Politikk - Internasjonal

varulv2468

Terror fra Tsjetsjenia siden 1996.

Da krigen slutter i august 1996, var det håp om fred både i Tsjetsjenia og Russland, men dette håpet skulle går tapt pga. lovløsheten. Bortføringer av minst 1300 russiske/tsjetsjenske mennesker hvorav ett stort antall forsvunnet for alltid selv om fire britiske arbeiderne bortført i oktober 1998 blir funnet drept i desember 1999- andre blir ikke funnet, blir ett meget seriøs problem som direkte undergravde president Maskhadovs stilling spesielt dersom det raskt viser seg at hans koalisjonsregjering var dypt innvoldert i flere av de kriminelle virksomheter og ikke minst rent terror. Sjamil Basajev var statsminister og selv da er det mistanke om han hadde medvirket til å forsøkt å får Maskhadov drept i ett attentat i 1998. Islamistene under Khattab som var kommet inn i Tsjetsjenia fra februar 1995, styrker seg på vanstyret og mangel på statelige kontroll og det er klart at islamistene allerede i høsten 1995 under krigen beveger seg mer og mer utenfor den tsjetsjenske enheten som siden gikk i oppløsning i 1997. Muligens var de med å utløser attentatet mot fredsutsenderen fra innenriksdepartementet, general Romanov ( som merkelige nok hadde beordret "operasjonen" mot Samashki i april 1995 ) som fikk ham i koma helt til nå i oktober 1995. Islamistene allierte seg med nasjonalistiske tsjetsjenerne ( noen i blodhevn også som Radujev ) som Basajev og islamiske representanter av dagestanerne og ingusjeterne med ett mål: De vil etablert en islamistisk emirat etter mønster av Sjamils fra 1800-tallet i hele østlige nordlige Kaukasus.

17 november 1996: 56 blir drept, titalls skadet da en bombe eksplodert og ødelegger ett leiegård i en boligsområde reservert for militære personnell med deres familier i Kaspijsk, Dagestan.

17 desember 1996: Militante anført av islamister trolige med velsignelse av Khattab angriper Røde Kors-sykehuset i Novije Atagij der 6 blir massakret, inkludert to nordmenn som fikk deres struper skåret over.

22 desember 1996: 5 barn, alle russiske, blir drept av fjernstyrte bombe utplassert av terrorister i landsbyen Berkat-Yurt utenfor Groznyj. 10 andre sivile russerne var massakrert av maskerte militante i Groznyj de siste dager.

23 desember 1996: Ett overfall, det første av mange i 1996-1999, blir gjennomført av tsjetsjenere på Pridgorodnij-regionen i Nord-Ossetia som blir rensket for ingusjeterne i en krig i 1993. 3 politisoldater blir skadet og 7 tsjetsjener blir funnet drept omkring deres bil.

21 april 1997: Et bombeattentat mot jernbanestasjonen i byen Armavir i sørlige Russland der 3 blir drept, 20 skadet. Salman Radujev hevdet å står bak.

25 april 1997: En gutt fant i siste liten en bombe som skulle eksplodert i kjelleren av ett leiegård i Kaspijsk, Dagestan bare ett stykke vekk det ødelagte leiegårdet fra november 1996.

28 april 1997: En bombe i jernbanestasjonen i byen Pjartigorsk i sørlige Russland drept 2 og skader 12 andre. Radujev tok på seg ansvaret.

29 april 1997: En gruppe av væpnede tsjetsjenerne blir stanset etter kamper av russiske grensevakter på grensen mot Dagestan- flere var drept.

30 april 1997: Ett attentat med bombe drept den ingusjetiske visestatsminister av Dagestan og hans sjåfør i deres bil i Ingusjetia- åpenbart begått av islamister.

28 juni 1997: I Tog 24 fra Moskva til St. Petersburg blir 4 drept, 11 skadet av en bombe trolige av tsjetsjensk originalitet som skulle ha blitt utløst i ett toalett av en ukjent mann fra Kaukasus.

8 juli 1997: En bombe montert til ett tre eksplodert da ett panserkjøretøy i byen Khasav-Yurt i Dagestan kjører forbi med russiske grensevakter- 9 blir drept og deres kjøretøy var ødelagt. Denne type bombeattentat er tsjetsjensk i originalitet.

1
70 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

I februar 1998 blir president Sjevardnadze utsatt for ett overfall med rakettkasterne midt i Georgias hovedstad Tbilisi som ødelegger hele hans følge av syv biler og selv overlevde han ved ett mirakel da panseret på hans Mercedes personbil klarer å holder ut ett direkte treff på motorseksjonen. 2 blir drept, 4 skadet og under ildsvekslingen etterpå blir to attentatsmenn drept og senere funnet. Det viser seg at den ene var en russisk statsborger, en dagestansk-tsjetsjener og den andre var en georgier som hadde vært i Dudajevs "georgiske avdeling" fra 1995 som skulle ha blitt omvendt. Radujev få dager senere tok på seg skylden for attentatet selv om andre av uforstående årsaker tror det var organisert av mafia- i virkeligheten var Sjevardnadze og den georgiske mafiaen ikke fiender.

16 april 1998: Ett overfall på en militær kolonne av tsjetsjenske militante ved Mozdok i Nord-Ossetia fikk general Prokopenko fra generalstaben i Moskva drept sammen med 6 andre russiske militære. Samtidige forsvunnet 10 ingusjetiske-russiske grensevakter i grensen Ingusjetia-Tsjetsjenia, trolige drept i ettertiden.

1 mai 1998: Jeltsins utsendingen Vlasov blir bortført av tsjetsjenerne i Ingusjetia og blir først løslatt ett halvt år senere.

23 juli 1998: Maskhadov blir utsatt for ett attentat trolige som hevn for trefninger med islamister i det siste siden mars 1998 som truer med å utløser en borgerkrig mellom tsjetsjenere, med 11 døde- som mislykkes i Groznyj hvor en bilbombe drept 2 livvakter. Maskhadov mener det var russerne som står bak, men det var en direkte løgn. Tre jordanske menn senere avslørt som medlemmer av al-Qaida var utvist fra Tsjetsjenia...

23 august 1998: Visestatsminister Arsanov på direkte TV uten presidentens tillatelse erklærer krig mot USA som gjengjeldelse for rakettangrepene på Afghanistan den gang. Samtidige klarer Basajev nå under innflytelse av Khattab ( Basajev muligens var indirekte med i al-Qaida fordi han var i "trening" i vinteren 1993-1994 i Pakistan og Afghanistan... ) å får til diplomatiske forbindelser med Taliban-styrte Afghanistan.

5 september 1998: Over 15 bygninger blir ødelagt av en kjempebombe rettet mot den moderate borgermester av hovedstaden i Dagestan sammen med regjeringsjefen av den dagestanske regjering. Bare 16 blir drept og andre 71 skadet, men kunne ha vært verre. Bare dager før hadde en bilbombe drept den moderate islamske lederen for samfunnet i Dagestan, åpenbart organisert av dagestanske islamister støttet av tsjetsjenerne.

9 mars 1999: På flyplassen ved Groznyj idet ett fly skulle tar av, stormer væpnede medlemmer av regjeringens hær i uniformer uten at andre kunne griper inn- inn i flyet og bortført generalmajor Sjpigun som deretter forsvunnet. Russerne var rasende over dette og truer med krig på nytt, forhandlingene om Tsjetsjenias status brått slutter etter det hadde oppstått komplikasjoner forrige år, spesielt omkring Afghanistan. Basajev og flere av ministre i regjeringen er mistenkt for akten og Sjpigun blir kort etter funnet drept med strupen skåret over.

19 mars 1999: En bombe skjult under potetsekkene midt i ett åpent markedsplass fylt opp av sivile ekplodert i byen Vladikavkaz, hovedstaden av Nord-Ossetia eksplodert og drept 64 sivile, skader over 100 andre. Det viser seg å være en bombe fra Tsjetsjenia smuglet inn av ingusjetiske/tsjetsjenske islamister.

10 april 1999; Ett attentat mot Maskhadov etter det hadde oppstått en krise mellom ham og Basajev som hadde fått antiterrorsstyrken oppløst etter dens leder blir bortført og drept- blir avverget.

28 mai 1999: Ett grensesammenstøt mellom islamister og russiske grensevakter på grensen til Dagestan drept 1 og skadet 13 andre, startet forspillet til "Invasjonen av Dagestan". Kamphelikoptre bomber en "base" for terrorister i østlige Tsjetsjenia.

Juni 1999: 7 grensevakter blir drept og 15 andre skadet i nye sammenstøter på grensen Tsjetsjenia-Ingusjetia.

24 juli 1999: 7 ingusjetiske kunstnere blir tatt som gisler av islamistiske banditter i Urus-Martan hvor Khattab hadde hans sterkeste base på med 400 menn i en "private hær" siden tidlige 1997.

1
varulv2468 I februar 1998 blir president Sjevardnadze utsatt for ett overfall med rakettkasterne midt i Georgias hovedstad Tbilisi som ødelegger hele hans følge av syv biler og selv overlevde...

