Nye VGD er lansert! Mer informasjon

En god del av dem har tatt til orde for at de ikke lenger vil behandles som "annenrangs borgere", bl.a. ved at de søker å få slutt på ordningen med "verge", hvor en mann hele tiden må være med dem (t.o.m. for å bli innlagt på sykehus); og de må søke tillatelse av en mann for f.eks. å søke pass, eller reise utenlands.

Jeg håper arabiske kvinner vil starte en bevegelse lik den bevegelsen for likestilling som foregikk for noen tiår siden i Vesten, og at arabiske kvinner får samme rettigheter som menn - også i klesveien.

Hurra for disse kvinnene! De har min hele og fulle sympati!

3
40 svar

40 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Plutonium

Situasjonen er dessverre dårlig for kvinner over store deler av Midtøsten i dag, men mye av grunnen til det er krig og uro. Dessverre har situasjonen for kvinner blitt drastisk forverret over stort sett hele regionen fra ca 1970 til 2016.

Man hører stadig som "forklaring" på problemene noe ala "de bare er sånn". Eller: islam. Hvorfor var da situasjonen så annerledes på 1950-, 60- og 70-tallet?

Hvis vi spoler tilbake til tiden før krigen mellom Iran og Irak, før revolusjonen i Iran, før borgerkrigen i Algerie, før Hamas, før verdens islamister strømmet til Afghanistan for å føre hellig krig, før borgerkrigen i Libanon, før det islamske opprøret i Syria, og før mordet på Sadat, så var mye annerledes.

Se på disse bildene fra Irak f.eks.:

Irak på 1960-tallet

Irak 1972

Irak 1977

Irak 1979

Løst hår og vestlig klesstil var vanlig i byene fra Marokko til Irak (samt Iran og Afghanistan) på 1960- og 70-tallet. Selvsagt ikke i reaksjonære Saudi. Problemene begynte dessverre å tårne seg opp i Midtøsten, mens kvinnekampen startet her hjemme.

2

RazorBoy

Tror ikke du skal håpe på noen fornuftig diskusjon om noe som helst med kommunistene og KTerne her inne. Der sitter skylappene limt fast, og det finnes ikke noe i verden som i bunn grunn ikke er USA eller jødenes feil. Det er visstnok bare media som lyver til oss.

Men det er et vesentlig punkt du tar opp. Hvis man skal få til en endring i den musimske verden så må det starte med kvinnene, og at noen modige går foran. Selv om styret i Saudi Arabia er reaksjonært, så har det sannsynligvis stor støtte i folket, og en stor klikk av geistlige ønsker det enda strengere. På samme måte er det i drømmelandet til kommunistene, Iran. Det er kun ved å løse opp i de patriarkalske strukturene at landene kan få framgang.

2

blackline

og det finnes ikke noe i verden som i bunn grunn ikke er USA eller jødenes feil.

Jeg vil vel tro at det er motsatt. Det finnes vel ikke den ting vi skal skylde dem for.

The Tonkin Incident i Vietnam var nok ikke gjort med vilje. Bombingen av Iraks Morsmelkfabrikker og deretter forbud av import av produktet i 12 år var det nok tilfeldigheter. Kuwait Babies Staged av Hills& Knolton var nok en tilfeldighet. Å sette inn en president fra Narkofamilie i Afganistan i 2001 var nok en tilfeldighet. 1700 prosent økning i narkoproduksjonen pytt sann. Og støtte til både IS og Nusra er da også basert på tilfeldigheter og ikke del av en geopolitisk strategi.

Ei heller støtte til et visst kongehus.

1

Kulumuli

Jeg orker ikke lese alt i denne tråden. Men jeg tror i Midtøsten så bør vesten bruke mindre militær makt og heller støtte opposisjonen mot undertrykkerne. Selv om folk vil ha mer frihet, så hater fortsatt mange vesten. Når vesten intervenerer får de ekstreme flere tilhengere.

Så selv om jeg støtter full frigjøring av midtøstens kvinner så tror jeg vi må søke andre løsninger enn militært.

1

blackline

Støtte Opposisjonen?????

