Politikk - Internasjonal

Nødutgang

Kosovos president tiltalt for krigsforbrytelser

En spesialetterforsker ved en internasjonal domstol i Haag har utarbeidet tiltale mot Kososvos president Hashim Thaçi og ni andre for drap og andre krigsforbrytelser. Dette melder Deutsche Welle.

De er «ansvarlige for nesten 100 drap», ifølge påtalemyndighetene ved det EU-støttede Kosovo Specialist Chamber. Ofrene inkluderer kosovaralbanere, serbere og romfolk, samt politiske motstandere, ifølge tiltalen. Gruppa blir også anklaget for tortur, forfølgelse og «tvunget forsvinning». Etterforskerne har holdt på lenge og sier nå at de kan legge fram bevis for samtlige anklager hinsides enhver rimelig tvil. Det gjenstår imidlertid å utforme den endelige tiltalen.

For mindre enn ett år siden trakk Kosovos statsminister Ramush Haradinaj seg etter at han ble tilkalt av samme domstol med mistanke om krigsforbrytelser.

Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi har siden 2016 vært president i Kosovo. Han er tidligere utenriksminister og statsminister. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk og smugling av organer og våpen. Nåværende presidentkandidat i USA, Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

Det er klart at Kosovokonflikten hadde overgrep på begge sider. Dette kan kanskje bidra til forsoning.

3
1 svar
Laster...