Den 10 august 1999 etter en lang rekke av ulovelige organiserte "møter" under beskyttelse av Basajev og Khattab fattet dermed det religiøse rådet eller "sjura" ett vedtak om at Dagestan er uavhengige fra den russiske føderasjonen og erklærer jihad mot "okkupasjonen" og "de vantroe". Da var Invasjonen av Dagestan som fortsetter til september 1999, allerede startet og underveis i ett stort slag med dagestanske MVD-styrker, russiske grensevokterstyrker og russiske MVD-spesialstropper samt regulære styrker. Men møtet var viktig fordi man fikk endelige innsett hva som var Khattabs og Basajevs mål- de ønsker ett forent muslimsk rike i hele nordlige Kaukasus fra Abzhasia mot Svartehavet som er lojal mot russerne, til Dagestan og kanskje også Aserbajdsjan. Basajev hadde nemlig helt siden 1992 vært en forkjemper for ett "fellesmuslimsk rike" som skulle omfatter hele nordlige Kaukasus som bare har en "kristne bro" over til Georgia/Armenia- Nord/Sør-Ossetia. Det var dessuten hundretusener av muslimer i sørlige Russland man vil også ha med. Det er dessuten historiske ambisjoner fra 1800-tallet også med i regningen som "en muslimsk mur mot den kristne aggresjon".

Det var da det begynner å blir stygg. Terrorisme hadde vokset seg stor i mengde etterhvert i årene og det var allerede bombeeksperter overalt. Kilder vil at tsjetsjenerne under islamistene som Khattab og Basajev hadde planlagt å gjennomført oppsiktvekkende aksjoner og planlegger dermed oppleggingen for slike operasjoner som vil være avhengige av bestikkelse, kjøpte russiske medarbeiderne og ikke minst en dristighet. Basajev i sent august 1999 truer med åpent terror fordi krigen i Dagestan var begynt å går dårlig med større tap enn ventet spesielt etter russerne tok i bruk vakuumbomber og FuelAIR bomber som var en suksess i fjellene på grensetraktene.

1 september 1999: 41 blir skadet, en dør senere, da en bombe eksplodert i ett kjøpsenter bare 100 meter fra Kreml i Moskva, ved Manesjplassen. "Dagestans Frigjøringshæren" i telefonoppringning erklærer å ha stått bak attentatet. Selv om journalister forsøkt å mener at det var falsk- så HADDE Basajev nemlig i juli 1999 opprettholdt en "organisasjon" med det tittel selv om alle visst at det var en forfalskning.

5 september 1999: 64 blir drept, over 100 skadet da en bombe i kjelleren av en fem etasjers boligblokk eksplodert i byen Bujnaksk i Dagestan for russiske militæroffiserer og deres familier av en enhet som var involdert i kamp i to måneder- Man fant og fikk uskadeliggjørt en hel lastebil full av eksplosiver mellom ett militærsykehus og en boligblokk som ikke eksplodert samtidige med den i kjelleren pga. en feil i utløsermekanismen ( det var ikke uvanlig- flere bomber med forsinkede utløsermekaniser var funnet, ofte av dårlig kvalitet og amatørmessige bruk ). Det kunne ha blitt enda verre.

9 september 1999: 94 blir drept og over 150 skadet da en kraftig bombe i leiede kjellerlokaler under en 9 etasjers boligblokk langs Gurjanov-gaten i bydelen Petsjatniki i sørøstlige Moskva eksplodert og ødelegger 72 leiligheter i blokken hvor det var 1500 mennesker.

13 september 1999: 126 drept og bare 9 skadede funnet under ett kollaps av en 8 etasjers boligblokk i Kasjirskoe sjosse boligområdet i Moskva, berømte "Blokk 6" og det blir funnet ut at bare bomben av mange flere hadde virket- 10 bygningsblokker og en skole i nærheten var nemlig blitt underminert! Flere av eksplosiver blir stoppet fra å eksplodert av politiets og FSBs bombingseksperter, de var oppriggert for å drepe redningsarbeiderne og sivile som overværer stedet av den første eksplosjonen.

14 september 1999: Bare tilfeldigheter vil at etterforskerne fra politiet som måtte gjennomsøker 30.000 boligblokker i hele Moskva, skulle finner og uskadeligsgjort eksplosiver funnet i den moderne Borisovskjie Prudy nr. 6 Blokk som var høyere, større og mer nyere enn de andre boligblokker ødelagt i september 1999.

16 september 1999: 9 etasjers boligblokk blir sprengt i filler av en bombe i byen Volgodonsk i sørlige Russland, 17 blir drept og 115 skadet. Det er der mistanke om at russiske myndigheter skulle ha stått bak, kommer fordi dagen før hadde avisen Moskovskij Komsomolets presist gjettet hvordan det vil skjer. Det fikk mange, en del skuffet over etterretningssvik- til å tro at FSB kan ha stått bak.

23 september 1999: En gutt fant sekker med eksplosiver og utløsermekaniser i kjelleren på en 12 etasjers boligblokk i byen Ryazan sørvest for Moskva som blir stoppet fra å eksplodert kl. 05.30. FSB trolige under ordre til å unngår mer panikk forsøkt å bortforklarer dette med "sukkersekker" og "øvelse" i løgn og dermed styrker mistanke på seg selv. Det var 16. og 23. sept. som gav grobunn til mistanke mot FSB som ikke nyter noe respekt av befolkningen i Russland og som andre personer, både mediemagnater og opposisjonelle personer med personlige agenda mot FSB skulle utnytter til nå. Men bevisene mot FSb er for å si det svært svak. Basajev og Khattab muligens hadde unngått å bruker tsjetsjenske ledd.

302 døde og over 400-450 skadde.

1
varulv2468 Den 10 august 1999 etter en lang rekke av ulovelige organiserte "møter" under beskyttelse av Basajev og Khattab fattet dermed det religiøse rådet eller "sjura" ett vedtak om at Dag...

Jeg kaster inn noen opplysninger fra en litt annen kant, bruddstykker av historie og litt om terror sett fra India:

------- Islam kom til Nord-Kaukasus gjennom arabiske erobringer mot slutten av 1700 tallet. Men befolkningen falt ikke for islam før mot slutten av 1800-tallet gjennom innsatsen til sufi-misjonærer fra Naqshbandiya og Quadriya brorskapet.

I løpet av 1993 gav Dudajev ordre om jihad.

I august 1999 skal afghanske, pakistanske og arabiske milltante fra treningsleire i Afghanistan og Pakistan, ha deltatt i storming av enkelte områder i Dagestan (i Russland) sammen med Shamil Basajev og den beryktede jordanske terroristen Khattab. Dette førte til den andre russiske intervensjon i Tsjetjenia. De islamittiske terroristene proklamerte seg "allahs krigere" og hevdet at de bare utførte allahs vilje.

Aktive terroristgrupper: (a) Harkut-ul-Mujahideen, etterfølger av Harkat-ul-Ansar, som ble erklært som terroristorganisasjoner av USA etter kidnappingen og draperne på 4 turister i Kashmir-dalen. Vi husker kanskje at denne gruppen kappet hode av en norsk turist. TERROR ER VIRKELIG OG KAN OGSÅ RAMME VÅRE LANDSMENN.

(b) Hijbul Mujahideen - har vært aktiv i å finansiere terroren i Chechnya.

(c) Al Badr

(d) Sipahe Sahaba Pakistan. En fundamentalistisk Wahabi-Sunni gruppe.

(e) Osama Bin Laden's Al-Quaida og International Islamic Front.

(f) Lashkar-e-Toiba.

Det langsiktige målet med denne islamittiske terror-krigen i Kaukasus er å spre den Talibansk and islamittiske modellen til Nord Kaukasus, Sentral-Asia, Balkan, Philippinene, Midt-Østen og Xinjiang provinsen i Kina.

Shamil Basajev og Khattab gjennomførte raidet mot Dagestam i august 1999. Shamil hadde besøkt Afghanistan i mars 1994 via Baku i Azerbajan og Pakistan.

Taliban-lederen Mulla Omar bestemte seg for å støtte separatist-"regjeringen" til Aslan Maskhadov etter å ha møtt en delegasjon fra tsjetsjenia i mars 1999(?). Russland fastholdt at anerkjennelsen av Tsjetsjenia fra Talibans side var ugyldig ettersom Taliban-styret selv ikke var anerkjent av FN som det rettmessige styre i Afghanistan.

1
varulv2468 Den 10 august 1999 etter en lang rekke av ulovelige organiserte "møter" under beskyttelse av Basajev og Khattab fattet dermed det religiøse rådet eller "sjura" ett vedtak om at Dag...

Bombeattentatene var ikke med å utløser intervensjonen i Tsjetsjenia, egentlige hadde de russiske bombeflyene allerede begynt å bomber mål i østlige Tsjetsjenia som på det tidspunkt var nemlig under islamistenes kontroll etter den såkalte regjeringshæren var gått i oppløsning. I våren 1999 hadde Maskhadov for å unngår mistillit fra det mektige tsjetsjenske menk-sjura rådet ( i likhet med dagestanske "sjura" i august var det under sterk innflytelse av islamister gjennom Basajev ) inngått ett forsøk på kompromiss ved å lover å innført sharia lov som blir egentlige misbrukt i enda mer skandaløse omfattelse enn i Afghanistan, for å unngår å mister presidentstittelen. Med i det var det skapt en oppløsende tendens som dermed gjort det slik at han i sommeren 1999 egentlige ikke hadde makt utenfor SITT EGET KONTOR... Det var islamiske aggressjon og tsjetsjenske uforsonlighet sammen med deres lovløshet som fulgt til "raidet" som i virkeligheten var en regelrett invasjon av islamister fra flere lander selv om mesteparten var tsjetsjenere. De blir først stoppet 25 km fra hovedstaden i Dagestan og under flere offensiver var bruk av flankeomgående styrker og vakuumbomber nødvendige for å tvunger ut hæren på 3200 mann, trolige 500 til 1000 var drept i juli-september 1999.

