Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Det ser ut som sosialist (marxist?) -kandidaten José Pedro Castillo Terrones(f. 1969) har vunni valet i Peru med knapp margin. Så vidt ein kan skjøna, er han av indiansk opphav. båe foreldra er/var bønder og analfabetar. Han har vori aktiv i bonde og -lærarorganisasjonar, og han kan på mange måtar samanliknast med Evo Morales også når det gjeld utanrikspolitikk. Castillo er streng katolikk og bryt såleis ein del med det vanlege venstresideskvaldret når det gjeld kjøn og fri abort etc. Verre er det at han visstnok skal vera for gjeinnføring av dødsstraff.

Ein kan helsa med glede at urfolket no er på plass ved roret i eit land der dei er i fleirtal. No ventar ein på ei kraftig dreiing i Paraguay og Guatemala også.

1
2 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Canucks

Det ser ut som sosialist (marxist?) -kandidaten

Får se om han blir en ny Lenin Moreno, eller om han kjører den linjen.

Her litt fra Foreign Policy.Virker som han har flip-floppet en del på ting, da rundt gruve-industrien og nasjonalisering etc.

"nd he named Pedro Francke, an experienced former World Bank economist, as a key economic advisor."

Så han bruker folk fra Verdensbanken som rådgivere også, det faller vel neppe i god jord hos sosialister :-)

1

Varulv2478

Virker som han har flip-floppet en del på ting, da rundt gruve-industrien og nasjonalisering etc.

En realist eller opportunistisk sosialist med andre ord; han glir altså inn i den "rosa" fløyen blant de latinamerikanske sosialistene som på nytt har vunnet seg popularitet ettersom vanskjøtsel og nyliberalistisk hardkjør har fulgt til utstrakt tap av tillit mot høyre- og sentrumsorienterte politiske krefter på hele kontinentet. Det beste en kan håpe på fra Castillo er at han vil arbeide for større selvstendighet og retur av nasjonal råderettssuverenitet som Peru tross alt er svært opptatt av (som har fulgt til at Peru ofte "vise fingeren" mot USA selv under den kalde krigen da sovjetiske kampfly var kjøpt), men han vil være resultatorientert - fungert det ikke, bort med det! Han følt på kroppen følgene av økonomisk ulikhet.

Et strøk på dette er at Castillo i kontrast til utfordreren Fujimori er en populist som hadde kunne manipulere folk med vage og urealistiske valgløfter i et skakkjørt samfunn hvor tilliten mot det politiske etablissementet pga. presidenttvisten omkring Vizcarra og parlamentet og epidemien har falt til et nytt bunnivå. Castillo vant ikke valget gjennom egne budskap eller person, Keiko Fujimori tross alt var meget dypt omstridt pga. hennes etnisitet, hennes far som sitter i fengsel og en autoritær tendens i hennes politikk - så mange stemte på Castillo mer som protest. Spesielt etnonasjonalistene med hang på indiansk-hispanisk bakgrunn.

Men det ser ut at eks-president Ollanta Humala er hans inspirasjonskilde, ettersom alt tyder på at Castillo har tilsluttet seg den etnocaceriske ideologien basert på en etnoidentitet mellom samfunn og de innfødte, det man skulle tilpasse det hispaniske fellessamfunnet med indigenistiske prinsipper til en ny helhet med bakgrunn i innfødt arv og innflytelse. I Latin-Amerika kalles dette indigenismo. Bolivia er underlagt et slikt regime under sosialistene i MAS-partiet. De innfødte har i flere tiår arbeidet seg oppover i det politiske hierarkiet i Peru hvor de hadde kunne ta fordel av de peruanske tradisjonene for suverenitetshevding og nasjonalidentitet. Etnocacerismen er interessant ved å notere at den er nøytral i det politiske spektrumet slik at man kan være til venstre eller til høyre.

Det gjør Castillo til en selsom blanding av etnonasjonalist, sosialist, sosialkonservative, realist og populist - han er langt mer til høyre enn Morales i Bolivia, og lot til å være betydelig selvstendig ideologisk sett. Som en mann av som bakgrunn med dyp katolsk tro er det selvsagt at han motstår liberalisering av sosiale emner innenfor kjønn og liv. Men på det økonomiske feltet er han mer på "en skandinavisk linje" (før Solberg, hennes frihandelsavtale med Storbritannia må suspenderes i verste fall da det var innsett at demokratiet settes i fare) med fokus på regulering og statlig innblanding/støtte.

Valget var meget uvanlig jevnt; Castillo vant med bare 50,13 % eller over 35,000 stemmer mot Fujimori som tapte med 49,87 % - så jevnt, at dette fulgt til alvorlige problemer ettersom Fujimori representere en blokk av høyreorienterte og ekstreme partier hvor det finnes veldige farlige krefter av samme sinnelag som disse i Bolivia før statskuppet mot Morales.

Fujimori selv gjør det ikke bedre, hun lot ikke til å innse at hun risikere internasjonal isolasjon ved å "ta en Trump" med anklager for valgjuks og at valget var "stjålet". På den andre siden, hun har lenge vært utsatt for urimelig forfølgelse av anti-Fujimori krefter (Castillo er ikke med her) som lenge hadde anklaget henne for korrupsjon på uklar bevisbyrde og hadde varetektsfengslet henne flere ganger. Noe som i både Peru og internasjonalt sett var tatt ille opp. Nå vil påtalemyndighetene burer henne inn på nytt. Hun er Latin-Amerikas svar mot Netanyahu.

Peru: Fujimori cries electoral fraud – and unleashes torrent of racism | Peru | The Guardian

Det vil roer seg ned, men det virker ikke slikt; som i Bolivia finnes det en gammel overklasse som nektet å akseptere de innfødtes inntog i deres egne domener. Statskuppet i Bolivia endt forresten med at kuppmakerne enten måtte flykte, bli fengselet eller satt under konstant overvåkning av den nye regjeringen etter et valg som vist hvor folkets støtte ligger. Etter sist nytt derfra er den hvite overklassen ved å bli utradert oppe i fjellandet. I Peru kan det få alvorlige følger.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...