Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Nedleggelse av gardsdrift har skjedd tidligere

Hvilket parti gjorde mange bønder arbeidsledige da ?

Venstre, AP eller hva ?

1
11 svar

11 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Catarus

Alle bransjer har effektivisert sin virksomhet i enorm grad i løpet av de siste 20 år. I alle bransjer har dette medført reduksjon i antallet ansatte - ofte kombinert med en formidabel økning av produksjonen. Norsk landbruk har ikke i tilstrekkelig grad tatt vare på mulighetene for rasjonalisering. Resultatet er verdens høyeste kostnadsnivå for norsk landbruksproduksjon. Det er fult mulig å opprettholde landbruksproduksjonen på det nåværende nivå med 75 % færre bønder! Lite gjøres for å rasjonalisere norsk landbruk. Når en gård legges ut til salg har den "bo og driveplikt". Selgeren får dårlig betalt, mulighetene utnyttes ikke, og alle kommer faktisk dårligere ut. Norsk landbruk fikk sin utformning av hensyn til "sjølberginga" - nå er argumentet at vi skal betale over 20 milliarder for "åpne landskap". Videre har det blitt sagt at norsk mat er så trygg (!). Vitnene til denne "trygghet" er veterinærene - som lever godt på denne småskaligheten og som er en del av landbruksmiljøet i Norge. Høyre har tidligere gått hårt inn for en EU-anpassning av subsidiene til landbruket - dvs en halvering av støtten. Dette skulle gi reel konkurranse med utlandet og tvinge prisene ned i betydelig grad. Nå sier FrP det samme. Slike tanker er heller ikke fremmede internt i Ap, men den for Norge så ulykkelige alliansen med Sp gjør det umulig å få noe til på landbruksfronten.

1

denim

Catarus skrev: Alle bransjer har effektivisert sin virksomhet i enorm grad i løpet av de siste 20 år. I alle bransjer har dette medført reduksjon i antallet ansatte - ofte kombinert med en formidabel økning av produksjonen. Norsk landbruk har ikke i tilstrekkelig grad tatt vare på mulighetene for rasjonalisering. Resultatet er verdens høyeste kostnadsnivå for norsk landbruksproduksjon. Det er fult mulig å opprettholde landbruksproduksjonen på det nåværende nivå med 75 % færre bønder!

---

Det skulle jeg likt å se dokumentasjon på. Norges geografi er svært rotete, og store, sammehengende åkre er skjelden kost her i forhold til f.ex danmark eller sørsverige. Hvilken økonomi ligger det i å skrangle avsted i en gammel traktor for å pløye opp jordet på en med en liten jordlapp 1 mil unna, så videre til neste? Man kan ikke bare harve over en svær firkantet jordlapp på 10 x 10 km med ett monster av en bulldozer med harv, så eventuelt til neste jordstykke som f.ex i USA.

Resultatet blir vel å satse på at hobbybønder overtar, eller at gården blir forlatt slik som skjedde i sverige etter effektiviseringene og gror igjen. Sikkert ingen tragedie for folk flest, men for bøndene som er i situasjonen er det en tragedie. Ikke bare mister de jobben sin men de mister hjemmet sitt også.

Man ønsker seg jo aller helst gratis mat her i landet. Kuer som står buret inne i båser med minimal plass og helst får elsjokk om de rører på seg og pumpes fulle av anabole steroider og antibiotika så de blir store og feite, store industrielle konsentrasjonsleire, fraktes 50 mil til nærmeste slakteri, drives ut på slaktebåsen med stokker og elsjokk-batonger selv om de har knekt bein under transporten og hogges hue av slik at du får biffen din litt billigere, helst gratis.

Jeg er så stolt av dere!

1

JonIB

Premutos skrev: "Hvilket parti gjorde mange bønder arbeidsledige da ? Venstre, AP eller hva ?"

Den eneste nedgangen i antall gårdsbruk som kan sammenlignes med den utviklinga vi skjer i dag, er det som skjedde i forbindelse med Svartedauen.

1

Betenkt

Bønda har levd godt i alle år, så det skader ikke med litt sammenslåing av gårder, for å få lønnsomhet. Dem har levd godt på overføringer og subsidier, ved siden av at mange har full jobb som håndverkere ol ved siden av. Det tyder på at dem ikke har vært arbeidsledige. Det er en gruppe mennesker jeg ikke synes synd på. Enkelte har gården stående full av flere traktorer og redskap. Invistering kalles det, men i mine øyne er det vel kjøpt for å slippe å betale skatt til fellesskapet. Noen har så stor traktor og liten gård at dem må bruke nabogården for å snu traktor med redskapen på. GALSKAP ELLER STORMANNGALSKAP, DØM SELV. Ta en tur på landet, f eks Nes på Hedemarken, for å se traktorenes ROLLS ROYS. Der er det mange.