Det er korrekt at Putin skulle utnytter krigen til egne fordel, men det var i virkeligheten en politisk utvikling som hadde blitt startet i 1998 da affæren omkring Afghanistan med Taliban ( som russerne anser som en trussel og dermed støtter nå avdøde Massoud mot Taliban ) begynner å blir belastende samtidige som det kom til flere og flere bortføringer, vekst i kriminalitet i sørlige Russland, grensekrenkelser og ikke minst krenkelser på egne autoritet. Putin egentlige bare leder det siste fase inn i sluttkonklusjonen av utviklingen og dessuten hadde det vært flyangrep siden sent mai inn i Tsjetsjenia som først fra 26. august begynner å bomber systematiske sett mål i Tsjetsjenia. I 6 september 1999 blir de første sivile drept under bombeangrep to landsbyer, "43" døde og 27 savnede. Dermed var det Annet Tsjetsjenske Krig startet.

Krigen var for å summer opp kjennpreget av en oppdemmingsstrategi fra øst mot østlige Tsjetsjenia utsatt for stadige flyangrep mens russiske regulære styrker angriper fra nord nedover mot Terek-elven i oktober-desember 1999 slik at man kunne dermed oppholder tsjetsjenerne på to fronter- nord og øst. I desember-februar 1999-2000 foregikk Slaget om Groznyj som var mer vanskeligere enn tidligere slager, men mindre blodige, etter man hadde lykkes tross store tap å omgår byen og dermed omringer Groznyj fra resten av Tsjetsjenia. Det koster 400 menn å omringer Groznyj og 1500 andre å inntar byen og under kampene i etterkjølet av slaget i februar-mars 2000.

Etter Groznyj var falt, klarer man å fanger opp den tsjetsjenske hæren i Groznyj på 3.000 mann som var brutt ut, på minefelter og drept over 600 i ett eneste slag og deretter skader Basajev som mistet ett ben. I februar til april 2000 var det en opprensking på traktene mellom Groznyj og fjellene samtidige som russerne var opptatt med å kontrollere fjellene og veiene mot Georgia. Ut av hæren på 3.000 mann skulle bare halvparten overlevde ved 10. mars 2000 og enda flere falt fra- ett sum på 2.000 døde og skadede er ikke urimelige i Tsjetsjenias største nederlag i historien på slagmarken. Det var dessuten det som skulle ødelegger den tsjetsjenske forsvarshærens samholdelighet og kohesjon, for i månedene mars-mai etter en del suksesser gikk hæren i oppløsning da man gikk over til lavintense geriljavirksomhet.

Etter det hadde russerne rett i å påstår at de holder mesteparten av Tsjetsjenia under kontroll, men som før virker det som russerne i de paramilitære MVD-styrkene under innenriksdepartementets kontroll ( og innenriksministerene i Putins regime var egentlige medvitende om MVDs brutalitet og overgrep ) og "spesialavdelinger" under FSB hadde lært ingenting av forrige krig og igjen blir systematisk bruk av terror tatt i bruk, men dette gang med sterkere fordommer og lovløshet i egne rekker. Likevel var deler av FSB og MVD klar over at de trenger tsjetsjenske allierte og de fant seg først støtte i Gantemirov som hjalp med å erobrer Groznyj, men blir droppet fordi han var upålitelige. De deretter forsøkt å reorganisert kontrollsmidlene over samfunnet gjennom ett pro-Moskva administrasjon og en tsjetsjensk politikorps av tusener av menn, mange tidlige militsmedlemmer og moderate anti-islamister. Dessverre virker det som at indre russisk uenighet, manglende samhold mellom de militære bransjer og ikke minst rivalisering mellom FSB og MVD OG inni- skulle gjør det til ett halvhjertet forsøk.

De stadige mange "zachitsa" eller utrenskningsoperasjoner langsiktig sett var dømt til å mislykker for kriminelle soldater hadde blitt for mange, "kontraktniki" soldater i OMON-spesialtroppene av MVD var blitt så voldelige at selv regulære styrker frykter disse- og fordi ingen vil innført den nødvendige disiplinen. I september 2000 til november 2001 i tre distrikter var 900 drept og 1200 meldt savnet, mange senere funnet død etter "zachitsa`er".

1
varulv2468 Bombeattentatene var ikke med å utløser intervensjonen i Tsjetsjenia, egentlige hadde de russiske bombeflyene allerede begynt å bomber mål i østlige Tsjetsjenia som på det tidspunk...

29 februar 2000: Bilbombe i Dagestan drept 1, var det første på over ett halvt år siden det siste- i 1998/1999 var det titalls attentater mot politikerne og politimenn, de fleste som mislykker.

2 april 2000: Bombeattentat i Dagestans hovedstad, Makhachkala som ikke gjort noe skader.

7 april 2000: På en flyktningsenter i landsbyen Sernovodskaja i vestlige Tsjetsjenia blir 2 drept under ett bombeanslag trolige av militante.

13 april 2000: En russisk oberst blir anholdt etter man hadde overrasket ham i en bil med to tsjetsjenske menn og tre arabiske menn ett sted i Tsjetsjenia og hadde latt seg bestikket til å hjulper ut de fem militante som slåss mot russiske regulære som ikke vil respektert oberstens myndighet. De tre araberne døde i strid eller begikk selvmord.

8 juni 2000: I Alkhan-Yurt kjører en kvinne sitt lastebil fullt av eksplosiver inn på ett hovedkvarter for en OMON-enhet som består av "kontraktniki`er" og kollidert med veggen av bygningen. Russiske MVD vil fremdeles ikke innrømmer antall døde og dersom det var snakk om menn få vil savner, er det dermed ikke sikkert om antallet døde vil blir kjent. 27 russiske soldater var drept av en slektning av Movsar Barajev, Shaheedah Barajev som var den første selvmordsbomberen i Tsjetsjenias historie.

11 juni 2000: En mannlig selvmordsbomber fikk drept 2 russiske MVD-soldater og skader en andre i Groznyj.

2 juli 2000: Movladi Udugov som skulle samordrer "militære operasjoner" lansert en offensiv på russiske posisjoner i Tsjetsjenia sammen med fire selvmordsbomber som dermed angriper russerne i Urus-Martan, Gudermes, Argun og Nojber/Najbjora.

Argun: En selvmordsbomber i en lastebil sprenger opp en militær forlegning/militær forpost og ødelegger to bygninger der 27 blir drept, 4 meldt savnet, sannsynlige døde og 74 andre skadet- andre kilder mener at 50 skulle ha omkommet der.

Gudermes: En selvmordsbomber med en bil angriper en forpost der han drept 5 russerne. Også der blir en bilbombe utløst i rent terror som drept 3 russerne og 8 sivile.

Udugov hevdet å ha forårsaket "200 døde", men det ser ut til å være 44 til 50 døde tilsammen og to hundre skadde den dag.

9 juli 2000: En bilbombe i Vladikavkaz, Nord-Ossetia drept 5 sivile og skader 17 andre. I byen Rostov ved Don blir en håndveske etterlatt av to tsjetsjenske kvinner i ett varehus funnet og i den eksplodert en håndgranat som drept 2, skader 2 andre. Kvinnene blir anholdt få dager senere og er nå i fengsel. Radujev truer i sent 2000 med mer terror om de ikke blir løslatt.

16 juli 2000: Det første av så mange attentater på tsjetsjenske politikerne, embetsmenn, imamer og andre myndighetspersoner blir gjennomført av den mer skrupselsløse geriljaen da Udugovs menn drepe en administrator i Alkhan-Yurt.

5 august 2000: To regulære oberster bortført blir funnet halshugget. Det viser seg at tsjetsjenske gerilja hadde forlengst mister hemmingene, for i forrige krig var fanger godt behandlet. Men nå er titalls fanger blitt funnet med strupene skåret over eller uten hoder. Enda flere er meldt savnet.

8 august 2000: Midt i rush-tiden i en underjordisk gangsvei i Pushkin-torget bare 200 meter fra handlegaten Tverskaja i T-bane stasjonen blir en bombe utløst og 12 blir drept, 93 skadet. En andre bombe ment for å dreper mengdene som skulle forsøkt å tar seg ut, virker ikke og blir uskadeliggjort av politiet. 500 mennesker var i gangsveien.

26 august 2000: Falske rykter om bombe i ett markedsplass med 5000 mennesker i grensebyen Tsjasav-Yurt i Dagestan fulgt til massepanikk- 4 drept, trampet ihjel. Byen er befolket av etniske tsjetsjenerne.

