Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Vanligvis skal vel ikke et presidentvalg i Østerrike fremkalle den helt store internasjonale interessen, men vi lever som kjent i meget spennende politiske tider etter Brexit og Trump. Søndag 4. desember går østerrikerne til valgurnene.

De to motpolkandidatene:

Norbert Hofer, 45 år. Tidligere flyingeniør. Medlem av nasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ).

Alexander Van der Bellen, 72 år. Pensjonert økonomiprofessor. Opprinnelig sosialdemokrat, men senere i mange år leder for Det grønne alternativet (Die Grünen).

Dette er jo et omvalg etter fadesen i vår da Hofer på forhånd så ut til å vinne relativt klart, men der valgfusk senere ble oppdaget i kjølvannet av Van der Bellens "seier". I månedene som er gått er det blitt jevnere på målingene, og nå er kandidatene på det nærmeste helt likt i opinionen.

Live-resultater bør utover dagen finnes her:

- ORF (Østerrikes NRK)

- Kronen Zeitung

- Der Standard

- Kurier

2
44 svar

44 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

GiPazzini_85

Riktignok bare et presidentsvalg, men tipper mange fra arbeiderklassen, på bygdene og godt integrerte eks-jugoslaver er skuffet over resultatet. Østerrike er som Visegrad-statene sterkt presset med tanke på befolkningsflyten og det er ikke uten grunn at EU-skepsisen øker.Virker som om at det er gammel skam og brunskvetting som har gjort sitt til at østerrikerne har mobilisert for å velge inn VDB, en grønnkandidat som nesten får Lan og Hansson fra MdG til å fremstå som oppegående.

Tipper FPÖ gjør et brakvalg ved parlamentsvalget i 2018.

2

Sun_Tzu

Virker som om at det er gammel skam og brunskvetting som har gjort sitt til at østerrikerne har mobilisert for å velge inn VDB, en grønnkandidat som nesten får Lan og Hansson fra MdG til å fremstå som oppegående.

Samme som i Tyskland med andre ord.

Så akkurat en reportasje fra TV2 hvor en kvinne ble spurt hvorfor hun foretrakk VDM. "Han vil være bra for Østerrikes omdømme" var svaret. Ser også at mange europeiske medier fryder seg over denne seieren, og beskriver den som ett stort tilbakeslag for "høyrepopulistene" i Europa.

1

GiPazzini_85

Dersom man kaller dette et tilbakeslag så glemmer man at Hofer var den desidert mest populære kandidaten i første valgomgang og drog vel til seg god over 35% av alle stemmene. Dessverre så ser det ut til at man ikke har klart å mobilisere nok stemmer fra f.eks Folkepartiet.

1

Serutover

Kjempenytt fra Østerrike. Fornuften seiret.

1

FlameWarrior

Seremoniell stilling dette (i praksis), så skjønner ikke helt hvorfor folk har tatt av sånn over dette valget - selv om det selvsagt hadde vært pinlig for Østerrike med en president fra Fpö.

1

GiPazzini_85

Det er vel mer pinlig at en som har så lite å fare med rent politisk blir president bare grunnet PK-skremselspropaganda.

1

KongOlav2

Takke faen for at det ble Van der Bellen. Grønn og liberal høres bra ut i mine ører!

1

jakral

Grønn og liberal høres bra ut i mine ører!

Du må bytte ørene dine.

2

KongOlav2

Avskyr konservatisme. Det er alltid de liberale som har drevet verden fremover. Og grønn er også positivt. Ellers er vel også Hofer troende katolikk. Anser det aldri som positivt at toppolitikere er religiøse.

1

Art-Vandelay

Kjedelig for Europa da..

1

jakral

I vår vant Hofer overlegent første valgomgang, men da taperne der skulle stemme på ny kandidat i runde to, den som senere ble annullert, falt valget i større grad på en rød-grønn kandidat. Det virker som om dette er blitt forsterket i løpet av halvåret som er gått.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...