Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

I denne kåringen burde jo Norge med sine mongoloide distriktsmandater ligge godt an.

1

Tenk det! Hvis dette gjaldt briterne så ville man ha kalt det "tradisjon", men for USA? Nei, det blir "verste system" for valg.

Når det er sagt, så må man huske at det er gode grunner til fordelingen av mandatene i forhold til stater. Om det er den riktige løsningen er åpen for diskusjon, men alternative er ikke så "demokratiske" heller når det geografiske elementet har forsvunnet pga demografiske prioritering. I så fall ville få folkerike stater som California, Texas og New York avgjøre det hele mens stater som Colorado, Nebraska og Utah ville vært i nedprioritert. I nåværende system er alle stater "hot spots" for kandidater. Det var hele poenget.

Angående to-parti staten, så er det forsåvidt riktig beskrivelse, men diagnosen er feil: det er først og fremste finansieringen av de dyre valgkampene som gjør det umulig for tredje kandidater til å nå fram på konsistent måte. Når det bekylder her Nader som hinder for Gore, så var Ross Perot også en ulempe for Bush Sr.

----------------- "If you go in [Iraq], and those 12 palaces contain nothing but prostitutes, we've got a problem." -Mayor Jerry Ryan, Bellvue, Nebraska

1

Noen som fikk med seg Irak-valget her om dagen? :)

1
Silentbob Noen som fikk med seg Irak-valget her om dagen? :)

"Silentbob skrev:

#Noen som fikk med seg Irak-valget her om dagen? :)

Et av de få valgene som jeg håpet på at han Saddam fikk sin kosmetiske 100% slik at de stakkars som eventuelt stemmer "Nei" ikke får bøte livet :)

----------------- "If you go in [Iraq], and those 12 palaces contain nothing but prostitutes, we've got a problem." -Mayor Jerry Ryan, Bellvue, Nebraska

1

I det jeg så hvem som hadde startet tråden, skjønte jeg fort hvilket land det var snakk om. Merkelig det...

1
emilwh "zamboni skrev: Teller ikke en stemme i distriktet opp til fem ganger mere enn en stemme fra Oslo?" FEM ganger ?? er det sa ille ?

Nei, det er ikke fullt så ille... Og det er faktisk ikke Oslo som kommer verst ut når det gjelder antall stammer pr. stortingsrepresentant. Det er Buskerud, med 19.174 avgitte stemmer for hver stortingsrepresentant fra fylket, fulgt av Rogaland, med 18.812 avgitte stemmer for hver stortingsrepresentant fra fylket. I motsatt ende har vi Finnmark, med 9.214 avgitte stemmer pr. stortingsrepresentant, etterfulgt av Nordland, med 10.757 stemmer pr. stortingsrepresentant.

hebbelille

1

Mujahed skrev: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=8132128 ------------------------- Kanskje du heller vil det Irakiske valg-system med diktator? hedningen Hussein har jo bevist at det er mulig og faa 100%. Norge har jo over 36% av de stemmeberettigede stemt for Fr.P., uten at dette betyr noe for de styrende partiene. Derfor har ikke Norge noe demokrati og snakke. En skal ikke kaste sten i glass-hus.

1
nilsseno I denne kåringen burde jo Norge med sine mongoloide distriktsmandater ligge godt an.

Det største problemet med det norske systemet er at mandatfordelingen til fylkene er foreldet, denne er eldre enn partiene, i dag følger man partiet mer enn distriktet, slik at en SPer i fra oslo vil være mer enig med andre SPere enn med FrP representanter fra Oslo, da blir det meningsløst og vekte stemmer etter geografisk tilknytning. I tillegg flytter alle profilerte topp politikere gjerne til Osloområdet og stiller til valg der, uten å ha særlig tilknutning. Fordelingen av antall mandater har ikke tatt hensyn til at folkettallet øker i sentrale strøk og synker i distriktene. Videre er det slik at veldig mange mennesker bor i byene men stemer i sine gamle hjemkomuner, typisk for studenter. Alt dette er med på å forfordele byene. Distriktene får altfor mye makt, det er et alvorlig samfunnsproblem som ingen tør ta tak i.

1
VBorger Mujahed skrev: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=8132128 ------------------------- Kanskje du heller vil det Irakiske valg-system med diktator? hedningen Hussein har jo bevist a...

