. I går snakket jeg med en god venn på telefon som sier "Elmalo, jeg får ikke tak i mat! Jeg har brukt opp alt jeg har spart opp i dollar, men prisene stiger til himmels dag for dag". Hun har en datter på syv år som hun ikke lenger vet om får mat på bordet neste dag. Hvordan tror du det er å høre på Gorbie le av slike problemer og fjase dem vekk?

Det er Venezuela jeg bryr meg om. Og skepsisen til sosialismen er et resultat av forbrytelsene sosialister gjør, eller gjentar der, ikke motsatt. At sosialister på dette fora forsvarer regimet gjør at sosialismen kommer enda mer i vanry. Hadde de kritisert vanstyret kunne sosialismen sluppet unna kritikk, men det gjør de ikke og da må man regne med at det er dette tragiske vanstyret som er den ønskede effekten av den sosialistiske hatideologien.

Så for meg blir diskusjonen om flere varianter av sosialismen, der noen varianter skal være god som å diskutere en snillere form, eller bedre variant av nasjonalsosialisme. På grunn av slike som Gorback og Store-O. Rasehatet er erstattet av klassehat, ellers er det få forskjeller.

4

Scandinoco

Ja, det er ikke langt fra ytre høyre til ytre venstre. Som sagt...sirkelen slutter seg, og det er ikke så mange forskjeller.

I henhold til det å akseptere overgrep så lenge de blir gjort av den "riktige" ideologien så er de temmelig like.

2

Scandinoco

Denne fikk jeg tilsendt av en venezuelaner jeg kjenner i dag, og alle "troll" bør lese den. Av den grunn så poster jeg den i denne tråden:

Do you know what’s deeply deeply exhausting?? That we Venezuelans not only have had to put up with 20 years of destruction in our country, persecution, human rights violations, economic disaster and more from the Chavez and Maduro regimes. But now we also have to put up with explaining every single day how we DO know what’s going on in here (because we actually live it), how its not or has it ever been the product of “US blockades” (until this past month, the only sanctions that have ever happened here are personal ones against certain individuals who have been investigated internationally for drug trafficking, corruption, crimes against humanity and more), how this is not about left against right (because no matter what your politics are killing and torturing people should be condemned), how we are not being naive about wanting the US and other countries to intervene (because yes, we do know our history and yes, we do know the US track record of interventions and yes, we prefer the US and other powers getting involved instead of continuing to have Russia, China, Cuba, Iran and other lovely countries such as those leeching off our resources, controlling our military, and manipulating our situation like they have being doing for years now; plus Maduro continuing to decimate our population in a humanitarian crisis of a level this continent has never seen.)

I’m beyond exhausted after watching Venezuelans being butchered in the streets, of having to explain that we are not right-winging, Trump-loving, fascist-wanting, delusional war mongers. We are the people of Venezuela, who have suffered under the brutality of a regime that does not stutter when lying, torturing, killing, maiming, burning aid, starving or stealing. We deserve better from people all over the world but specially from the US, where I understand things are not peachy, but where you still have your basic freedoms and so much more that allow you to get access to sources like Amnesty International and other agencies that have reported for years on the true nature of the brutality of the narcodictatorship in Venezuela. Give us a break here! Imagine telling the Tutsis they were being duped about the Hutus real intentions. Or telling the Jews in Nazi Germany not to accept help from the US because they didn’t really mean well. Or telling the Bosnian Muslims that they really should consider resolving matters inwardly with “elections.”

Please please please educate people around you. Please support us by getting people off their ideological high horse by exposing them to the hard truths of what’s going on in Venezuela. Please be a friend to Venezuela in our worst time and spread messages such as this.

4

camelrider

Denne fikk jeg tilsendt av en venezuelaner jeg kjenner i dag, og alle "troll" bør lese den. Av den grunn så poster jeg den i denne tråden:

Hvorfor skriver en venezuelaner på engelsk til en nordmann som har bodd 30 år i Venezuela og sannsynligvis snakker flytende spansk ? Ingen av brassene jeg kjenner skriver på engelsk til meg, alle skriver på portugisisk.

1

Scandinoco

Hvorfor skriver en venezuelaner på engelsk til en nordmann som har bodd 30 år i Venezuela og sannsynligvis snakker flytende spansk ?

Les siste avsnittet så kanskje det går et lys opp for deg...

1

ondoro

Please please please educate people around you. Please support us by getting people off their ideological high horse by exposing them to the hard truths of what’s going on in Venezuela. Please be a friend to Venezuela in our worst time and spread messages such as this.

20 år også jam, i den tida Venezuela vant priser fra en rekke organisasjoner for fjerning av fattigdom, alfabetisering og utvikling av helsestellet blant annet...

Merkelig at ikke vedkommende ber om at de som sitter på sin ideologiske høye hest nevner noe av det sanksjonen fra USA fører til for befolkningen.

Jeg tror vedkommende som skriver er den som sitter på den høyeste hesten og ar den mest fastlåste ideologi her. Men ja,, kjedebrev kan det gjerne være.

1

Gorback

Please please please educate people around you. Please support us by getting people off their ideological high horse by exposing them to the hard truths of what’s going on in Venezuela. Please be a friend to Venezuela in our worst time and spread messages such as this.

Lukter propaganda lang vei av det "manifestet" - "we are the people of Venezuela" - unnlater å nevne at det fremdeles er betydelig oppslutning rundt Maduro - og at opposisjonen er splittet og ikke greier å bli enige seg immellom.

Som om det venezulanske folket snakker med en tunge og er enige i at Maduro er diktator som bør avsettes koste hva det koste vil! Men ingen ønsker å gå foran i kampen mot presidenten - de bakspiller istedet og betaler andre for å sloss for "saken"!

Vedkommende som har skrevet det der propagandamølet er vel sikkert en av de som "narkodiktatoren" har sultet i åresvis og er derfor unnskyldt grunnet lavt blodsukker og for mange ketonlegemer i blodbanen...

1

ondoro

Lukter propaganda lang vei av det "manifestet" - "we are the people of Venezuela" - unnlater å nevne at det fremdeles er betydelig oppslutning rundt Maduro - og at opposisjonen er splittet og ikke greier å bli enige seg immellom.

Ja jeg også følte litt guffen lukt her. men det er jo ikke alle som er beæret med å kjenne "we are the people of Venezuela" da .

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...