1

Har den pro-russiske Varulv2486 vært å hentet sin propaganda fra NKP?

du unnlater å nevne det langsomme folkemordet på tsjetsjenerne. Man kommer ikke utenfor dette, uansett hvor mange datoer og hendelser du viser til. Jeg kan komme med en liste jeg også, men det blir nok ikke plass på VGD. Listen er for lang. Skal likevel lete det opp ved en anledning.

SheWolf ------------

--------------

1
Shewolf Har den pro-russiske Varulv2486 vært å hentet sin propaganda fra NKP? du unnlater å nevne det langsomme folkemordet på tsjetsjenerne. Man kommer ikke utenfor dette, uansett hvor ma...

SheWolf

Har den pro-russiske Varulv2486 vært å hentet sin propaganda fra NKP?

du unnlater å nevne det langsomme folkemordet på tsjetsjenerne. Man kommer ikke utenfor dette, uansett hvor mange datoer og hendelser du viser til. Jeg kan komme med en liste jeg også, men det blir nok ikke plass på VGD. Listen er for lang. Skal likevel lete det opp ved en anledning.

SheWolf

Obviously you felt offended Shewolf. But there is no reason to criticize Vareulf, he is just giving us the fact's,...like it or not! It is pretty obvious that we are fighting the same crap..both the States and Russia. I would not feel too safe right now if I was one of these idiots..that's for sure.

Ps..keep it up vareulf..normal people do need to see what they're all about.

1
maysk SheWolf Har den pro-russiske Varulv2486 vært å hentet sin propaganda fra NKP? du unnlater å nevne det langsomme folkemordet på tsjetsjenerne. Man kommer ikke utenfor dette, uansett...

I dont think so maysk!

Vår egen høyrepolitiker Godal og andre folk som har reist rundt omkring i tsjetsjenia kan beskriver grusomheter på et nivå som vi ikke kan fatte. Russland har erfaring i tortur og brutalitet. Det er ikke midtøsten vi diskuterer denne gangen, men en alvorlig konflikt som altfor få mennesker har kjennskap til. Jeg tror ikke du sitter inne med kunnskaper om denne tragiske krigen. Men jeg skal komme tilbake senere med flere facts. Jeg har ikke tid til å legge ut om dette nå. Mest sannsynlig vil du ikke høre på andre enn varulv. Han har tatt side med Russland. Det er farlig å ta side med Russland i denne blodige krigen, jeg tror ikke du vet hva du støtter. Samtlige menneskehetsorganisasjoner har skrevet rapporter ustanselig, også vår egen Helsingforskomite.

Varulv har som påtatt seg et stort ansvar ved å komme med en beskyldning mot den tsjetjsenske sivilbefolkningen. At det foregår massemord er dessverre en kjennsgjerning. Dette ansvaret må han stilles til rette for den dagen vi får vite sannheten, den sannheten Russland skjuler, men som nå blir mer påtrengende og ubehaglig for russerne. Jeg vil se frem til til å invitere Varulv på et TV-program hvor han skal få lov til å forsvare sine synspunkter om folkemordet som skjer i vår del av Europa.

SheWolf Hunnjævelen

1
Shewolf I dont think so maysk! Vår egen høyrepolitiker Godal og andre folk som har reist rundt omkring i tsjetsjenia kan beskriver grusomheter på et nivå som vi ikke kan fatte. Russland h...

Jeg ville også sette pris på om Varulv kan henvise til sine kilder. Løgnen fra Russland har gjort det enormt vanskelig for mennesker å trenge igjennom, da de har styrt tv og radiostasjoner, sensur av media, det er ikke tillatt for russiske journalister å dekke krigen i tsjetsjenia. Det er ikke tillatt for programledere å snakke om det, de har fått full munnkurv. Det finnes en kvinnelig journalist som har overlevd og som har fått overlevere et skremmende materiale om grusomheter til andre media.

journalisten Anna Politkovskaja: ---------- "La meg ikke spare deg for Anna Politkovskajas beskrivelser på hva Justisdepartementets leiesoldater gjør i denne delen av Europa:Et par barn sitter på betongen og forteller henne hvordan de fant sin far,den 30 år gamle Larissas levninger som «et lemlestet lik med alle ben i kroppen knust. Hjernemassens hans, som var spredt utover en vegg, la hun i en liten veske». En annen, Sultan Sjuajpov, plukket opp 51 lik spredd rundt boligen sin i Grozny. Etter alene å ha begravd halvparten la han utslitt resten i smøregraven på et bilverksted. Skjelvende forteller han Politkovskaja at de dukket opp i skumringen, soldatene i ubestemmelige uniformer. En 74-åring gikk ut for å hilse på dem, men endte dansende over skuddene i bakken, for så sliten å bli skutt av de leende. Hans kone var enke i noen timer, før de stilte henne opp sammen med familiens kvinner, gravide og småpiker. Jentungen på 14 ble dratt med i panservognen og levde litt lenger. I huset bortenfor fant Sjuajpov to lik på gulvet, en gammel russisk kvinne på 84 og hennes barnebarn - begge voldtatt og henrettet. Den torturerte fysikkprofessoren ved universitetet i Grozny lå ved siden av naboens avhuggede hode og armer. Halshuggingen lignet straffereaksjoner - ved den oppsatte hoggestabben i hovedgaten lå et kvinnehode i rødt tørkle inntil en mann uten hode. Bortenfor lå det halshuggede liket av en kvinne med buken oppsprettet og et hode dyttet inn. Kanskje hennes eget. Gamle kvinner skjæres opp til øret for lettere å få ut gulltennene. Små piker ser sine mødre brennes opp av flammekastere. Opprenskning med alle mulige midler."

les mer:

http://www.morgenbladet.no/index.php?show\_article=1005105&search\_string=tsje tsjenia

1
varulv2468 29 februar 2000: Bilbombe i Dagestan drept 1, var det første på over ett halvt år siden det siste- i 1998/1999 var det titalls attentater mot politikerne og politimenn, de fleste s...

6 oktober 2000: 2 drept, 20 skadet i byen Pyatigorsk og 1 drept, 23 skadet i byen Nevinnomyssk under flere bombeattentater i sørlige Russland.

11-12 oktober 2000: En dagestansk-tsjetsjener kapret med kniv og knyttenever en Tu-154, ett passasjefly med 57 mennesker om bord fra Dagestan til Moskva og kom seg til Israel der han gav seg til de israelske antiterroristsenheter på ett militært flyplass.

29 oktober 2000: Vet ikke helt om det kan kalles terror- 14 OMON-soldater blir drept under ett bombeanslag i en kafe i landsbyen Chiri-Yurt sammen med 3 sivile og 4 andre blir skadet. Det var det første av en meget lang rekke av bruk av eksplosiver, likvideringsangrep av gerilja og terroriststaktikk mot russiske styrker, spesielt er OMON-enhetene i MVD svært utsatt for dette.

8 desember 2000: I Pyatigorsk var det to bomber på ett åpent markedsplass i byen i sørlige Russland der 3 blir drept og 15 skadet, utløst massepanikk.

9 desember 2000: I Alkhan-Yurt, Tsjetsjenia utenfor en moske eksplodert en bilbombe som var blitt fjernstyrt utløst idet da ingeniørssoldater hadde klart å uskadeliggjort en bilbombe i nærheten og tillatt sivile får overværer oppryddingen akkurat da bilbomben eksplodert. 22 sivile blir drept og 52 andre skadet, flere av bombeekspertene blir skadet som vel. Det var ett anslag rettet mot tsjetsjenerne i byen trolige som straff for at byen gav "lett opp" etter de eldre hadde jaget ut de militante i sent 1999.

17 desember 2000: 4 blir drept i ett mislykket attentat mot borgermesteren i Groznyj.

20 desember 2000: 20 afghanere uten reisedokumenter blir anholdt i Dagestan i en buss på vei til Tsjetsjenia av russerne.

9 januar 2001: Den lokale mulfien ( prest ) i landsbyen Germenchuk blir drept av gerilja som også dreper to slektninger av avdøde imam av Urus-Martan- da var over 10 religiøse myndighetspersoner blitt drept av geriljaen, mange som hadde snakket for forsonlighet og fred.

1 mars 2001: Ruslan Akhmadov ( Akhamadov-klanen er meget beryktet ) blir tatt i Aserbajdsjan anholdt for medvirkning til mord på de fire briter i 1998 og bortføringen og forsvunningen av to polske kvinnelige biologister.

15-16 mars 2001: Flight 2806, en Tu 154 med 178 mennesker på ruten Istanbul-Moskva blir kapret av tre tsjetsjenske kaprerne som var ekstremt voldelige i deres atferd og deretter fulgt til Medina flyplass utenfor Mekka i Saudi-Arabia der 45 passasjere blir løslatt eller flyktet på egne hånd. De saudiarabiske sikkerhetsstyrkene måtte til slutt stormer flyet og under prosessen blir en tyrkisk statsborger, en russisk stewardness ( drept ved en feil eller overreaksjon av en saudiaraber ) og en tsjetsjensk kaper drept. De to overlevende var brødre Arsajev beryktet for deres kriminelle "karriere". De hadde planlagt å drar videre til Kandahar i Afghanistan.

23 mars 2001: 8 sivile blir massakrert av tsjetsjenske militante i Groznyj, hvorav 6 var russerer.