"VBorger skrev: Kanskje du heller vil det Irakiske valg-system med diktator? hedningen Hussein har jo bevist at det er mulig og faa 100%. Norge har jo over 36% av de stemmeberettigede stemt for Fr.P., uten at dette betyr noe for de styrende partiene. Derfor har ikke Norge noe demokrati og snakke. En skal ikke kaste sten i glass-hus." --------------------------------------------------------------------------------- 36% for FrP er meningsmåling, og ikke valg. Etter min mening har vi kun indirekte demokrati i Norge, siden vi må "slite med" de folkevalgte i 4 år. Jeg skulle gjerne gitt noen sparken på dagen (ok, 3 måneders oppsigelse er humant)....... DET er demokrati i praksis! :-))

Hver måned burde vi hatt terningkast på hver representant som fremmer tåpelige forslag i Stortinget. En "en´er" skulle betydd på på hue og ræva ut av Løvebakken. Da hadde vi sluppet "Brustad-Bua" m.m.

Tenk om vi hadde en nøytral web-side som het: www.folkemening.no der aktuelle Stortingssaker kunne presenteres, med mulighet for JA eller NEI fra folkedypet? Noe for VG?

mvh Grille

1
Håvamål "markpeers skrev: Er det ikke fordi man ikke vil at negre og indianere får makt...? -- Nei valgsystemet er mye eldre enn stemeretten til disse gruppene

Har dere hørt om han gamle mannen som skulle stemme i Iraq? Da han kom inn i stemmelokalet var det ingen der så han tenkte han kunne ta sjangsen på å steme nei. Og så tenkt så gjort. Da han kom ut begynte han å få kald føtter så han snudde og gikk inn igjen for å rette opp fadesen. Nå traff han en vakt så han sa til vakten at han så så dårlig at han var ikke sikker på om han hadde stemt rett. Nei det skal du ikke ta så tungt sa vakten for det har vi alt rettet.

1
bryneer Har dere hørt om han gamle mannen som skulle stemme i Iraq? Da han kom inn i stemmelokalet var det ingen der så han tenkte han kunne ta sjangsen på å steme nei. Og så tenkt så gjor...

Jada, men allikevel er det vel mer demokratiske valg i Irak enn i USA. Hvis ikke dere tror meg, så påberoper jeg meg Mujahed som sannhetsvitne. Han fant jo ikke noen grunn til stille spørsmålstegn,eller starte noen tråd om det demokratiske og upartiske valget i Irak....

Norge som stat i USA, JESS....

1
VBorger Mujahed skrev: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=8132128 ------------------------- Kanskje du heller vil det Irakiske valg-system med diktator? hedningen Hussein har jo bevist a...

VBorger:

I Norge har aldri 36% prosent stemt for FrP. I Os fikk de riktignok 35,9 prosent av stemmene (dersom jeg ikke husker feil) ved forrige kommunevalg, men det holder ikke. Fremskrittspartiet har vel i grunnen aldri hatt 20% av stemmene en gang.

Det betyr at godt og vel 80% av det norske folk (eller av de som stemmer) altså IKKE støttet Fremskrittspartiet. Da er det forsåvidt demokratisk at Fremskrittspartiet ikke styrer (men hva #¤% gjør Venstre i regjering?).

Din oppfatning av demokrati er kanskje "land der Fremskrittspartiet får gjennomslag for all sin politikk"?

S.

1
Grille "VBorger skrev: Kanskje du heller vil det Irakiske valg-system med diktator? hedningen Hussein har jo bevist at det er mulig og faa 100%. Norge har jo over 36% av de stemmeberettig...

"Grille skrev: Tenk om vi hadde en nøytral web-side som het: www.folkemening.no der aktuelle Stortingssaker kunne presenteres, med mulighet for JA eller NEI fra folkedypet? Noe for VG?"

Neppe noe for VG, men et godt forslag. Egentlig burde vi lære litt av Sveits, der folkeavstemninger er i utstrakt bruk i kantonene. Vi burde få et mer levende og direkte demokrati i dette landet.

S.