1

Premutos

Det er nok stormannsgalskap, enkelte skal ha den siste og den største som er på markedet.. Enkelte kan vel ha behov for en stor traktor, men ikke alle regner jeg med..

1

JonIB

Premutos skrev:

"Det er nok stormannsgalskap, enkelte skal ha den siste og den største som er på markedet.. Enkelte kan vel ha behov for en stor traktor, men ikke alle regner jeg med.."

Det er nok en del som har et sterkt behov for å ha større traktor enn naboen, i allefall... ; )

Når det er sagt, er det helt klart at skatteregler og momsregler gjør det forholdsvis rimelig å investere i landbruket, akkurat som i annen næringsvirksomhet. Likevel ser vi jo at det blir mer og mer vanlig å leie inn entreprenører til å gjøre arbeid på gården, spesielt da arbeid som krever stort, kostbart utstyr (skurtresking, sprøyting, sluttavvirkning i skog osv)

1

denim

Betenkt skrev: Bønda har levd godt i alle år, så det skader ikke med litt sammenslåing av gårder, for å få lønnsomhet. Dem har levd godt på overføringer og subsidier, ved siden av at mange har full jobb som håndverkere ol ved siden av. Det tyder på at dem ikke har vært arbeidsledige. Det er en gruppe mennesker jeg ikke synes synd på. Enkelte har gården stående full av flere traktorer og redskap. Invistering kalles det, men i mine øyne er det vel kjøpt for å slippe å betale skatt til fellesskapet. Noen har så stor traktor og liten gård at dem må bruke nabogården for å snu traktor med redskapen på. GALSKAP ELLER STORMANNGALSKAP, DØM SELV. Ta en tur på landet, f eks Nes på Hedemarken, for å se traktorenes ROLLS ROYS. Der er det mange.

---

Vel, her kommer du med mye rare påstander. Hobbybønder er det plenty av ja. Bønder med fulltidsjobb.. Også sitter du her og syter. Hvor tror du disse hobbybøndene får pengene fra? Tror du man blir rik på subsidier? Da har du missforstått kraftig. Hobbybøndene er hobbybønder fordi de ikke kan leve av å være bønder, derfor satser de heller på ett annet yrke og skjærer ned gårdsdriften til ett minimum, derfor bruker endel av disse hobbybøndene inntektene fra direktørjobben sin på dyre traktorer for å gjøre unna det de er pålagt å gjøre fort. Det er noe som heter bo og driveplikt, så bor man på en gård har man plikt til å drive den med mindre man leier bort jorda.

Mange vil betale mye for å bo på gård. Småbruk selges unna for flerfoldige millioner til rike oslofolk som vil bo landelig og gi barna sine en god oppvekst. Noen av gårdsbrukene går i arv. En gård er ikke en bedrift, men også en boplass, og mange av bøndene er sterkt knyttet til bostedet sitt og vil gjerne bli boende der.

De som utelukkende lever av jordbruk hadde sist dette ble undersøkt tilsvarende en årsinntekt på 160 000. Det er foretatt enda mer kutt siden den gang.

Så jada, du blir sikkert fantasillionær av å være bonde og får dyttet så mye subsidier opp i ræva at bøndene ikke vet hva de skal bruke pengene til og kjøper seg luksuriøse mercedes-traktorer med innebygd boblebad og plasma-tv i førerhytta til å pløye jordet med. Det forklarer jo at det legges ned 3-4000 gårdsbruk hvert år, det er så attraktivt å være bonde at ingen gidder å bli det siden det rett og slett er for lettjente penger, folk trenger jo utfordringer her i livet.

Her snakker vi om en mann med bakkekontakt.

1

october

Det er vel igrunn tempoet det kommer an på...

Med vennlig hilsen October (ottobre@gmail.com) (~) http://october.motime.com/

1

Premutos

Jauda, det er det sikkert, men sutreren beskylder jo FRP til å være de eneste og de første som har foreslått dette, og nevner ikke et kløyva ord om tidligere forhold..

1

october

Premutos skrev: Jauda, det er det sikkert, men sutreren beskylder jo FRP til å være de eneste og de første som har foreslått dette, og nevner ikke et kløyva ord om tidligere forhold..

--> Har de andre foreslått dramatiske kutt i bondesubsidiene, elle har utviklingn vært en naturlig avvikling med et relativt likt subsidiegrunnlag?

Med vennlig hilsen October (ottobre@gmail.com) (~) http://october.motime.com/

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...