24 mars 2001: 23 drept, 142 skadet under ett terrorangrep på den sørrussiske byen Mineralnye Vody i Stavropol-regionen med en bilbomber på ett åpent markedsplass. Samtidige eksplodert en bilbombe i Yessentuki der 12 blir skadet og en bilbombe i Karachajevo-Cherkessia drepe 2 mennesker.

22-23 april 2001: Gisselaksjon gjennomført av den tyrkiske-tsjetsjenske Muhammed Tokcan som tok 120 vestlige turister som gisler i ett hotell i Istanbul sammen med 12 andre væpnede menn. Gisselaksjonen sluttet da Tokcan overgav seg.

1
varulv2468 6 oktober 2000: 2 drept, 20 skadet i byen Pyatigorsk og 1 drept, 23 skadet i byen Nevinnomyssk under flere bombeattentater i sørlige Russland. 11-12 oktober 2000: En dagestansk-tsj...

10 juni 2001: En bombe skader to journalister i Groznyj. Journalister i Tsjetsjenia er ett sjeldent syn fordi det er regelrett for farlig- skandalen omkring Andrei Babitsky i januar-februar 2000 bortført og anholdt av MVD-myndigheter med FSBs støtte, anholdelsen av Anna Politkovskaja i februar 2001 og motvilje fra Putins side mot media var bare en del av det hele. Kidnappingstrussel og mordsforsøk fra islamistiske gerilja er altfor stor og få journalister var drept under krigen som en britisk kameramann i august 2002 drept av russisk ild midt i ett sammenstøt. Dessuten er lovløshet med korrupte soldater på den ene side og bandittaktige gerilja på den andre side så skremmende at man holder seg unna lang vekk.

25 juni 2001: Arbi Barajev under en "utrenskingsaksjon" i byen Alkhan-Kala blir endelige funnet og drept etter å ha vært en spesielt brysomt geriljaleder i det siste etter dager med undersøkelser og aktiv kamp av MVD-tropper som mister 1 døde og 4 skadede mot 8 tsjetsjenske militante, overdrevet til "17 døde".

26 juli 2001: Bombeanslag i byen Ryazan, Russland skader 4 mennesker.

31 juli- 1 august 2001: To tsjetsjensk banditter kapret en buss med 40 personer i byen Nevinnomyssk i sørlige Russland og krevde penger og løslatelse av fire menn som var i fengsel for en likende gisselaksjon i sommeren 1994. Der etter 13 timers drama og to var blitt skadeskutt av kaperen senere identifisert som Sultan-Said Isijev, gikk Alfa-enheten til angrep med sjokkgranater og fikk drept Isijev og den andre blir anholdt, 27 gisler blir befritt tross kuttskader av glassrester på en person.

2 august 2001: En bombe skader en bro i nabobyen Cherkessk av Nevinnomyssk.

19 august 2001: 6 blir drept, mange jentebarn, under ett bombeanslag i ett marked, 30 andre skadet i byen Astrakhan i sørlige Russland.

24 august 2001: To bomber eksplodet, men ett tredje bombe som skulle drepe de flyktende virker ikke og blir uskadeliggjort i byen Buinaksk i Dagestan. Ingen blir rammet.

25 august 2001: Ett selvmordsangrep gikk galt i byen Gudermes i Tsjetsjenia da deres bilbombe gikk av for tidlig. 3 drept og 11 skadet, det var to i bilen.

17 september 2001: En selvmordsbomber i Argun ødelegger administrasjonsbygningen der 1 blir drept, 1 skadet.

10 november 2001: En bombe plassert ved en gassgrill midt i ett torg i byen Vladikavkaz, Nord-Ossetia kl. 12 om dagen drept 7 og skader over 50 andre.

26 desember 2001: Flere måneder før blir endelige den beryktede terroristlederen og kidnapperen som dessuten var blitt forkastet av sitt eget folk i 2000, anholdt og i desember blir han dømt til livsvarige fengsel.

2001: Geriljaen hadde drept 5 religiøse myndighetspersoner, 18 ansatte i administrasjon eller offentlige myndighetspersoner i likvideringspolitikk sammen med ett ukjent antall slektninger og over 200 tsjetsjenske politimenn skulle ha blitt drept. Det var dessuten geriljaen som står bak mordet på en menneskerettighetsforkjemper, Viktor Popkov i 18 april 2001 i Alkhan-Yurt. Lærere og sivile i pro-Moskva administrasjons lønn var blitt angrepet av geriljamedlemmer med Maskhadovs velsignelse.

28 april 2002: 7 drept, 36 skadet under ett nytt bombeanslag i Vladikavkaz i ett marked i Nord-Ossetia...

4 mai 2002: Gisselaksjon i Istanbul, Tyrkia slutter da en væpnet tsjetsjener overgir seg med 20 vestlige turister som gisler i ett hotell.

1
Shewolf Jeg ville også sette pris på om Varulv kan henvise til sine kilder. Løgnen fra Russland har gjort det enormt vanskelig for mennesker å trenge igjennom, da de har styrt tv og radios...

Tror nok at både Tjetjenske gerilja-"soldater" og russiske "spesial-kommandoer" begår føkkings mye brutale og fullstendig umenneskelige handlinger. Det er noe som ligger med til "moderne krig". Det er de sivile som får unngjelde. Samme gjelder terror-aksjoner og bomber.

Når det gjelder Tsjetnia og "krigen" der...ikke vet jeg. MEN, når det uttales at en skal bygge "et muslimsk rike" så blir jeg nervøs. Hvilke mennesker er det som er i spissen for slikt ? Og er det religionen som er skylden...eller menneskene som sitter i toppen og bruker religionen for å oppnå personlig gratifikasjon og for å få mer makt ???

Hvorfor er det så viktig for folk å få "makt" og dominere andre mennesker ??? Hvorfor kan ikke alle skjønne det at verden er et bedre sted hvis en bryr seg om sine medmennesker og ikke prøver å dominere dem ?

*sukk* Så mye jævelskap der ute i verden...og så mange jævler som utfører det...

SheWolf - du er litt for aggressiv på andres vegne...kanskje du bør se helheten og ikke bare EN side av saken. Du argumenterer hardt på vegne av det tjetjenske folket, men hva med russerene som blir utsatt for overgrep, kidnappinger og bomber ? Det er TO sider av denne konflikten...og begge sider får mye dritt...

1
varulv2468 10 juni 2001: En bombe skader to journalister i Groznyj. Journalister i Tsjetsjenia er ett sjeldent syn fordi det er regelrett for farlig- skandalen omkring Andrei Babitsky i janua...

23 april 2002: Videotape av Khattabs død forgiftet og drept gjennom ett brev gitt ham av ett medlem av hans fraksjon som samarbeider med FSB for å kvittet seg med Khattab og tar hans plass i forakt for korrupsjonen som Khattab hadde oppvist i det siste, blir funnet. Videotapen var funnet på hans livvakts døde kropp og dermed var hans død den 19 mars 2002 bekreftet. Khattab var en av de største verstinger i Tsjetsjenia.

9 mai 2002: En mine utplasset på en gate i byen Kaspijsk, Dagestan detonert og drept 31, skader 150 andre da en parade av militære musikkspillerne og barn gikk forbi kl. 9.45. 12 av de døde var barn, mange fra de militæres familier i byen. Samtidige blir 4 sivile i Dynamo Stadium i Groznyj skadet av granater skutt inn av geriljen.

Juli 2002: En britisk muslim, en vestafrikansk mann ved navn Amir Assadullah blir drept etter de militantes opplysninger i Vedeno-regionen i ett trefning der tre russerne var også drept. Videotaper av den mann funnet i februar 2002 viser at han hadde britisk innvandrerbakgrunn selv om hans ukjente fortid før 1996 er fullstendig ukjent- hvor han oppmuntrer britiske innvandrere til aggressive Jihad.

29 juli 2002: Trolige hadde tsjetsjenske banditter/gerilja bortført Druzha-organisasjon for menneskeretthjelps leder Nina Davidovisch som er forsvunnet- kanskje død nå.

13 august 2002: MSF-organisasjonen for hjelp, fikk sin representant Arjan Erkel kidnappet i Dagestan og er forsvunnet helt til nå. Samtidige blir en araber anholdt med falske pass i Georgia, kjent som Halid Oldali.

21 august 2002: En boligblokk blir ødelagt under ett mystisk eksplosjon som tyder ikke på gasseksplosjon selv om offentlige myndighetene mener at det var utløst av gass- mye tyder på bruk av eksplosiver. 25 fryktede drept ut av 166 mennesker der i Moskva. Movsar Barajev henviser til "mislykkede anslager" de siste måneder.

10 oktober 2002: En bombe plasset av tsjetsjenske politimenn som var stukket av, nå funnet igjen for få dager siden for deres lokale politisjef i politistasjonen i Zavodskoj-distriktet, Groznyj midt under ett viktig møte mellom myndighetspersoner i politiet i Groznyj eksplodert. 23 blir drept og 18 skadet, men skadene var minimal mot det inntrykk man fikk av dette dramatiske vendring som viser konflikt og villighet til terror innenfor det tsjetsjenske politikorpset og igjen var det stor skuffelse i Moskva over den mangel av samhold i "sine" tsjetsjenere. Det dessuten viser seg at politisjefen nå anholdt hadde søkte hjelp hos geriljaen.

