Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Søramerikas neoliberale utstillingsvindu Chile er i trøbbel. En beskjeden økning i billettprisen på T-banen, 800 Pesos til 830 Pesos, var nok til å sette det chilenske demokratiet ut av spill. 5 dager med voldsomme opptøyer, ungdommene herjer i gatene akkompagnert av mamma og pappa som står på balkongen og slår på kasseroller og steikepanner, i går ble hovedkvarteret til den italienske energigiganten Enel satt i brann. President Pinera erklærte i dag unntakstilstand, hæren utplasseres i gatene og folks rett til fri ferdsel og motevirksomhet innskrenkes.

1
89 kommentarer

ondoro

Da får vi ta med at dato for å stemme over om en skal få en ny konstitusjon i Chile er satt. Pinera ser ut til å være stolt. "With great joy and enthusiasm, I want to call on all our compatriots to participate in the referendum that we will have on Sunday, April 26 (of 2020),"

Den ble det ikke noe av, men i dag er det folkeavstemning.

Det er ingen tvil om at det blir vedtatt at Chile skal få en ny grunnlov, flertallet på 70 -80 % har holdt seg gjennom hele perioden.

Spørsmålet om hvem som skal skrive denne grunnloven ser også ut til å gå rette veien. Det er klart flertall for en ny valgt grunnlovsforsamling der nåværende etablerte politikere og parlamentet ikke skal delta.

1

ondoro

Resultatet er klart. Som forventet et solid flertall på over 78 % for å skrote Pinochets grunnlov.

Mer overraskende var det vel at det ble enda større flertall for at det skal velges en ny grunnlovsforsamling. Forslaget fikk 79 %. Det betyr at nåværende parlament og politikere ikke får innflytelse på det arbeidet.

Nå er det en lang vei til Chile får en ny grunnlov, det må vedtas i en ny folkeavstemning og med 2/3 dels flertall i et nyvalgt parlament, om jeg har fått det med meg rett.. kanskje i 2022.

Verdt å huske er at høyresiden fortsatt står sterkt i Chile.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Laster...