Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Tråden ahdde muligens vært bedre å ha i Midtøsten- eller Historie-forumet, men det får så være.

Dette er en gammel drøm som kan gå i oppfyllelse.

Men vil den ha gode muligheter for å klare seg bra ?

Vi kan tenke oss at deler av Syria og Irak blir territoriene som blir brukt. Fordi dette er stater uten en egentlig identitet. Det er vel utenkelig at Tyrkia gir fra seg territorier.

Det jeg særlig ser som utfordring må være at vi får en innlandsstat og at oljealderen i hovedsak er forbi. Er det andre ressurser som kan komme til nytte ?

Har hørt at mulighetene for sekularisme er gode i en potensiell kurdik stat. Stemmer det ?

1
95 svar

95 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Gorback

Er det et folkeslag som har fortjent en egen stat i midtøsten så er det vel nettopp kurderne.

2

Topsi

Hvis en kurdisk stat ble opprettet, ville en ikke ta land fra andre, en ville gi landet til de som faktisk bor der. Kurderne skulle hatt en eget stat for 100 år siden, men de ble dolket i ryggen av kolonimaktene. Jeg mener selvsagt at kurderne fortjener sin egen stat. Men, i det klima som er i regionen nå, vil dette bli

1) en vasallstat under Tyrkia, ala Barzani-klanen i KRG

2) En reell kurdisk stat som, dersom det ble bygd på områder som er kurdiskmajoritet i Syria, bli okkupert så godt som umiddelbart av Tyrkia. De er nærmest gale i sin motstand mot alt kurdisk. Sikkert fordi de tror at de opprettholder tyrkisk integritet ved å undertrykke 15% av sin egen befolkning til de grader at man kalle det forsøk på kulturelt folkemord.

Så en kurdisk stat ville nok vært mer sekulær enn de fleste statene i området, men verden må sette Tyrkia på plass først. Slik det er nå, tror jeg, ihvertfall i Syria, at kurderne best ivaretas innen staten Syria, men med fulle rettigheter, noe de ikke har hatt til nå.

2

Videoseven

Hvis en kurdisk stat ble opprettet, ville en ikke ta land fra andre, en ville gi landet til de som faktisk bor der. Kurderne skulle hatt en eget stat for 100 år siden, men de ble dolket i ryggen av kolonimaktene.

Jeg skjønner ikke at folk er imot dette.

I Irak har kurderne fått sitt eget selvstyreområde, og de kommer til å få det samme i Syria. Da står det kun igjen et fjellområde i Tyrkia.

Hva hadde egentlig Tyrkia tapt på å la kurderne styre dette området. Tyrkia hadde sluppet terror og en konstant lavintensitetskrig som har vart i flere årtier. De kunne brukt penger på sitt eget folk og turisme i stedet for et stort militærvesen.

Jeg er en nasjonalist, la folk få bestemme i sine egne land, så slipper en alle disse territoriumkonfliktene.

2

Topsi

Tyrkia hadde ikke tapt noe annet enn sin drøm om et neoottomansk rike.....

1

blackline

Jeg er en nasjonalist, la folk få bestemme i sine egne land, så slipper en alle disse territoriumkonfliktene.

Bortsett fra Russerne på Krim selvfølgelig. Så det prinsippfaste du liksom prøver å bløffe på deg er egentlig noe helt annet.

1

Topsi

Ser nå at VG skriver om drapet på en 16 år gammel kurdisk jente, og at faren, som var HDP-medlem ble anklaget for terrorpropaganda da han ville vite hva som skjedde med datteren. Dette var i byen Diyarbakir. I byen Cizre alene ble 300 sivile drept, myndighetene hevder selvsagt at alle drept av sikkerhetsstyrkene var PKK, noe de også hevder om denne jenta, selvsagt. I så tilfelle begynner politisk bevissthet hos kurdere tidlig, var vel en 6-8mnd gammel baby som ble drept i en av kjellerne i Cizre ifølge FB-poster, har ingen link på det, mens wikipedia sier at flere av ofrene var så ung som 8-9 år. Her er litt om hva som skjedde mens det stod på, menneskene var innestengt i hjalvannen uke, nektet adgang til medisinsk hjelp, de som prøvde å hjelpe ble arrestert, før det endte i massakre

1

protus

Er turkmenere i Turkmenistan og f.eks. Irak samme folket ?

1

protus

Sammen med koreansk mener jeg å ha hørt.

Vanskelighetene som tyrkisk fører med seg spiller vel en rolle i forholdet til minoriteter ?

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...