19 oktober 2002: Det er nå klart at det var tsjetsjenerne i Barajevs gruppe som hatt stått bak bombeattentatet mot McDonald`s restaurant, Moskva der 1 blir drept og 7 andre skadet, inkludert ett barn på 5 år. Tre tsjetsjenere er blitt arrestert siktet for anslaget. Muligens var det en del andre terroristaksjoner som hadde blitt avlyst eller forhindret fra å skjer i oktober 2002 i Moskva.

Gisseldramaet 24-26 oktober 2002: Alle kjenner selvsagt i svære detaljer til dette, men likevel- 53 tsjetsjenske/arabiske terrorister inntok og holder Dubrovka-teateret i Moskva der de til slutt holder 820 gisler da teateret blir stormet av russiske spesialsenhetene som bruker en bedøvelsesgass som i slutten var dødelige hvis man ikke tok forholdsregler. 119 gisler er død sammen med 50 terrorister, inkludert 9 tatt levende som dør av gass og 3 blir anholdt. Flere andre har blitt anholdt de senere dager. Mye dessuten tyder på at bestikkelse og korrupte tjenestemenn i paramilitære styrkene i sørlige Russland og Tsjetsjenia kan ha tillatt terroristene å kom seg inn i Russland. Det var dessuten ett etterretningsvik av FSB lik grov som i september 1999 som fulgt til at Movsar Barajev kunne får gjennomført sin aksjon. Aksjonen var dessuten en enda større ydmykelse for FSB og innenriksdepartementet enn for president Putin.

For få dager siden fant russerne papirer på tre opprørerne ved Argun med planer om bruk av eksplosiver mot jernbanen til Mozdok i Nord-Ossetia fra Gudermes i Tsjetsjenia.

2 november 2002: Maskhadov fikk sin internasjonal anseelse ødelagt av gisseldramaet i Moskva og Basajev tok på seg ansvaret for terroraksjonen i Moskva, bad om å blir leder for Riyadus-Salikhan "rekognosering/sabotasje" selvmordsbataljonen som var dannet av ham selv allerede i 1999 som da var under Movsar Barajevs kommand. Enheten er trolige den som har stått bak bruk av terrorisme som våpen i krigen mot militære og sivile. Jeg har bare tatt med de anslager der sivile var rammet. Radikaliseringen av geriljaen var nemlig allerede vært der forlengst og Maskhadov var egentlige gitt svært begrensede makt under krigen fram til hans "allianse" med Basajev få måneder før begynner.

1
whaler Tror nok at både Tjetjenske gerilja-"soldater" og russiske "spesial-kommandoer" begår føkkings mye brutale og fullstendig umenneskelige handlinger. Det er noe som ligger med til "m...

whaler

Jeg tar på det sterkeste avstand fra all terror. Jeg kritiserer også Russland for den terroren de utsetter sitt eget folk for. Mange russere lever i så stor fattigdom at vi kan vel neppe forstå hvordan de har det. Landet lider av vanstyre, samtidig som det dukker opp en ny elite av kapitalister som ikke bryr seg det døyt om sin egen befolkning.

Saken er at Europa og USA må få gluggene opp for det bjørnen Russland driver med, de er tross alt ganske så overlegne i styrke. Det er uklart hvor mange gjenlevende tsjetsjenere det er. Noen nevner 300.000 andre mener 500.000.

Varulvs uvilje til å henvise til kilder er ikke særlig sympatisk. Jeg vet at du sitter inne med mye stoff, refuserte avisartikler kanskje? Slitsomt å lese så hysterisk mange sider. Går det an å fatte seg litt i korthet?

SheWolf

-------------

1
Shewolf whaler Jeg tar på det sterkeste avstand fra all terror. Jeg kritiserer også Russland for den terroren de utsetter sitt eget folk for. Mange russere lever i så stor fattigdom at vi...

Hvordan kunne jeg oppgir kilder? Det er samlet opp gjennom år fra ganske forskjellige kilder og selvsagt er mye fra refuserte avisartikler- men det er langt bedre enn å prøvde å pløyet i engelskspråklige nyhetsagenda under statelige kontroll med minst 10 nyheter pr. dag fra Tsjetsjenia, mange forvrenget om til det ugjenkjennelige så jeg måtte tyder til internasjonale kilder. Jane`s Military/Security har en ganske LANG artikkel om 1998-2001 som jeg bare plukker litt ut fra og det er bearbeidet av militære og militærteoretiske observatører i året 2001- og det var innrømt å være ganske krevende dersom disinformasjon var en del av begge parters krigføring i krigen der sannheten er nesten helt borte. ( og folk som søker sannhet blir drept av begge parter ) Jeg har langt mye mer der jeg henter opplysninger til innleggene. Så det er egentlige "kort versjon"...

1
Shewolf du virker ikke særlig nøytral. Hva mener du er løsningen på denne krigen varulv? SheWolf ------------

Hvilken løsning? Hvis russerne bare trakk seg ut vil det blir en ny krig i Tsjetsjenia, dette gang mellom moderate tsjetsjenere og ekstreme/islamiske tsjetsjenere og krigen hadde nemlig sett en nedbrytning av gamle samfunnsverdier- de eldre mister deres respekt og makt, klanene begynner å blir brutt opp av indre uenigheter og det er skapt en ganske lang rekke av blodhevnsed under striden mellom tsjetsjenere. Geriljaen er blitt så radikalt og så repressiv at de ikke lenge er representativ for befolkningen i Tsjetsjenia og flyktningene i Ingusjetia vil ikke være med i en slik borgerkrig. Det gamle Adat kodekset er ikke lenge gjeldende innenfor samfunnet som har nemlig sett mer omvendelser og forandigheter de siste ti år enn i 200 år. Det foregår en krig mellom tsjetsjenere som Moskva typisk nok ikke er i stand til å manipuler hindrer av egne fordommer og MVDs strategi med bruk av terror.

Russerne kan dessuten ikke tillatt en ny periode med stigende destabilisering i nordlige Kaukasus som sett i 1997-1999 gjennom islamistiske aggresjon og tsjetsjenske lovløshet gjennom bortføring, terrorisme og ikke minst voldelige fremgang i kriminelle omgang. Da heller en fortsettelse av en krig hvor ingen av partene kunne egentlige vinner- i forrige krig var Dudajev og Maskhadov smart nok til å unngår en fragmentarisering av deres militære kapasitet og dermed hadde en stor hær på 3.000 mann å bruker på ett sted- Tredje Slaget om Groznyj i august 1996. Nå som Georgia er stengt og dersom man kunne ikke få være i fred til å forebygger egne kapasitet for større operasjoner, er det helt umulig å gjennomfører operasjoner av større verdi. Borgerkrigen og indre motsettelser- Khattabs død forårsaket av hans nærmeste offiser, Basajevs svik mot Maskhadov og fraksjoner i strid seg mellom er signaler på ett mangel på samholdelig motstand, den kohesjon man hadde i 1996 var borte. Motivasjon er dessuten også blitt borte og erstattet av uforsonlighet og islamiske aggresjon- hvem kan vite om de vil får en slutt på deres blodhevn og uforsonlighet mot russerne?

Det finnes ingen militær løsning på krigen, det finnes kun bare dersom det er en politisk alternativ av en løsning man kunne finner og der har russerne nemlig en fordel i at Maskhadovs regime og bandittveldet hadde skapt pro-russiske folk som ønsker tilnærhet til Russland. Men så langt er det to seriøse mangler som hindrer en politisk løsning som kunne sluttfører en militær løsning: Fragmentarisering i tsjetsjenske samfunn er så grov at man maktet ikke å samholder tsjetsjenske folk eller å eniges dem til felles innsats- Og russiske fordommer, rivalisering mellom FSB og Innenriksdepartementet og ikke minst mangel på tillit til tsjetsjenere var et stort ulempe. Dermed er det ikke mulig å skaper seg fred i Tsjetsjenia med egne midler, spesielt ikke dersom "pasifisering ved terror" og den gjennomkorrupte, men stolte offisergarden som er bitter på politikerne over Budjonnovsk-affæren i 1995 vil bare fortsetter krigen uforstyrret i en utmattelseskonflikt uten slutt.

Om man skulle får til en løsning gjennom forhandlinger med tsjetsjenske gerilja, er det dessverre ikke mulig å får til en suksess der fordi fredsenighetsavtalen fra august 1996 var brutt av tsjetsjenerne som nekter å avvæpner seg eller å oppløser sine militsorganisasjoner. Forhandlingene i forrige krig viser at tsjetsjenernes største problem er ikke russiske dobbeltspill, men fragmentarisering i egne rekker, noe som ikke er overraskende gitt deres klanstruktur og kultur. Man klarer ikke å eniges med en part som fullstendig mangler disiplin og lydighet overfor egne ledelse. Tsjetsjenia har ALDRI vært en samlende nasjon noensinne med moderne samfunnstenkning og Dudajev og isjkeriske-tsjetsjenerne forsøkt å snur klokka tilbake til pre-industrielle tilstander.