1
zarepta Jada, men allikevel er det vel mer demokratiske valg i Irak enn i USA. Hvis ikke dere tror meg, så påberoper jeg meg Mujahed som sannhetsvitne. Han fant jo ikke noen grunn til stil...

zarepta:

Jada, for å mene noe om USAs valgsystem må man også mene noe om valgsystemet i Brunei, Irak, Australia, Norge, Venezuela, på Nauru og Niue og ikke minst i Vatikanet. Fy, slem Mujahed.

Du vet at forskjellen mellom Irak og USA er at USA blir regnet for å være et demokrati? At et demokratisk land har et foreldet og relativt udemokratisk valgsystem må da være lov å kommentere, uten at en skal ha med en fotnote der en tar avstand fra all verdens diktatoriske regimer?

S.

P.S: Jeg støtter ikke myndighetene i Myanmar, Kina, Nord-Korea, Vietnam, Kambodsja, Turkmenistan, Ukraina, Russland, Israel, Palestina, Libya, Saudi-Arabia, Irak, Iran, Pakistan, osv.

1
sirebber zarepta: Jada, for å mene noe om USAs valgsystem må man også mene noe om valgsystemet i Brunei, Irak, Australia, Norge, Venezuela, på Nauru og Niue og ikke minst i Vatikanet. Fy, s...

"sirebber skrev: zarepta:

Jada, for å mene noe om USAs valgsystem må man også mene noe om valgsystemet i Brunei, Irak, Australia, Norge, Venezuela, på Nauru og Niue og ikke minst i Vatikanet. Fy, slem Mujahed.

Du vet at forskjellen mellom Irak og USA er at USA blir regnet for å være et demokrati? At et demokratisk land har et foreldet og relativt udemokratisk valgsystem må da være lov å kommentere, uten at en skal ha med en fotnote der en tar avstand fra all verdens diktatoriske regimer?

---------------------------------------------- Sirebber:

Jeg mener bestemt at tråden her heter; USA, verdens verste valgsystem? I den anledning påpekte jeg bare at det nylig var et valg i Irak som langt overgikk det "foreldede og relativt udemokratiske" amerikanske valgsystemet ang. demokrati. Jeg gidder ikke engang å nevne de veldig mange stater som ikke når amerikansk standard mht. demokratiske valg. Eller kanskje du mener at USA har verdens verste valgsystem?

Sjelden sett en tråd her som skyter så høyt over målet....

1
zarepta "sirebber skrev: zarepta: Jada, for å mene noe om USAs valgsystem må man også mene noe om valgsystemet i Brunei, Irak, Australia, Norge, Venezuela, på Nauru og Niue og ikke minst i...

VG elektroniske stemmeboksene fungerte som de skulle da velgerne i Florida gikk til valgurnene tirsdag.

Ok... mujahead..I guess that's the end of this discussion then.

Wonder if Jeb Bush did as well as "psycho Hussein" did with his 100% support*S*

1
bikerjens "zamboni skrev: Teller ikke en stemme i distriktet opp til fem ganger mere enn en stemme fra Oslo?" ___________ Jeg har ikke nøyaktige tall på det, men jeg mener å huske at det var...

"bikerjens skrev: "zamboni skrev: Teller ikke en stemme i distriktet opp til fem ganger mere enn en stemme fra Oslo?" ___________

Jeg har ikke nøyaktige tall på det, men jeg mener å huske at det var under 2,5" --

Det er Buskerud som komer dårligst ut (i hverfall ved forrige valg) over 19000 bak hver mandat, i finmark stod det bare 9 000 bak hvert mandat, hvis jeg husker rett.

1
Håvamål "bikerjens skrev: "zamboni skrev: Teller ikke en stemme i distriktet opp til fem ganger mere enn en stemme fra Oslo?" ___________ Jeg har ikke nøyaktige tall på det, men jeg mener...

"Håvamål skrev: --

Det er Buskerud som komer dårligst ut (i hverfall ved forrige valg) over 19000 bak hver mandat, i finmark stod det bare 9 000 bak hvert mandat, hvis jeg husker rett."

------------------------- En liten korrigering.(hvis jeg også husker rett :)) Finnmark har 4 representanter på stortinget, innbyggertallet er ca. 70.000. Blir vel litt mere enn 9000 bak hvert mandat. Ca. 17.500 pr.representant.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar
Laster...