Først bør en vel finne ut hva denne opposisjonen består av. Er det et flertall av Folket?? Hvem og hva står de for.

I Syria og Libya har vi vel totalt ukritisk støttet en opposisjon. Og en ser vel greit hvor det har bringt oss.

I Syria ser en at nær 2/3 av drepte opprørere er ikkesyrere. Interne Fordrevne flykter fra opprører-områder og til Regjeringskontrollerte områder.

Øst Aleppo som er stedet det i dag snakkes om, har i dag rundt 200 000 innbyggere. 600 000 flyktet derfra når Opprørerne kom til byen i 2012. Og majoriteten av de 200 000 som er igjen er gisler i egen by. Prøver de å flykte drepes deres slektninger der ov de vi kaller opprørere. Og så er det en liten kjerne som faktisk Støtter Al Nusra opprørerne.

1

Kulumuli

I Syria og Libya har vi vel totalt ukritisk støttet en opposisjon. Og en ser vel greit hvor det har bringt oss.

Ja, jeg er klar over dette. Det er den 'ukritiske' delen jeg vil til livs. Og det er for mange i vesten som mener mer om midtøsten enn de har kunnskap om. Hvis man kan utelukke disse menerne og bare å få mest mulig kunnskap først før vi gjør noe, så kanskje det kan gå bra.

1

blackline

Så selv om jeg støtter full frigjøring av midtøstens kvinner så tror jeg vi må søke andre løsninger enn militært.

Da må vi selvsagt støtte kvinnene i deres organissjoner. Med fredelige midler. Og være våken for hva disse organisasjonene mener.

Ellers ender vi opp som i Afganistan der kvinneorganisasjonene ba oss dra dit pepperen gror.

1

Maradona_123

Du er naiv, starter de en slik bevegelse så vil de bli straffet hardt for det. Saudi-Arabia er som IS, bare at det er en funksjonell stat.

Det vil ikke bli noen forandring i et slikt samfunn, og alle som prøver å forandre på det vil bli slaktet ned.

1

RazorBoy

Du må gjerne diskutere de tingene blackline, men det har altså ingenting med diskusjonen Scandinoco startet opp å gjøre. Du viser deg bare som en ekstremt ensidig person når hele livet ditt dreier seg om hvor forferdelig mye du misliker USA.

1

Store-O

Du må gjerne diskutere de tingene blackline, men det har altså ingenting med diskusjonen Scandinoco startet opp å gjøre

Du har jo selv i høyeste grad fraveket diskusjonen som trådstarter her tok opp. du skriver: "Men det er et vesentlig punkt du tar opp. Hvis man skal få til en endring i den musimske verden så må det starte med kvinnene, og at noen modige går foran." ( Mi utheving)..

Så det var altså det som var tema , muslimske kvinner og hele den muslimske verden, Det er jo en grei vridning for å få fokusert bort fra det faktum at vestlige ledere har dette nekrologe barbariske landet som favoritt i den delen av verden.... Det kan ikke nevnes, men derimot dine "kommunister" og din påstand om "paradiset" disse har i Iran der en hver kommunist som står fram for åpenlyst går en viss skjebne i møte.

Det har med diskusjonen det. Kjør debatt.

Dersom dette dreier seg om kvinner i Saudi Arabia er en bred debatt om det landet og samfunnsforholdene der som er viktig.

1

blackline

Dersom dette dreier seg om kvinner i Saudi Arabia er en bred debatt om det landet og samfunnsforholdene der som er viktig.

Og selvfølgelig de krefter som åpent er et støtteapparat for dette landets ledelse. Både våpenmessig og rent politisk. Trenger en å nevne Syria i denne konteksten. USA støtter Saudi Arabias betalte terrorister i denne konflikten.

Og så skal en liksom se helt bort fra USAs støtte og handlinger i forhold til dette.

Hvor teit er det faktisk mulig å bli.

I forhold til Israel- Syria som Hilary i sin epost konkluderte med at støtte til opprørerne var den beste måten å hjelpe Israel. Jeg siterer

"UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05794498 Date: 11/30/2015 RELEASE IN FULL

The best way to help Israel deal with Iran's growing nuclear capability is to help the people of Syria overthrow the regime of Bashar Assad.