Det er ikke mulig å se en løsning på denne krigen. Uansett hva som vil skjer vil det være krig så lenge fjellklanene eksisterer og så lenge russiske brutalitet fortsetter- dessuten vil fragmentariseringen av tsjetsjenerne selv være en seriøs kilde til krig i fremtiden selv etter russerne trakk seg ut. Fred er aktuelt umulig i Tsjetsjenia og tror ikke at tsjetsjenerne selv kunne ha fred i egne rekker eller mot andre folk- det er ikke uten grunn at de var Kaukasus` meste hatede og foraktende folkslag i hundrer av år. Spesielt de fra de isjkeriske fjellene i vestlige Dagestan og sørlige Tsjetsjenia ryktes å være de verste som ser på alle ikke-tsjetsjener som lai eller "slaver".

1
varulv2468 Hvilken løsning? Hvis russerne bare trakk seg ut vil det blir en ny krig i Tsjetsjenia, dette gang mellom moderate tsjetsjenere og ekstreme/islamiske tsjetsjenere og krigen hadde n...

Dette var ikke et pent svar. Jeg ser dessuten at du varulv fortsetter å overkjøre andre med artikler og milelange innlegg som på meg dessverre virker masete, særlig når det også er mangel på kildehenvisninger. Men - jeg skal ta meg tid en dag til å forsøke å pløye meg gjennom alt. Må likevel innrømme, føler det som når noen forsøker å tre biblen over hodet på meg.

Det blir for mye på en gang Varul2468! Du skal ha skryt for å ha masse kunnskaper, men her, som i midtøstenkonflikten er du forferdelig sta og egen.

Jeg er fullstendig klar over de ekstreme kreftene som du beskriver over flere A-4 sider allerede. Jeg har kjennskap til Dagestan, og en del andre hendelser du beskriver. Det er nærmest tragisk å se at du skriver at det ikke finnes en løsning på krigen i Tsjetsjenia. Det er mange som tvertimot mener noe helt annet.

Russlands fremferd i Tsjetsjenia viser et mønster som grenser til folkemord. Russland henretter opptil 80 tsjetsjenske menn hver måned i et forsøk på å tynne ut den mannlige befolkningen. Dette er ifølge Den internasjonale Helsingforskomiteen for menneskerettigheter. Og det skjer uten at flesteparten løfter et øyebryn eller en finger. Det skaper ingen oppmerksomhet. Mens finnene er mer oppmerksomme på det som skjer mellom russerne og tsjetsjenierne.

Russland henretter opptil 80 tsjetsjenske menn hver måned i et forsøk på å tynne ut den mannlige befolkningen.

Kilde: Den internasjonale Helsingforføderasjonen for menneskerettigheter.

Kidnappinger og henrettelser av unge tsjetsjenske menn skal ha krevd flere liv enn bombeangrep i regionen de to siste årene.

Hvis man ser på bevis fra pålitelige, ikke-partiske menneskerettsorganisasjoner, blir mellom 50 og 80 mennesker drept hver måned.

Siden Tsjetsjenias befolkning er relativt liten - den er anslått til mellom 300 000 og 600 000, men det er umulig å bekrefte - er drapstallene svært høye.

Denne volden har stort omfang i verdenssammenheng. Det er vanskelig å finne noe som ligner på dette i historien.

Russiske soldater rykket inn i Tsjetsjenia høsten 1999 for å stanse det de mener er terrorister. Krigen i 1994-96 førte til at russerne måtte trekke seg slukøret tilbake etter å ha lidd store tap.

Etter 11. september har Russland blitt en viktig alliert i "kampen mot terrorisme", dermed lukker man øynene. Menneskelig sett bør alle være sterkt kritisk til at Russland vil stenge flyktningleirer for tsjetsjenere i naborepublikken Ingusjetia i slutten av året.

Det finnes så og si ingen person som var villig til å dra tilbake til Tsjetsjenia slik forholdene er nå. Bare det å STENGE av mulighetene for å være i en flykningleir viser Russlands barbari.

Helsingforsføderasjonen ble etablert for 20 år siden for å overvåke myndighetene i tidligere Sovjetunionen og østblokkland. Den amerikanske greinen har senere fått navnet Human Rights Watch.

På siden www.ihf-hr.org/index.htm kan du lese mer.

Når det kommer til løsninger så mener mange at en tredje part må være permanent tilstede, dette kan løses via forhandlinger. Varulv skriver at det ikke finnes løsninger, til tross for at det ikke har blitt gjort forsøk på det fra en tredje part som burde være EU og USA med FN. Jeg forstår din manglende vilje til å finne løsninger dithen at du er helt enig at det nå oppholder seg rundt russiske 80.000 soldater i Tsjetsjenia, at du også er enig at den russiske hæren skal fortsette å ture frem på den måten de gjør.

Mer stoff kommer fra meg etterhvert som jeg blir oppdatert på denne konflikten varulv.

SheWolf ------------

1
WalkeratSigma957

takker for meget bra innlegg igjen varulv2468, glimrende arbeid...

* W *

1
Shewolf Dette var ikke et pent svar. Jeg ser dessuten at du varulv fortsetter å overkjøre andre med artikler og milelange innlegg som på meg dessverre virker masete, særlig når det også er...

Shewolf: Helsinki-kommisjonen som du henviser til stadig vekk, er en fornuftig organisasjon. Men du baserer jo deg på det de sier! Hvis du undersøker litt på de sidene, så finner du at de også, i likhet med Amnesty, kritiserer vårt kjære lille Norge! http://www.ihf-hr.org/reports/AR2002/Word%20format/Norway.doc Det står ingen ting på de sidene om tsjetsjenernes overgrep. Varulv kommer med en laaang liste over handlinger begått av tsjetsjenske gærninger.

Sier ikke at Russland er verdens snilleste land, men det er to sider av enhver sak. Du har tydeligvis vanskelig for å svelge at det finnes ganske mange gærninger i Tsjetsjenia. Det er mange grusomheter begått av russerne, men det er også mange grusomheter motsatt vei. Og har du garanti for at alt som er gjort i tsjetsjenia er gjort av russerne? Det er nok mye likt Afghanistan. Interne stridigheter, og overgrep mot egne.

Leste også et innlegg av deg, shewolf. Husker dessverre ikke i farten hvilken tråd det var på, men etter at vaulv hadde nevnt at det var noen titalls voldtekter i Tsjetsjenia begått av russerne, så trakk du fram at det i Norge i 2001 var begått 600 voldtekter (eller noe sånt, husker ikke eksakt). På bakgrunn av det, så konkluderte du med at det måtte være flere voldtekter i Tsjetsjenia, fordi det ikke kunne være noe bedre der enn i Norge...

At det er mye fattigdom i Russland skal jeg være enig i. Men det er det også maaaange andre steder i verden. Afrika, for eksempel. Noen få personer sitter på alt av penger, mens fleste sulter. Russland har, så vidt jeg vet, blitt mye bedre nå enn det var for noen år siden.

1
lubbeleif Shewolf: Helsinki-kommisjonen som du henviser til stadig vekk, er en fornuftig organisasjon. Men du baserer jo deg på det de sier! Hvis du undersøker litt på de sidene, så finner d...
WalkeratSigma957

i denne konflikten foregår det nå krigsforbrytelser på begge sider..... vi finner faktisk en paralell til disse som nå begås i den nære fortiden.....

Hendelse:WWII Sted:Russland/Sovjet Deltagere:Russiske partisanere og tyske soldater fra Wehrmacht til SS/SA

utgangspunktet: når en tysk soldat finner sin kamerat med hode avskåret, liket skamfert etter alle kunstens regler med sine edlere deler tredd ned i munnen, da har man ett forferdelig utgangspunkt......

hvem som startet hva, hvor (av denne typen grusomheter) og når har ingen stor betydning når en krig utarter seg slik.... ...likeså med dagens konflikt som her diskuteres... i denne konflikten begås det nå overgrep på begge sider...

På bakgrunnen av teater-terroren har russerne vunnet noe sympati fra min side...

* W *

1
lubbeleif Shewolf: Helsinki-kommisjonen som du henviser til stadig vekk, er en fornuftig organisasjon. Men du baserer jo deg på det de sier! Hvis du undersøker litt på de sidene, så finner d...

Unskyld at jeg ikke kommer tilbake før til nå. Mannen som blir dømt i desember 2001 er Salman Radujev som nå sitter i buret sammen med sine to kvinnelige terrorister, glemt å skrev inn hans navn.

Når det gjelder Helsinki-kommisjonens henvisninger til at omlagt åtti unge menn forsvunner i Tsjetsjenia hver måned, er det fordi det hadde vært meldt 1200 menn savnet i september 2000 til november 2001 i 14 måneder og 950 funnet døde eller drept under "zachitsa", utrenskninger gjennomført av MVD-tropper som hver måned hadde sett minst ett titall av i de tre meste urolige distrikter i Tsjetsjenia. Dessuten hadde begivenhetene fra "zachitsa" i Tsotsin-Yurt desember 2001 og Argun januar 2002 som bedømmes som noe av de verste i lang tid, gjort ett voldsomt inntrykk. Der var det registert menneskeskjold, lemlesting og skjending av lik, voldtekt, tortur med forskjellige metoder, sadistiske overgrep og ikke minst var 20 meldt savnet på bare en uke, flere senere funnet da man måtte bestikker morderne for å finner deres liker som viser seg spesielt i Argun å ha blitt tømt for innvoller. Det er stort sett omkring Argun i senvinteren 2002 man så døde savnede tømt for innvoller. Det var overgrep begått av "kontraktniki`er" som normalt er hardekokede forbryterer i alder fra 27 til 35 år som måtte bedømmes som det russiske samfunnets avskum og som er rekruttert rett fra fengsel, "oppholdelsessteder", gangstermiljø og mange var tidlige soldater som hadde sett kamp i Afghanistan, Tadsjikstan 1992-1994 og Tsjetsjenia 1994-1996 som skulle i deres hjem være beryktet og foraktet av sitt eget folk. Mange av disse skulle senere representert en meget farlig trussel fordi de ofte var brukt som leiesoldater, torpedoer, smuglere, leiemorderer og er blant verdens farligste og meste umenneskelige individer noensinne.

