Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Haïti vekkjer lita interesse i eit sjølvnøgd Noreg, men det er plass for sume refleksjonar kring drapet på president Jovenel Moïse. plassert som setrumhøgre-kandidat og vald etter to val - det første vart annullert pga skuldingar om valfusk. Tillikes med Libanon er hovudproblemet kva land og folk skal leva av. Der er for fåe ressursar til at alle kan få arbeid og eit tilfredstillande levebrød. Haiti er det fatiigate landet i Amerika og misnøya, uroa og lovløysa er konstant. Det litt pussig er at attentatmennene gav seg ut for å vera frå DEA -- ein usansk federal organisme til nedkjemping av narkotikabrotsverk. Regjeringa påstår å ha drepi fire attentatmenn og å ha arrestert to mistenkte, men oppklaring når det gjeld motiv og oppdragsgjevar er framleis i det blå. Ei pålitande oppklaring får ein truleg aldri, kjenner ein haitiansk politikk rett. Haiti kjem til å halda fram som eit smertens barn inntil rike land engasjerer seg for alvor og freistar få landet ut av bakevja. Kva med norsk uhjelp, kunne ikkje ho målrettast på Haiti?

2
10 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Varulv2478

Hele saken lot til å være snakk om illegal bruk av leiesoldater - i Afrika og Indiahavområdet var bruk av leiesoldater i interne maktkamp mellom kjente og ukjente parter et meget stort problem i 1975-2005, det er blant annet lite kjent at minst tre øyriker var utsatt for liknende hendelser som i Haiti hvor leiesoldater tok seg til rette, fram til Frankrike intervenert.

https://responsiblestatecraft.org/2021/07/12/the-miami-haiti-connection-another-mercenary-another-day/

2

Langveg

Rotet når underlege høgder i Haiti. Lanet har no to presidentar, Den mellombels statministeren (utnemnd i 2021 av den drepne presidenten) Claude Joseph, gjer krav på tittelen og har SN/FNs utsending med på det- Dessutan skal visst usanske styrkar vera komne til landet etter oppmoding frå den usanofile Claude Joseph (utdaning og roefessorat bak seg i USA) Presidenten i Senatet - forvirringa vert ikkje mindre av at han heiter Joseph Lambert - gjer også krav på presidentombodet. Etter konstitusjonen har han visst rett til å overta. Problemet er at berre ti av Senatsmedlemene er i funksjon (av tretti) - slik at å verta vald av åtte senatorar liksom ikkje gjev den rette pondus. Rotet held sikkert fram. Betre vert det nok ikkje av usansk innblanding.

1

IIHJ

Hovedmannen skal være en Haitisk fødd amerikansk doktor fra Florida.

1

Langveg

Diario LIbre i nabolandet den Dominikanske republikk hallar til at det driedde seg om eit internt poltisk oppgjer og at hensikta var å bortføra presidenten, ikkje drepa han. Det har såleis dreidd seg om leigesoldatar frå Colombias og USA som ikkje heiit utførde oppdraget etter avtale. Kvifor dei tok tilflukt i Taiwans ambassade, er framleis eit opi spørsmål, blant mange andre.

1

Scandinoco

Her er jo et par teorier, iflg. The Guardian:

"And in the febrile atmosphere, competing – and so far unverified – theories have continued to emerge, one suggesting that a hit squad of Colombians and Venezuelans contracted to powerful figures in Haiti involved in drug trafficking and other criminality had ordered the killing, or that the killing involved individuals linked to Moïse’s own security staff"

Hentet fra: https://www.theguardian.com/world/2021/jul/09/haiti-police-say-26-colombians-two-us-haitians-took-part-in-jovenel-moise-assassination-president

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Laster...