Negotiations to limit Iran's nuclear program will not solve Israel's security dilemma. Nor will they stop Iran from improving the crucial part of any nuclear weapons program — the capability to enrich uranium. At best, the talks between the world's major powers and Iran that began in Istanbul this April and will continue in Baghdad in May will enable Israel to postpone by a few months a decision whether to launch an attack on Iran that could provoke a major Mideast war. Iran's nuclear program and Syria's civil war may seem unconnected, but they are. For Israeli leaders, the real threat from a nuclear-armed Iran is not the prospect of an insane Iranian leader launching an unprovoked Iranian nuclear attack on Israel that would lead to the annihilation of both countries. What Israeli military leaders really worry about -- but cannot talk about -- is losing their nuclear monopoly. An Iranian nuclear weapons capability would not only end that nuclear monopoly but could also prompt other adversaries, like Saudi Arabia and Egypt, to go nuclear as well. The result would be a precarious nuclear balance in which Israel could not respond to provocations with conventional military strikes on Syria and Lebanon, as it can today. If Iran were to reach the threshold of a nuclear weapons state, Tehran would find it much easier to call on its allies in Syria and Hezbollah to strike Israel, knowing that its nuclear weapons would serve as a deterrent to Israel responding against Iran itself. Back to Syria. It is the strategic relationship between Iran and the regime of Bashar Assad in Syria that makes it possible for Iran to undermine Israel's security — not through a direct attack, which in the thirty years of hostility between Iran and Israel has never occurred, but through its proxies in Lebanon, like Hezbollah, that are sustained, armed and trained by Iran via Syria. The end of the Assad regime would end this dangerous alliance. Israel's leadership understands well why defeating Assad is now in its interests. Speaking on CNN's Amanpour show last week, Defense Minister Ehud Barak argued that "the toppling down of Assad will be a major blow to the radical axis, major blow to Iran.... It's the only kind of outpost of the Iranian influence in the Arab world...and it will weaken dramatically both Hezbollah in Lebanon and Hamas and Islamic Jihad in Gaza." Bringing down Assad would not only be a massive boon to Israel's security, it would also ease Israel's understandable fear of losing its nuclear monopoly. Then, Israel and the United States might be able to develop a common view of when the Iranian program is so dangerous that military action could be warranted. Right now, it is the combination of Iran's strategic alliance with Syria and the steady progress in Iran's nuclear enrichment program that has led Israeli leaders to contemplate a surprise attack — if necessary over the objections of Washington. With Assad gone, and Iran no longer able to threaten Israel through its, proxies, it is possible that the United States and Israel can agree on red lines for when Iran's program has crossed an unacceptable threshold. In short, the White House can ease the tension that has developed with Israel over Iran by doing the right thing in Syria. The rebellion in Syria has now lasted more than a year. The opposition is not going away, nor is the regime going to accept a diplomatic solution from the outside. With his life and his family at risk, only the threat or use of force will change the Syrian dictator Bashar Assad's mind."

Og trenger en å nevne at Israel har hjulpet IS i denne konflikten også. Noe en burde skjønne at USA også har gjort. Sist i forbindelse med Dez es Sour.

1

Scandinoco

Store-O: Det handler ikke om Saudi-Arabia - det handler om kvinneundertrykking i araberland. Å forsøke å styre unna en debatt i den sammenheng om muslimske skikker er dessverre å skjære bort en vesentlig del av debatten - det er ikke andre enn muslimene som f.eks. krever at damer må gå med plagg som dekker hele ansiktet og ingen andre menn kan se deres ansikt.

Det er dermed du - og Blackline - som vrir debatten over på andre tema når dere snakker om ting som kun Saudi-Arabias styre, eller Vestens støtte til en del "tvilsomme" ledere i regionen. Dere vil ikke ha debatt om kvinnenes kår; dere vil ha debatt om Saudi-Arabia.

All ære til disse damene - som tilfeldigvis bor i Saudi-Arabia - et land som ikke er tema for debatten.

RazorBoy, og tinnyme. er visst de eneste som oppfattet poenget mitt....

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...