Innenriksdepartmentet er egentlige ett bra sted å begynner i når man vil finner de ansvarlige bak krigsforbrytelser begått av russiske paramilitære, spesielt OMON og SOPR ( opptøyskontrollende ) enhetene av MVD. Noe av det meste oppsiktvekkende man hadde sett siden sommeren 2000 var "zachitsa`er" i landsbyene Sernovodsk og Assinovskaja i juli 2001 og det er derfra man henter de verste beretninger om russiske overgreper i typiske stereotypiske karakter, som så blir presentert for verden. Det var overgrep begått av OMON-enheter som hevn for at en mine hadde drept 5 OMON-soldater og der var 1.300 menn anholdt for flere dager hvor de alle som en var utsatt for vilkårlige og blind tortur og voldsbruk- det fulgt til at 28.000 flykter i panikk inn i Ingusjetia ( som i det siste uke... ) og bare 8 var meldt savnet, men volden var ekstraordinært selv ved krigens standarder. Dette var tillatt av innenriksminister Boris Gryzlov og i ettertiden måtte Putin tar avstand fra dette.

Anna Politkovskaja bruker en "gammel" nyhet til skremmeri på norske artikler- det som var beskrevet og stadige henvist til å lang tid er sant og bekreftet fra flere holder, selv fra russiske side- men det var under ett navn: Massakren i Novje Aldy og Tsjernoretsjie i sørlige Groznyj som også er ansett som det verste enkelt akt av overgrep siden Samashki i april 1995 begått av en russisk enhet i 5 februar 2000. Der hadde 62 mennesker, inkludert flere av de seks voldtatte kvinner og jenter, blitt drept i en serie av overgreper begått av OMON-soldater som var kjernen av en styrke på hundre soldater i disse forstadene som var ganske blant- det var soldater fra forskjellige MVD-bransjer der, men OMON var de verste ( som ALLTID ) under overgrepene i Groznyj som bare dager før var "befritt". Dessverre nekter innenriksdepartementet som åpenbart vet hvem det kan være, å griper inn eller å arresterer OMON-soldatene simpelt fordi det var for belastende.

I Alkhan-Yurt 9 desember 1999 massakrer MVD-tropper 43 sivile da disiplinen blir brutt ned og soldatene begynner å går amok i en by som hadde overgitt seg med liten motstand- det er bare en av ett fåtall massakrer begått av russiske soldater og der hadde flere kvinner blitt voldtatt, også. Det fikk ett tragikomisk etterkjøl fordi en russisk politiker sammen med en høytstående regulære offiser besøkt byen og oppdager at plyndring, overgrep og utpressning og drap hadde hendt. Akkurat da de var ferdig med å undersøker skadene, blir de angrepet av uvitende MVD-soldater som truer med å dreper dem. Overraskelsen var stor da regulære soldater som var livvakter for offiseren, dukket opp sammen med en sint offiser og en sjokkerende politiker. Hva som hendt med MVD-enheten i ettertiden er ukjent, men sivile så dem dro vekk bare dager senere. Selveste Putin var underrettet om dette tilfelle av ulydighet og udisiplin.

I Tsjetsjenia er det trolige omlagt 600.000 mennesker tilsammen ved sommeren 1999. Alle russerne med unntak av få tusener var dratt deres vei forlengst at bare 600.000 var igjen, titusener av tsjetsjenere flytter inn i Russland eller til Kasakhstan lei av stridlighetene og interne uenigheter med stor voldsbruk. Mange flykter inn i Ingusjetia hvor de for øyeblikket var trygg, men året 2002 hadde sett krigen spreder seg inn i Ingusjetia hvor det blir flere og flere sammenstøter i det siste og dermed er det fare for at flyktningene kan finner seg midt i en krig de vil vekk fra, det neste øyeblikket. Overgrep av tsjetsjener mot tsjetsjener er langt mer vanligere enn mange vil liker å tro- en "zachitsa" i våren 2002 var gjennomført fordi en pro-russisk tsjetsjeners hode var funnet på en stake, hans skjebne er langtfra uvanlig for "kollaboratører", "antystere" og "forrædere". Og blodhevn er vanlig i Tsjetsjenia hvor adat-kodeksets viktigste funksjon er å unngår selvødeleggelse mellom de minst 150 "teiper" eller klaner ( gjerne av flere familieklaner sammen ), men nå virker det til å svikter.

1
varulv2468 Unskyld at jeg ikke kommer tilbake før til nå. Mannen som blir dømt i desember 2001 er Salman Radujev som nå sitter i buret sammen med sine to kvinnelige terrorister, glemt å skrev...

På CNN er det ett aktiv vindu om krigen i Tsjetsjenia av CNN journalister som hadde vært der. Det er en del feiler som jeg vil opplyser om:

Videoopptaket av ødeleggelsen av landsbyen Komsomolskaje var ikke tatt i 1999 som det er skrevet, men i 4. til 9. mars 2000 da russiske regulære styrker satt inn rakettskyts og artilleriskyts mot ett sterkt befestede mål hvor minst 3-400 tsjetsjenske geriljasoldater forskanser seg under en dyktig, men impulsiv leder i en uke etter de var blitt avskjært under deres retretten fra Groznyj. Skadene var meget voldsomt og det var nesten som å ser Groznyj-slaget på nytt igjen, i uken hadde tsjetsjenerne bygget opp sterke stillinger og gravde ut underjordiske korridorer og det var dessuten ganske skarpe kamp hvor man kunne ser på direkte TV til verden den gang kolonner av soldater rykker fram over nakne lender og åkre mellom enkeltstående bygninger bak pansrede kjøretøyer som skyter inn i hopene av bygningene. Over 70 russiske soldater falt før Komsomolskajes forsvarerer overgir seg. Maks. 200 geriljasoldater, hvorav mange lokale militsmedlemmer, blir drept og ett ukjent antall klarer å bryter seg ut- men over 100 væpnede menn måtte overgir seg sammen med befolkningen. 50 til 100 sivile skulle ha blitt drept og livvarige skadet. Videotapen som CNN bruker er bare ett av så mange andre av Slaget om Komsomolskaje.

Videotapen tatt av den russiske kolonnen av panserkjøretøyer tatt i ett overfall er datert den 19. mars 2000, men det er trolige en manipulert forfalskning fordi det var ingen overfall den dag. Det var derimot tatt opp videoopptak av ett slikt angrep den 2. mars 2000 ved mørkefallet fra sivile tsjetsjenerne som var tilfeldige i nærheten. Da blir en OMON-bataljon som hadde ankommet Tsjetsjenia under en oberst som ryktes å ha skapt seg uvenner i den regulære hæren bare dager før, overfalt brått ved landsbyen Pervomajskaja på vei inn i Staropromyslovskj-distriktet i Groznyj på vei fra Mozdok. Det var IKKE tsjetsjensk ild, men "vennlige ild" fra en regulær enhet som var svært drepende mens OMON-soldatene fikk ikke en sjanse til å svarer på og først en lang stund senere realisert de regulære soldater deres feil.

22 blir drept og 29 skadet under overfallet og kampene og resten av bataljonen var ikke i stand til å kunne forsvarer seg mot målbevisste og effektiv ild fra kamptrente soldater, dermed blir holdt ned fram til andre russiske offiserer fikk innsett hva som var hendt og fikk stoppet dette straks. Andre MVD-tropper og OMON-enheter kom hit for å beskytter bataljonen fra de regulære styrkene som så trakk seg tilbake under ordre. Rykter vil at det var begått med vilje av offiserer i den regulære hæren, men vennlige ild er langt mer vanligere fra regulære soldater enn fra MVD-tropper i de to tsjetsjenske krigene. For å dekker over dette "flause" blir det tatt i bruk løgn fram til videotapene dukket opp få uker senere så russerne måtte innrømmer de egentlige faktumer.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar

Kravstore SV-ere.

En mer arrogant politiker enn denne lederen for nevnte parti, det skal godt la seg gjøre å finne, (vel én enda mer ytterliggående har vel like mye selvtillit og mener seg berettiget til å bestemme dag...
1
2 svar
Aktuelt kaareaadinnlandet Siste svar

Landet Norge

Lucky Luke på Facebook: "Det er mye som tyder på at landet Norge er i den metaforiske gjørma. F.eks.: Hvor mye korrupsjon er det i politiet? Høyyyt? Hvor mye feilbehandling er det i helsevesenet? Høyy...
1
1 svar
Laster...